Φόρουμ φιλοσοφίας, παιδείας, πολιτικής και ναυτιλίας!
 
ΠΟΡΤΑΛ ΛΙΑΝΤΙΝΗΣΦόρουμΔΙΟΠΤΕΥΣΕΙΣΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟΕικονοθήκηΕγγραφήΣύνδεση

Μοιραστείτε
 

 Ανέλαβε επίσημα καθήκοντα ο Δημήτρης Χριστόφιας

Πήγαινε κάτω 
ΣυγγραφέαςΜήνυμα
ΗΡΑΚΛΗΣ
Admin
ΗΡΑΚΛΗΣ

Αριθμός μηνυμάτων : 421
Registration date : 01/11/2007

Ανέλαβε επίσημα καθήκοντα ο Δημήτρης Χριστόφιας Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Ανέλαβε επίσημα καθήκοντα ο Δημήτρης Χριστόφιας   Ανέλαβε επίσημα καθήκοντα ο Δημήτρης Χριστόφιας Icon_minitimeΠαρ Φεβ 29, 2008 12:23 am

Επίσημα από σήμερα ανέλαβε τα καθήκοντά του ο Δημήτρης Χριστόφιας, σε ειδική τελετή στη Βουλή των Αντιπροσώπων της Κύπρου.

Για ιστορικούς λόγους αναδημοσιεύουμε το πλήρες κείμενο της ομιλίας που εκφώνησε: (ΠΗΓΗ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ)

Το πλήρες κείμενο της ομιλίας Χριστόφια

''Αγαπητέ φίλε, κύριε Πρόεδρε, Τάσσο Παπαδόπουλε,
Κύριε Πρόεδρε,
Κυρίες και κύριοι Βουλευτές,

Επιτρέψετέ μου πρώτα απ' όλα να εκφράσω τις ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη μου στους πολίτες που με τίμησαν με την ψήφο τους. Η εμπιστοσύνη με την οποία με έχουν αγκαλιάσει και η ισχυρή εντολή που έδωσαν με την ψήφο τους, είναι η γερή βάση πάνω στην οποία εμείς θα στηριχθούμε για να πάρουμε την Κύπρο μπροστά. Να εγκαινιάσουμε μια νέα εποχή για την Κύπρο μας. Μια εποχή που θα χαρακτηρίζεται από την εντατικοποίηση των προσπαθειών μας για επίτευξη δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού. Μια νέα εποχή που θα έχει ως χαρακτηριστικά της την ανανέωση της πολιτικής ζωής του τόπου και τον εκσυγχρονισμό της κοινωνίας μας.

Θερμές ευχαριστίες εκφράζω προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις που στήριξαν την υποψηφιότητά μου και εργάστηκαν ακούραστα για την εκλογή μου στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Ευχαριστώ το κόμμα μου, το ΑΚΕΛ και το Λαϊκό Κίνημα, τους Ενωμένους Δημοκράτες, την Έπαλξη Ανασυγκρότησης του Κέντρου, την Πρωτοβουλία Σοσιαλιστών, την Πρωτοβουλία Ελευθέρων Πολιτών και τις Κινήσεις Στήριξης της υποψηφιότητάς μου, που από την αρχή βρεθήκαμε μαζί. Ευχαριστώ, επίσης, το Δημοκρατικό Κόμμα, το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ και το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, για την υποστήριξη που μου παρείχαν στο δεύτερο γύρο των εκλογών συμβάλλοντας στην εκλογή μου στο ύπατο αξίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ευχαριστίες εκφράζω όχι μόνο σ' αυτούς που με ψήφισαν, αλλά και σ' αυτούς που, ασκώντας το δημοκρατικό τους δικαίωμα, έκαναν άλλες επιλογές. Τους ευχαριστώ, γιατί με τη μαζική συμμετοχή τους στις εκλογές, μακριά από φανατισμούς, μισαλλοδοξίες και ακρότητες, έχουν επιβεβαιώσει ότι η δημοκρατία στον τόπο μας έχει πια ωριμάσει. Αυτό είναι κάτι για το οποίο όλοι δικαιούμαστε να υπερηφανευόμαστε.

Η δημοκρατία είναι λαϊκή κατάκτηση την οποία όλοι πρέπει να διαφυλάξουμε σαν κόρη οφθαλμού. Η ισχυρή σχέση πολίτη και πολιτικής που υπάρχει στον τόπο μας είναι υγιές φαινόμενο, γιατί δείχνει ότι οι πολίτες εμπιστεύονται την πολιτική και τους πολιτικούς. Οι πολίτες είναι φορείς και εκφραστές της συλλογικής συμμετοχής στο κοινωνικό και πολιτικό γίγνεσθαι, καθώς και εχέγγυο για την ομαλή λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Θέλω για μια ακόμα φορά να υπογραμμίσω ότι τιμώ και σέβομαι τους ανθυποψήφιους μου στις προεδρικές εκλογές. Τιμώ και σέβομαι τον κ. Κασουλίδη, με τον οποίο διεκδικήσαμε την προεδρία της Δημοκρατίας στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Το σεβασμό και την απεριόριστη εκτίμησή μου εκφράζω και προς τον Πρόεδρο κ. Τάσσο Παπαδόπουλο. Με τον κ. Παπαδόπουλο έχουμε αναπτύξει συνεργασία και προσωπική φιλία για πολλά χρόνια. Αποκορύφωμα της συνεργασίας μας υπήρξε η εκλογή του στην προεδρία της Δημοκρατίας το 2003, και η προσπάθεια που μαζί καταβάλαμε για να πετύχουμε την αλλαγή στα χρόνια της διακυβέρνησης του τόπου υπό τη δική του προεδρία. Παρά τις όποιες διαφωνίες και τις διαφορετικές προσεγγίσεις που στην πορεία αυτής της συνεργασίας παρουσιάστηκαν, μπορούμε με βεβαιότητα να διαπιστώσουμε ότι κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του τόπου από τον κ. Τάσσο Παπαδόπουλο επιτεύχθηκαν πολλά.

Η εκλογή στην προεδρία της Δημοκρατίας κλείνει τον κύκλο της προεδρίας μου στη Βουλή των Αντιπροσώπων, που άρχισε το Μάιο του 2001. Πέρασαν από τότε επτά χρόνια. Χρόνια πολύ παραγωγικά για τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Από το πλούσιο και πολυσχιδές έργο που παρήγαγε η Βουλή όλο αυτό το χρονικό διάστημα θα ξεχώριζα τη συμβολή της στη συλλογική και τιτάνια προσπάθεια πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας, οργανωμένων συνόλων και λαού να εναρμονιστεί η Κυπριακή Δημοκρατία με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και να καταστεί η χώρα μας μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την 1η Μαΐου 2004.

Μια άλλη πτυχή από τη δραστηριότητα της Κυπριακής Βουλής που θα επιθυμούσα να αναφέρω, είναι η ανάπτυξη της κοινοβουλευτικής διπλωματίας και η δραστηριότητα για την προώθηση του κυπριακού προβλήματος διεθνώς.

Ο Πολιτισμός, οι Τέχνες και τα Γράμματα κατέλαβαν ένα σημαντικό μέρος από τη γενικότερη δραστηριότητα που ανέπτυξε το Κοινοβούλιο αυτή την περίοδο, εξέλιξη για την οποία νιώθω ιδιαίτερα υπερήφανος.

Από τα βάθη της καρδιάς μου θέλω να ευχαριστήσω όλες τις πολιτικές δυνάμεις που συνέβαλαν στην παραγωγή του πλούσιου κοινοβουλευτικού έργου αυτή την περίοδο. Θέλω να ευχαριστήσω τη διευθυντική ομάδα, τους λειτουργούς και το προσωπικό της Βουλής για την αποφασιστική τους συνδρομή στην αναβάθμιση του κοινοβουλευτικού και νομοθετικού έργου. Εύχομαι σε όλους καλή δύναμη και καλή συνέχεια.

Διεκδίκησα την προεδρία της Δημοκρατίας εμφορούμενος από ένα όραμα ζωής. Την επίτευξη δίκαιης λύσης στο Κυπριακό και την οικοδόμηση μιας πιο δίκαιης κοινωνίας. Αυτό το όραμα διαχέεται σε ολόκληρο το κυβερνητικό πρόγραμμα το οποίο αποτελεί το φάρο και την πυξίδα της προεδρίας μου. Θα αναλώσω κάθε ικμάδα των δυνάμεων μου και θα εργαστώ πολύ σκληρά, για να υλοποιήσω μαζί με το Υπουργικό Συμβούλιο που θα διορίσω, τις προγραμματικές μου δεσμεύσεις. Το Πρόγραμμά μου είναι το συμβόλαιο τιμής με το λαό και θα το τιμήσω απόλυτα.

