HOMA EDUCANDUS
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.


HOMA EDUCANDUS - Φόρουμ φιλοσοφίας, παιδείας, πολιτικής και ναυτιλίας!
 
ΠΟΡΤΑΛ ΛΙΑΝΤΙΝΗΣΦόρουμΠόρταλLatest imagesΔΙΟΠΤΕΥΣΕΙΣΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟΕικονοθήκηΕγγραφήΣύνδεση

 

 1, 2, 3, 4 ή 1, 3, 2, 4 ή και δυόμισι; Πώς φτιάχνουμε τελικά χαλβά???

Πήγαινε κάτω 
ΣυγγραφέαςΜήνυμα
ΔΑΝΑΗ
Admin
ΔΑΝΑΗ


Αριθμός μηνυμάτων : 8202
Registration date : 30/10/2007

1, 2, 3, 4 ή 1, 3, 2, 4 ή και δυόμισι; Πώς φτιάχνουμε τελικά χαλβά???  Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: 1, 2, 3, 4 ή 1, 3, 2, 4 ή και δυόμισι; Πώς φτιάχνουμε τελικά χαλβά???    1, 2, 3, 4 ή 1, 3, 2, 4 ή και δυόμισι; Πώς φτιάχνουμε τελικά χαλβά???  Icon_minitimeΣαβ Ιουλ 21, 2012 2:36 am

Μια ζωή θυμόμουν το ένα - δύο - τρία - τέσσερα του χαλβά. Του σιμιγδαλένιου... Ώσπου σήμερα που αποφάσισα να τον φτιάξω μου άλλαξαν το μέτρημα!

- Τρία η ζάχαρη;;;; ποτέ δεν ήταν τρία η ζάχαρη. Το σιμιγδάλι είναι τρία ποτήρια. Η ζάχαρη δύο!

Και μετά το σοκ του μετρήματος - σαν πρωτάκι ένιωσα που ξέχασε να ανεβαίνω ως το δέκα - τόλμησα να ψιθυρίσω για το βράσιμο νερού και ζάχαρης... Λάθος κι αυτό...

- Δε θα τα βράσεις. Θα τα ανακατέψεις!!!!

Ουφ, δεν πρόκειται εγώ ποτέ να γίνω μαγείρισσα. Ούτε χαλβά δε θυμάμαι να φτιάξω. Κι όμως θυμάμαι να τον φτιάχνω ακόμη και στα δεκατρία μου... Και σαράντα χρόνια μετά δεν έχω ιδέα. Ρε μπας και με βάρεσε το αλτσχάιμερ και δεν το πήρα είδηση;

Χμ... το πράγμα θέλει συζήτηση και η μαγειρική θέλει ίντερνετ. Γιατί αν το είχα ανοίξει το ρημάδι και δεν άρχιζα τη ζαχαροπλαστική αμέσως μετά το τηλεφώνημα θα έβλεπα ότι όλοι επιμένουν στο δικό μου ένα λάδι, δύο σιμιγδάλι, τρία ζάχαρη, τέσσερα νερό! Προς γνώση και συμμόρφωση και άλλη φορά δε ρωτάω κανέναν. Γκουγκλάρισμα, επιλογή όποιας συνταγής μου φαίνεται καλύτερη και μετά επί το έργον!

Αν και οφείλω να πω ότι μια χαρά βγήκε το γλυκάκι και το κυριότερο δε σε ξελιγώνει με τη γλύκα του αφού υπερτερεί το σιμιγδάλι και υστερεί σε ζάχαρη από την κλασική συνταγή. Ας αρχίσω λοιπόν την παρουσίαση και επιφυλάσσομαι την επόμενη φορά που θα φτιάξω χαλβά να βγάλω πιο σίγουρα συμπεράσματα...

1, 2, 3, 4 ή 1, 3, 2, 4 ή και δυόμισι; Πώς φτιάχνουμε τελικά χαλβά???  %25CE%25A7%25CE%2591%25CE%259B%25CE%2592%25CE%2591%25CE%25A3%2520004

Δουλειά πρώτη. Σπάμε μερικά καρύδια με τον καρυοθραύστη. Μην τα αγοράσετε έτοιμα... τα περισσότερα καθαρισμένα καρύδια έχουν μια άθλια μυρουδιά που είναι σε θέση να σας καταστρέψει και το καλύτερο γλυκό.

