Φόρουμ φιλοσοφίας, παιδείας, πολιτικής και ναυτιλίας!
 
ΠΟΡΤΑΛ ΛΙΑΝΤΙΝΗΣΦόρουμΠόρταλΔΙΟΠΤΕΥΣΕΙΣΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟΕικονοθήκηΕγγραφήΣύνδεση
HOMA EDUCANDUS
ΠΟΡΤΑΛ
ΟΙ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΛΟΓΗ ΜΑΣ. ΜΑΣ ΤΙΣ ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ ΕΚΕΙΝΟΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΑΡΕΧΟΥΝ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΧΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΦΟΡΟΥΜ.

Μοιραστείτε
 

 ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ: Τέλος οι επισκέψεις σε ελεγκτές ιατρούς– Τι αλλάζει με τις νέες συμβάσεις στον ΕΟΠΥΥ και πότε

Πήγαινε κάτω 
ΣυγγραφέαςΜήνυμα
ΔΑΝΑΗ
Admin
ΔΑΝΑΗ

Αριθμός μηνυμάτων : 8005
Registration date : 30/10/2007

ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ: Τέλος οι επισκέψεις σε ελεγκτές ιατρούς– Τι αλλάζει με τις νέες συμβάσεις στον ΕΟΠΥΥ και πότε Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ: Τέλος οι επισκέψεις σε ελεγκτές ιατρούς– Τι αλλάζει με τις νέες συμβάσεις στον ΕΟΠΥΥ και πότε   ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ: Τέλος οι επισκέψεις σε ελεγκτές ιατρούς– Τι αλλάζει με τις νέες συμβάσεις στον ΕΟΠΥΥ και πότε Icon_minitimeΠαρ Δεκ 30, 2016 3:22 am

Τέλος οι επισκέψεις σε ελεγκτές ιατρούς


Τι αλλάζει με τις νέες συμβάσεις στον ΕΟΠΥΥ και πότε


Δημιουργήθηκε στις 29 Δεκέμβριος 2016


Σελίδα στον τρόπο λειτουργίας του ευελπιστεί να γυρίσει με το νέο έτος ο ΕΟΠΥΥ, «συμβασιοποιώντας» τις σχέσεις του με όλους τους παρόχους.

Στις εγκαταστάσεις του Οργανισμού στην Πεύκη επικρατεί διαπραγματευτικός πυρετός με μια σειρά παρόχων, οι οποίοι έως τώρα δεν είχαν συμβατική σχέση με τον ΕΟΠΥΥ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο φιλόδοξος στόχος της ηγεσίας του Φορέα είναι οι νέες συμβάσεις να είναι σε ισχύ από τις 2 Ιανουαρίου.

Η εν εξελίξει διαδικασία, για τη σύναψη συμβάσεων με τους παρόχους Ειδικής Αγωγής, Ιατροτεχνολογικων Προϊόντων, Διαιτητικών Σκευασμάτων, Οπτικών Ειδών και Αναπνευστικών-Ορθοπεδικών ειδών είχε αρχικά να αντιμετωπίσει ένα βασικό εμπόδιο. Αυτό ήταν η απουσία φορέων για την εκπροσώπηση του συνόλου τους. Το εμπόδιο επιλύθηκε με ανοικτή πρόσκληση προς όλους όσοι ενδιαφέρονταν να διαπραγματευθούν και για κάποιες κατηγορίες αυτό μεταφράστηκε σε διαπραγμάτευση με 200 άτομα. Για αυτό και επιλέχθηκε, στην επανάληψη των συναντήσεων αυτή την εβδομάδα, οι συζητήσεις να διεξαχθούν στην Πεύκη.

Στόχος είναι να μπει ένα τέλος στο χαώδες και αρρύθμιστο πλαίσιο που επικρατεί στις παραπάνω παροχές, οι οποίες μέχρι σήμερα ρυθμίζοντας μέσω του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ), να αποσαφηνιστεί και να ελέγχεται πλήρως οι σχετικές δαπάνες.

Είναι ενδεικτικό πως μόνο η δαπάνη για την ειδική αγωγή, 82 εκατ. ευρώ εξ αυτων για λογοθεραπεία, ανήλθε το 2016 στα 106 εκατ. ευρώ, όταν το ποσό για τις ιατρικές επισκέψεις ανήλθε στα 111 εκατ. ευρώ!


Πληροφορίες αναφέρουν πως οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ διερευνούν, με στοιχεία που βασίζονται στον επιπολασμό και την αναγωγή στον ελληνικό πληθυσμό, το ύψος στο οποίο θα ανέλθουν οι σχετικοί προϋπολογισμοί το 2017.

