Ελληνικό είναι το ... λιονταράκι. Κι από τις Οινούσες. Το λιοντάρι των Οινουσών:
Νηολογίου Πειραιώς...
Στον Πειραιά ποιος ξέρει αν έδεσε ποτέ! Μπορεί και ναι μπορεί και όχι...
Κι ο ναύτης. Κι αυτός μπορεί να μην τις ξέρει τις Οινούσες. Ούτε τι είναι, ούτε πού πέφτουν.
Ελληνική σημαία; Ε, και; Οι έλληνες ναύτες είναι σαν τις καρέτα καρέτα, υπό εξαφάνιση.
Το πολύ πολύ ο καπετάνιος να είναι έλληνας, σου λέει η ΠΕΠΕΝ. Εκεί καταντήσαμε. Να παρακαλάμε τουλάχιστον ο καπετάνιος να είναι δικός μας.
Μπορεί όμως, ποιος ξέρει, σε τούτο το λιοντάρι να είναι λέει όλοι έλληνες! Για φαντάσου!
Στα καράβια που ταξίδευα εγώ, στα φορτηγά, ήταν όλοι σχεδόν φιλιππινέζοι οι ναύτες. Ακόμη και ο μπόσης, ο λοστρόμος δηλαδή.
Και οι ανθυποπλοίαρχοι και οι τρίτοι.
Τουλάχιστον σώζονταν ακόμη μάγειρας και καμαρώτος έλληνες. Να καταλαβαίνουν τι θέλουμε και να καταλαβαίνουμε κι εμείς τι τρώμε.
Ήταν όμως και φορές που πήγαινες στην τραπεζαρία και σε έπιανε η μπόχα. Βρωμάνε αδερφέ μου, και βρωμάνε πολύ, τα δικά τους φαγητά.
Δεν ξέρω τι βάζουν μέσα... Λένε πάντως πως τρώνε ακόμη και σκύλο. Κανονικό σκύλο, γαβ γαβ δηλαδή... Όχι σκυλόψαρο.
Και δεν τρώνε αρνί. Δεν κατεβαίνει στο λαρύγγι τους το αρνί! Κι αν το σκεφτείς, ίσως να έχουν και δίκιο. Τέτοιο άκακο ζωάκι κι εμείς το σφάζουμε και το σουβλίζουμε και γλείφουμε και τα δάχτυλά μας!!!
Τρώνε τα σκυλιά οι φιλιππινέζοι. Όπως οι ιταλιάνοι τρώνε τις γάτες και τα άλογα. Στα χρόνια της Κατοχής δεν είχαν αφήσει αδέσποτο γατί ούτε για δείγμα. Και οι φιλιππινέζοι βάζουν στόχο τα αδέσποτα σκυλιά στα λιμάνια.
Άντε να το εξηγήσεις στους οικολόγους της Ευρώπης... Ξέρεις πόσες φορές κρατήθηκε το καράβι και πληρώθηκε χοντρό πρόστιμο γιατί οι φιλιππινέζοι εξαφάνισαν ένα αδέσποτο από το λιμάνι;
Διαμαρτυρόμαστε μετά που όταν πάμε κάτω, στα δικά τους μέρη, την πατάμε με τις δικές τους παραξενιές...
Κάθε τόπος έχει τα δικά του συνήθια. Κι ο ναύτης θέλει δε θέλει τα μαθαίνει. Και μαθαίνει και να τα σέβεται...
Να, θα σου πω ένα συνήθιο που κάποτε για πλάκα σπουδάζανε το τσούρμο του καραβιού μου. Για τις γόπες των τσιγάρων ο λόγος...
Βγαίνεις που λες Γερμανία και πετάς κάτω γόπα; Έρχεται ο φριτς και με την αγριοφωνάρα του σε αναγκάζει να την μαζέψεις και να την πετάξεις εκεί που πρέπει. Είναι Ντόιντσλαντ εδώ! σου λέει περιφρονητικά...
Πας και στην Άπω Ανατολή. Ιαπωνία. Και κάνεις το ίδιο. Μια γόπα στο δρόμο... Τρέχουν που λες δέκα ανονέδες, έτσι τους λένε στα καράβια τους γιαπωνέζους, από το ανονέ, το γιαπωνέζικο χαιρετισμό, και μαζεύουν τη γόπα από κάτω και την πάνε και οι δέκα στο σκουπιδοντενεκέ. Σε σένα; Που την πέταξες; Ούτε κουβέντα...
Πες μου, πού είναι μεγαλύτερη η περιφρόνηση;