Η ζυμαρόπιτα είναι παραδοσιακή πίτα της Ηπείρου, πανεύκολη στην κατασκευή και πεντανόστιμη στη γεύση.
Ανάβουμε το φούρνο στους 180 να ζεσταίνεται. (πάνω - κάτω)
Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε με το σύρμα 2 αυγά. Ξεχωρίζουμε μια κουταλιά για να αλείψουμε στο τέλος την πίτα μας.
Προσθέτουμε αλεύρι, ένα γιαουρτάκι, τυρί φέτα τριμμένο με το χέρι, κεφαλοτύρι τριμμένο στον τρίφτη, λίγο λάδι, λίγο αλάτι και ελάχιστο πιπέρι.
Λαδώνουμε το ταψί και ρίχνουμε το χυλό.
Ρίχνουμε στην επιφάνεια της πίτας λίγες σταγόνες λάδι.
Στο μπολάκι που είχαμε κρατήσει μια κουταλιά χτυπημένο αβγό προσθέτουμε και μια κουταλιά νερό και με το μείγμα αυτό ραντίζουμε την πίτα μας.
Φουρνίζουμε την πίτα και την αφήνουμε γύρω στη μισή ώρα να ψηθεί και μέχρι να ροδίσει και από πάνω και από κάτω.
Μπορούμε να την κόψουμε αμέσως μόλις βγει από το φούρνο και να τη σερβίρουμε. Τρώγεται όμως και κρύα και είναι το ίδιο νόστιμη.
Η μαμά μου που δική της είναι η συνταγή και οι ζυμαρόπιτες μία από τις σπεσιαλιτέ της, ενίοτε μετατρέπει τη ζυμαρόπιτα από ηπειρώτικη τυρόπιτα σε πίτσα ηπειρώτικη. Προσθέτοντας ζαμπόν και άλλα σχετικά υλικά στην επιφάνεια της ζυμαρόπιτας. Επίσης επιμένει πως το αλεύρι πρέπει να είναι μισό από αυτό που φουσκώνει μόνο του και μισό από το κανονικό αλεύρι.