Οι νέες συμβάσεις πρόκειται να ρυθμίσουν τόσο το πλαίσιο όσο και την επάρκεια του κάθε παρόχου, με τον ΕΟΠΥΥ να προσδοκά οφέλη τόσο για τους πολίτες και τον φορέα όσο και για τους ίδιους τους ιδιώτες.

Ειδικότερα, ευκολότερη αναμένεται να καταστεί η πρόσβαση του πολίτη στις θεραπευτικές επιλογές, καθώς θα προμηθεύονται προϊόντα και υπηρεσίες δωρεάν ή καταβάλλοντας μόνο την προβλεπόμενη συμμετοχή, χωρίς να χρειάζεται να προπληρώνουν και να διεκδικούν εκ των υστέρων και με σημαντική καθυστέρηση τα χρήματα τους από τον Οργανισμό.


Αντιθέτως, ο πάροχος θα αποζημιώνεται απευθείας από τον Οργανισμό και δεν θα χρειάζεται κατάθεση δικαιολογητικών στις ΠΕΔΙ.

Η βασικότερη όμως αλλαγή σχετίζεται με τους ελεγκτές ιατρούς. Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΕΟΠΥΥ πρόκειται να θέσει σε εφαρμογή ηλεκτρονική έγκριση όλων των συνταγών και παραπεμπτικών, κεντρικά και εντός 48 ωρών, χωρίς να απαιτείται η φυσική παρουσία του πολίτη, με στόχο τον περιορισμό της γραφειοκρατίας.


Συμβάσεις, βέβαια, σημαίνει κλειστοί προϋπολογισμοί και άρα clawback, όπου υπάρχει υπέρβαση. Για τους επικεφαλής του ΕΟΠΥΥ είναι μονόδρομος προκειμένου να βελτιωθεί η διαχείριση των οικονομικών του Φορέα και τον εξορθολογισμό των δαπανών.

Για τους παρόχους, το σαφές πλαίσιο αποτελεί το βασικότερο όφελος, καθώς αποσαφηνίζονται τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις τους και περιορίζεται η γραφειοκρατία. Ταυτόχρονα, όμως, με τις νέες συμβάσεις μειώνεται και ο χρόνος αποζημίωσης των παρόχων, καθώς πλέον όλοι θα αποζημιώνονται με το νέο (δειγματοληπτικό) σύστημα εκκαθάρισης. Συγκεκριμένα, ο εν λόγω χρόνος περιορίζεται από τις 180 έως 300 ημέρες που χρειάζεται σήμερα, σε λιγότερο από 90 ημέρες.
Η υπογραφή των τελικών συμβάσεων θα γίνει από κάθε ένα πάροχο ηλεκτρονικά.

Η συμβατική ρύθμιση των σχέσεων παρόχων – ΕΟΠΥΥ σημαίνει και αλλαγές στον ΕΚΠΥ, ο οποίος έως τώρα ρύθμιζε τις περισσότερες από τις παραπάνω παροχές. Να θυμίσουμε ότι ο νέος ΕΚΠΥ βρίσκεται στην τελική φάση επεξεργασίας, αλλά όπως διευκρινίζουν στελέχη του ΕΟΠΥΥ στο Virus, πλέον θα αναφέρεται στις εν λόγω παροχές, χωρίς να περιλαμβάνει την παράμετρο της αποζημίωσης, που θα ρυθμίζεται πλέον από τις συμβάσεις.

Φαρμακεία

Τη σύναψη σύμβασης επιδιώκει ο Οργανισμός και με τους Φαρμακοποιούς της χώρας, προσπάθεια που κινδύνεψε να «τιναχθεί στον αέρα», λόγω της ενεργοποίησης απόφασης που φερόταν να επιβάλει την εφαρμογή ISO και στα φαρμακεία, για την πώληση ιατροτεχνολογικών προϊόντων (όπως τα αναλώσιμα διαβήτη.

Σύμφωνα με στελέχη του ΕΟΠΥΥ, δεν τέθηκε ποτέ θέμα «ISO», αλλά πιστοποίησης των φαρμακείων. Αλλά και σε αυτή την περίπτωση, κατέστη άμεσα σαφές, τόσο από τις νομικές υπηρεσίες του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, όσο και του ΕΟΦ και του ΕΟΠΥΥ, πως τα Φαρμακεία διαθέτουν σχετικές πιστοποιήσεις.

Η σύναψη σύμβασης, λοιπόν, φαίνεται να είναι εφικτή. Μάλιστα, παρότι το ΔΣ του ΠΦΣ αποφάσισε ομόφωνα να μην υπογραφεί σύμβαση που δεν θα είναι «υλοποιήσιμη από τα φαρμακεία, απαλλαγμένη από γραφειοκρατικές διαδικασίες και αποδεκτή από την κοινή λογική», όπως αναφέρει στο προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook o Κ. Λουράντος, ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΦΣ αναφέρει παρακάτω πως οι νομικές υπηρεσίες των τριών φορέων επεξεργάζονται «μια κοινά αποδεκτή συλλογική σύμβαση»

Την ίδια ώρα, ανοικτές παραμένουν οι διαπραγματεύσεις για τη συναψη νέων συμβάσεων με διαγνωστικά κέντρα και κλινικές, ενώ για τις συμβάσεις των ιατρών θα πρέπει να προηγηθεί η νομοθετική ρύθμιση για την ΠΦΥ, που ετοιμάζει ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου, Σ. Βαρδαρός.

ΠΗΓΗ:http://virus.com.gr/


_________________
Έχω κι εγώ το έρτζι μου...
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
http://educandus.blogspot.com/
ΔΑΝΑΗ
Admin
ΔΑΝΑΗ

Αριθμός μηνυμάτων : 8005
Registration date : 30/10/2007

ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ: Τέλος οι επισκέψεις σε ελεγκτές ιατρούς– Τι αλλάζει με τις νέες συμβάσεις στον ΕΟΠΥΥ και πότε Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ: Τέλος οι επισκέψεις σε ελεγκτές ιατρούς– Τι αλλάζει με τις νέες συμβάσεις στον ΕΟΠΥΥ και πότε   ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ: Τέλος οι επισκέψεις σε ελεγκτές ιατρούς– Τι αλλάζει με τις νέες συμβάσεις στον ΕΟΠΥΥ και πότε Icon_minitimeΠαρ Δεκ 30, 2016 3:33 am

Εννοείται πως όσοι ξεβολεύτηκαν  πνέουν μένεα. Παραθέτουμε χαρακτηριστικά:

Παράθεση :
Οργή λογοθεραπευτών κατά ΕΟΠΥΥ

"Πάρτε πίσω το κείμενο της διαβούλευσης"

28.12.2016 - 19:52Την έντονη αντίδραση του Συλλόγου Επιστημόνων Λογοπαθολόγων Λογοθεραπευτών Ελλάδας έχει προκαλέσει η επικείμενη υπογραφή συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ, την οποία ανακοίνωσε ο Οργανισμός, με μόλις πέντε ημέρες διαβούλευση, εν μέσω της εορταστικής περιόδου!

Σε σχετική ανακοίνωση, οι λογοθεραπευτές κάνουν λόγο για απαξίωση της προσφοράς και του έργου τους και ζητούν την απόσυρση του κειμένου της διαβούλευσης.

Συγκεκριμένα αναφέρονται τα εξής:

"Παραμονές Χριστουγέννων και χωρίς καμία προειδοποίηση μας ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο ΕΟΠΥΥ κ. Σ. Μπερσίμη ότι επίκειται η υπογραφή συμβάσεων με τους λογοθεραπευτές από 1/1/2017 το οποίο θα αποτελεί προϋπόθεση για την κάλυψη δαπανών για την ειδική αγωγή.

Η ανησυχία για το μέλλον των παιδιών με διαταραχές λόγου και επικοινωνίας, παιδιών με αυτισμό, βαρηκοΐα-κώφωση, σπαστική τετραπληγία, νοητική υστέρηση, κλπ κορυφώθηκε με την απρόσμενη ανακοίνωση ότι η δαπάνη για συνεδρίες λογοθεραπείας θα αποδίδεται σύμφωνα με το ισχύων καθεστώς μόνο μέχρι 31/12/2016. Από το 1982 παρέχουμε στην Ελλάδα υψηλού επιπέδου και ποιότητας υπηρεσίες στα περιστατικά μας, μέσα από ένα περιβάλλον διασφάλισης, φροντίδας, ενημέρωσης σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, των παγκόσμιων επιστημονικών συλλόγων ( IALP, CPLOL κ.λ.π.) των οποίων είμαστε μέλη.

Μέχρι τώρα, οι γονείς είχαν την δυνατότητα να επιλέξουν τον εξειδικευμένο λογοθεραπευτή, στον οποίο μπορούσαν και να εμπιστευτούν το θεραπευτικό πρόγραμμα του παιδιού τους. Δυστυχώς αυτή η επιλογή χάνεται και οδηγεί την παροχή θεραπευτικών υπηρεσιών σε αβέβαιο καθεστώς ως προς την ποιότητα. Μέσα από μια προσχηματική διαδικασία "διαβούλευσης" πέντε ημερών (από 23/12/16 μέχρι 27/12/16) εν μέσω αργιών, μας ζητάνε να συρθούμε σε μια συμφωνία η οποία θα οδηγήσει σε πλήρη απαξίωση της προσφερόμενης υπηρεσίας.

Πώς να συναινέσουμε σε μια τέτοια αλλαγή όταν γνωρίζουμε πως ο κινητήριος μοχλός της είναι η ΜΕΙΩΣΗ των ΔΑΠΑΝΩΝ η οποία, όσο και αν το αρνούνται, γνωρίζουν πως σημαίνει και ταυτόχρονη ΜΕΙΩΣΗ της ποιότητας αλλά και της ποσότητας των ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη πληθυσμιακή ομάδα (άτομα με αναπηρία, παιδιά με αναπτυξιακές δυσκολίες κ.α). Παράλληλα ο ΕΟΠΥΥ εμπαίζει τους επαγγελματίες της ειδικής αγωγής και τους ασφαλισμένους τους με το πρόσχημα μιας δημόσιας διαβούλευσης η οποία κάθε άλλο παρά δημόσια είναι. Δημόσια διαβούλευση σημαίνει πως όλες οι απόψεις δημοσιοποιούνται και είναι διαθέσιμες σε ένα δημόσιο βήμα προσβάσιμο και ανοιχτό σε όλους.

Με την αποστολή των προτάσεων σε ένα "κλειστό" και ελεγχόμενο λογαριασμό email οι προτάσεις που κατατίθενται είναι γνωστές και ελεγχόμενες μόνο από όσους έχουν πρόσβαση στον συγκεκριμένο λογαριασμό χωρίς να δίνεται η δυνατότητα αποτύπωσης της όποιας τάσης δημοσίως. Θα έχουν μόνο αυτοί το προνόμιο να γνωρίζουν τι προτείνουν οι ενδιαφερόμενοι. Αυτό ΔΕΝ είναι δημόσια διαβούλευση. Είναι εντελώς προσχηματικό.

Πού είναι το κράτος πρόνοιας που φροντίζει για τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες; Επιπλέον, η σύναψη της προτεινόμενης (και στην ουσία επιβαλλόμενης) σύμβασης θα οδηγήσει στην ανεργία τους επιστήμονες του κλάδου μας, σε αδυναμία αποπληρωμής των ασφαλιστικών μας εισφορών και των υποχρεώσεων μας στην εφορία.

Επίσης θα οδηγήσουν:

-Στην πλήρη κατάρρευση του θεραπευτικού έργου Στην έκπτωση του επιπέδου των παρεχομένων υπηρεσιών

-Στην παύση/πάγωμα των υπηρεσιών λόγω του αιφνίδιου της πρότασης χωρίς να υπάρχει μεταβατικό στάδιο

-Στην ώθηση των ασφαλισμένων προς τα πλαίσια αβέβαιης ποιότητας παροχής υπηρεσιών που χρόνια λυμαίνονται το χώρο

Προτείνουμε την άμεση απόσυρση του κειμένου της διαβούλευσης. Σε αντίθετη περίπτωση, η άρνηση της σύναψης συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ από τους ειδικούς του κλάδου μας είναι μονόδρομος.

Με εκτίμηση,

Για το ΔΣ

Ο Πρόεδρος Βασίλης Μύρκος,

Για την επιτροπή Συνδικαλιστικών

Σταματία Γκούντα"

_________________
Έχω κι εγώ το έρτζι μου...
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
http://educandus.blogspot.com/
ΔΑΝΑΗ
Admin
ΔΑΝΑΗ

Αριθμός μηνυμάτων : 8005
Registration date : 30/10/2007

ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ: Τέλος οι επισκέψεις σε ελεγκτές ιατρούς– Τι αλλάζει με τις νέες συμβάσεις στον ΕΟΠΥΥ και πότε Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ: Τέλος οι επισκέψεις σε ελεγκτές ιατρούς– Τι αλλάζει με τις νέες συμβάσεις στον ΕΟΠΥΥ και πότε   ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ: Τέλος οι επισκέψεις σε ελεγκτές ιατρούς– Τι αλλάζει με τις νέες συμβάσεις στον ΕΟΠΥΥ και πότε Icon_minitimeΠαρ Δεκ 30, 2016 3:37 am

Αναζητήστε στο διαδίκτυο

ΣΥΜΒΑΣΗ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ... - ΕΟΠΥΥ

για να κατεβάσετε στον υπολογιστή σας ολόκληρη την προτεινόμενη σύμβαση ανάμεσα στον ΕΟΠΥΥ και τους επαγγελματίες που προσφέρουν υπηρεσίες ειδικής αγωγής, πχ λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, ψυχολόγους.

