Ήταν εκεί και με περίμενε. Η Χωματένια.
Βγαλμένη από τα όνειρα. Και τα παραμύθια.
Πλάι στο κύμα. Να κοιμάται ή να κυμάται; Συ είπας...
Απρόσμενη συντροφιά σε μια μέρα φορτωμένη μνήμες του χώματος.
Απ' τη γιαγιά που δε γνώρισα. Η μέρα της σήμερα. Που χάθηκε για πάντα. Της Μίχλας...
Και ταραγμένη από όσα το αύριο θα φέρει. Από το χώμα. Κυριολεκτικά.
Δύο αυτοί τη φορά. Παππούδες. Αύριο η μέρα τους. Να σμίξουν και πάλι. Να σμίξουμε.
Όπως το έθιμο θέλει. Εφτά χρόνια για τον παππού. Πέντε για τη γιαγιά. Και Πέμπτη.
Πάντα Πέμπτη. Έτσι θέλει το έθιμο. Να τους βγάζουμε Πέμπτη.
Ο τελευταίος σταθμός στο μεγάλο ταξίδι. Το χωρίς γυρισμό.
Η μέρα που το χώμα της πατρικής γης θα επιστρέψει πίσω τους αγαπημένους. Οστά γεγυμνωμένα.
Αντέχεις;
Θες δε θες. Θα αντέξεις.
Με νερό και κρασί. Ένα ένα θα πλυθούν τα οστά τους.
Έβλεπα σήμερα ένα βρέφος. Ένα αγγελάκι. Τι είναι ο άνθρωπος; Τι είναι η ζωή;
Κι έπειτα, το απόγευμα, σαν πήγα στη θάλασσα να μαζέψω δύναμη, βρήκα τη Χωματένια. Απίστευτο!
Ποιος την άφησε εκεί; Ποιος τη σκάλισε πάνω στην άμμο;
Τη φωτογράφισα για να μη πιστέψω μετά πως τη φαντάστηκα. Ναι, ήταν πραγματικά εκεί. Μια γυναικεία φιγούρα δίπλα στο κύμα.
Κι ένας απόηχος. Που δεν τον κράτησε ο φακός.
Την άμμο (ν) άμμο η μαύρη εγώ... την άμμο (ν) άμμο πήγαινα...
Γη και σποδός εγώ ειμί.
Την αποχαιρέτησα την ώρα που οι ακτίνες πλάγιαζαν. Με ένα τραγούδι. Πάντα με τραγούδι εδώ. Στη χαρά και στη λύπη. Στη γέννηση και στο θάνατο.
"Όταν κοιμηθεί το κύμα... θα ρίξεις το πρώτο βήμα..."
Τελευταίο βράδυ απόψε. Στην αγκαλιά της γης.
Αύριο το πρωί στη δική μας αγκαλιά.
Ποιος μου την έστειλε τη Χωματένια γυναίκα; Όνειρο ξυπνητό. Να μου θυμίσει. Χους ει. Χώμα κι εκείνοι που μας γέννησαν. Στο χώμα κι εμείς;
Σου είπα τι θέλω. Σου είπα για το Τζανάκι. Δυο μέρες πριν; Τρεις; Εκεί σου είπα θέλω να πεθάνω. Να ξαναγυρίσω όπου ανήκω. Και ιδού.
Με "σάρκα και οστά". Η γυναίκα που κοιμήθηκε πλάι στο κύμα.
Για να βλέπει τα καράβια να περνούν. Και να τη νανουρίζουν τα θαλασσοπούλια.
Σου λέω. Δεν ξέρω ποιος την έπλασε αυτή τη γυναίκα. Μα σίγουρα όχι από το πλευρό κανενός Αδάμ.
Από τα όνειρα τα δικά μου έλαβε πηλό.
Κι αν κάτι με τρομάζει είναι μόνο η χρονική συγκυρία. Τα όνειρά μου; Ή κάτι άλλο πιο βαθύ και μυστήριο;