«Κάτι τους φοβίζει και απαγορεύουν την είσοδο στο εσωτερικό του λόφου του Αμφείου» δηλώνει ο Αρχαιολόγος Θεόδωρος Σπυρόπουλος, που ανακάλυψε την βαθμιδωτή πυραμίδα, αλλά που δεν ολοκλήρωσε, καθώς…μετατέθηκε ξαφνικά από την Θήβα, την οποία επισκέπτεται διαρκώς και με αμείωτο πάντα το ενδιαφέρον του για τις εξελίξεις στο θέμα.
Ρωτήσαμε τον κ. Σπυρόπουλο αν υπάρχουν εξελίξεις, καθώς το όνομά του «παίζει διαρκώς σε ξένα και ελληνικά έντυπα».
Απάντηση: «ουδεμία, εκτός μιας ομάδας Θηβαίων που αγαπούν την παράδοση και τον πολιτισμό τους, τον οποίο όμως βλέπουν να καταρρακώνεται, να βρωμίζει και να εγκαταλείπεται».
Η δική του συνεχής προσπάθεια είναι το κίνητρο της ανάσυρσης της έρευνας από την λήθη και το παρελθόν, της έρευνας που έκανε στον χώρο του Αμφείου και αποκάλυψε την μεγαλύτερη βαθμιδωτή πυραμίδα της τρίτης χιλιετίας π.Χ, η οποία έχει όλες τις προϋποθέσεις να αναδειχθεί σ’ ένα από τα μεγαλύτερα μνημεία του Ευρωπαϊκού χώρου!
«Το πυραμιδικό σχήμα» εξηγεί, «απαντάται σε όλους τους πολιτισμούς (κεντρική Αμερική – Ευρώπη - Ινδία – Αίγυπτο), αλλά η επικρατούσα θεωρία πως το συγκεκριμένο σχήμα βρέθηκε και υιοθετήθηκε στην Αίγυπτο τίθεται υπό αμφισβήτηση μετά την ανακάλυψη του εκπληκτικού μνημείου στη Θήβα, το οποίο η Ελληνική πολιτεία συνεχίζει να αγνοεί και κάθε προσπάθεια για την ανάδειξή του προσκρούει στην ειρωνεία, δοκησισοφία και το κατεστημένο, το οποίο τελεί με την εντύπωση της αλάθητης γνώσης».
Να υπενθυμίσουμε πως ο Θ. Σπυρόπουλος είχε καταθέσει την θεωρία του για την βαθμιδωτή πυραμίδα του Αμφείου στην Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αθήνας και ομόφωνα έγινε υφηγητής! Και θα συνέχιζε την έρευνα, αλλά η ξαφνική του «μετάθεση» άλλαξε τα σχέδια του.
Ο ίδιος θυμάται τον Απρίλη του 1973, όταν κατά την κάθοδό στην πυραμίδα με τους συνεργάτες του ανακάλυψαν το «θαύμα της κατασκευής», που ερχόμενο στην επιφάνεια «θα συγκλονίσει όχι μόνο την τοπική κοινή γνώμη, που θα χαρεί για το λαμπρό μνημείο που διαθέτει, αλλά θα ανακινήσει και θα ακυρώσει πολλές ψευδεπίγραφες θεωρίες».
«Η απόσταση από τον δρόμο Αγίου Αθανασίου – Λαϊου, μέχρι το εσωτερικό της πυραμίδας είναι περίπου 50 εκατοστά και το μόνο που χρειάζεται είναι τολμηρή απόφαση, για την οποία διερωτώμαι ποιος δεν έχει το θάρρος να πάρει, ώστε να μπούμε μέσα και να διαπιστώσουμε πως εκεί υπάρχει το μεγαλύτερο, λαμπρότερο και τεχνικότερο μνημείο του προϊστορικού μας πολιτισμού» καταλήγει ο κ. Σπυρόπουλος, ευχόμενος ο αγώνας των λίγων έστω Θηβαίων να συνεχιστεί, ώστε να διαφωτίσουν τους επικεφαλείς της πολιτείας και της επιστήμης να ερευνήσουν τον Αμφείο Λόφο!!!
ΘΗΒΑ PRESS.. Πηγή
Σόναρ στο λόφο του Αμφείου
Ενα υπερσύγχρονο μηχάνημα σόναρ που έχει την δυνατότητα να "βλέπει" τι υπάρχει ακόμη και σε βάθος 300 μέτρων αναμένεται να.. ακτινογραφήσει σημαντικά σημεία της Θήβας.
Το μηχάνημα θα φέρει στην πόλη μας η εταιρία που εκπονεί το επιχειρησιακό τετραετές σχέδιο της Θήβας μέσα στο Φλεβάρη με στόχο να ανιχνεύσει και καταγράψει κτίσματα, στερεά αντικείμενα υπο διαμόρφωση ή διαμορφωμένα και μπορούν να δώσουν την εικόνα για το τί υπήρχε κάποτε εκεί..
Να σημειώσουμε οτι ήδη η εταιρία έχει εκδώσει τις απαιτούμενες άδειες για τον έλεγχο του εδάφους και φυσικά όλοι αναμένουμε με ενδιαφέρον να δούμε αν τελικά θα βγούν αληθινοί οι ισχυρισμοί του αρχαιολόγου Θεόδωρου Σπυρόπουλου σχετικά με την πυραμίδα στο λόφο του Αμφείου.
Το θέμα της πυραμίδας μάλιστα απασχόλησε και την πρόσφατη συνάντηση που έγινε στο Δημαρχείο με την συμμετοχή του κ.Κάμπ εκπροσώπου του ιδρύματος Πάκαρντ.
Μάλιστα για το θέμα ρωτήθηκε απο τον Δήμαρχο Νίκο Σβίγγο, ο κύριος Κάμπ που είπε: "Σίγουρα εκεί βρίσκεται ο τάφος του Αμφείου. Οι τάφοι των βασιλέων εκείνων των χρόνων χτίζονταν κάτω απο μία τεχνική και δεν αποκλείεται αυτή η τεχνική να έχει δώσει το μάθημα. Δηλαδή να είναι προγενέστερη των Αιγυπτιακών.
Οι λόφοι πέριξ της Θήβας ίσως να κρύβουν μυστικά που κανείς δεν γνωρίζει και όταν έρθουν στην επιφάνεια θα συμβάλλουν στην επιβεβαιωμένη καταξίωση της Θήβας μέσα στην παγκόσμια ιστορία..
Αρθρο του Θανάση Κουρουμπέτση στην εφημερίδα η Σκυτάλη..