1, 2, 3, 4 ή 1, 3, 2, 4 ή και δυόμισι; Πώς φτιάχνουμε τελικά χαλβά???  %25CE%25A7%25CE%2591%25CE%259B%25CE%2592%25CE%2591%25CE%25A3%2520005

Αντίθετα, το φρέσκο καρυδάκι είναι μεγάλο ατού για οποιαδήποτε συνταγή. Προσοχή βεβαίως στο καθάρισμα. Μην αφήσετε μέσα στην καρυδόψιχα τα ξύλινα μέρη του καρπού και σπάσετε τα δόντια των άτυχων που θα δοκιμάσουν το γλυκό σας!

1, 2, 3, 4 ή 1, 3, 2, 4 ή και δυόμισι; Πώς φτιάχνουμε τελικά χαλβά???  %25CE%25A7%25CE%2591%25CE%259B%25CE%2592%25CE%2591%25CE%25A3%2520012

Έτοιμη λοιπόν η καρυδόψιχα και πάμε για τα υπόλοιπα υλικά.

1, 2, 3, 4 ή 1, 3, 2, 4 ή και δυόμισι; Πώς φτιάχνουμε τελικά χαλβά???  %25CE%25A7%25CE%2591%25CE%259B%25CE%2592%25CE%2591%25CE%25A3%2520014

Συμμαζεύουμε τα ποτηράκια - μεζούρες. Μ' αυτά θα μετρήσουμε τα υλικά μας όποια εκδοχή της συνταγής και αν χρησιμοποιήσουμε.

1, 2, 3, 4 ή 1, 3, 2, 4 ή και δυόμισι; Πώς φτιάχνουμε τελικά χαλβά???  %25CE%25A7%25CE%2591%25CE%259B%25CE%2592%25CE%2591%25CE%25A3%2520015

Επόμενο δύσκολο βήμα είναι να διαλέξουμε το κατάλληλο σιμιγδάλι. Βασικά και με το ψιλό μπορεί να γίνει αλλά το χοντρό θα κάνει το χαλβά μας πιο σπειρωτό. Κάποιοι επίσης προτείνουν ένα μέρος χοντρό και ένα λεπτό. Σαν τον κιμά ένα πράγμα, που κάποιοι αναμιγνύουν μοαχαρίσιο και χοιρινό. Τι προτίμησα εγώ; Φαίνεται στην ακόλουθη φωτογραφία:

1, 2, 3, 4 ή 1, 3, 2, 4 ή και δυόμισι; Πώς φτιάχνουμε τελικά χαλβά???  %25CE%25A7%25CE%2591%25CE%259B%25CE%2592%25CE%2591%25CE%25A3%2520016

Το χοντρό. Εξάλλου το ψιλό θα το χρειαστώ σύντομα για μια άλλη συνταγή που έχω κατά νου.

Βλέπετε εδώ και τι άλλο θα χρειαστούμε. Τα αναφέρω όλα λεπτομερώς:

1 ποτήρι λάδι (κάποιοι αντικαθιστούν ένα μέρος με καλαμποκέλαιο για να γίνει ο χαλβάς πιο ελαφρύς ενώ άλλοι χρησιμοποιούν βιτάμ)

2 ποτήρια ζάχαρη (κι εδώ τα είπαμε, πως οι περισσότεροι βάζουν τρία ποτήρια ζάχαρη και φυλάνε το δύο για το σιμιγδάλι... επίσης κάποιοι βάζουν δυόμισι ζάχαρη ενώ άλλοι αντικαθιστούν ένα μέρος της ζάχαρης με μέλι)

3 ποτήρια σιμιγδάλι (μη λέμε τα ίδια, το σιμιγδάλι κατά άλλους είναι 2 ποτήρια και το τρία ανήκει στη ζάχαρη)

4 ποτήρια... ουπς! ξεχάσαμε στη φωτογραφία μας το νερό!!! Μισόοοοο:

1, 2, 3, 4 ή 1, 3, 2, 4 ή και δυόμισι; Πώς φτιάχνουμε τελικά χαλβά???  %25CE%25A7%25CE%2591%25CE%259B%25CE%2592%25CE%2591%25CE%25A3%2520018

Και για να το παίξω κι εγώ σαν μερικούς μερικούς που δίνουν συνταγές και τους πιάνει ο τοπικισμός τους, έβλεπα τις προάλλες να γράφει η άλλη για ρίγανη και να την προσδιορίζει, κρητική ρίγανη!!! Και το άλλο το βλίτο τη ρώταγε από κάτω στα σχόλια αν θα πετύχει η συνταγή με ρίγανη από την Κόρινθο! Ρεεεεεεε, έλεος. Αν έτσι το πάμε τότε να επιμείνω κι εγώ πως για τη συνταγή θα βάλετε νερό Βίκος! Θα κάνει το χαλβά σας σαν βιλούδο!!!!!!

Λοιπόν. Να σοβαρευτούμε.

Τι άλλο θα χρειαστούμε: Καρυδόψιχα, ένα ξυλαράκι κανέλα, εφτά γαρυφαλλάκια, λίγη κανέλα σκόνη.

1, 2, 3, 4 ή 1, 3, 2, 4 ή και δυόμισι; Πώς φτιάχνουμε τελικά χαλβά???  %25CE%25A7%25CE%2591%25CE%259B%25CE%2592%25CE%2591%25CE%25A3%2520019

Κι ιδού όλα τα υλικά έτοιμα να τα χρησιμοποιήσουμε. Η κανέλα και τα γαρυφαλλάκια μπαίνουν στο μπολ με το νερό και σε λίγο εκεί θα βάλουμε και τη ζάχαρη...
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
http://educandus.blogspot.com/
ΔΑΝΑΗ
Admin
ΔΑΝΑΗ


Αριθμός μηνυμάτων : 8202
Registration date : 30/10/2007

1, 2, 3, 4 ή 1, 3, 2, 4 ή και δυόμισι; Πώς φτιάχνουμε τελικά χαλβά???  Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: 1, 2, 3, 4 ή 1, 3, 2, 4 ή και δυόμισι; Πώς φτιάχνουμε τελικά χαλβά???    1, 2, 3, 4 ή 1, 3, 2, 4 ή και δυόμισι; Πώς φτιάχνουμε τελικά χαλβά???  Icon_minitimeΣαβ Ιουλ 21, 2012 3:34 am

1, 2, 3, 4 ή 1, 3, 2, 4 ή και δυόμισι; Πώς φτιάχνουμε τελικά χαλβά???  %25CE%25A7%25CE%2591%25CE%259B%25CE%2592%25CE%2591%25CE%25A3%2520021

Βάζουμε το λάδι σε κατσαρόλα να ζεσταθεί και παίρνουμε κουτάλα ξύλινη.

1, 2, 3, 4 ή 1, 3, 2, 4 ή και δυόμισι; Πώς φτιάχνουμε τελικά χαλβά???  %25CE%25A7%25CE%2591%25CE%259B%25CE%2592%25CE%2591%25CE%25A3%2520031

Ρίχνουμε το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε με την κουτάλα να καβουρντιστεί. Προσοχή, να πάρει ένα ξανθό χρώμα... να μην καεί...

Στο μεταξύ έχουμε ρίξει τη ζάχαρη στο νερό και την έχουμε επίσης ανακατέψει καλά για να λιώσει...

1, 2, 3, 4 ή 1, 3, 2, 4 ή και δυόμισι; Πώς φτιάχνουμε τελικά χαλβά???  %25CE%25A7%25CE%2591%25CE%259B%25CE%2592%25CE%2591%25CE%25A3%2520025

Και δείτε τι σημαίνει καλό ανακάτεμα:

1, 2, 3, 4 ή 1, 3, 2, 4 ή και δυόμισι; Πώς φτιάχνουμε τελικά χαλβά???  %25CE%25A7%25CE%2591%25CE%259B%25CE%2592%25CE%2591%25CE%25A3%2520032

Πάει η ζάχαρη... εξαφανίστηκε...

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
http://educandus.blogspot.com/
ΔΑΝΑΗ
Admin
ΔΑΝΑΗ


Αριθμός μηνυμάτων : 8202
Registration date : 30/10/2007

1, 2, 3, 4 ή 1, 3, 2, 4 ή και δυόμισι; Πώς φτιάχνουμε τελικά χαλβά???  Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: 1, 2, 3, 4 ή 1, 3, 2, 4 ή και δυόμισι; Πώς φτιάχνουμε τελικά χαλβά???    1, 2, 3, 4 ή 1, 3, 2, 4 ή και δυόμισι; Πώς φτιάχνουμε τελικά χαλβά???  Icon_minitimeΣαβ Ιουλ 21, 2012 3:40 am

1, 2, 3, 4 ή 1, 3, 2, 4 ή και δυόμισι; Πώς φτιάχνουμε τελικά χαλβά???  %25CE%25A7%25CE%2591%25CE%259B%25CE%2592%25CE%2591%25CE%25A3%2520033

Επιστροφή στο σιμιγδάλι... που είναι στη φωτιά και καβουρντίζεται με το λάδι... Όσο δηλαδή μπορεί να καβουρντιστεί όταν το λάδι είναι ένα ποτήρι και το σιμιγδάλι 3... Νομίζω ότι έχουν δίκιο αυτοί που λένε για δύο ποτήρια σιμιγδάλι γιατί με τα τρία το λάδι εξαφανίζεται και το καβούρντισμα καταντά αδύνατον...

1, 2, 3, 4 ή 1, 3, 2, 4 ή και δυόμισι; Πώς φτιάχνουμε τελικά χαλβά???  %25CE%25A7%25CE%2591%25CE%259B%25CE%2592%25CE%2591%25CE%25A3%2520034

Να τι εννοώ... το μείγμα στεγνώνει τελείως...

Όταν τέλος πάντως το σιμιγδάλι αρχίσει να μοσκοβολά τότε έρχεται η επικίνδυνη ώρα!

Φορέστε πρώτα γάντια και κάτι με μακριά μανίκια. Αν δε θέλετε να αποκτήσετε κανένα έγκαυμα... γιατί θα ρίξετε το διάλυμα νερού ζάχαρης στην κατσαρόλα και θα αρχίσουν τα ... στούκας... δηλαδή να τινάζεται το καυτό σιμιγδάλι προς κάθε κατεύθυνση...

Ανακατέψτε καλά καλά και όταν το μείγμα ξεκολλάει από την κατσαρόλα, κατεβάστε το από τη φωτιά.

Ουσιαστικά γλυκό είναι έτοιμο και μένει μόνο να το τοποθετήσετε σε κατάλληλο σκεύος και να προσθέσετε τα καρύδια.

Τέλος πασπαλίστε την επιφάνεια του χαλβά με κανέλα και στολίστε με γαρυφαλλάκια και καρύδια!


1, 2, 3, 4 ή 1, 3, 2, 4 ή και δυόμισι; Πώς φτιάχνουμε τελικά χαλβά???  %25CE%25A7%25CE%2591%25CE%259B%25CE%2592%25CE%2591%25CE%25A3%2520038

1, 2, 3, 4 ή 1, 3, 2, 4 ή και δυόμισι; Πώς φτιάχνουμε τελικά χαλβά???  %25CE%25A7%25CE%2591%25CE%259B%25CE%2592%25CE%2591%25CE%25A3%2520041
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
http://educandus.blogspot.com/
 
1, 2, 3, 4 ή 1, 3, 2, 4 ή και δυόμισι; Πώς φτιάχνουμε τελικά χαλβά???
Επιστροφή στην κορυφή 
Σελίδα 1 από 1
 Παρόμοια θέματα
-

Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτήΔεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
HOMA EDUCANDUS :: ΚΑΤΑΣΤΡΩΜΑΤΑ :: ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ :: ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑ-
Μετάβαση σε: