Οι πικροδάφνες
Τα κυπαρίσσια
Τα χαμομήλια
και η φωλιά των μυρμηγκιών...
Μάζευα εικόνες σήμερα. Εικόνες Γαλήνης. Έπρεπε να γίνει κι αυτό. Και η Γαλήνη και οι Εικόνες...
Και τα τριαντάφυλλα
Θεέ μου πόσα τριαντάφυλλα...
La vie en rose... Α, όχι. Μόνο τα τριαντάφυλλα. Τριαντάφυλλα και πικροδάφνες και χαμομήλια και ζούδια, μικρά ζούδια που τριγυρνάν εκεί.
το σαλιγκάρι
η αράχνη...
Ήταν κοπέλα λέει κάποτε η Αράχνη...
Μια κόρη απ' τη Λυδία... Λυδία, Λυδία... αχ, η Λυδία. Θυμάσαι που μας μίλαγε για τη Λυδία;
- Ήξερες κανέναν άνθρωπο πιο σπουδαίο απ' αυτόν; Εγώ δεν ήξερα... Κι ας μ' άρεσε να ξεχνώ εκείνο το ΜΗΔΕΝΑ ΠΡΟ ΤΟΥ ΤΕΛΟΥΣ...
Και συνεχίζω με το καλειδοσκόπιο, ούτε του Θανάση ούτε και του θανάτου... Ένα απλό καλειδοσκόπιο ταξιδευτή, τίποτε άλλο. Ταξιδευτή και προσκυνητή...
¶γνωστον έντομο. Ένα άγνωστο αριστούργημα. Οι βλάττες; Α, αυτές είναι καλά κρυμμένες στο σκοτάδι...
Κι ένα λουλούδι. Αριστούργημα και αυτό.
Κάθε λουλούδι είναι αριστούργημα. Και κάθε ζούδι. Η ζωή είναι το αριστούργημα και το άριστον και το μέγα δώρο. Να μη τη σπαταλάς. Ούτε στιγμή μην αφήνεις να φεύγει χωρίς να τη χορτάσεις και να τη χαρείς.
Κάθισα στο πεζούλι... Κι αυτά σκεφτόμουν. Από όλα τα άλλα αυτά. Δεν ξέρω γιατί. Κι έβλεπα κάτω σβησμένες γόπες... Ποιος; Ή ποια; Πέρασαν κι άλλοι. Και κάπνισαν και σου κουβέντιασαν. Σήμερα ήταν η δική μου σειρά. Έντεκα χρόνια μετά. Ήταν, δεν ήταν; καιρός...
Το είχα πει. Δε θα πάω πριν νιώσω έτοιμη γι' αυτό. Σήμερα ναι. Και χωρίς δεύτερη σκέψη. Δεν οδηγούσα εγώ. Μόνο του τράβαγε το αμάξι.
Πού; Μα φυσικά εδώ:
Κεχριές Κορινθίας
Νεκροταφείο Κεχριών...
Εκεί οι πικροδάφνες. Εκεί και τα κυπαρίσσια.
Εκεί και όλα τα άλλα.
- Εκείνος;
Α, και που θες να ξέρω εγώ; Μου φτάνει που έτσι γράφει ο τάφος. Θες να τον πω και Σήμα; Να τον πω... Αλλάζει κάτι; Όπως δεν αλλάζει τίποτε και για το άλλο. Έντεκα χρόνια. Εξαφανισμένος έντεκα χρόνια.
Τι νεκρός και τι ζωντανός νεκρός... Μην παίζουμε με τις λέξεις.
Δε θέλω κανέναν να στενοχωρήσω. Όχι πια. Δεν αμφισβητώ τίποτε, δεν πιστεύω τίποτε. Περίσσεψε τόσο ψέμα που δεν έχει καν νόημα να μιλάς γι' αυτό. Κουράστηκα, σου λέω, να ψάχνω πίσω από τις λέξεις. Ποιος λέει, τι λέει και γιατί το λέει... Δεν έχω δικαίωμα να κουραστώ κι εγώ;