Πρώτιστο μέλημα και καθήκον της προεδρίας μας είναι η επίλυση του Κυπριακού. Το έχω δηλώσει επανειλημμένα στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, το δηλώνω και τώρα. Η επίλυση του Κυπριακού είναι ο βασικότερος λόγος για τον οποίο τελικά πήρα την απόφαση να διεκδικήσω την προεδρία της Δημοκρατίας. Η επίλυση του Κυπριακού, θα είναι η πρώτη προτεραιότητα της διακυβέρνησής μας.

Ο στόχος της προεδρίας μας είναι να πετύχουμε λύση δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική που να τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό. Λύση που να αποκαθιστά την κυριαρχία, την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα και την ενότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και να αποκλείει τα όποια δικαιώματα στρατιωτικής επέμβασης στα εσωτερικά ζητήματα της χώρας μας από ξένες δυνάμεις.
Λύση που να επανενώνει το έδαφος, το λαό, τους θεσμούς και την οικονομία της χώρας μας στο πλαίσιο μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, όπως προνοείται στις συμφωνίες υψηλού επιπέδου Μακαρίου-Ντενκτάς του 1977 και Κυπριανού-Ντενκτάς του 1979. Η ομοσπονδιακή, διζωνική, δικοινοτική Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να έχει μία και μόνη κυριαρχία, διεθνή προσωπικότητα και ιθαγένεια. Η λύση πρέπει να στηρίζεται στα περί Κύπρου ψηφίσματα του ΟΗΕ και να συνάδει με το διεθνές και το κοινοτικό δίκαιο, καθώς και με τις διεθνείς συμβάσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Διεκδικούμε η λύση να αποκαθιστά και να κατοχυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες ολόκληρου του λαού, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμένιων και Λατίνων, περιλαμβανομένου του δικαιώματος επιστροφής και περιουσίας των προσφύγων.

Διεκδικούμε η λύση να προνοεί την αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων και την αποστρατιωτικοποίηση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τελικός στόχος παραμένει η αποστρατιωτικοποίηση ολόκληρης της Κύπρου.

Υποστηρίζουμε με συνέπεια την πολιτική ισότητα των δύο κοινοτήτων, στο πλαίσιο της ομοσπονδίας, όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Το Κυπριακό για τριάντα τέσσερα τώρα χρόνια παραμένει άλυτο παρά τις πολλές προσπάθειες που κατά καιρούς έχουν αναληφθεί. Το πρόβλημα δεν έγινε κατορθωτό να επιλυθεί λόγω της άρνησης της Τουρκίας να αποδεχθεί λύση που να είναι προς το καλώς νοούμενο συμφέρον του κυπριακού λαού. Είναι πεποίθησή μου ότι έφτασε το πλήρωμα του χρόνου το πρόβλημα να επιλυθεί με ένα δίκαιο, βιώσιμο και λειτουργικό τρόπο και να αποκατασταθούν οι αρχές του διεθνούς δικαίου. Αρχές που παραβιάζει η Τουρκία με την εισβολή που διενήργησε το 1974 και την κατοχή μεγάλου μέρους του εδάφους της πατρίδας μας.

Αφετηριακό σημείο για τη διάρρηξη του αδιεξόδου και για τη δημιουργία των προϋποθέσεων για συνολική διαπραγμάτευση στο Κυπριακό, είναι η υλοποίηση της Συμφωνίας της 8ης του Ιούλη, η οποία υιοθετείται και υποστηρίζεται από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και από το ίδιο το Συμβούλιο Ασφαλείας. Εκφράζουμε την ετοιμότητά μας για διάλογο προς υλοποίηση της Συμφωνίας της 8ης Ιουλίου και ελπίζουμε να βρούμε ανταπόκριση από την τουρκοκυπριακή πλευρά.

Απευθύνομαι τούτη την επίσημη ώρα προς τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας για να τους διαβεβαιώσω ότι εμφορούμαι από τις καλύτερες προθέσεις για συμφιλίωση και ειρηνική συμβίωση. Τους διαβεβαιώνω για μια ακόμα φορά πως θα εργαστώ ώστε να χαίρονται όλων των δικαιωμάτων ως ισότιμοι πολίτες της ενωμένης ομοσπονδιακής Κυπριακής Δημοκρατίας. Θέλω όμως να επαναλάβω με έμφαση ότι η αποκατάσταση των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων δεν είναι δυνατό να λάβει χώρα σε βάρος των δικαιωμάτων των Ελληνοκυπρίων, των Μαρωνιτών, των Αρμένιων και των Λατίνων συμπατριωτών μας. Κάτι τέτοιο θα έκανε τη λύση του Κυπριακού θνησιγενή από τα γεννοφάσκια της.

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
ΗΡΑΚΛΗΣ
Admin
ΗΡΑΚΛΗΣ

Αριθμός μηνυμάτων : 421
Registration date : 01/11/2007

Ανέλαβε επίσημα καθήκοντα ο Δημήτρης Χριστόφιας Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Ανέλαβε επίσημα καθήκοντα ο Δημήτρης Χριστόφιας   Ανέλαβε επίσημα καθήκοντα ο Δημήτρης Χριστόφιας Icon_minitimeΠαρ Φεβ 29, 2008 12:25 am

ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΟΜΙΛΙΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ

Έχουμε δώσει υπόσχεση στον κυπριακό λαό ότι για τη λύση του Κυπριακού θα αναπτύξουμε έντονη δραστηριότητα προς διάφορες κατευθύνσεις του διεθνούς παράγοντα. Εκφράζω την ικανοποίησή μου, γιατί αμέσως μετά τις Προεδρικές Εκλογές, ο διεθνής παράγοντας δηλώνει την ετοιμότητά του να συνδράμει στις προσπάθειες για λύση στο Κυπριακό. Από τούτο το επίσημο βήμα, επαναβεβαιώνω τη δέσμευσή μου προς το λαό για την ανάληψη συνεχών πρωτοβουλιών προς την κατεύθυνση του διεθνούς παράγοντα, αλλά και της τουρκοκυπριακής κοινότητας, για επίτευξη λύσης που να στηρίζεται σε αρχές.

Για την εκπλήρωση της υπόσχεσής μας θα κινηθούμε προς την κατεύθυνση του Γενικού Γραμματέα και του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Χαιρετίζουμε τη θέση του Συμβουλίου Ασφαλείας, όπως διατυπώνεται στο τελευταίο του ψήφισμα, που καλεί τις δύο κοινότητες να εμπλακούν εποικοδομητικά στις προσπάθειες για εξεύρεση λύσης από τους ίδιους τους Κυπρίους. Εμείς θα εργαστούμε με πολλή συνέπεια για να αναπτυχθεί αυτή η συνεργασία και η επαναπροσέγγιση με τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας, αξιοποιώντας τις διαχρονικές και ιστορικές σχέσεις που έχουμε οικοδομήσει μαζί τους.

Θεωρούμε σημαντικό όπως ο Γενικός Γραμματέας του Διεθνούς Οργανισμού, μέσα από την άσκηση των καλών του υπηρεσιών, συνδράμει στην προώθηση και την ενίσχυση του διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών. Σημαντικό είναι, επίσης, όπως τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας συλλογικά διαχειριστούν το Κυπριακό στη βάση των αποφάσεων και των ψηφισμάτων του Διεθνούς Οργανισμού για την Κύπρο.

Ρόλο στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Εμείς προσβλέπουμε στην αλληλεγγύη των ευρωπαίων εταίρων μας και προσδοκούμε ότι θα συνδράμουν στη διάρρηξη του αδιεξόδου και στην επίλυση του Κυπριακού.

Η επίτευξη δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης στο Κυπριακό, δεν είναι εύκολη υπόθεση. Γνωρίζουμε τις δυσκολίες. Κατανοούμε απόλυτα ότι θα χρειαστεί συνεχής, επίμονη και επίπονη δουλειά. Το κλειδί της λύσης βρίσκεται στα χέρια της 'γκυρας. Είναι η Τουρκία που πρέπει να αποφασίσει να συνεργαστεί για τη λύση.

Σημαντική και απαραίτητη προϋπόθεση των προσπαθειών που θα αναλάβουμε είναι η ύπαρξη ενότητας στο εσωτερικό μέτωπο. Είναι η συστράτευση όλων στον κοινό στόχο της λύσης. Η οικοδόμηση της ενότητας στο εσωτερικό μέτωπο και η ύπαρξη συναίνεσης και διαλόγου είναι μια από τις πρώτες προτεραιότητες της διακυβέρνησής μας.

Την ενότητα και τη συλλογικότητα στους χειρισμούς του Κυπριακού, θα προωθήσουμε με την αναβάθμιση και την πιο αποτελεσματική λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου. Οι πολιτικές δυνάμεις θα έχουν ρόλο και λόγο να διαδραματίσουν και αυτή η δυνατότητα θα τους δοθεί μέσα από την ουσιαστική συμμετοχή τους στο Εθνικό Συμβούλιο.

