HOMA EDUCANDUS
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.


HOMA EDUCANDUS - Φόρουμ φιλοσοφίας, παιδείας, πολιτικής και ναυτιλίας!
 
ΠΟΡΤΑΛ ΛΙΑΝΤΙΝΗΣΦόρουμΠόρταλLatest imagesΔΙΟΠΤΕΥΣΕΙΣΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟΕικονοθήκηΕγγραφήΣύνδεση

 

 ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ - ΚΑΡΜΑΝΙΟΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

Πήγαινε κάτω 
ΣυγγραφέαςΜήνυμα
ΔΑΝΑΗ
Admin
ΔΑΝΑΗ


Αριθμός μηνυμάτων : 8144
Registration date : 30/10/2007

ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ - ΚΑΡΜΑΝΙΟΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ - ΚΑΡΜΑΝΙΟΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ   ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ - ΚΑΡΜΑΝΙΟΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ Icon_minitimeΣαβ Ιουλ 03, 2010 9:49 am

ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ - ΚΑΡΜΑΝΙΟΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ Kamia_10

Νομοσχέδιο - καρμανιόλα και στο Δημόσιο

Κατατέθηκε χτες στη Βουλή το σχέδιο νόμου για την Ασφάλιση στο Δημόσιο

Με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε χτες στη Βουλή από το υπουργείο Οικονομικών και με σημαία την «ισότητα» των γυναικών και την εξίσωση των όρων συνταξιοδότησης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα η κυβέρνηση καρατομεί τα ασφαλιστικά δικαιώματα όλων των δημοσίων υπαλλήλων, αυξάνει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, μειώνει τις συντάξεις, καταργεί τον δημόσιο κοινωνικό χαρακτήρα της Ασφάλισής τους, όπως κάνει δηλαδή και στον ιδιωτικό τομέα.

Βαρύ χτύπημα καταφέρεται κατά των εργαζόμενων γυναικών και ιδιαίτερα των μητέρων.

Σταδιακά, και με αρχή τους νεοπροσλαμβανόμενους από το 2011, οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι ένστολοι εντάσσονται στο ΙΚΑ.

Οι μεταβατικές διατάξεις για ορισμένες ομάδες που βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση σε τίποτα δε μειώνουν το σκληρό και βαθύ αντεργατικό χαρακτήρα του νομοσχεδίου.

Πρώτες στο στόχαστρο μπαίνουν οι γυναίκες δημόσιοι υπάλληλοι.


Γι' αυτές που διορίστηκαν από την 1/1/1983 και μετά ή θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης μετά το 1998, το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης αυξάνεται στο 65ο έτος, (δηλαδή φορτώνονται επιπλέον 5 χρόνια εργασίας, καταργείται η πενταετής διαφορά με τους άνδρες) ως εξής:

Για όσες θεμελιώνουν δικαίωμα το 2011, το όριο αυξάνεται στο 61ο έτος. Για όσες θεμελιώνουν το 2012, το όριο ηλικίας αυξάνεται στο 63ο έτος και το 2013 το όριο ηλικίας γίνεται το 65ο έτος. Εξαιρούνται της αύξησης αυτής μόνο όσες γυναίκες θεμελίωσαν δικαίωμα μέχρι την 31/12/2010, για τις οποίες το όριο ηλικίας είναι το 60ό έτος.

Και στην περίπτωση της μειωμένης σύνταξης (επί ποινής 6% για κάθε έτος πριν το ισχύον όριο), το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών αυξάνεται από το 55ο στο 60ό έτος (στο 56ο το 2011, στο 58ο το 2012, στο 60ό το 2013).

Και στο Δημόσιο η 37ετία χωρίς όριο ηλικίας

αυξάνεται μέχρι το 2015 σε 40ετία.


Για τις μητέρες εργαζόμενες με ανήλικο, που προσλήφθηκαν από την 1/1/1983 μέχρι 31/12/1993 (για μετά το 1993 πολλές από τις ανατροπές αυτές έχουν ήδη δρομολογηθεί με το νόμο Σιούφα (2084/92)) ή αυτές που θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης από 1/1/1998 καταργείται το δικαίωμα συνταξιοδότησης στο 50ό έτος της ηλικίας με 25 χρόνια εργασίας και ορίζεται το 65ο. Σε αυτή την πολύπαθη ομάδα προστίθενται 15 ολόκληρα χρόνια εργασίας.

Για όσες μητέρες συμπληρώσουν την 25ετία την 1/1/2011 το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης αυξάνεται στο 52ο έτος ηλικίας αντί του 50ού. Για όσες συμπληρώσουν την 25ετία το 2012, το όριο ηλικίας αυξάνεται στο 55ο έτος και για όσες συμπληρώνουν την 25ετία το 2013 και μετά το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης αυξάνεται στο 65ο έτος. Δηλαδή, καταργείται το δικαίωμα των εργαζόμενων μητέρων με ανήλικο παιδί να φεύγουν νωρίτερα από τον άνδρα εργαζόμενο, έστω και με πολύ μικρότερη σύνταξη.

Για όσες γυναίκες έχουν ανίκανα προς εργασία παιδιά (ποσοστό αναπηρίας άνω του 50%) το ποσοστό της αναπηρίας αυξάνεται στο 67%. Με τον τρόπο αυτό χάνεται το δικαίωμα για τις μητέρες αυτές να βγαίνουν στο 50ό έτος της ηλικίας τους, αν η αναπηρία του παιδιού είναι κάτω του 67%. Η απόδοση του δικαιώματος αυτού και στον άνδρα, δε μειώνει το απάνθρωπο μέτρο, καθώς όσες οικογένειες έχουν παιδί με αναπηρία μικρότερη του 67% η μητέρα χάνει το δικαίωμα που είχε.

Στη συγκεκριμένη διάταξη αυξάνονται ταυτόχρονα και τα χρόνια εργασίας για θεμελίωση δικαιώματος συνταξιοδότησης στην 25ετία από τα 17,5 χρόνια που ισχύει μέχρι σήμερα.
Καταργούνται σταδιακά και οι διατάξεις που προβλέπουν ότι όσοι υπάλληλοι έχουν τρία και άνω παιδιά συνταξιοδοτούνται Ανεξαρτήτως Ορίου Ηλικίας (ΑΟΗ).

Αύξηση και για τη θεμελίωση


Ανατροπή επιβάλλεται και στα χρόνια εργασίας που απαιτούνται για τη θεμελίωση του δικαιώματος συνταξιοδότησης, τα οποία καθορίζονται για όλους στα 25 έτη υπηρεσίας.
Ειδικότερα οι γυναίκες που έχουν προσληφθεί μέχρι τις 31/12/1993 τα απαιτούμενα έτη εργασίας για θεμελίωση δικαιώματος συνταξιοδότησης αυξάνονται στα 25 έτη. Το ίδιο ισχύει και για την περίπτωση των τρίτεκνων ή περισσότερων παιδιών, όπου και εδώ αντί για 20 θα απαιτούνται πλέον 25 έτη εργασίας.

Τα 25 έτη εργασίας για θεμελίωση δικαιώματος συνταξιοδότησης θα απαιτούνται και στην περίπτωση των γυναικών στρατιωτικών και βέβαια αναμένεται η συνολική παρέμβαση της κυβέρνησης στο συνταξιοδοτικό των ενστόλων. Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται σχετική τροπολογία με την οποία τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και των ενστόλων θα ακολουθήσουν το γενικό κανόνα.

Από 1/8/2010 επιβάλλεται όπως και στα υπόλοιπα Ταμεία το χαράτσι του ΛΑΦΚΑ, για συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ και με κλιμακούμενο συντελεστή από 3% έως 10%.

Και αυτό πέραν της κατάργησης της 13ης και 14ης σύνταξης που ήδη επιβλήθηκε στους συνταξιούχους και αντικαταστάθηκε με τα ψίχουλα του επιδόματος των 800 ευρώ ετησίως.

Επιπλέον, με το σχέδιο νόμου αυξάνεται από δύο σε πέντε έτη η διάρκεια του έγγαμου βίου, προκειμένου να δικαιούται σύνταξη ο επιζών σύζυγος αποβιώσαντος συνταξιούχου. Η γενική ισχύς της διάταξης αυτής είναι σίγουρο ότι περισσότερο έρχεται να κόψει συντάξεις, παρά να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά υπαρκτές περιπτώσεις εκμετάλλευσης του ισχύοντος καθεστώτος.

Εξίσωση όλων προς τα κάτω


Με τις διατάξεις του νομοσχεδίου, επεκτείνεται και στο Δημόσιο η μείωση των συντάξεων όπως και στην περίπτωση του ιδιωτικού τομέα. Ετσι καθιερώνεται από 1-1-2015 και για τους ασφαλισμένους του Δημοσίου βασική και αναλογική σύνταξη.

Τα παραπάνω ρητά καθορίζουν ότι και οι δημόσιοι υπάλληλοι:

- από το 2015 θα εξαναγκαστούν να δουλεύουν 40 ολόκληρα χρόνια αντί για 35 για να λάβουν πλήρη σύνταξη

- κανένας δεν μπορεί να αποχωρεί στη σύνταξη πριν το 60ό έτος

- η σύνταξή τους θα μειωθεί δραστικά - όπως και στον ιδιωτικό τομέα - αφού ο συντάξιμος μισθός θα υπολογίζεται στο σύνολο του εργασιακού βίου, αντί της τελευταίας πενταετίας

- ενώ ο συντελεστής αναπλήρωσης για κάθε έτος κατά μέσο όρο μειώνεται στο 1,2% αντί του 2%. Ετσι ο μεσοσταθμικός συντελεστής αναπλήρωσης θα διαμορφωθεί στο 34,19% για 35 χρόνια εργασίας αντί του 77% που είναι σήμερα και του 70% που θα διαμορφωνόταν το 2017 σύμφωνα με το νόμο Ρέππα.

Με δυο λόγια:

- αντί για ποσοστό αναπλήρωσης 80% που ήταν πριν την ψήφιση του νόμου Ρέππα (3029/2002) στην πλήρη εφαρμογή του το νέο σύστημα θα δίνει 40,2% και

- αντί του τελευταίου μισθού ο συντάξιμος μισθός θα υπολογίζεται στο σύνολο των αποδοχών ολόκληρου του εργάσιμου βίου.

Και μόνο με αυτά τα δεδομένα γίνεται φανερό ότι οι συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων στο νέο σύστημα θα συρρικνωθούν πάνω από το μισό.

__________________________________

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
http://educandus.blogspot.com/
 
ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ - ΚΑΡΜΑΝΙΟΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Επιστροφή στην κορυφή 
Σελίδα 1 από 1
 Παρόμοια θέματα
-

Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτήΔεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
HOMA EDUCANDUS :: ΚΑΤΑΣΤΡΩΜΑΤΑ :: ΠΟΛΙΤΙΚΗ :: ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ-
Μετάβαση σε: