Οι εικόνες των νεκρών ψαριών στον Μαλιακό Κόλπο επαναλήφθηκαν για ακόμα μια φορά. Οι κάτοικοι και οι ψαράδες της Αγίας Μαρίνας είναι σε απόγνωση. Όλοι εμείς που χρόνια παρακολουθούμε την αλόγιστη και παράλογη ρύπανση του κόλπου κοντεύουμε να πιστέψουμε ότι δεν συμβαίνει τίποτα. Οι υπηρεσίες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Φθιώτιδας προσπαθούν να μας πείσουν ότι σε μια καθαρή θάλασσα, όπως ο Μαλιακός, το μόνο που μπορεί να συμβαίνει είναι τα ψάρια να αυτοκτονούν!!
Δεν θα ακούσετε από το στόμα κανενός υπεύθυνου λέξη για εστίες ρύπανσης. Ούτε εργοστάσια υπάρχουν που ρίχνουν απόβλητα στη θάλασσα, ούτε βιολογικοί καθαρισμοί, ούτε ελαιοτριβεία. Αφού όλες οι τοξικολογικές έρευνες δεν δείχνουν τίποτα, το μόνο που μένει να σκεφθούμε είναι ή ότι πεθαίνουν από το γήρας, γιατί κανείς πια δεν τα ψαρεύει, ή βάζουν τέρμα στη ζωή τους από κάποιο αυτοκτονικό σύνδρομο. Μα φυσικά είναι αδύνατο να πιστέψουμε ότι «η θολότητα των νερών της θάλασσας» (ποια θολότητα…) και «ο μεγάλος όγκος νερού (ποιος μεγάλος όγκος…) των τελευταίων ημερών» είναι η αιτία θανάτου των ψαριών.
Νεκρά ψάρια την 1/8/2008 στην σύγκλιση της Γερμανικής Τάφρου και της Μεσαίας Ανακουφιστικής Τάφρου (Μεριστή). Νεκρά ψάρια στην περιοχή του Δ Δ Αυλακίου Στυλίδας την 25/1/2009. Νεκρά ψάρια την 11/3/2009 ανοιχτά της Αγίας Τριάδας. Νεκρά ψάρια την 24/3/2009 ανοιχτά της Αγίας Μαρίνας.
Ως τώρα, όπως λένε και οι ίδιοι οι ψαράδες, συναντούσαν νεκρά αφρόψαρα. Όμως τώρα μιλάμε πια για “πατόψαρα”. Ψάρια που τρέφονται και ζουν στον πυθμένα, τσιπούρες, λυθρίνια, λαυράκια κλπ. Aρα σημαίνει ότι η αιτία βρίσκεται στο βυθό και στον πυθμένα.
Επισημαίνουμε για μια ακόμα φορά την μόνιμη απειλή του Μαλιακού από την αλόγιστη και ανεξέλεγκτη διαχείριση των λυμάτων, την ανεξέλεγκτη και παράνομη λειτουργία βιομηχανιών και ελαιοτριβείων, τις παράνομες χωματερές κατά μήκος του Σπερχειού και τα αστικά λύματα αλλά και την έλλειψη ελεγκτικών μηχανισμών.
Είναι άμεση η ανάγκη της επέκτασης του βιολογικού καθαρισμού της Λαμίας. Είναι άμεση η ανάγκη της αναβάθμισης του Τμήματος Προστασίας Περιβάλλοντος της Διεύθυνσης Χωροταξίας Περιβάλλοντος, της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Φθιώτιδας, σε Διεύθυνση, με την ανάλογη στελέχωση. Δεν μπορεί με δύο υπαλλήλους να λέτε κύριε νομάρχη ότι ασκείτε περιβαλλοντική πολιτική στο νομό.
Είναι τέλος υποχρέωση όλων μας να δραστηριοποιηθούμε για τη σωτηρία του Μαλιακού, γιατί είναι η ζωή μας.