Ανάμεσα στους χθεσινούς τίτλους ειδήσεων στην ιστοσελίδα της Δανάης, διάβασα και μιά ευχάριστη είδηση. Ένα εγκαταλειμμένο νεοκλασικό ανακατασκευάζεται και μετατρέπεται σε Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης που θα στεγάσει, λένε, περισσότερο από 500 αριστουργήματα ζωγράφων - Βαν Γκογκ, Πικάσο, Μπρακ, Ροντέν, Γκογκέν, Ντεγκά, Τζακομέτι. Είναι θετικό το οτι επιτέλους η συλλογή των μεγάλων αυτών ζωγράφων βρήκε μια μόνιμη στέγη αν και δύσκολα μπορώ να φανταστώ το τριώροφο νεοκλασικό να εκθέτει ένα τόσο μεγάλο αριθμό έργων - όσο και αν τα στριμώξει.
Μακάρι πάντως την τύχη του να την είχαν και όλα τα υπέροχα νεοκλασικά του 19ου και 20ου αιώνα που έχουν μετατραπεί σε ερείπια παραδομένα στην κακοποίηση του χρόνου και των ανθρώπων.
Πρόσφατα διάβασα ότι καταρρέει το σπίτι που έζησε η Μαρία Κάλας, ένα
σπίτι κόσμημα που στολίζει το νούμερο 61 της οδού Πατησίων στην Αθήνα.
Ένα ιστορικό, πολιτιστικό και αρχιτεκτονικό μνημείο που με πρωτοβουλία
της Μελίνας Μερκούρη κηρύχθηκε διατηρητέο και σήμερα βρίσκεται στην
άθλια κατάσταση της φωτογραφίας.
Σε μία από τις ομορφότερες γειτονιές της Πλάκας, την οδό Πολυγνώτου στην οποία συναντιούνται το Ιδρυμα Μελίνα Μερκούρη, η Εφορεία Αρχαιοπωλείων και Ιδιωτικών Συλλογών, η Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως και κάποιες κλειστές υπηρεσίες του ΥΠΠΟ «θύματα» των σεισμών, σε κάνει να αναρωτιέσαι όταν τη διασχίζεις: «γιατί τόση εγκατάλειψη;». Το Ίδρυμα της Μελίνας "μαρκαρισμένο" με τα γκράφιτι αυτόκλητων "καλλιτεχνών" - δείγματα της σύγχρονης αισθητικής αντίληψης των Νεοελλήνων - ρημαγμένο και σε άθλια κατάσταση μετά το θάνατο του Ζυλ Ντασέν. Αν και έχω φωτογραφίες του κτιρίου όπως το κατάντησαν σήμερα, ντρέπομαι και να τις δημοσιεύσω.
Αλλά και πόσα άλλα αρχιτεκτονικά διαμάντια ποιητών, λογοτεχνών, ζωγράφων, ηθοποιών, αν και έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα, έχουν την ίδια άθλια τύχη. Το σπίτι του Κωστή Παλαμά, του Δημήτρη Γληνού, του Μενέλαου Λουντέμη, του Μυριβήλη προς την οδό Ερεσού ή κάπου εκεί γύρω, της Έλλης Λαμπέτη και τόσα άλλα που μόνο κάτι σκουριασμένες πινακίδες μαρτυρούν ποιοί ήταν οι ένοικοί τους.
Το σπίτι του Κωστή Παλαμά στην οδό Περιάνδρου 5, στην Πλάκα
Αλλά και πόσα νεοκλασικά αρχοντόσπιτα στην περιοχή του Ψυρρή, του Κεραμεικού, του Θησείου, του Μεταξουργίου, περιμένουν τη σειρά τους για κατεδάφιση. Και νάτανε μόνο η Αθήνα...
Σας παραπέμπω στην ιστοσελίδα
http://www.eie.gr/archaeologia/gr/video.aspx γιατί αξίζει να δείτε το
ιστορικό ντοκιμαντέρ «Αιδ’ Εις Αθήναι …η πριν πόλις» - αφιέρωμα στα
νεοκλασικά σπίτια της Αθήνας με κείμενα Γιάννη Τσαρούχη και εικόνες
Σπύρου Βασιλείου, διαρκείας 20΄, έτος παραγωγής 1980.