_________________
Έχω κι εγώ το έρτζι μου...
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
http://educandus.blogspot.com/
ΔΑΝΑΗ
Admin
ΔΑΝΑΗ

Αριθμός μηνυμάτων : 8005
Registration date : 30/10/2007

ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ: Τέλος οι επισκέψεις σε ελεγκτές ιατρούς– Τι αλλάζει με τις νέες συμβάσεις στον ΕΟΠΥΥ και πότε Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ: Τέλος οι επισκέψεις σε ελεγκτές ιατρούς– Τι αλλάζει με τις νέες συμβάσεις στον ΕΟΠΥΥ και πότε   ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ: Τέλος οι επισκέψεις σε ελεγκτές ιατρούς– Τι αλλάζει με τις νέες συμβάσεις στον ΕΟΠΥΥ και πότε Icon_minitimeΠαρ Δεκ 30, 2016 3:40 am

Παράθεση :
ΠΗΓΗ

Διαβούλευση για τη σύμβαση Ειδικής Αγωγής από τον ΕΟΠΥΥ. Ένα βήμα μπροστά ή η αρχή του τέλους;

Ανοιχτή επιστολή διαμαρτυρίας του Γεράσιμου Μηλαθιανάκη, λογοθεραπευτή, προς το Υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ για τη Σύμβαση Παροχής Υπηρεσιών Ειδικής Αγωγής.

Στις 22 Δεκεμβρίου 2016 κλήθηκαν από τη Επιτροπή Διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ οι Σύλλογοι των επαγγελματιών που ασκούν νόμιμα τα επαγγέλματα του λογοθεραπευτή, του εργοθεραπευτή και του ψυχολόγου στην Ελλάδα, με θέμα συζήτησης την «Κατεπείγουσα σύναψη ατομικών συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ». Η χρονική προθεσμία που δόθηκε σε όλους του επαγγελματίες να ενταχθούν στα νέα δεδομένα είναι μόλις 9 ημέρες μέχρι το τέλος του έτους 2016, συμπεριλαμβανομένων όλων των αργιών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Μεταξύ 23 και 27 Δεκεμβρίου κάθε ένας μας, είτε επαγγελματίας είτε ασφαλισμένος στον ΕΟΠΥΥ έχει το δικαίωμα μέσω διαβούλευσης να στείλει επιστολή του στην ηλεκτρονική διεύθυνση που αντιστοιχεί ανά επάγγελμα, διεύθυνση την οποία θα βρει αναρτημένη στην ιστοσελίδα του ΕΟΠΥΥ, με σκοπό να παραθέσει τα σχόλια του σχετικά με το ζήτημα.

Λαμβάνοντας υπόψιν τα παραπάνω, καθώς ασκώ το επάγγελμα του λογοθεραπευτή, σαφώς και έστειλα τα σχόλια και τις αντιρρήσεις μου στην αρμόδια Επιτροπή. Παρακάτω θα διαβάσετε την επιστολή αυτή όπως ακριβώς εστάλη, μια επιστολή από τις δεκάδες που εστάλησαν από συναδέλφους και ελπίζουμε έστω να αναγνωστούν και μακάρι να ληφθούν υπόψιν.

«Αρχικώς θα ήθελα να εκφράσω την έντονη δυσαρέσκεια μου για τον τρόπο που επιλέξατε να γίνει η δημόσια διαβούλευση. Σε αντίστοιχη περίπτωση στο παρελθόν, σχετικά με την Άδεια Ασκήσεως του επαγγέλματός μας, εκτός του ότι ο χρόνος που είχαμε στην διάθεσή μας ήταν σαφώς μεγαλύτερος, η παράθεση σχολίων και απόψεων ήταν δημόσια, γεγονός το οποίο διασφάλιζε και την διαφάνεια της διαδικασίας (όσο μπορεί κανείς να την χαρακτηρίσει έτσι). Στην παρούσα περίπτωση κανείς δεν διασφαλίζει την ανάγνωση αυτού του κειμένου και σαφώς την κατανόηση όσον αναφέρονται εδώ. Σκοπός της διαβούλευσης είναι να ληφθούν υπόψιν οι απόψεις των ενδιαφερομένων και όχι απλά να κατατεθούν και να αρχειοθετηθούν σε στοίβες τα όσα κάποιος, όπως εγώ, παραθέτει με επιχειρήματα.

Η «εσπευσμένη» και εκβιαστική πρόθεσή σας να ενταχθούμε σε μια τόσο καταστρεπτική και καταπιεστική και από επαγγελματικής αλλά και από ηθικής και επιστημονικής πλευράς για ΟΛΟΥΣ μας σύμβαση συνεργασίας, υποδηλώνει οποιαδήποτε άλλη πρόθεση πέραν της ουσιαστικής και ποιοτικής εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων. Αδυνατώ να κατανοήσω τα οφέλη προς κάθε κατεύθυνση, μιας σύμβασης η οποία ούτε πρόκειται να επωφελήσει τους ασφαλισμένους, καθώς οι υπηρεσίες που έως και σήμερα λάμβαναν δεν θα είναι πλέον οι ίδιες (καθαρά για οικονομικούς λόγους) αλλά ούτε και το κράτος, καθώς οι ασφαλισμένοι δεν θα είναι σε καμία περίπτωση ικανοποιημένοι από την παροχή υγείας που τους προσφέρεται «δωρεάν».

Θεωρώ είναι τουλάχιστον ανούσιο να παραθέσω επιχειρήματα για την άστοχη και μη ουσιαστική συμμετοχή ενός λογοθεραπευτή στις συμβάσεις. Αν προσπαθήσω να εξετάσω το ζήτημα από οικονομικής πλευράς, δεν βρίσκω λόγο εγώ ή και οποιοσδήποτε άλλος συνάδελφος να επιλέξει μεταξύ σύμβασης ή μη, την επιλογή της σύμβασης. Τα χρήματα που έπαιρνε μέχρι και σήμερα – τις περισσότερες φορές εμπρόθεσμα, από την παροχή των υπηρεσιών του, του πρόσφεραν την δυνατότητα να μπορεί να καλύψει πρώτα τις αμέτρητες υποχρεώσεις (ενοίκια, οφειλές ΟΑΕΕ, εφορία κτλ) και έπειτα τις προσωπικές ανάγκες, ποσά που όπως σαφώς γνωρίζετε είναι υπέρογκα στις μέρες μας. Καθώς δεν υπάρχει καμία ανοχή και «συμπαράσταση» από το κράτος όλα αυτά τα χρόνια, επιβάλλοντας μας απανωτές φορολογίες και επιβαρύνσεις, το λιγότερο που θα μπορούσε να γίνει ήταν να δοθούν δίκαιοι όροι και κοινώς αποδεκτοί για την υπογραφή αυτής της σύμβασης.

Θα ήταν λάθος μου σε αυτό το σημείο να υποστηρίξω πως μια σύμβαση με τα ασφαλιστικά ταμεία δεν θα ήταν σε γενικότερη βάση σωστή. Για να γίνει όμως σωστή, ωφέλιμη και αποδοτική προς κάθε πλευρά και ενδιαφερόμενο θα έπρεπε να αναπτυχθεί σε μια εντελώς διαφορετική φιλοσοφία. Το να συνάψουμε συμβάσεις με τα ασφαλιστικά ταμεία στην παρούσα φάση (εν όψη πιθανής προσεχούς κατάρρευσης του οικονομικού και ασφαλιστικού συστήματος) θα ήταν τουλάχιστον ανόητο. Κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει με θετικά επιχειρήματα πως αυτό θα ήταν ωφέλιμο.

Λαμβάνοντας υπόψιν τα παραπάνω, δεν μπορώ σε καμία περίπτωση να υποστηρίξω και να επικροτήσω την προσπάθεια σας να μας επιβάλλετε την υπογραφή μιας τέτοιας σύμβασης. Περισσότερο πιθανή είναι η πρόθεσή σας να μας ωθήσετε στο κλείσιμο των επαγγελματικών μας χώρων παρά να ωφελήσετε τους ασφαλισμένους, εσάς ως Ελληνικό Κράτος και εμάς. Μην ξεχνάτε βεβαίως πως εκτός από λογοθεραπευτές ΟΛΟΙ μας είμαστε και ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ. Δεν νομίζω πως κοιτάμε μονάχα το συμφέρον μας ως επαγγελματίες, αν και έχουμε κάθε δικαίωμα να παλέψουμε και εμείς και να επιβιώσουμε μέσα σε αυτή την δύσκολη για όλους εποχή. Στην θέση την οποία είναι σήμερα οι ασθενείς μας μπορεί αύριο να είμαστε εμείς, εσείς, τα παιδιά μας ή τα αγαπημένα μας πρόσωπα.

Όταν μας επιβάλλατε δυσβάστακτους φόρους, δεν αντιδράσαμε, όταν μας αυξήσατε τους φόρους αυτούς και τους κάνατε αβάστακτους, πάλι δεν αντιδράσαμε, όταν με την Άδεια Ασκήσεως Επαγγέλματος δεν ξεκαθαρίσατε ποιοι είναι κατάλληλοι να ασκούν το επάγγελμα αλλά το κάνατε εντελώς επιλεκτικά και συμφεροντολογικά πάλι, δεν αντιδράσαμε! Θεωρώ τον εαυτό μου τουλάχιστον χαζό και αφελή εάν και αυτή την φορά κάτσω με σταυρωμένα τα χέρια, Χριστουγεννιάτικα όπως κάθε άνθρωπος θα ήθελε και να σας αφήσω να καταστρέψετε το μέλλον μου, το μέλλον των παιδιών μου, των ασθενών μου και των οικογενειών τους επειδή απλά εσείς δεν νοιάζεστε για το μέλλον αυτής της χώρας.

Πραγματικά έχετε αναλογιστεί ποτέ, τι μπορεί να προσφέρει ένας λογοθεραπευτής;

Γνωρίζετε που ακριβώς καλείτε να βοηθήσει και ποιες διαταραχές αντιμετωπίζει;

Θεωρείτε ότι μπορείτε να νιώσετε τον πόνο και την απογοήτευση που νιώθει ένας από τους δεκάδες ασθενείς μου;

Πιστεύετε ότι μπορείτε να νιώσετε πως θα νιώσει την Τρίτη το πρωί ο κάθε γονιός που έχει την τύχη και την ατυχία να μεγαλώνει ένα παιδί με εγκεφαλική παράλυση, όταν μάθει πως πλέον δεν θα μπορώ να το βοηθήσω ξανά να φάει ή να μιλήσει επειδή απλά εσείς ξαφνικά αποφασίσατε να μας κλείσετε όλους;

Θεωρείτε ότι με αυτό τον τρόπο βοηθάτε ή καταστρέφετε το μέλλον αυτής της χώρας;

Έχετε την εντύπωση πως όλα αυτά είναι αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης που βιώνει η χώρα μας ή απλά αποτέλεσμα όλων αυτών των χαμένων χρόνων κακής διαχείρισης;

Για μια φορά, για πρώτη φορά, έχετε την ευκαιρία να μας έχετε δίπλα σας και ΌΛΟΙ μαζί να προετοιμάσουμε το δρόμο αυτό προς όφελος ΟΛΩΝ μας, προς όφελος των παιδιών μας. Μην αφήσετε αυτή την ευκαιρία να πάει χαμένη και ακούστε και τη δική μας γνώμη».

Γεράσιμος Μηλαθιανάκης, MPH
Λογοθεραπευτής
g_milathianakis@ymail.com

_________________
Έχω κι εγώ το έρτζι μου...
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
http://educandus.blogspot.com/
ΔΑΝΑΗ
Admin
ΔΑΝΑΗ

Αριθμός μηνυμάτων : 8005
Registration date : 30/10/2007

ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ: Τέλος οι επισκέψεις σε ελεγκτές ιατρούς– Τι αλλάζει με τις νέες συμβάσεις στον ΕΟΠΥΥ και πότε Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ: Τέλος οι επισκέψεις σε ελεγκτές ιατρούς– Τι αλλάζει με τις νέες συμβάσεις στον ΕΟΠΥΥ και πότε   ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ: Τέλος οι επισκέψεις σε ελεγκτές ιατρούς– Τι αλλάζει με τις νέες συμβάσεις στον ΕΟΠΥΥ και πότε Icon_minitimeΠαρ Δεκ 30, 2016 3:44 am

Παράθεση :
Θεωρούν καταστροφική την εφαρμογή claw back στον κλάδο τους

Αντιδράσεις από τους επαγγελματίες ειδικής αγωγής για τις συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ

Παναγιώτα Καρλατήρα
29/12/201622:262


Στον αέρα κινδυνεύουν να βρεθούν απο τον νέο χρόνο παιδιά και έφηβοι που λαμβάνουν υπηρεσίες όπως λογοθεραπεία, εργοθεραπεία, ειδική ψυχολογική υποστήριξη

Στον αέρα κινδυνεύουν να βρεθούν από τον νέο χρόνο οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ, κυρίως παιδιά και έφηβοι, που λαμβάνουν υπηρεσίες ειδικής αγωγής όπως λογοθεραπεία, εργοθεραπεία, ειδική ψυχολογική υποστήριξη σε περίπου 2.000 δομές της χώρας.

Η διοίκηση του Οργανισμού δρομολόγησε στην εκπνοή του έτους και υπό ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο διαδικασία υπογραφής συμβάσεων με όλους τους παρόχους, μεταξύ άλλων και με τους επιστήμονες ειδικής αγωγής, αιφνιδιάζοντας τους, γεγονός που αναμένεται πως θα επηρεάσει σε πολλές περιπτώσεις την παροχή είτε υπηρεσιών όπως της ειδικής αγωγής είτε υλικών.

Οι εκπρόσωποι των συλλόγων και των σωματείων επαγγελματιών επιστημόνων και νομικών προσώπων που παρέχουν υπηρεσίες ειδικής αγωγής καταγγέλλουν τον ΕΟΠΥΥ για τους χειρισμούς του αναφορικά με το μείζον ζήτημα της παροχής των συγκεκριμένων υπηρεσιών μέσω συμβάσεων και καταλογίζουν στη διοίκηση προσχηματική διαπραγμάτευση και μεθόδευση στη στάση της απέναντί τους.

«Ο ΕΟΠΥΥ, μας κάλεσε στις 22/12/16 σε προσχηματική διαπραγμάτευση και κατ’ όνομα «δημόσια διαβούλευση»- συνολικής διάρκειας 4 ημερών, συμπεριλαμβανομένων 3 αργιών- για την κατάρτιση συμβάσεων με τους παρόχους
υπηρεσιών «Ειδικής Αγωγής» μέχρι τις 30/12/16. Η προτεινόμενη σύμβαση παρουσιάζει σοβαρότατα προβλήματα και ελλείψεις, με ελλιπή νομική τεκμηρίωση, βρίθει ανακριβειών και ελλείψεων ως προς τις υπηρεσίες, τους επαγγελματικούς κλάδους, το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο κ.ο.κ., μεροληπτεί δε μονομερώς και υπερβολικά υπέρ του ΕΟΠΥΥ» τονίζουν σε ανακοίνωση που συνυπογράφουν οι εκπρόσωποι επτά συλλογικών οργάνων.

Επιπλέον, θεωρούν πως είναι καταστροφική η εφαρμογή claw back στον κλάδο τους, δηλαδή η θέσπιση κλειστής δαπάνης και η επιστροφή της υπέρβασης αυτής της δαπάνης. «Στο Ν.4447 ΦΕΚ Α’ 241/23.12.2016 - Άρθρο 34 διατυπώνονται οι προϋποθέσεις για οριζόντια περικοπή της δαπάνης για την Ειδική Αγωγή. Όταν η πραγματικά απαιτούμενη δαπάνη ξεπερνά την προβλεπόμενη, θα εφαρμόζεται οριζόντια περικοπή– κοινώς επονομαζόμενη “κόφτης”, το δε ποσό που λείπει θα αφαιρείται από τις αμοιβές των παρόχων υπηρεσιών, δηλ. από εμάς ως claw back» επισημαίνουν και καλούν το Υπουργείο Υγείας να επανεξετάσει το καθεστώς χρηματοδότησης των δαπανών Ειδικής Αγωγής.

Με κοινή ανακοίνωση που υπογράφουν οι εκπρόσωποι των φορέων (Σύλλογος Επιστημόνων Λογοπαθολόγων Λογοθεραπευτών Ελλάδας -ΣΕΛΛΕ, Πανελλήνιος Σύλλογος Λογοπεδικών-Λογοθεραπευτών-ΠΣΛ, Επιστημονικός Σύλλογος Λογοθεραπευτών Λογοπαιδαγωγών Ελλάδας -ΕΣΛΛΕ, Πανελλήνιος Σύλλογος Λογοθεραπευτών Ειδικών Παιδαγωγών, Σωματείο Λογοθεραπευτών Λογοπεδικών Ελλάδας, Σύλλογος Ελλήνων Εργοθεραπευτών, Πανελλήνιο Σωματείο Ιδιοκτητών Μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Ψυχικής Υγείας για παιδιά, εφήβους και οικογένειες) διαμηνύουν στον ΕΟΠΥΥ ότι επιθυμούν να συμβάλλουν στη βελτίωση του πλαισίου της ειδικής αγωγής αλλά με όρους και πλαίσιο που να επιτρέπει ουσιαστικές παρεμβάσεις και για τον κλάδο και για τους ασφαλισμένους. Αναγκαία προϋπόθεση θεωρούν ότι είναι η διαπραγμάτευση να γίνει χωρίς ασφυκτικές προθεσμίες και με ουσιαστικές παρεμβάσεις στην ειδική αγωγή πρωτίστως για όσους τη χρειάζονται αλλά και για τους επαγγελματίες υγείας.

«Ως επαγγελματίες που σεβόμαστε στοιχειωδώς την επιστήμη και το επάγγελμά μας, δεν είναι δυνατόν να προχωρήσουμε σε σύναψη συμβάσεων με αυτά τα δεδομένα. Δεδομένου ότι οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ- χρήστες των υπηρεσιών Ειδικής Αγωγής, γονείς και παιδιά, κινδυνεύουν να βρεθούν από 1/1/2017 χωρίς κάλυψη της δαπάνης για τις υπηρεσίες αυτές, καλούμε τον ΕΟΠΥΥ να ορίσει παράταση του ισχύοντος καθεστώτος κάλυψης δαπανών “Ειδικής Αγωγής” για τους ασφαλισμένους, ελάχιστης διάρκειας 3μήνου» αναφέρουν στην ανακοίνωση τους.

http://www.protothema.gr/

_________________
Έχω κι εγώ το έρτζι μου...
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
http://educandus.blogspot.com/
 
ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ: Τέλος οι επισκέψεις σε ελεγκτές ιατρούς– Τι αλλάζει με τις νέες συμβάσεις στον ΕΟΠΥΥ και πότε
Επιστροφή στην κορυφή 
Σελίδα 1 από 1

Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτήΔεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
HOMA EDUCANDUS :: ΚΑΤΑΣΤΡΩΜΑΤΑ :: ΠΟΛΙΤΙΚΗ :: ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ-
Μετάβαση σε: