Χάρτης με τις σημαντικότερες αρχαιολογικές θέσεις του νομού Θεσπρωτίας. Πηγή ο αρχαιολογικός οδηγός που αναφέρθηκε παραπάνω. (σελ. 12 )
Ο δικός μας προορισμός σήμερα είναι η αρχαία Ελίνα. Η θέση της έχει ταυτιστεί από το σπουδαίο αρχαιολόγο Δάκαρη με το Δυμόκαστρο ή και Ελινόκαστρο. (διακρίνεται με κόκκινα γράμματα στο κάτω μέρος του χάρτη και λίγο βορειότερα της σύγχρονης Πάργας)
Οι Ελινοί, όπως διαβάζουμε στον οδηγό, ήταν θεσπρωτικό φύλο, η επικράτεια του οποίου περιλάμβανε την περιοχή Μαργαριτίου, Πλαταριάς, Πέρδικας, κατά το Στέφανο Βυζάντιο.
Η ιδιαιτερότητα της Ελίνας στο θεσπρωτικό χώρο αφορά τη θέση της δίπλα στη θάλασσα και τον έλεγχο που ασκούσε στους θαλάσσιους δρόμους της περιοχής και ειδικά στα στενά της Θεσπρωτίας με την Κέρκυρα.
Νοτιότερα της Πάργας διακρίνεται με πράσινα γράμματα η
Εφύρα που ήταν μυκηναϊκή αποικία.
Να σημειώσουμε ότι
οι Θεσπρωτοί εγκαταστάθηκαν στη Θεσπρωτία γύρω στα 2.000 πΧ. Άρα μιλάμε για ιστορία 4.000 ετών. Οι Μυκηναίοι εμφανίστηκαν στα θεσπρωτικά παράλια γύρω στα 1.400 με 1.300 πΧ. Η εμφάνισή τους και η εγκατάστασή τους στα νότια θεσπρωτικά παράλια φέρνει για πρώτη φορά τον ντόπιο πληθυσμό σε επαφή με τη νότια Ελλάδα.
Να θυμίσουμε ότι την εποχή αυτή δεν έχει ακόμη γίνει η κάθοδος των Δωριέων. Οι οποίοι ξεκίνησαν από την Πίνδο γύρω στα 1.100 πΧ και ξεχύθηκαν προς τη νότια Ελλάδα σβήνοντας τα κέντρα του μυκηναϊκού πολιτισμού και εξαναγκάζοντας πολλούς από τους παλιότερους κατοίκους να αναζητήσουν άλλους τόπους κατοικίας. (ίδρυση αποικιών στα παράλια της Μικράς Ασίας από Αιολείς, Ίωνες αλλά και Δωριείς)
Στο δεύτερο όμως αποικισμό, μεταξύ 8ου και 6ου αι. π.Χ., Ηλείοι και Κορίνθιοι ιδρύουν στα παράλια της Ηπείρου, της Ν. Ιλλυρίας και στα Ιόνια νησιά, εμπορικούς σταθμούς και αποικίες. Οι αποικίες όμως αυτές βρίσκονταν βορειότερα της διαδρομής που ακολουθούμε σήμερα (τουλάχιστον όσες η αρχαιολογική σκαπάνη έχει καταφέρει να εντοπίσει). Πχ στη
Μαστιλίτσα, κοντά στη σημερινή Σαγιάδα και στη
χερσόνησο της Λυγιάς και στο λόφο του Πύργου Ραγίου, κοντά στην Ηγουμενίτσα, όπου οι αρχαιολόγοι τοποθετούν την αρχαία
Τορώνη, αποικία των Κερκυραίων κατά τον 5ο αιώνα. (Η Κέρκυρα ήταν και αυτή αποικία, των Κορινθίων)
Οι Θεσπρωτοί όλο αυτό το διάστημα εξακολουθούν να κατοικούν σε ατείχιστες κώμες.
Ρόλο μεγάλης αλλαγής διαδραμάτισε η σχέση των Θεσπρωτών με τους Μακεδόνες αλλά και η έντονη παρουσία στα πολιτικά δρώμενα της Ηπείρου των Αθηναίων. Αλλαγή ως προς την πολεοδομική μορφή των οικισμών αλλά και γενικότερα συνετέλεσαν στην έξοδο των Θεσπρωτών από την πολιτιστική τους απομόνωση.
Η βασιλεία καταργείται και αρχίζουν κατά τον
4ο πΧ αιώνα να εμφανίζονται τειχισμένες πόλεις. Πρώτη θεωρείται η
Ελέα, πρωτεύουσα των Ελεατών Θεσπρωτών, κοντά στη σημερινή Παραμυθιά που κόβει μάλιστα και δικό της νόμισμα γύρω στα 360 πΧ.
Λίγο αργότερα, στο β' μισό του 4ου πΧ αιώνα, εμφανίζονται και άλλοι τειχισμένοι οικισμοί, όπως το
Δυμόκαστρο (αρχαία Ελίνα), η Ντόλιανη (αρχαία Φανοτή(, η Ραβενή κ.α. οι οποίοι αποτέλεσαν τις έδρες των επιμέρους θεσπρωτικών φύλων.
Τα φύλα αυτά αρχίζουν μάλιστα να συσπειρώνονται και δημιουργούν
το Κοινό των Θεσπρωτών, δίνοντας με αυτόν τον τρόπο υπόσταση στο αρχικό φυλετικό έθνος. Κόβει μάλιστα και νόμισμα δικό του, περί τα 330 πΧ, και το οποίο παραπέμπει στο Νεκρομαντείο του Αχέροντα και τη λατρεία της Περσεφόνης.
Τώρα ο νέος πολιτικός σχηματισμός ιδρύει βορειότερα, στις όχθες του Θύαμι (Καλαμά) τα
Γίτανα, σε μια περιοχή που οι Θεσπρωτοί πρόσφατα είχαν αποσπάσει από τους Χάονες. Η νέα πόλη συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη του εμπορίου καθώς ο Καλαμάς εκείνη την περίοδο ήταν πλωτός.
Όλες αυτές οι πόλεις δεν έζησαν για πολύ. Στα 167 πΧ καταστράφηκαν από τους Ρωμαίους αν και κάποιες συνέχισαν να κατοικούνται σε κάποια τμήματά τους...
Να σημειώσουμε ότι η παρουσία του ανθρώπου στη Θεσπρωτία χρονολογείται από πολύ παλιότερες εποχές και ανάγεται στην παλαιολιθική εποχή. (100.000 - 10.000 πΧ) Χαρακτηριστικές λιθοτεχνίες της Μεσολιθικής περιόδου έχουν βρεθεί στην ευρύτερη περιοχή της Παραμυθιάς. Αργότερα, στη
Νεολιθική εποχή, (6.800 - 3.200 πΧ) οι άνθρωποι στη Θεσπρωτία κατοικούν σπήλαια (
Σίδερη Φιλιατών - Ψάκα και Γκρίκα Παραμυθιάς).