HOMA EDUCANDUS
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.


HOMA EDUCANDUS - Φόρουμ φιλοσοφίας, παιδείας, πολιτικής και ναυτιλίας!
 
ΠΟΡΤΑΛ ΛΙΑΝΤΙΝΗΣΦόρουμΠόρταλLatest imagesΔΙΟΠΤΕΥΣΕΙΣΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟΕικονοθήκηΕγγραφήΣύνδεση

 

 Ποσειδωνία εν κινδύνω

Πήγαινε κάτω 
ΣυγγραφέαςΜήνυμα
ΔΑΝΑΗ
Admin
ΔΑΝΑΗ


Αριθμός μηνυμάτων : 8202
Registration date : 30/10/2007

Ποσειδωνία εν κινδύνω Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Ποσειδωνία εν κινδύνω   Ποσειδωνία εν κινδύνω Icon_minitimeΤρι Μαρ 10, 2009 8:50 pm

Τη γνωρίζετε την Ποσειδωνία; Ή μάλλον τι γνωρίζετε για την Ποσειδωνία; Και ακόμη πιο σωστά, την posidonia oceanica. Και ιδού η ιδία:

Ποσειδωνία εν κινδύνω Foto_p11

Ποσειδωνία και λιβάδια της Ποσειδωνίας... Αυτό και το ιδιαίτερο γνώρισμά της, η δημιουργία λιβαδιών. Θαλάσσιων λιβαδιών. Όμως μην παρασυρθείτε και την περάσετε για φύκι... Είναι ανώτερο φυτό και παρουσιάζει και ανθοφορία.

Η Ποσειδωνία ευδοκιμεί στη Μεσόγειο. Είναι ένα χαρακτηριστικό φυτό της Μεσογείου. Και με τεράστια οικολογική σημασία καθώς τα λιβάδια της προσφέρουν βιότοπο σε πάνω από 1200 είδη ψαριών και ασπόνδυλων.

Ποσειδωνία εν κινδύνω Posido10

Επιπλέον συμβάλλουν στην οξυγόνωση του νερού και προσφέρουν ενέργεια στην τροφική αλυσίδα. Ως ανώτερο φυτό η Ποσειδωνία συγκρατεί διοξείδιο του άνθρακα και απελευθερώνει κατά τη διάρκεια της φωτοσύνθεσης οξυγόνο. Έτσι αποτελεί σημαντικό ρυθμιστή του κύκλου του άνθρακα και επομένως φυσικό σύμμαχο ενάντια στις κλιματικές αλλαγές.

Ευδοκιμεί σε βάθος 30 έως 40 μέτρων και σπάνια σε μεγαλύτερο. Είναι δηλαδή παράκτιο φυτό και ο ρόλος της στην προστασία των ακτών ειδικά μεγάλος. Θα μπορούσαμε να παρομοιάσουμε τα λιβάδια της με τα δάση στην ξηρά. Όμως υπάρχει μια διαφορά σημαντική. Η Ποσειδωνία αναπτύσσεται εξαιρετικά αργά. Μόλις 1 - 6 εκ. το χρόνο. Κι αυτό σημαίνει πως αν καταστραφεί ένα λιβάδι Ποσειδωνίας, απαιτούνται αιώνες για την αποκατάστασή του.

Και δυστυχώς όπως και τα δάση στην εποχή μας, έτσι και τα λιβάδια της Ποσειδωνίας αντιμετωπίζουν κινδύνους καταστροφής ιδιαίτερα αυξημένους. Σίγουρα όχι από τη φωτιά. Στην περίπτωση της Ποσειδωνίας ο άνθρωπος έχει βρει και άλλα αποτελεσματικά όπλα καταστροφής. Της Ποσειδωνίας, του θαλάσσιου οικοσυστήματος και ... ποιος είναι ο τελικός κρίκος στην αλυσίδα; Ο άνθρωπος φυσικά.

Ας δούμε αναλυτικά πώς καταστρέφονται σήμερα τα λιβάδια της Ποσειδωνίας:

1. Η παράκτια ανάπτυξη (κατασκευή ξενοδοχείων, σπιτιών, δρόμων, λιμένων κλπ) στέλνει στη θάλασσα αυξανόμενο όγκο ιζήματος. Τα νερά θολώνουν και η Ποσειδωνία δεν καταφέρνει να κάνει φωτοσύνθεση. Να πάρει δηλαδή το απαραίτητο φως από τον ήλιο.

2. Η βιομηχανική ανάπτυξη και όχι μόνο στέλνει στη θάλασσα και αυξημένα τοξικά απόβλητα ενώ η εντατικοποίηση της γεωργίας ξεφορτώνει στα λιβάδια της Ποσειδωνίας αναρίθμητα φυτοφάρμακα. Ένα κοκτέιλ θανάτου δηλαδή...

3. Κι επειδή δεν είμαστε καθόλου σίγουροι πως έτσι θα εξαφανίσουμε τις Ποσειδωνίες, επιστρατεύουμε και τις τράτες... Ξέρετε πώς ψαρεύει μια τράτα; Ξυρίζοντας κυριολεκτικά το βυθό. Έτσι μαζεύει μεν ψάρια αλλά ξεριζώνει και τις Ποσειδωνίες. Αν και υπάρχει κοινοτική νομοθεσία για το θέμα δε λείπουν οι παραβιάσεις και τα δυσάρεστα αποτελέσματα.

