Και το ανέκδοτο; Ενώ σε μας προσπαθούν να μάθουν αμερικάνικες συνήθειες, δείτε τι συμβαίνει στην ίδια την Αμερική...
Η μεσογειακή διατροφή σώζει ζωές
Εάν ακολουθείτε το μεσογειακό πρότυπο διατροφής, με πολλά φρούτα, λαχανικά, ελαιόλαδο και ψάρια, τότε μειώνετε δραστικά τον κίνδυνο να χάσετε τη ζωή σας από καρκίνο και καρδιαγγειακή πάθηση, ενημερώνει τους Αμερικανούς πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε από Ελληνίδα επιστήμονα.
Δεν είναι η πρώτη φορά που τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής επιβεβαιώνονται μέσω επιστημονικών μελετών. Πολλοί ερευνητές, Έλληνες και κυρίως ξένοι, αφιερώνουν χρόνο και κόπο προκειμένου να διευκρινίσουν πώς ο τρόπος διατροφής σχετίζεται με τη μακροβιότητα. Η πιο πρόσφατη και μεγάλη σχετική έρευνα, που πραγματοποιήθηκε σε σχεδόν 400.000 Αμερικανούς ηλικίας 50 έως 71 ετών, κατέδειξε ότι η υιοθέτηση του μεσογειακού τρόπου διατροφής μείωσε τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή πάθηση και καρκίνο κατά 22% και 17% αντίστοιχα στους άνδρες και κατά 12% στις γυναίκες.
Σημειώνεται ότι «η παρούσα μελέτη είναι η πρώτη μεγάλη που εξέτασε πώς ο τρόπος διατροφής σχετίζεται με τη θνητότητα πληθυσμού των ΗΠΑ», γράφει η ελληνικής καταγωγής επικεφαλής της έρευνας δρ Παναγιώτα Μήτρου, από το Πανεπιστήμιο του Cambridge στο Archives of Internal Medicine.
Το προφίλ
Η μελέτη έρχεται να προστεθεί στην όλο και μεγαλύτερη σειρά ερευνών που υποδεικνύουν τα οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση τροφίμων της παραδοσιακής μεσογειακής διατροφής. Τα στοιχεία συνδέουν τον συγκεκριμένο τρόπο διατροφής με λιγότερα περιστατικά καρδιοπάθειας, παχυσαρκίας και ορισμένους τύπους καρκίνου.
Οι ερευνητές από τα Εθνικά Ινστιτούτα Καρκίνου (USA), το Πανεπιστήμιο Lund στη Σουηδία, το Πανεπιστήμιο της Minnesota (USA) και του Cambridge χρησιμοποίησαν ερωτηματολόγια συχνότητας κατανάλωσης συγκεκριμένων τροφίμων για να καθορίσουν το διατροφικό προφίλ των συμμετεχόντων. Χρησιμοποιήθηκε μια βαθμολογική κλίμακα για να καθοριστεί η επιμονή στο μεσογειακό πρότυπο διατροφής και πώς καταμερίζονταν τροφές όπως λαχανικά, όσπρια, φρούτα, ξηροί καρποί, ψάρια, αλκοόλ και κρέας. Οι επιστήμονες εξέτασαν τη διατροφή και τη θνητότητα σε 380.296 άντρες και γυναίκες ηλικίας 50 - 71 ετών που συμμετείχαν στα Αμερικανικά Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας.
Στη διάρκεια των πέντε ετών που ακολούθησαν, οι ερευνητές κατέγραψαν 12.105 θανάτους, 3.451 από καρδιαγγειακή αιτία και 5.985 από καρκίνο.
Σύμφωνα με την δρα Μήτρου και τους συνεργάτες της, όσο μεγαλύτερη ήταν η επιμονή στο μεσογειακό πρότυπο διατροφής τόσο πιο σαφής ήταν η μείωση του κινδύνου θνητότητας από καρκίνο και καρδιαγγειακή πάθηση. Επιπλέον, το ποσοστό θανάτου -από οποιαδήποτε άλλη ασθένεια- μειώθηκε κατά 21% μεταξύ των ανδρών και 20% μεταξύ των γυναικών που παρέμειναν πιστοί στο συγκεκριμένο πρότυπο διατροφής.
Τα οφέλη καταγράφηκαν ιδιαίτερα σημαντικά για τους καπνιστές που δεν ήταν υπέρβαροι, οι οποίοι ακολουθώντας πιστά το μεσογειακό πρότυπο διατροφής σχεδόν μείωσαν στο ήμισυ τον κίνδυνο θανάτου.
Σύμφωνα μάλιστα με την δρα Μήτρου και τους συναδέλφους της, οι καπνιστές φάνηκε να είναι οι περισσότερο κερδισμένοι από την αντιοξειδωτική και φτωχή σε χοληστερόλη μεσογειακή διατροφή.
«Η επίδραση της μεσογειακής δίαιτας στον περιορισμό της θνητότητας επιτυγχάνεται με τη μεσολάβηση και άλλων μηχανισμών, συμπεριλαμβανομένου αυτού του οξειδωτικού στρες και της χρόνιας φλεγμονής» επισήμαναν οι ερευνητές.
Συγκεκριμένα, «η προσαρμογή στο μεσογειακό πρότυπο διατροφής σχετίζεται με υψηλή αντιοξειδωτική ικανότητα, αλλά και με χαμηλές συγκεντρώσεις οξειδωμένης χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνης χοληστερόλης. Κάτι που επιβεβαιώνει ότι αυτό το διατροφικό πρότυπο αιχμαλωτίζει τη συνδυασμένη δράση των διατροφικών αντιοξειδωτικών και αυτό μπορεί εν μέρει να εξηγήσει και τον χαμηλότερο κίνδυνο θνητότητας.
Επίσης η μεσογειακή διατροφή περιλαμβάνει και άλλα σημαντικά διατροφικά συστατικά, όπως ίνες και χαμηλή αναλογία ω-6 και ω-3 λιπαρών οξέων, τα οποία ενδεχομένως προλαμβάνουν την εκδήλωση καρκίνου και την εξέλιξή του», κατέληξαν οι επιστήμονες.
Ας φροντίσουμε λοιπόν και εμείς οι Ελληνες να εκμεταλλευτούμε τον θησαυρό που μας προσφέρει η παραδοσιακή ελληνική διατροφή, η οποία αποδεδειγμένα χαρίζει περισσότερα, αλλά και καλύτερα χρόνια ζωής.