Το μετάνιωσαν που λες... άλλα περίμεναν από μένα και άλλα τους ήρθαν. Εκείνο το πρώτο εκπαιδευτικό ταξίδι έφταιξε για όλα. Ως τότε; Ήμουν στο τρεις γελούν και δυο χορεύουν:
Μην το ψάξεις στον Ασπρόπυργο. Ετούτο είναι από την ταράτσα του ΚΕΣΕΝ. Σου έχω πει, εκεί ήταν η δική μας σχολή. Σε σας ερχόμασταν κάθε Σάββατο. Για Ναυτική Τέχνη (βλέπεις δεν έχει θάλασσα στο Ρέντη) και ΝΗΟ.
Μας βλέπεις; Μικρά παιδιά χαρά γεμάτα! Έτσι ξεκινήσαμε τη σχολή. Έπειτα καταλάβαμε τι μας περιμένει. Όταν πατήσαμε για πρώτη φορά το ποδαράκι μας σε καράβι. Και ακολούθησε το οδυνηρό ξύπνημα.
Προβατάκι έφυγα για την ΕΛΑΦΙΝΑ και λυκόπουλο γύρισα. Κάπως έτσι ξεκίνησε και ο παράνομος για εκείνη την εποχή σύλλογος σπουδαστριών της σχολής. Φαντάσου, ο κανονισμός απαγόρευε ακόμη και την ομαδική υποβολή αιτήματος κι εμείς στήσαμε σύλλογο!
Φυσικά το έμαθαν στη σχολή. Σιγά που δε θα το μάθαιναν. Και έμαθαν και ποιος (δηλαδή ποια) ξεσήκωσε τις άλλες...
Το μετάνιωσαν που λες εκείνο το βραβείο. Μα ήταν αργά. Δεν μπορούσαν πια να μου το ξηλώσουν από το μανίκι. Μπορούσαν όμως άλλα... Και τα προσπάθησαν.
Στην ιστορία των σχολών ΕΝ θα πρέπει να σημειωθεί πόσες από την πρώτη σειρά σπουδαστριών Δημόσιας Σχολής Πλοιάρχων αποφοίτησαν με μειωμένη διαγωγή... Όσες συμμετείχαν στο σύλλογο. Και ήταν η συντριπτική πλειοψηφία.
Να μετανιώσουμε; Τι λες καλό μου; Μήπως δεν επιβεβαιώθηκαν όσα μας ξεσήκωναν τότε; Δε βρεθήκαμε λίγο παρακάτω όλες εκτός πλοίων; Ποια από μας συνέχισε στη θάλασσα μέχρι να πάρει του πλοιάρχου; Καμία! (*)
Όχι, δε θέλαμε να κάνουμε επανάσταση με εκείνο το σύλλογο... Την επαγγελματική μας σταδιοδρομία θέλαμε να διασφαλίσουμε. Και η ποινή ήταν μείωση της διαγωγής. Τόσο καλά.
Σου είπα. Μπαίνοντας χτες στην πύλη ένα ρίγος το ένιωσα. Δεν τους φοβήθηκα ποτέ. Μα ήξερα ότι μπορούν να με ζημιώσουν. Τι ήμουν εγώ; Ένα εικοσάχρονο σκατούλι. Κι απέναντι η εξουσία.
Αν τα θυμάμαι 29 χρόνια μετά είναι που νιώθω βαθιά ικανοποίηση για εκείνη τη στάση μας. Αυτά τα μικρά κορίτσια του τότε δεν μπορείς να φανταστείς τι ψυχάρα έβγαλαν...
Και πιο πολύ η Αντωνία... την πλήρωσε άσχημα που δεν ήξερε να σκύβει το κεφάλι. Εθεάθη που λες η Αντωνία χωρίς πηλίκιο! Έτσι είπαν. Και τσουφ της ήρθε η αποβολή από τα μαθήματα. Τάχα και καλά για το πηλίκιο. Αμ δε. Η Αντωνία ήταν μέλος ΔΣ στο σύλλογο. Και γενικά καπετάν επαναστάτρια. Και όχι χωρίς αιτία...
Χρόνια μετά η Αντωνία συνέχιζε να ταξιδεύει με τρία παιδιά αφημένα στη μάνα της και ένα στην κοιλιά. Ποιος της έδωσε βραβείο γι' αυτό; Κανείς....
Η Αντωνία είναι η κοπέλα που χτυπά παλαμάκια στη μέση του χορού. Με την ανοιχτόχρωμη γκρίζα μπλούζα. Δίπλα στη ... θεία Κατερίνα.
Έτσι χαρούμενη και γελαστή τη θυμάμαι πάντα. Ακόμη και όταν ήρθαν τα δύσκολα. Και ήταν πολλά. Μόνη της τα μεγάλωσε τα τέσσερα παιδιά της η Αντωνία. Ποιος της έδωσε βραβείο που χάρισε τέσσερα παιδιά στην πατρίδα;
Μόνο εμείς. Η παρέα των κολλητών. Που της απονείμαμε τον τίτλο ΜΑΝΑ ΚΟΥΡΑΓΙΟ...
Και λέω πως εκείνο το δικό μου βραβειάκι των Ναυτικών Προσόντων χρωστάω να το παραδώσω στην Αντωνία. Σε κείνη περισσότερο από όλες τις άλλες της αξίζει και της πρέπει...
_______________
(*) Μόνο η Ελενίτσα, εκεί αριστερά έξω από το χορό, με το τζινάκι και το γκρι μπλουζάκι, έφτασε στου Γραμματικού. Φτάσιμο εκ των υστέρων και μόνο για το ονόρε. Θέλω να πω ότι το πήρε μόνο για να το έχει, δεν μπάρκαρε Υποπλοίαρχος... Οι άλλες; Οι περισσότερες έμειναν στου Δοκίμου. Λίγες μόνο πήραν ακόμη και του Ανθυποπλοιάρχου.
Ξέρεις... εμείς ακόμη και αυτό το παίρναμε μετά την αποφοίτηση και με ένα χρόνο πραγματικής θαλάσσιας υπηρεσίας... από τη σχολή βγαίναμε δόκιμοι.
Εγώ; Ναι, το πήρα. Και τι να το κάνω, καρδιά μου; Απλώς το κουβαλάω πάντα μαζί μου έτσι εις ανάμνηση. Άμες ποκ' ήμες... Ήμασταν, δηλαδή κάποτε κι εμείς...
Και το γελοίο; Μόλις το έλαβα και επίσημα σταμάτησα να ταξιδεύω. Έκλεισαν οι δρόμοι της θάλασσας για μένα. Ευτυχώς που έστω και χωρίς δίπλωμα κατάφερα να πιάσω ανθυποπλοίαρχος. Λίγο; Ελάχιστο! Αλλά σε δυο διαφορετικά καράβια... Αυτή όμως είναι μια άλλη ιστορία. Πιο πικρή από κάθε άλλη που πέρασα στα καράβια.