Α, ρε μάνα! Είσαι μεγάλη λέμε!
Μιλάω που λέτε χτες με τη μάνα μου και της λέω ότι πήρα λίγο χοιρινό να το κάνω στο τηγάνι και θα το συνοδεύσω με μακαρόνια, όπως μου είχε προτείνει τις προάλλες. Και μου αρχίζει τις πρόσθετες οδηγίες. Που ακολούθησα πιστά και σας τις παρουσιάζω σήμερα ως ένα πεντανόστιμο κυριακάτικο φαγάκι.
Παίρνουμε από το χασάπη μας γύρω στο μισό κιλό χοιρινό τηγανιά. Ζεσταίνουμε το τηγάνι τεφάλ και αφού πλύνουμε καλά τα κυβάκια του κρέατος τα ρίχνουμε στο τηγάνι να τσιγαριστούν. Λίπος έχουν δικό τους, δε χρειάζονται άλλο.
Όταν πάρουν ένα όμορφο χρώμα γύρω γύρω, προσθέτουμε ζεστό νερό (να γεμίσει ως επάνω το τηγάνι) και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Αφήνουμε να σιγοβράσει και προσθέτουμε αλατάκι και πιπεράκι. Όταν απορροφήσει όλο το νεράκι, ρίχνουμε ένα ποτηράκι του κρασιού λάδι, ένα κρεμμύδι ψιλοκομμένο και δυο σκελίδες σκόρδο, κομμένες κι αυτές σε φετούλες και τα αφήνουμε λίγο ακόμη στη φωτιά να τσιγαριστούν ελαφρά. Σβήνουμε με λίγο άσπρο κρασί.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά το τηγάνι και αδειάζουμε το περιεχόμενο σε ένα ταψί που το φουρνίζουμε σε ζεστό φούρνο. (200 βαθμοί, φωτιά μόνο από κάτω).
Στο μεταξύ βράζουμε σε μια κατσαρόλα βίδες. Τις σουρώνουμε πριν βράσουν τελείως και τις ρίχνουμε στο ταψάκι. Προσθέτουμε αλατάκι και πιπεράκι και ανακατεύουμε καλά.
Φουρνίζουμε για 10 λεπτά περίπου, επιλέγοντας ψήσιμο στον αέρα. Φροντίζουμε να κρατά λίγα υγρά το φαγάκι μας, να μη στεγνώσει τελείως. Μπορούμε αν θέλουμε να ρίξουμε και λίγο νεράκι από αυτό που βράσαμε τα ζυμαρικά. Λίγες κουταλιές, αλλιώς το φαγητό θα λασπώσει.
Βγάζουμε από το φούρνο και καλή μας όρεξη!
Εμείς σερβίραμε το πιάτο με γραβιέρα Κρήτης και φρέσκια ντοματούλα, με λίγο αλατάκι και ριγανίτσα.