Η ενότητα, η συναίνεση και ο διάλογος, δεν θα χαρακτηρίζει την Προεδρία μας μόνο στη διαχείριση του Κυπριακού. Θα την χαρακτηρίζει και στην άλλη σημαντική πτυχή της διακυβέρνησης του τόπου, την εσωτερική. Ενότητα ασφαλώς δεν σημαίνει εξαφάνιση ή ισοπέδωση των όποιων διαφορών. Αυτές αντικειμενικά υπάρχουν. Η ενότητα όμως επιβάλλει την ανάπτυξη διαλόγου και την ανάγκη εξεύρεσης συναινετικών λύσεων προς όφελος της χώρας και των πολιτών. Εμείς επιζητούμε το διάλογο και θα προωθούμε τη σύνθεση των απόψεων. Από την άλλη, βεβαίως, η Κυβέρνησή μας θα προχωρήσει αποφασιστικά στην προώθηση της πολιτικής και στην υλοποίηση του Προγράμματός μας, το οποίο αποτελεί το συμβόλαιο τιμής που υπογράψαμε με το λαό.

Την ενότητα στον τόπο μας θα την σφραγίσουμε με την κοινωνικο-οικονομική πολιτική της διακυβέρνησής μας που στοχεύει στην αναβάθμιση του μοντέλου της μικτής οικονομίας. Μοντέλο που εφαρμόζεται στην Κύπρο από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και έχει δώσει πολλά στον τόπο μας. Είναι πεποίθησή μας ότι αυτό το μοντέλο δεν έχει εξαντλήσει τα όρια του. Πιστεύουμε ότι ακόμα έχει να προσφέρει πολλά, φτάνει να το αναβαθμίσουμε, να το ενισχύσουμε και να το εκσυγχρονίσουμε. Το μοντέλο της μικτής οικονομίας στηρίζεται στη συνεργασία μεταξύ της ιδιωτικής, της δημόσιας και της συνεργατικής πρωτοβουλίας. Στηρίζεται στο συνδυασμό της επιχειρηματικότητας και της κοινωνικής συνοχής. Στην ύπαρξη ισχυρής οικονομίας και ψηλών ρυθμών ανάπτυξης. Στην ύπαρξη ανεπτυγμένου κοινωνικού κράτους, που θα στηρίζει τους εργαζόμενους και θα ικανοποιεί τις εύλογες ανάγκες του πολίτη.

Φιλοδοξία και στόχος μου είναι, μέσα από το γόνιμο και εποικοδομητικό διάλογο που θα αναπτύξουμε μαζί με το λαό, να υλοποιήσουμε το κοινό όραμα όλων μας για την Κύπρο του μέλλοντος. Ένα μέλλον που θα χαρακτηρίζεται από την ειρήνη και τη σταθερότητα. Την ασφάλεια και την απασχόληση για όλους. Την ευημερία και την πρόοδο για το σύνολο της κοινωνίας, την ισονομία, την ανανέωση της πολιτικής ζωής και τον εκσυγχρονισμό της κυπριακής κοινωνίας, της οικονομίας και του κράτους.

Τα τελευταία πέντε χρόνια, με τη δική μας ουσιαστική συμμετοχή, έγινε κατορθωτό να ξεπεραστούν προβλήματα και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις που, εφόσον αξιοποιηθούν σωστά και αποτελεσματικά, θα οδηγήσουν σε καλύτερες συνθήκες ζωής, σε καλύτερες μέρες για όλους μας. Η σχέση μας με το λαό θα είναι αμφίδρομη και θα βασίζεται στον αλληλοσεβασμό. Θα βασίζεται σε αρχές, αξίες και ιδανικά.

Η Κυπριακή Δημοκρατία ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συμμετέχει δραστήρια στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι με στόχο την υλοποίηση του οράματος για μια κοινωνική Ευρώπη. Η Κύπρος μπορεί να καταστεί γέφυρα μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των γειτόνων μας στην περιοχή, αλλά και με χώρες που η Κύπρος παραδοσιακά διατηρεί στενές και φιλικές σχέσεις μέσα από το Κίνημα των Αδεσμεύτων.

Έχοντας υπόψη ότι το όραμα της κοινωνικής Ευρώπης στηρίζεται στην ενότητα μέσα από την αποδοχή και το σεβασμό της διαφορετικότητας και όχι στην ισοπέδωση και στην αλλοτρίωση των λαών και των πολιτισμών, θα αξιοποιήσουμε την παιδεία, τις πολιτιστικές μας αξίες, τις παραδόσεις, τα ήθη και έθιμά μας, τον αθλητισμό, για να ενισχύσουμε τις αντιστάσεις μας στις φθοροποιές επιδράσεις.

Μαζί θα εργαστούμε για να ανανεώσουμε και να εκσυγχρονίσουμε το πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό σύστημα της χώρας. Μαζί θα εργαστούμε για να εκσυγχρονίσουμε τις διαδικασίες και τους μηχανισμούς άσκησης εξουσίας, έτσι ώστε να είναι περισσότερο φιλική και προσιτή στον πολίτη. Ο σεβασμός προς τα δικαιώματα του πολίτη και τις αρχές της δημοκρατίας, της ισοπολιτείας, της αξιοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης θα μας καθοδηγεί στην άσκηση της διακυβέρνησής μας.

Θα επιδιώξουμε σε όλα τα επίπεδα λήψης αποφάσεων το διάλογο και τη συλλογικότητα. Σε κάθε περίπτωση ο πολίτης θα έχει λόγο και τη δική του φωνή σε όσα θέματα τον αφορούν και τον επηρεάζουν. Επιδιώκουμε απλούστευση των διαδικασιών του Δημοσίου, καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και βελτίωση των υποδομών και κάθε παραμέτρου που επηρεάζει αρνητικά την καθημερινότητα και τον τρόπο ζωής κάθε πολίτη αυτού του τόπου.

Αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία και προσοχή στον τομέα της πληροφορικής και των νέων τεχνολογιών. Στον τομέα της πληροφορικής, που αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς πυλώνες των σύγχρονων αναπτυγμένων κοινωνιών, θα κάνουμε τομές και θα επενδύσουμε σ' αυτό. Μαζί με τους πολίτες θα εργαστούμε για να δώσουμε νέα πνοή και προοπτική στον τομέα αυτό, που είναι σύμφυτος με την πρόοδο.

Η ανάπτυξη της έρευνας και η υιοθέτηση και εφαρμογή νέων τεχνολογιών στον τομέα της βιομηχανίας θα προσδώσουν τεράστια ώθηση στην κυπριακή οικονομία. Θα αυξήσουν την παραγωγικότητα και θα βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα της κυπριακής βιομηχανίας. Αυτές οι παράμετροι είναι καθοριστικές για να μπορέσει η κυπριακή οικονομία να αντεπεξέλθει στα νέα δεδομένα που δημιουργούνται από τη συμμετοχή μας στη μεγάλη οικογένεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τόσο στον τουρισμό όσο και σε άλλους τομείς θα πρέπει να επισπευσθεί η υλοποίηση των αναγκαίων έργων και υποδομών και να εφαρμοστούν αποτελεσματικοί μηχανισμοί υλοποίησης αποφάσεων και έργων.

Η συνεργασία της Κυβέρνησης με την Τοπική Αυτοδιοίκηση θα ενισχυθεί για το καλό των πολιτών. Είναι αυτονόητο ότι θα υλοποιήσουμε τις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει έναντι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η Κύπρος μπορεί. Γι' αυτό θα προτάξω και θα διασφαλίσω την προώθηση και μετατροπή της σε κέντρο εκπαίδευσης, υγείας και παροχής υπηρεσιών, όπως έχω δεσμευτεί στο Πρόγραμμά μου. Η μέριμνα και η φροντίδα μας σε όλες τις κοινωνικές ομάδες είναι δεδομένες. Θα ήθελα όμως να κάνω μια ιδιαίτερη αναφορά στη νέα γενιά της Κύπρου. Η νέα γενιά αξίζει να έχει το δικό της δυναμικό ρόλο στην κοινωνική ζωή του τόπου μας. Μέσα απ' όλες τις πολιτικές μας οφείλουμε να δίνουμε τις ευκαιρίες για την ανάδειξη των ικανοτήτων των νέων ανθρώπων και για την ουσιαστική τους συμμετοχή στην κοινωνία. Το όραμά μας για μια ασφαλή Κύπρο στην Ευρώπη της ειρήνης και της συνεργασίας, είναι το όραμα των νέων ανθρώπων.

Η κοινωνική ευαισθησία και αλληλεγγύη και συνακόλουθα η ανταπόκριση στον ανθρώπινο πόνο θα αποτελούν τα πλέον έντονα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της προεδρίας μας. Η όλη προσωπική μου πορεία, αλλά και η ιστορία του χώρου από τον οποίο προέρχομαι, εκτιμώ ότι συνιστούν εγγύηση για μια ανθρωποκεντρική πολιτική, που θα στοχεύει στη σταδιακή εξάλειψη της φτώχειας και στη συνεχή βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Η προεδρία μας θα είναι προεδρία για όλους τους Κυπρίους. Τελικός κριτής όλων είναι ο απλός άνθρωπος, ο κυρίαρχος λαός, μπροστά στο μεγαλείο του οποίου υποκλίνομαι''.
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
ΔΑΝΑΗ
Admin
ΔΑΝΑΗ

Αριθμός μηνυμάτων : 7947
Registration date : 30/10/2007

Ανέλαβε επίσημα καθήκοντα ο Δημήτρης Χριστόφιας Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Ανέλαβε επίσημα καθήκοντα ο Δημήτρης Χριστόφιας   Ανέλαβε επίσημα καθήκοντα ο Δημήτρης Χριστόφιας Icon_minitimeΠαρ Φεβ 29, 2008 5:17 pm

Από το Φιλελεύθερο

Οι 11 + 1 συνεργάτες του Δημήτρη ΧριστόφιαΜάρκος Κυπριανού (Υπουργός Εξωτερικών) Γεννήθηκε στη Λεμεσό στις 22.1.1960. Σπούδασε Νομικά στην Αθήνα και το Κέιμπριτζ. Διετέλεσε βουλευτής του ΔΗΚΟ από το 1991 μέχρι και το 2003 οπόταν διορίστηκε Υπουργός Οικονομικών. Το 2004 διορίστηκε επίτροπος Υγείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Διετέλεσε μέλος της ΚΕ, της ΠΕ και του ΕΓ του ΔΗΚΟ.

Χαρίλαος Σταυράκης (Υπουργός Οικονομικών) Γεννήθηκε το 1956. Σπούδασε οικονομικά στο Κέιμπριτζ και στο Χάρβαρντ. Έχει πείρα πέραν των 20 ετών στο τραπεζικό τομέα. Στην Τράπεζα Κύπρου έχει αναλάβει διάφορα καθήκοντα. Την 1.1.2005 διορίστηκε πρώτος Εκτελεστικός Διευθυντής Εργασιών Κύπρου και Αναπληρωτής Ανώτατου Εκτελεστικού Διευθυντή Συγκροτήματος. Τον Ιούνιο του 2005 διορίστηκε πρόεδρος του ΔΣ της ΑΗΚ.

Νεοκλής Συλικιώτης (Υπουργός Εσωτερικών) Γεννήθηκε στη Λεμεσό στις 24.1.1959. Σπούδασε Μηχανολογία στο Πολυτεχνείο του ¶αχεν στη Γερμανία. Μεταξύ 1988-91 ήταν ΓΓ της ΠΟΦΝΕ, ακολούθως εργάστηκε στην ΚΕ του ΑΚΕΛ επικεφαλής του Γραφείο Παιδείας. Στις 8.9.2006 διορίστηκε Υπουργός Εσωτερικών θέση την οποία διατήρησε μέχρι τον Ιούλιο του 2007. Νυμφευμένος και πατέρας ενός παιδιού.

Κώστας Παπακώστας (Υπουργός ¶μυνας) Γεννήθηκε στην Αγία Τριάδα Γιαλούσας στις 12.11.1939. Πήρε μέρος στον αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-59, στις επιχειρήσεις κατά της τουρκικής ανταρσίας 1963-64, υπηρέτησε 18 χρόνια την Εθνική Φρουρά, μέλος του Εφεδρικού και το 1978 συγκρότησε τη ΜΜΑΔ. Βουλευτής του ΑΚΕΛ Αμμοχώστου από το 1996. Έγγαμος, πατέρας δύο παιδιών.

Ανδρέας Δημητρίου (Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού) Γεννήθηκε στο Στρογγυλό Αμμοχώστου, το 1950. Σπούδασε ψυχολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Μέχρι το 1996 ήταν καθηγητής ψυχολογίας στο ίδιο πανεπιστήμιο. Είναι κοσμήτορας της σχολής κοινωνικών επιστημών και επιστημών της αγωγής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Επίσης διορίστηκε πρόεδρος της προσωρινής διοικούσας επιτροπής του ΤΕΠΑΚ. Έγγαμος, πατέρας δύο παιδιών.

Νίκος Νικολαϊδης (Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων) Γεννήθηκε στις 2.11.1953 στη Λεμεσό. Σπούδασε ηλεκτρολογία μηχανική στις ΗΠΑ. Είναι αναπληρωτής διευθυντής περιφέρειας Λεμεσού. Είναι Πρόεδρος της Επαρχιακής Επιτροπής της ΕΔΕΚ στη Λεμεσό και μέλος του Πολιτικού Γραφείου και της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. Είναι νυμφευμένος και πατέρας δύο παιδιών.

Αντώνης Πασχαλίδης (Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού) Γεννήθηκε στο Λονδίνο στις 15.7.1952. Από το 1955 εγκαταστάθηκε στην Κύπρο. Κατάγεται από τη Γιαλούσα. Σπούδασε νομικά στην Αγγλία και διευθύνει δικηγορικό γραφείο. Δίδαξε νομικά για 16 χρόνια και το 1988 διορίστηκε μέλος της Αρχής Αεροπορικών Μεταφορών. Είναι μέλος της εκτελεστικής γραμματείας του ΔΗΚΟ. Έγγαμος, πατέρας δύο παιδιών.

Μιχάλης Πολυνείκης (Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος) Γεννήθηκε στις 6.11.1948 στην Κάτω Πάφο. Σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Από το 1991 εργάζεται ως πνευμονολόγος στην Πάφο. Είναι μέλος της ΚΕ και του ΠΓ της ΕΔΕΚ. Διετέλεσε επαρχιακός γραμματέας και δημοτικός σύμβουλος Πάφου. Από το 2007 είναι πρόεδρος της Επαρχιακής Επιτροπής ΕΔΕΚ Πάφου. Παντρεμένος, πατέρας τριών παιδιών.

Σωτηρούλα Χαραλάμπους (Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων) Γεννήθηκε στην Αμμόχωστο στις 25.12 1963. Σπούδασε πολιτικές και κοινωνικές επιστήμες στην Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών και Κοινωνικής Διοίκησης της Σόφιας. Κεντρική οργανωτική γραμματέας της ΠΕΟ. Διετέλεσε βουλευτής του ΑΚΕΛ Αμμοχώστου από το 2001. Διαμένει στην Αραδίππου. Έγγαμη με το Νίκο Χαραλάμπους και έχει τρία παιδιά.

Κύπρος Χρυσοστομίδης (Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως) Γεννήθηκε στον Κάθικα της Πάφου στις 5.7.1942. Σπούδασε νομικά στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Πανεπιστήμιο του Λουξεμβούργου. Πρόεδρος της Έπαλξης Ανασυγκρότησης του Κέντρου. Διετέλεσε Κυβερνητικός Εκπρόσωπος (2003-2006) ενώ το 2006 εξελέγη βουλευτής του ΑΚΕΛ στη Λευκωσία. Έγγαμος με την Ελένη Πολυβίου. Έχει δύο κόρες.

Χρίστος Πατσαλίδης (Υπουργός Υγείας) Γεννήθηκε στην Πάφο στις 13.12.1973. Σπούδασε στο Ηνωμένο Βασίλειο όπου απόκτησε διδακτορικό Νομικής. Ήταν Διευθυντής του Ιδρύματος Ευρωπαϊκών Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών και Αναπληρωτής Καθηγητής Νομικής στο Cyprus College από το 2005. Είναι μέλος του ΔΗΚΟ. Μετακινείται από το Υπουργείο Εσωτερικών στο οποίο είχε διοριστεί στις 17 Ιουλίου 2007.

Στέφανος Στεφάνου (Κυβερνητικός Εκπρόσωπος) Γεννήθηκε στο Γερόλακκο στις 21.1.1965. Μετά την εισβολή διέμενε στην Πάνω Δευτερά. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες στην Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών και Κοινωνικής Διοίκησης στη Σόφια. Μετά τις σπουδές του εργάστηκε στην ΕΔΟΝ και το 1996 εκλέγηκε ΓΓ της ΕΔΟΝ. Ηταν εκπρόσωπος του κ. Χριστόφια στη διάρκεια των εκλογών. Έγγαμος, πατέρας δύο παιδιών.

_________________
Έχω κι εγώ το έρτζι μου...
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
http://educandus.blogspot.com/
 
Ανέλαβε επίσημα καθήκοντα ο Δημήτρης Χριστόφιας
Επιστροφή στην κορυφή 
Σελίδα 1 από 1

Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτήΔεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
HOMA EDUCANDUS :: ΚΑΤΑΣΤΡΩΜΑΤΑ :: ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ :: ΚΥΠΡΟΣ-
Μετάβαση σε: