Για την αντιμετώπιση της πανδημίας και των άλλων αναγκών υγείας
Το πανδημικό κύμα της «νέας γρίπης» βρίσκεται σε εξέλιξη αυξάνοντας τις επιπτώσεις στην υγεία, ακόμα και στη ζωή των ανθρώπων.
Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκε η «νέα γρίπη» επισήμανε ότι αποτελεί πρόβλημα που αφορά ιδιαίτερα την εργατική τάξη και τη λαϊκή οικογένεια, διότι συνδέεται με τις συνθήκες δουλειάς, το επίπεδο ζωής και την κατάσταση του συστήματος Υγείας, ιδιαίτερα στον τομέα της πρόληψης. Πρόταξε την ανάγκη να ληφθούν συνδυασμένα μέτρα πρόληψης της γρίπης, οργάνωσης και παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ).
Οι εργαζόμενοι δε θα βίωναν σήμερα τις άκρως επικίνδυνες και αντιεπιστημονικές καταστάσεις που δημιουργούνται εν μέσω της πανδημίας, αν στη χώρα μας η ασκούμενη πολιτική από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ είχε στόχο την ουσιαστική προστασία και την πρόληψη και όχι απλώς τη διαχείριση της κατάστασης.
Ενδεικτικά αναφέρουμε:Η αντιμετώπιση των προβλημάτων της Δημόσιας Υγείας ουσιαστικά έχει αναχθεί από κρατική ευθύνη και υποχρέωση σε ατομική ευθύνη.
Στα σχολεία και τους παιδικούς σταθμούς επιβάλλεται στους εκπαιδευτικούς να αναλάβουν το ρόλο των υγειονομικών, αφού είναι ανύπαρκτες οι δημόσιες υπηρεσίες σχολικής υγείας και οι γονείς εξαναγκάζονται να πληρώσουν για υγειονομικό υλικό αλλά και για καθαρίστριες.
Στα δημόσια νοσοκομεία που στέναζαν από τις ελλείψεις και πριν από την πανδημία και πολύ περισσότερο τώρα, που βρισκόμαστε στην κορύφωσή της, αδυνατούν να αντεπεξέλθουν, αφού δεν έγινε καμία πρόσληψη προσωπικού, δε λειτουργούν ακόμη και τώρα τα κλειστά κρεβάτια των ΜΕΘ που είναι τόσο αναγκαία, δεν ενισχύθηκαν τα εργαστήρια και οι υποδομές.
Στους χώρους εργασίας εξακολουθούν να μην υπάρχουν γιατροί εργασίας - τεχνικοί ασφάλειας και μέτρα για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων. Ειδικά δε στα νοσοκομεία το πανδημικό εμβόλιο παρουσιάζεται ως η μόνη προφύλαξη για τους υγειονομικούς και τους ασθενείς. Συνειδητά παραβλέπονται όλοι οι άλλοι παράγοντες που ευνοούν τη διασπορά της νόσου, όπως οι όροι νοσηλείας (έλλειψη προσωπικού, εντατικοποίηση της εργασίας, πλημμελής καθαριότητα κλπ), η έλλειψη μέτρων για την πρόληψη των επαγγελματικών κινδύνων και των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων.
Ενισχύεται για άλλη μία φορά ο ιδιωτικός τομέας, αφού οι εργαζόμενοι εξαναγκάζονται να απευθυνθούν σε διαγνωστικά κέντρα και ιδιώτες γιατρούς και να δαπανούν από τους πενιχρούς μισθούς τους για να εξεταστούν και να κάνουν τον εργαστηριακό έλεγχο ταυτοποίησης της γρίπης.Το πρόβλημα της πανδημίας αναδεικνύει σε όλο το βάθος και την έκταση τις τραγικές επιπτώσεις που έχει στην υγεία του λαού ο δρόμος ανάπτυξης που υπηρετεί το καπιταλιστικό κέρδος. Δεν αφήνει μόνο ανοχύρωτα τα λαϊκά στρώματα μπροστά στον κίνδυνο, δεν τα υποχρεώνει μόνο να αγοράζουν υπηρεσίες για την υγεία τους, αλλά κυρίως, αυτή η ανάπτυξη, δημιουργεί τον ίδιο τον κίνδυνο για τη λαϊκή υγεία.
Ειδικότερα οι συνθήκες εντατικής κτηνοτροφικής ή πτηνοτροφικής παραγωγής με τα χιλιάδες χοιρινά, πουλερικά, βοοειδή, στοιβαγμένα σε μικρούς χώρους, μαζί με την έλλειψη μέτρων για την προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων στις βιομηχανίες αυτές, αποτελούν ιδανικό «φυσικό» υπόβαθρο για τη δημιουργία ανάλογων νέων ιών. Το αχόρταγο κέρδος των βιομηχανιών τροφίμων αναδεικνύεται στην πιο πιθανή πηγή δημιουργίας του νέου ιού αυτής της πανδημίας, αλλά και πολλών άλλων προβλημάτων της Δημόσιας Υγείας. Από την άλλη τα τελευταία χρόνια πυκνώνουν οι ενδείξεις ότι διάφοροι τύποι ιών προέρχονται από ερευνητικά εργαστήρια. Η περίπτωση της «κατά λάθος» διασποράς του νέου πανδημικού ιού από εργαστήριο, όλο και περισσότερο συζητιέται και ερευνάται από επιστήμονες διεθνώς.
Το ΚΚΕ έγκαιρα ανέδειξε την ανάγκη να ληφθούν άμεσα όλα τα μέτρα, ώστε να καλυφθούν, έστω και τώρα, κενά και ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα Υγείας, για να μπορεί να προστατεύσει ολοκληρωμένα, με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα την υγεία όλου του πληθυσμού που κατοικεί ή βρίσκεται στη χώρα, χωρίς εξαίρεση.
Καλούμε για άλλη μια φορά τα ταξικά συνδικάτα, τις οργανώσεις των συνταξιούχων, τους συλλόγους των Εκπαιδευτικών, των γονέων και κηδεμόνων, των γυναικών, των φοιτητών, τα 15μελή των μαθητών, τις οργανώσεις αναπήρων, τους αγροτικούς συλλόγους και τους φορείς των ΕΒΕ να εντείνουν τη δράση τους και να απαιτήσουν άμεσα μέτρα προστασίας της Δημόσιας Υγείας από το κράτος και τους εργοδότες. Τα μέτρα αυτά να μην έχουν μόνο κοντοπρόθεσμο αλλά και μακροπρόθεσμο χαρακτήρα, ώστε μετά το τέλος της πανδημίας να έχουν μπει σε τροχιά επίλυσης μια σειρά χρονίζοντα προβλήματα του συστήματος Υγείας. Να ενταχθούν όλοι σ' αυτόν τον αγώνα απαιτώντας:
Η κυβέρνηση, για όσο διάστημα θα διαρκεί η έξαρση του πανδημικού κύματος με στόχο την πρόληψη της παραπέρα διασποράς της νόσου:Να εξασφαλίσει άδειες από όλα τα ασφαλιστικά ταμεία με πλήρεις αποδοχές και ασφάλιση:
α) Σε όσους εργαζόμενους αρρωσταίνουν με συμπτώματα γρίπης (7 ημέρες ή όσο διαρκούν τα συμπτώματα συν μία μέρα),
β) Σε ένα μέλος της οικογένειας που έχει άρρωστο παιδί ή ηλικιωμένο ή αν είναι κλειστό το σχολείο ή ο βρεφονηπιακός σταθμός,
γ) Στις έγκυες εργαζόμενες και σε όλους όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες για όλο το διάστημα που υπάρχει έξαρση της νόσου.
Να διασφαλίσει τη σχολαστική καθαριότητα με αυξημένα μέτρα και προσωπικό, σε χώρους όπως: νοσοκομεία, σχολεία, σχολές, βρεφονηπιακοί σταθμοί, μέσα μαζικής μεταφοράς και γενικά δημόσιοι χώροι όπου υπάρχει μεγάλος συγχρωτισμός.
Να αυξήσει τα δρομολόγια όλων των μέσων μαζικής μεταφοράς για αποφυγή του συνωστισμού, ιδιαίτερα τις ώρες αιχμής.Να πάρει όλα τα αναγκαία προληπτικά μέτρα υγείας και ασφάλειας για τους χώρους δουλειάς και ιδιαίτερα για τις μονάδες υγείας, στο πλαίσιο της εργοδοτικής ευθύνης και να καλυφθούν όλα τα κενά σε γιατρούς εργασίας και τεχνικούς ασφαλείας.
Να αναλάβει αποκλειστικά το κράτος την ευθύνη της δημόσιας ενημέρωσης και πληροφόρησης για την πανδημία και τα μέτρα.
Η κυβέρνηση για την άμεση αντιμετώπιση των αναγκών περίθαλψης ανθρώπων που ασθενούν:
Να εντάξει όλους τους υγειονομικούς του δημόσιου, ιδιωτικού τομέα και τους αυτοαπασχολούμενους στο σχέδιο αντιμετώπισης της «νέας γρίπης», ώστε οποιαδήποτε ώρα και μέρα της εβδομάδας να μπορεί όποιος αρρωστήσει να έχει πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας χωρίς οικονομική επιβάρυνση.
Να προσλάβει άμεσα μόνιμο προσωπικό για να ανοίξουν τα 150 κρεβάτια ΜΕΘ και να εντάξει υποχρεωτικά όλα τα κρεβάτια ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα.
Να χορηγήσει δωρεάν όλα τα απαιτούμενα φάρμακα, τις διαγνωστικές και εργαστηριακές εξετάσεις.Η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας αλλά και όλων των άλλων αναγκών υγείας των λαϊκών στρωμάτων:
Να προσλάβει όλους τους άνεργους γιατρούς, νοσηλευτές/τριες, επισκέπτες/τριες Υγείας και άλλες ειδικότητες, με μόνιμη σχέση εργασίας.
Να μονιμοποιήσει όλους τους υγειονομικούς που είναι επικουρικοί, με stage ή συμβασιούχοι.
Να προσλάβει το κράτος καθαρίστριες στα σχολεία, στα νοσοκομεία κλπ. με μόνιμη σχέση εργασίας και να καταργήσει τους εργολάβους.
Να χρηματοδοτήσει από τον Κρατικό Προϋπολογισμό δημόσια ερευνητικά κέντρα για ανάπτυξη της έρευνας και στον τομέα της Υγείας και του Φαρμάκου καταργώντας ταυτόχρονα το δικαίωμα στην πατέντα που έχουν οι φαρμακοβιομηχανίες.
Να δημιουργήσει κρατικό φορέα παραγωγής, εμπορίας και διάθεσης φαρμάκου και εμβολίων.
Να αναπτύξει ένα ολοκληρωμένο σύστημα επιδημιολογικής επιτήρησης.
Να ενισχύσει και να εκσυγχρονίσει την υλικοτεχνική υποδομή των δημόσιων νοσοκομείων, των μονάδων υγείας, των ασφαλιστικών ταμείων και των Κέντρων Υγείας.
Δωρεάν παροχή υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, που να περιλαμβάνει και προγράμματα προληπτικής ιατρικής, Δημόσιας Υγείας και ολοκληρωμένης επιδημιολογικής επιτήρησης.
Ιδιαίτερη βοήθεια προς τους μετανάστες και τις οικογένειές τους, για βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και εργασίας. Αξιοπρεπείς, υγιεινοί, κρατικοί χώροι φιλοξενίας για τους πρόσφυγες και όχι στρατόπεδα συγκέντρωσης. Να τους παρέχονται δωρεάν όλες οι υπηρεσίες προληπτικής ιατρικής, αλλά και ιατροφαρμακευτικής φροντίδας και περίθαλψης. Δωρεάν υγιεινή και ποιοτική σίτιση. Ειδική κρατική μέριμνα για μητέρες και παιδιά πρόσφυγες και μετανάστες.
Σήμερα υπάρχει επιστημονική πείρα. Υπάρχουν οι κατάλληλες τεχνολογικές δυνατότητες και ο πλούτος που έχει παραχθεί από τους εργαζόμενους και για τη μείωση των συνεπειών από τη «νέα γρίπη», την αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτού του κινδύνου. Αρκεί να μπουν όλα αυτά στην υπηρεσία του λαού.
Το ΚΚΕ υπογραμμίζει ότι χωρίς την οργανωμένη, μαζική, λαϊκή και έγκαιρη δράση, με κριτήριο την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών Υγείας, υποθηκεύεται και μπαίνει σε κίνδυνο η υγεία του λαού.
Η ολόπλευρη και αποτελεσματική προστασία και προαγωγή της υγείας όλου του πληθυσμού, απαιτεί πάλη ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική συνολικά και στα μονοπώλια. Απαιτεί τη συγκρότηση και λειτουργία ενός κεντρικά σχεδιασμένου ενιαίου, αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν συστήματος Υγείας - Πρόνοιας με προσανατολισμό την πρόληψη και την κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης. Ενα τέτοιο λαϊκό σύστημα Υγείας - Πρόνοιας προϋποθέτει τα βασικά και συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής να είναι λαϊκή περιουσία και που μέσω του κεντρικού σχεδιασμού, σε πανεθνική κλίμακα, η λαϊκή εξουσία να μπορεί να ικανοποιεί πλήρως όλες τις λαϊκές ανάγκες.
Οι κομμουνιστές υγειονομικοί, όλα τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ έχουν υποχρέωση να εντείνουν τη δράση τους για τον εντοπισμό των προβλημάτων, την αποκάλυψη των ελλείψεων, των κενών που υπάρχουν στο σύστημα Υγείας, αλλά και την οργάνωση της πάλης για την αντιμετώπιση και τη μείωση των επιπτώσεων από τη «νέα γρίπη» στην εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα.
ΑΘΗΝΑ 01/12/2009
ΤΟ ΠΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