Ήταν ένα μικρό καράβιήταν ένα μικρό καράβι!Μικρό; Τι μικρό; 300 τόσα μέτρα μήκος ήταν.
Ήταν... Δεν είναι πια. Μια άνοιξη ξεψύχησε στη μακρινή Φορμόζα.
Δευτέρα, 19 Απρίλη του 1982. GMT 13.12KAOHSIUNG TAIWANΈτσι ακριβώς γράφει μια κίτρινη σελίδα ημερολογίου. Κίτρινη και η τσιμινιέρα... Και πάνω πάνω μια κορδέλα γαλάζια. Με ένα άστρο λευκό.
Ωρίων. Και το άστρο και το καράβι...
Σήμερα ξαναβρήκα το άστρο:
Το ίδιο άστρο. Η ίδια τσιμινιέρα.
Και κοίτα τώρα ένα περίεργο πράγμα. Για μια ακόμη φορά... Κι έπειτα πες μου να μην πιστεύω στις συμπτώσεις.
Και το καράβι είναι το ίδιο που συναντούσες περνώντας πάνω κάτω από το Σκαραμαγκά το τελευταίο καλοκαίρι. Τότε που έλιωνες τις σόλες σου να βρεις πλοίο να μπαρκάρεις.
Το πρόσεξες άραγε;
Εγώ ναι. Γιατί έτυχε αυτό το καλοκαίρι να συχνοπερνάω κι εγώ από το Σκαραμαγκά. Και δεν μπορούσα να μην προσέξω την τσιμινιέρα. Δέκα μήνες με γύρναγε σε ωκεανούς και θάλασσες αυτή η τσιμινιέρα. Από το Αντιφέρ της Γαλλίας και μέχρι το μακρινό Πουσάν της Κορέας και το Ναγκασάκι.
Το πρόσεξες λέω; Ποιο ήταν το καράβι;
Κι αν δεν το πρόσεξες, μη μου στενοχωριέσαι... βγες απλά στο κατάστρωμα και θα το δεις μπροστά σου!!!
Ε, ναι, σου λέω! Κι ας είσαι στην άλλη άκρη της γης. Για το χατίρι σου έφτασε ως εκεί. Για να το δεις και να το χαιρετήσεις εκ μέρους μου. Εκείνο το αστεράκι δηλαδή... γιατί το καράβι άγνωστο μού είναι.
Νομίζεις πως σου λέω παραμύθια; ΟΚ... Δες την επόμενη φωτογραφία:
Νίσυρος... και με το αστεράκι στο κοράκι της πλώρης...
Κι έπειτα κάνε κλικ
εδώ, για να δεις πού βρισκόταν το Νίσυρος τον περασμένο Ιούλη. Πού βρίσκεται τώρα δε χρειάζεται να σου πω...
Μόνο να του στείλεις τα χαιρετίσματα παρακαλώ.
Και καλά ταξίδια να του πεις. Σε όλα τα καράβια και σε όλους τους ναυτικούς καλά ταξίδια...
Να ταξιδεύουν αυτά καλά για να ταξιδεύει μαζί τους και η δική μας καρδιά. Η ίδια που ράγισε όταν άκουσε ένα καράβι να ξεψυχά...