Φόρουμ φιλοσοφίας, παιδείας, πολιτικής και ναυτιλίας!
 
ΠΟΡΤΑΛ ΛΙΑΝΤΙΝΗΣΦόρουμΠόρταλΔΙΟΠΤΕΥΣΕΙΣΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟΕικονοθήκηΕγγραφήΣύνδεση
HOMA EDUCANDUS
ΠΟΡΤΑΛ


ΟΙ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΛΟΓΗ ΜΑΣ. ΜΑΣ ΤΙΣ ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ ΕΚΕΙΝΟΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΑΡΕΧΟΥΝ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΧΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΦΟΡΟΥΜ.
ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ ΜΑΣ ΕΧΟΥΜΕ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΜΗΝ ΤΙΣ ΒΛΕΠΟΥΝ. ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ΠΑΡΑ ΝΑ ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ ΚΙ ΕΣΕΙΣ ΣΤΟ ΕΝΤΟΥΚΑΝΤΟΥΣ...

Μοιραστείτε
 

 ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΠΑΜΕ: Αναγκαιότητα η ίδρυση κλαδικών συνδικάτων εκπαιδευτικών

Πήγαινε κάτω 
ΣυγγραφέαςΜήνυμα
ΔΑΝΑΗ
Admin
ΔΑΝΑΗ

Αριθμός μηνυμάτων : 7939
Registration date : 30/10/2007

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΠΑΜΕ: Αναγκαιότητα η ίδρυση κλαδικών συνδικάτων εκπαιδευτικών Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΠΑΜΕ: Αναγκαιότητα η ίδρυση κλαδικών συνδικάτων εκπαιδευτικών   ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΠΑΜΕ: Αναγκαιότητα η ίδρυση κλαδικών συνδικάτων εκπαιδευτικών Icon_minitimeΤρι Απρ 27, 2010 3:22 pm

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

Για το σχολείο και τον εκπαιδευτικό των λαϊκών αναγκών

Με επιτυχία έγινε την περασμένη Κυριακή η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη στην Αθήνα


ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΠΑΜΕ: Αναγκαιότητα η ίδρυση κλαδικών συνδικάτων εκπαιδευτικών Getima14

Ο Αλέκος Αρβανιτίδης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, έκανε την εισήγηση στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη


Σε κλίμα ταξικής αποφασιστικότητας και με την αισιοδοξία που φέρνει ως ένα βήμα ανασύνταξης του κινήματος, πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή στην Αθήνα η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΠΑΜΕ στο χώρο των εκπαιδευτικών.

«Ανασυντάσσουμε - Ισχυροποιούμε το ΠΑΜΕ

για το σχολείο και τον εκπαιδευτικό των λαϊκών αναγκών»


ήταν το σύνθημα της συνδιάσκεψης, στις εργασίες της οποίας εκφράστηκε η γενική συμφωνία των αντιπροσώπων στη γραμμή πλεύσης της σύγκρουσης και της απειθαρχίας. Η γενική συμφωνία και η αποφασιστικότητα που εκφράστηκαν στη συζήτηση μαζί με τις αποφάσεις που πάρθηκαν στη βάση της εισήγησης, αποτελούν όπλο για το κίνημα των εκπαιδευτικών στα βήματά του από δω και πέρα.

Τη συνδιάσκεψη παρακολούθησε πολυμελής αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Στους φακέλους των συμμετεχόντων δόθηκαν σειρά στοιχείων για τα τελευταία εκλογικά αποτελέσματα στις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες, στατιστικά στοιχεία της εκπαίδευσης που αφορούν τους μετανάστες μαθητές, τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις στους εκπαιδευτικούς, τις ιδιωτικές δαπάνες για την Παιδεία, την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών (www.edupame.gr).

Βασικοί άξονες της δουλειάς του ΠΑΜΕ στους εκπαιδευτικούς


Εχουν σημασία τα ζητήματα του προσανατολισμού της δουλειάς του ΠΑΜΕ στους εκπαιδευτικούς όπως ιεραρχούνται στην εισήγηση και τέθηκαν και συζητήθηκαν στη συνδιάσκεψη. Παραθέτουμε από την εισήγηση:

«Δουλειά με κοινωνικοταξικά κριτήρια και προτεραιότητες. Πιο καλός σχεδιασμός με συγκεκριμένες κινηματικές πρωτοβουλίες που θα ενισχύουν τον προσανατολισμό μας στους εκπαιδευτικούς της ιδιωτικής εκπαίδευσης, στους νέους εκπαιδευτικούς, στους ωρομίσθιους - αναπληρωτές, γενικά στους ελαστικά εργαζόμενους. Αλληλεγγύη και συντονισμός με τους άλλους συμβασιούχους, τα άλλα κινήματα.

Ενταξη νέων σωματείων στις γραμμές του ΠΑΜΕ με αποφάσεις Γενικών Συνελεύσεων, Διοικητικών Συμβουλίων. Αποφασιστική βελτίωση στη λειτουργία και τη δράση των ταξικών Σωματείων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση, των ΕΛΜΕ και των Συλλόγων. Στην ίδια κατεύθυνση, βελτίωση της λειτουργίας και της δράσης των Επιτροπών Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ και των Γραμματειών τους.

Συσπείρωση νέων δυνάμεων. Το βασικό εδώ είναι να απεγκλωβίζονται δυνάμεις από το δικομματισμό και τον οπορτουνισμό, να εντάσσονται στις γραμμές του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, στις Επιτροπές Εκπαιδευτικών, στα ψηφοδέλτια. Υπάρχουν δυνάμεις που διστάζουν να ενταχθούν στο ΠΑΜΕ, που μια τέτοια προοπτική δεν έχει ωριμάσει στη συνείδησή τους. Με αυτές τις δυνάμεις επιδιώκουμε την κοινή δράση μαζί τους πάνω σε οξυμένα προβλήματα, σε συγκεκριμένα μέτωπα και άξονες πάλης (π.χ. για το δικαίωμα στη σταθερή μόνιμη δουλειά, με τους απολυμένους των stage, με τις επιτροπές ωρομισθίων, με τις επιτροπές απολυμένων σε ΠΔΣ, κ.α.).

Το ΠΑΜΕ είναι ταξική συσπείρωση, έχει χαρακτηριστικά συμμαχίας κι αυτό πρέπει να αποτυπώνεται στις γραμμές του, στα όργανά του. Τέτοιες δυνατότητες απεγκλωβισμού δυνάμεων υπάρχουν. Δεν είναι λίγες οι δυνάμεις που έχουν ριζοσπαστικές διαθέσεις αλλά εγκλωβίζονται ακόμη στο χώρο του δικομματισμού και των οπορτουνιστικών σχημάτων. Εδώ πρέπει να επιμείνουμε.

Κοινωνική συμμαχία, προώθηση της ενιαίας δράσης των εκπαιδευτικών με τα άλλα λαϊκά στρώματα, με γονείς, μαθητές, σπουδαστές, στην κατεύθυνση ενός παλλαϊκού μετώπου για την Παιδεία και την κοινωνία των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

Το ζήτημα της Παιδείας είναι άλλωστε ένα από τα ζητήματα που μπορεί να ενώνει με κοινούς στόχους πάλης την εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Από αυτή την άποψη το ΠΑΜΕ στο χώρο της εκπαίδευσης έχει μια πιο συγκεκριμένη ευθύνη σε αυτή την κατεύθυνση».

Για την αναγκαιότητα του κλαδικού συνδικάτου


Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην εισήγηση στην αναγκαιότητα του κλαδικού συνδικάτου:

«Οι αντιδραστικές αλλαγές στην εκπαίδευση έχουν προχωρήσει, η επιχειρηματική δράση βαθαίνει και ήδη σαν κλάδος συγκεντρώνει σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα πάνω από 300 χιλιάδες. Το κυρίαρχο είναι οι νέες εργασιακές σχέσεις. Η προηγούμενη ασφάλεια που υπήρχε σχετικά με αυτό το ζήτημα θα εκλείπει σταθερά. Αυτές τις εξελίξεις πρέπει το ταξικό κίνημα να τις προαπαντάει έγκαιρα και στο επίπεδο της δομής του συνδικαλιστικού κινήματος. Η εμπειρία που είχαμε με τους συμβασιούχους ή με τους εργαζόμενους των stage ανέδειξε και κατά πόσο έγκαιρα είχαμε δει το ζήτημα οργάνωσης αυτού του κόσμου.

Η ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος σχετίζεται άμεσα και με την επίδραση στην αλλαγή της δομής του συνδικαλιστικού κινήματος, με την οργάνωση των εργαζομένων σε ενιαία σωματεία, ανεξάρτητα από ειδικότητα και εργασιακή σχέση.

Η αναγκαιότητα να εντείνουμε τον προσανατολισμό μας για τη δημιουργία κλαδικού συνδικάτου απαντά και από την άποψη της δομής του συνδικαλιστικού κινήματος στις εξελίξεις και στη σχέση οικονομίας - εκπαίδευσης, οικονομίας - εργασιακών σχέσεων, διευκολύνει την ενότητα της εργατικής τάξης. Η ανάγκη του κλαδικού συνδικάτου είναι στοιχείο ενότητας των εκπαιδευτικών και τίθεται σήμερα ως στοιχείο προετοιμασίας και σκέψης να κινηθούμε σε μια τέτοια κατεύθυνση.

Ενα κλαδικό συνδικάτο εκπαιδευτικών στο επίπεδο του νομού, που θα ενώνει όλους τους εκπαιδευτικούς Α/βάθμιας, Β/βάθμιας, ιδιωτικής εκπαίδευσης και όλες τις εργασιακές σχέσεις, μόνιμοι, αναπληρωτές, ωρομίσθιοι, και που συντεταγμένα το επόμενο διάστημα πρέπει να σχεδιάσουμε, παίρνοντας υπόψη ότι και οι άλλες δυνάμεις κινούν πρωτοβουλίες στη δομή του συνδικαλιστικού κινήματος».

Για τη δουλειά στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης


Ειδική μνεία υπήρχε στην εισήγηση της συνδιάσκεψης για τη δουλειά του ΠΑΜΕ στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης, εκεί όπου συγκεντρώνονται πάνω από 100.000 εκπαιδευτικοί.

Στα βασικά καθήκοντα και άμεσα ζητήματα πάλης στην ιδιωτική εκπαίδευση, η εισήγηση της Συνδιάσκεψης κατέγραφε:

«Να γίνουν αποφασιστικά βήματα στο ζήτημα της οργάνωσης των εργαζομένων, στη μαζικοποίηση των ταξικών συνδικάτων στην ιδιωτική εκπαίδευση με νέες εγγραφές μελών κυρίως από το χώρο των φροντιστηρίων. Στην κυριολεξία, με την απεργιακή προκήρυξη στο ένα χέρι και στο άλλο τις αιτήσεις εγγραφής, να οργώσουμε το χώρο ευθύνης των πέντε ταξικών σωματείων.

Ειδικά για τα ταξικά συνδικάτα στην ιδιωτική εκπαίδευση, η μαζικοποίησή τους, η εγγραφή νέων δυνάμεων σε αυτά, αποτελεί αποφασιστικό κρίκο για την ανασύνταξη του κινήματος, την ισχυροποίηση του ΠΑΜΕ, την αλλαγή των συσχετισμών. Μια τέτοια εξέλιξη μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη της κινηματικής δράσης από τα κάτω, στην αύξηση της επιρροής του ΠΑΜΕ στους εκπαιδευτικούς, σε άλλα συνδικάτα, στον ίδιο τον προσανατολισμό του εκπαιδευτικού κινήματος.

Να πρωτοστατήσουμε στη δημιουργία νέων σωματείων - όπου έχουμε δυνατότητες (Ηράκλειο, Καλαμάτα).

Να κατακτήσουμε ένα άλλο, ποιοτικά νέο επίπεδο λειτουργίας και δράσης των ταξικών συνδικάτων με παρεμβάσεις και αγωνιστικές πρωτοβουλίες, ώστε αυτά να καταξιώνονται ως πραγματική εμπροσθοφυλακή των εργαζομένων, ως το κέντρο οργάνωσης του αγώνα στις σημερινές συνθήκες. Ιδιαίτερο βάρος να δώσουμε στις Γενικές Συνελεύσεις των ταξικών σωματείων ώστε αυτές να είναι μαζικές, όπως επίσης βάρος πρέπει να δοθεί στην καθημερινή επαφή και τους δεσμούς με τα μέλη του σωματείου.

Η οργάνωση της πάλης για την υπογραφή της ΣΣΕ κατά σωματείο αποτελεί αιχμή γι' αυτή την περίοδο. Ηδη ξεδιπλώνονται από το ΠΑΜΕ πρωτοβουλίες σε αυτό το διάστημα. Οι συνθήκες κρίσης και οι πρόσφατες κινήσεις των εργοδοτών στην ιδιωτική εκπαίδευση επιβάλλουν αποφασιστικότητα και εγρήγορση από τη δική μας πλευρά, δείχνουν ότι θα είναι μια εξαιρετικά δύσκολη μάχη. Η πρότασή μας για ΣΣΕ να ακουμπάει στην επεξεργασία που έχει κάνει ο "Βύρωνας" και να εμπλουτιστεί παραπέρα στο σύνολο των αιτημάτων.

Να προσαρμοστούν άμεσα τα καταστατικά όλων των ταξικών σωματείων στο πρότυπο του "Βύρωνα", παίρνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα που θα βοηθάνε τους εργαζόμενους εκπαιδευτικούς να κατανοούν τη γραμμή ενότητας, την ανάγκη όλοι οι εργαζόμενοι ενός κλάδου να ενώνονται ανεξάρτητα από ειδικότητα και σχέση εργασίας. Στη βάση αυτή απαιτείται να επεξεργαστούμε ένα συνολικό και επικαιροποιημένο πλαίσιο πάλης στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης».

________________________

Αναδημοσίευση από το σημερινό Ριζοσπάστη

http://www2.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=5617471

_________________
Έχω κι εγώ το έρτζι μου...
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
http://educandus.blogspot.com/
 
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΠΑΜΕ: Αναγκαιότητα η ίδρυση κλαδικών συνδικάτων εκπαιδευτικών
Επιστροφή στην κορυφή 
Σελίδα 1 από 1

Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτήΔεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
HOMA EDUCANDUS :: ΚΑΤΑΣΤΡΩΜΑΤΑ :: ΠΟΛΙΤΙΚΗ :: ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ-
Μετάβαση σε: