«Σε κατάσταση υψίστου συναγερμού» η ιαπωνική κυβέρνηση
Ιαπωνία — Σε ύψιστη ετοιμότητα βρίσκεται η ιαπωνική κυβέρνηση, αναμένοντας πλέον το μοιραίο στη Φουκουσίμα. Το τελευταίο 24ωρο ανιχνεύτηκε πλουτώνιο σε διαφορετικά σημεία έξω από τις πυρηνικές εγκαταστάσεις και υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας στον Ειρηνικό.
Ανώτεροι υπάλληλοι διαβεβαιώνουν ότι οι συγκεντρώσεις που εντοπίστηκαν δεν συνιστούν απειλή για τη δημόσια υγεία, αλλά το γεγονός ότι δεν λειτουργούν τα συστήματα ψύξης στους τέσσερις αντιδραστήρες
προοιωνίζεται εφιαλτικές εξελίξεις.
Η κατάσταση είναι απρόβλεπτη, όπως παραδέχθηκε ο ίδιος ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, μιλώντας στη Βουλή, προειδοποιώντας στην ουσία τους πολίτες της χώρας του, αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο για όσα επέρχονται.
Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Ναότο Καν δήλωσε ότι η ιαπωνική κυβέρνηση βρίσκεται «σε κατάσταση υψίστου συναγερμού» για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προέρχονται από τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα. Ο Ναότο Καν υπογράμμισε ότι η κατάσταση παραμένει «απρόβλεπτη» στον πυρηνικό σταθμό, όπου τα συστήματα ψύξης των τεσσάρων από τους έξι αντιδραστήρες δεν λειτουργούν και όπου οι περιπτώσεις διαρροής ραδιενέργειας πολλαπλασιάζονται μετά τον σεισμό και το τσουνάμι που ακολούθησε την 11η Μαρτίου.
Η κυβέρνηση «θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα αυτό ευρισκόμενη σε κατάσταση υψίστου συναγερμού», είπε ο ιάπωνας πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της επιτροπής προϋπολογισμού της Γερουσίας, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης. Ως προς την τοποθεσία εγκατάστασης του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα, ο Ναότο Καν δήλωσε:
«Δεν μπορούμε να αρνηθούμε ότι η εκτίμηση των κινδύνων του τσουνάμι εκείνη την εποχή ήταν εσφαλμένη». Νερό με υψηλά ποσοστά ραδιενέργειας έχει πλημμυρίσει τον υπόγειο χώρο της αίθουσας των τουρμπίνων των αντιδραστήρων 1, 2 και 3 και έχει περάσει στις σωληνώσεις που περνούν από το έδαφος. Η
διαχειρίστρια εταιρεία του σταθμού, η ηλεκτρική εταιρεία του Τόκιο Tepco, παραδέχθηκε ότι το μολυσμένο νερό μπορεί να έχει κυλήσει μέχρι την ακτή του ωκεανού στην περιοχή του πυρηνικού σταθμού. Η εταιρεία θα επιθεωρήσει τις σωληνώσεις αυτές για να βεβαιωθεί ότι δεν έχουν υποστεί ζημίες από τον σεισμό και το τσουνάμι, ώστε να αποφευχθεί η διαρροή μολυσμένου νερού.
Η παρουσία του μολυσμένου νερού εμποδίζει τις επιχειρήσεις για την επαναλειτουργία του συστήματος ψύξης, καθώς οι εργασίες άντλησης του νερού αυτού είναι δύσκολες, αφού οι τεχνικοί πρέπει να βρουν έναν τρόπο ώστε να το διοχετεύσουν στις δεξαμενές χωρίς να εκτεθούν σε θανάσιμες δόσεις ακτινοβολίας.
«Πρέπει να αφαιρέσουμε αυτό το νερό το συντομότερο δυνατόν», είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιουκίο Εντάνο. Για να εμποδίσουν την τήξη του πυρηνικού καυσίμουοι τεχνικοί της Tepcoκαι οι πυροσβέστες πρέπει να καταβρέχουν συνεχώς τους τέσσερις αντιδραστήρες και την δεξαμενή του αναλωθέντος πυρηνικού καυσίμου, γεγονός που μπορεί να εξηγήσει την παρουσίατης σημαντικής ποσότητας μολυσμένου νερού στις εγκαταστάσεις του σταθμού.
«Πρέπει να αποφύγουμε την έκθεση στον αέρα των ράβδων του καυσίμου, ώστε να μην υπερθερμανθούν. Η ψύξη των εγκαταστάσεων είναι απαραίτητη», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι
καταβάλλονται όλες οι προσπάθειες ώστε να χρησιμοποιηθεί το λιγότερο κατά το δυνατόν νερό. Η Tepcoανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι
ίχνη πλουτωνίου ανιχνεύθηκαν σε πέντε διαφορετικά σημεία στο έδαφος του πυρηνικού σταθμού, δίνοντας τη διαβεβαίωση ότι τα επίπεδά του δεν αποτελούν κίνδυνο για την υγεία. Η εταιρεία δεν διευκρίνισε από πού προέρχεται το πλουτώνιο, αλλά έκανε την εκτίμηση ότι τουλάχιστον δύο από τα πέντε δείγματα συνδέονται με τις ζημιές που υπέστη ο σταθμός από τον σεισμό και το τσουνάμι. «Το πλουτώνιο προέρχεται πιθανότατα από τις ράβδους του καυσίμου», επιβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Το πυρηνικό καύσιμο των αντιδραστήρων 1, 2 και 3 και το αναλωθέν καύσιμο στη δεξαμενή του αντιδραστήρα 4 άρχισαν μάλλον να τήκονται τις ώρες που ακολούθησαν το τσουνάμι, αλλά η διαδικασία ετέθη υπό έλεγχο από την Tepco.
Η πυρηνική μονάδα Φουκουσίμα Νταϊίτσι φαίνεται να είναι σε «αργή ανάκαμψη» από τις ζημιές που υπέστη, δήλωσε, παράλληλα, ο επικεφαλής του πυρηνικού προγράμματος του αμερικανικού υπουργείου Ενεργείας. «Ωστόσο, η μακρόχρονη ψύξη των αντιδραστήρων και των δεξαμενών είναι σημαντική κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και δεν έχει επαρκώς αποκατασταθεί μέχρι σήμερα εξ όσων γνωρίζω», δήλωσε ο Πίτερ Λάιονς του Γραφείου Πυρηνικής Ενέργειας του υπουργείου, σε ακρόαση στην Επιτροπή Ενέργειας της Γερουσίας.
Στην ίδια ακρόαση
ανώτατος αξιωματούχος της Πυρηνικής Ρυθμιστικής Επιτροπής των ΗΠΑ (NRC) δήλωσε ότι δεν υπάρχει κανένας τεχνικός λόγος η κρίση στην πυρηνική μονάδα Φουκουσίμα της Ιαπωνίας να επιβραδύνει τη νέα αδειοδότηση των αμερικανικών πυρηνικών αντιδραστήρων. Αντιθέτως, η NRC θα αξιολογήσει τυχόν μεταβολές που απαιτούνται υπό το φως της καταστροφής αυτής και θα κάνει αλλαγές αμέσως, εκτός της διαδικασίας αδειοδότησης, δήλωσε ο Μπιλ Μπόρτσαρντ, επικεφαλής επιχειρήσεων της Ρυθμιστικής Επιτροπής.
Εν τω μεταξύ, Νοτιοκορεάτες επιστήμονες εντόπισαν
ίχνη ραδιενεργού ιωδίου στην ατμόσφαιρα πάνω από τη Σεούλ και από άλλα τμήματα της χώρας, αναφέρουν δημοσιεύματα. Το Κορεατικό Ινστιτούτο Πυρηνικής Ασφάλειας ανακοίνωσε ότι σωματίδια του ιωδίου-131 ενδέχεται να προέρχονται από το ιαπωνικό πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα, μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός KBS.
Δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι της Φουκουσίμα έχουν τεθεί σε καραντίνα. Παρ όλο που απομακρύνθηκαν από την επικίνδυνη περιοχή, υποβάλλονται καθημερινά σε μετρήσεις ραδιενέργειας μέσα στα ειδικά καταφύγια, όπου ζουν πλέον. Είναι άγνωστο εάν και πότε θα μπορέσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Μέσα σε λίγες ώρες η ζωή τους ανατράπηκε και χρειάζονται τεράστιο ψυχικό σθένος για να αντέξουν τη νέα σκληρή κατάσταση.
Στο μεταξύ, ολονυχτία αφιερωμένη στα θύματα και το λαό της Ιαπωνίας, πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 32 χρόνων από το ατύχημα στο πυρηνικό εργοστάσιο στο Three Mile Island της Πενσυλβάνια.
Την ίδια ώρα, αναστάτωση έχει προκαλέσει στην Ευρώπη η
αποκάλυψη εγγράφου της αμερικανικής πρεσβείας στο Βουκουρέστι, σύμφωνα με το οποίο υπάρχει πρόβλημα ασφάλειας στον πυρηνικό σταθμό Τσερναβόντα στη Ρουμανία, ενώ ο Αυστριακός υπουργός Περιβάλλοντος, Νικολάους Μπερλάκοβιτς ανακοίνωσε την Τρίτη τη σύγκληση μιας διεθνούς Διάσκεψης κατά της Πυρηνικής Ενέργειας στη Βιέννη μέσα στις ερχόμενες δύο έως τρεις εβδομάδες, με στόχο τη δημιουργία ενός είδους Συμμαχίας από χώρες που αντιτίθενται στη χρησιμοποίηση της πυρηνικής ενέργειας για ειρηνικούς σκοπούς, όπως η Αυστρία, η Ελλάδα, η Κύπρος, η Πορτογαλία και η Μάλτα.
Στο μεταξύ, Ιάπωνας υπουργός άφησε να εννοηθεί ότι κρατική βοήθεια πιθανώς να ζητηθεί από την Tepco. «Επειδή η χώρα προωθούσε την πυρηνική ενέργεια, ως πολιτική της, είναι απαραίτητο η χώρα να αναλάβει εν τέλει την ευθύνη», φέρεται ότι δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Κοϊσίρο Γκέμπα, υφυπουργός αρμόδιος για την εθνική πολιτική, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Κyodo. Δεν διευκρίνισε, πάντως, αν αυτό θα μπορούσε να λάβει τη μορφή της εθνικοποίησης της εταιρείας, όπως ορισμένοι παρατηρητές έχουν εικάσει, ή κάποιου άλλου μηχανισμού στήριξης.
Η Tepco αγωνίστηκε να αποτρέψει μια ενδεχόμενη καταστροφή στη Φουκουσίμα, μετά τις σοβαρές ζημιές που υπέστη από τον σεισμό και το τσουνάμι στις 11 Μαρτίου. Η εξέλιξη της κατάστασης υπερέβη τις δυνατότητες της Tepco, με αποτέλεσμα να προκληθούν εκρήξεις και διαρροές ραδιενέργειας. Τεράστιες αξιώσεις για αποζημιώσεις αναμένονται και οι παρατηρητές αμφιβάλλουν αν η εταιρεία έχει την οικονομική δυνατότητα να τις καλύψει ή να πληρώσει για την διακοπή της λειτουργίας της μονάδας.
Την Τρίτη, εξάλλου, σεισμός μεγέθους 6,4 βαθμών Ρίχτερ συγκλόνισε την βορειοανατολική Ιαπωνία, ανακοίνωσε η Μετεωρολογική Υπηρεσία. Δεν υπήρξαν άμεσες αναφορές για θύματα ή υλικές ζημιές. Η Υπηρεσία δεν εξέδωσε προειδοποίηση για τσουνάμι. Το επίκεντρο του σεισμού, που έγινε στις 19:54 μ.μ. τοπική ώρα (13:54 ώρα Ελλάδας), ήταν εκτός του νομού της Φουκουσίμα. Δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής πληροφορίες για το αν επηρεάστηκε από τον σεισμό η μονάδα της Φουκουσίμα.
__________________________
αναδημοσίευση από
http://news.pathfinder.gr/world/news/697550.html