Ετοιμάζομαι για μια ακόμη πατατοσαλάτα. Αυτή τη φορά θα έχει και κοτόπουλο βρασμένο όπως προτείνει η Σκούρα. Δηλαδή με σέλινα, καρότα, κρεμμύδι... Μαζί αυτή τη φορά έβρασα και τις πατάτες:
Και φυσικά όλα τα άλλα υλικά που αναφέρθηκαν παραπάνω. Εκτός από το κρασάκι που λόγω κρύου θα αντικατασταθεί με τσίπουρο!
Επιπλέον για τον ίδιο λόγο το ζουμάκι από το βράσιμο του κοτόπουλου έγινε μια ωραιότατη σούπα αβγολέμονο:
Προσθέτω και αυτή τη συνταγή:
Πλένουμε καλά ένα
στήθος από κοτόπουλο και προσθέτουμε και το
λαιμό ή τις φτερούγες για νοστιμιά... Αφαιρούμε από το στήθος την πέτσα για να αποφύγουμε τα περιττά λίπη.
Γεμίζουμε ως επάνω μια κατσαρόλα με νερό και βάζουμε μέσα και το κοτόπουλο. Προσθέτουμε
αλάτι και πιπέρι. Βράζουμε σε δυνατή φωτιά.
Προσέχουμε πριν ακόμη πάρει βράση να αφαιρέσουμε τους αφρούς (ξάφρισμα). Μόλις λοιπόν ξαφρίσουμε και αρχίσει το νερό να βράζει προσθέτουμε τα εξής υλικά:
Ένα μεγάλο
ξερό κρεμμύδι κομμένο σε φέτες.
Μερικά
καρότα ξεφλουδισμένα και ολόκληρα. Μπορείτε αν θέλετε το ένα καρότο να το ξύσετε στον τρίφτη του τυριού, έτσι θα πάρει ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα το ζουμάκι...
Λίγα κλαδάκια
άνηθο ψιλοκομμένο.
Μπόλικο
σέλινο κομμένο σε μικρά κομμάτια (ή και
σέλερι).
Αν έχουμε και
σελινόριζα την προσθέτουμε και αυτή κομμένη σε μέτρια κομμάτια.
Μερικές
πατάτες ξεφλουδισμένες και ολόκληρες. Αν είναι πολύ μεγάλες τις κόβουμε στη μέση.
Τις πατάτες τις αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα ακριβώς 25 λεπτά από την ώρα που τις βάλαμε στην κατσαρόλα και τις τοποθετούμε σε πιατέλα. Κάνουμε το ίδιο για τα καρότα περίπου στη μισή ώρα.
Όλα τα υπόλοιπα πρέπει να συμπληρώσουν μια ώρα βράσιμο - σε δυνατή φωτιά όπως είπαμε. Αφού λοιπόν περάσει μια ώρα από τη στιγμή που το νερό στην κατσαρόλα άρχισε να βράζει, δοκιμάζουμε το κοτόπουλο αν έβρασε και αν μείνουμε ευχαριστημένοι το αφαιρούμε και αυτό και το βάζουμε στην πιατέλα με τις πατάτες και τα καρότα.
Προσθέτουμε 8 κουταλιές της σούπας
ρύζι που το έχουμε πλύνει πολύ καλά και σουρώσει. Ρίχνουμε λίγο
ελαιόλαδο. Μισό ποτηράκι του κρασιού. Ανακατεύουμε και αφήνουμε να βράσει.
Ετοιμάζουμε δυο αβγά (ολόκληρα) και το χυμό από ένα μεγάλο λεμόνι. Τα αβγά είναι καλό να βγουν από το ψυγείο την ώρα που θα βγάλουμε και το κοτόπουλο για να πάρουν θερμοκρασία δωματίου.
Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και βάζουμε μπροστά την παρασκευή του αβγολέμονου. Φροντίζουμε να βεβαιωθούμε ότι το ρύζι έχει βράσει. Συνήθως χρειάζεται γύρω στα 15 λεπτά.
Στο άδειο μάτι βάζουμε κάποιο κατσαρολάκι με νερό και το αφήνουμε αναμμένο.
Χτυπάμε με το σύρμα σε βαθύ μπολ που αντέχει σε υψηλές θερμοκρασίες τα δυο αβγά. Προσθέτουμε λίγο λίγο το χυμό λεμονιού και φροντίζουμε να μη σταματήσουμε καθόλου το χτύπημα με το σύρμα για να μην κόψουν τα αβγά.
Έχουμε δίπλα μας μια βαθιά κουτάλα και παίρνουμε από την κατσαρόλα ζωμό. Ρίχνουμε λίγο λίγο ειδικά στην αρχή το ζεστό ζουμάκι στο μίγμα των αβγών με το λεμόνι και χτυπάμε ρυθμικά με το σύρμα. Προσοχή, θα το πω και πάλι: Δεν πρέπει να σταματήσουμε ούτε για ένα λεπτό το χτύπημα με το σύρμα...
Συνεχίζουμε να προσθέτουμε ζωμό με την κουτάλα και να χτυπάμε με το σύρμα. Το ζήτημα είναι το μίγμα των αβγών να περάσει όσο πιο ομαλά γίνεται στην υψηλή θερμοκρασία που έχει το περιεχόμενο της κατσαρόλας. Για το λόγο αυτό και κατεβάσαμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, για τον ίδιο λόγο βγάλαμε από το ψυγείο αρκετή ώρα πριν τα αβγά και για τον ίδιο λόγο προσθέτουμε λίγο λίγο το ζεστό ζωμό και μάλιστα όσες περισσότερες κουτάλες μπορούμε.
Μόλις λοιπόν ολοκληρώσουμε τη διαδικασία ρίχνουμε το μίγμα στην κατσαρόλα - προσοχή: όχι απότομα - και με την κουτάλα φροντίζουμε να κουνάμε με ρυθμό το περιεχόμενο της κατσαρόλας.
Βάζουμε ξανά την κατσαρόλα στη φωτιά. Να γιατί αφήσαμε το μάτι αναμμένο...
(το ζεστό νερό που στο μεταξύ υπάρχει στο κατσαρολάκι θα μας χρειαστεί για να ξεπλύνουμε αμέσως μετά την ετοιμασία της σούπας όσα σκεύη λερώσαμε με αβγό)
Συνεχίζουμε δίχως την παραμικρή διακοπή να γυρίζουμε ρυθμικά την κουτάλα στην κατσαρόλα.
Μόλις το φαγητό πάρει βράση το αφήνουμε ένα δυο λεπτά να βράζει και αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά συνεχίζοντας για ένα δυο λεπτά να γυρίζουμε την κουτάλα.
Η σούπα μας είναι έτοιμη!
Ο καθένας βέβαια μπορεί στη συνέχεια να τη φέρει στα δικά του γούστα προσθέτοντας αλάτι, πιπέρι, λεμόνι. Γι' αυτό φροντίζουμε κατά το μαγείρεμα να μην το παρακάνουμε με τα υλικά αυτά ώστε το φαγητό να ικανοποιήσει όλα τα γούστα.
Μπορούμε στο πιάτο με τη σούπα να προσθέσουμε κομμένα σε κομμάτια τα υλικά που αφαιρέσαμε και βάλαμε στην πιατέλα, πατάτες, καρότα και κοτόπουλο. Μπορούμε όμως - όπως ήδη γράψαμε παραπάνω - να τα σερβίρουμε ξεχωριστά φτιάχνοντάς τα σαλάτα...
Αναλυτική περιγραφή για το αβγολέμονο και σχετικές φωτογραφίες μπορείτε να δείτε εδώ (ψαρόσουπα αβγολέμονο):
https://educandus.forumgreek.com/t604-topicΕίναι μια πεντανόστιμη μέθοδος παρασκευής το αβγολέμονο για πλήθος φαγητών. Μερικοί το νομίζουν δύσκολο... Μα δεν είναι. Αρκεί να προσέξετε το θέμα της θερμοκρασίας. Και το διαρκές χτύπημα με το σύρμα στην αρχή και κατόπιν το γύρισμα με την κουτάλα.
Δείτε κι εδώ γιουβαρλάκια αβγολέμονο:
https://educandus.forumgreek.com/t529p15-topic