4. Έναν επιπλέον κίνδυνο συνιστούν για τις Ποσειδωνίες κάποια είδη φυκιών που τα τελευταία χρόνια έχουν εισβάλει στη Μεσόγειο. Η δική τους εξάπλωση παρεμποδίζει την ανάπτυξη της Ποσειδωνίας.

5. Τέλος οι κλιματικές αλλαγές έχουν δραματικές επιπτώσεις στο ιδιαίτερα ευαίσθητο οικοσύστημα της Μεσογείου.

Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω υπάρχουν σήμερα νομοθετικά μέτρα προστασίας της Ποσειδωνίας καθώς έχει αναγνωριστεί από τους ειδικούς η σπουδαιότητα των λιβαδιών της. Όμως για να εφαρμοστούν τα μέτρα αυτά απαιτείτα χαρτογράφηση των λιβαδιών... Κι αυτό στη χώρα μας τουλάχιστον δεν έχει γίνει. Αντίστοιχο δηλαδή πρόβλημα με την απουσία εθνικού δασολογίου.

Χαρτογράφηση Ποσειδωνίας στις ελληνικές θάλασσες έχει γίνει μόνο σε περιοχές Natura και μάλιστα ούτε κι εκεί ολοκληρωμένα. Έτσι οι αποφάσεις απαγόρευσης ψαρέματος με τράτα είναι αδύνατον να εφαρμοστούν σωστά μια και αγνοούμε που υπάρχουν και πού δεν υπάρχουν λιβάδια Ποσειδωνίας. Οι οικολογικές οργανώσεις υπολογίζουν ότι 80% έως και 90% των λιβαδιών της Ποσειδωνίας στις ελληνικές θάλασσες μένουν για το λόγο αυτό απροστάτευτα κάτι που αποτελεί παραβίαση και του Μεσογειακού κανονισμού και της κοινοτικής οδηγίας για τους οικοτόπους.

Αυτό φαίνεται από κωμικό έως τραγικό για μια χώρα όπως η Ελλάδα και που η αλιεία αποτελεί σημαντικό τομέα της οικονομίας μας. Αντί να παρθούν μέτρα για αύξηση των αλιευμάτων, η κατάσταση αφήνεται στην τύχη με δραματικές χρόνο το χρόνο συνέπειες.

Κι ακόμη, όπως εύστοχα τονίζει η αφίσα της Greenpeace:

Ποσειδωνία εν κινδύνω 21083810



__________________

Όλα τα παραπάνω τα θυμηθήκαμε σήμερα με αφορμή μια είδηση στην Ελευθεροτυπία ένα δραματικό SOS ΓΙΑ ΤΑ ΛΙΒΑΔΙΑ ΤΗΣ ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑΣ.

Ποιοι το εξέπεμψαν; Ευτυχώς όχι μόνο η Greenpeace. Αυτή τη φορά μαζί με τους οικολόγους συνέπραξαν και οι αλιείς και το ΕΛΚΕΘΕ (Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών). Όλοι τόνισαν την άμεση ανάγκη χαρτογράφησης των λιβαδιών της Ποσειδωνίας. Κάτι που θα έπρεπε να έχει ήδη κάνει η πολιτεία...

Έτσι στην προχτεσινή συνέντευξη τύπου οι αλιείς ανακοίνωσαν πως θα το πράξουν μόνοι τους!!! Γιατί έχουν πλέον αντιληφθεί ότι στη θάλασσα δεν μπορείς να κάνεις ό,τι θες. Οφείλεις να σέβεσαι τους κανόνες της:

Παράθεση :

«Η θάλασσά μας καταστρέφεται, τα αλιευτικά αποθέματα μειώνονται, γι' αυτό πήραμε το μέλλον στα χέρια μας αποφασίζοντας να χαρτογραφήσουμε τα λιβάδια της Ποσειδωνίας για να προστατεύσουμε τα ψάρια, κάτι που έπρεπε να έχει κάνει από καιρό το υπουργείο Ανάπτυξης» είπε ο Δημήτρης Ζάννες, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Παράκτιων Αλιέων Νοτίου Αιγαίου.


ΠΗΓΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 6/3/2009

Αρωγός στην προσπάθεια των αλιέων θα σταθεί ως είναι ευνόητο και το δίκτυο της Greenpeace που εδώ και χρόνια επιδιώκει τον ίδιο στόχο. Αλλά και επιστήμονες και εθελοντικές ομάδες κατάδυσης.

Εκ μέρους μας ένα μεγάλο ΜΠΡΑΒΟ σε όλους!

Και καλή επιτυχία στους στόχους τους!
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
http://educandus.blogspot.com/
 
Ποσειδωνία εν κινδύνω
Επιστροφή στην κορυφή 
Σελίδα 1 από 1

Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτήΔεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
HOMA EDUCANDUS :: ΚΑΤΑΣΤΡΩΜΑΤΑ :: ΠΟΛΙΤΙΚΗ :: ΟΙΚΟ-ΛΟΓΙΚΑ-
Μετάβαση σε: