Admin Admin
Αριθμός μηνυμάτων : 800 Registration date : 30/10/2007
| Θέμα: ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΚΟΛΟ: Οι υπερτροφές! Δευ Ιουν 08, 2020 2:45 pm | |
| Γεμίζουμε την κατσαρόλα κατά τα 3/4 με νερό και τη βάζουμε στη φωτιά να βράσει. Προσθέτουμε λίγο αλάτι στο νερό. Καθαρίζουμε το κουνουπίδι και το μπρόκολο και τα κόβουμε μπουκετάκια. Τα πλένουμε πολύ καλά. | |
|
Admin Admin
Αριθμός μηνυμάτων : 800 Registration date : 30/10/2007
| Θέμα: Απ: ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΚΟΛΟ: Οι υπερτροφές! Δευ Ιουν 08, 2020 2:50 pm | |
| Καθαρίζουμε - πλένουμε και αυτά. Λίγο σέλινο και ένα κρεμμύδι: Για προστασία του σπιτιού μας από τη μυρωδιά του κουνουπιδιού. Μερικοί στύβουν και λεμόνι στο νερό και βάζουν και τη λεμονόκουπα ολόκληρη μέσα να βράσει. Λίγο καρότο Δυο πατάτες Αν θέλουμε προσθέτουμε και κανένα κολοκυθάκι. Μόλις βράσει το νερό, ρίχνουμε όλα ετούτα τα λαχανικά εκτός από τις πατάτες. Και σημειώνουμε την ώρα! Σε μισή ώρα ακριβώς θα πρέπει να κατεβάσουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. (αλατάκι έχουμε βάλει, έτσι; ) | |
|
Admin Admin
Αριθμός μηνυμάτων : 800 Registration date : 30/10/2007
| Θέμα: Απ: ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΚΟΛΟ: Οι υπερτροφές! Δευ Ιουν 08, 2020 2:54 pm | |
| Ακριβώς 5 λεπτά μετά ρίχνουμε τις πατάτες. Προσθέτουμε και ένα ξυλάκι κανέλα! Για τη μυρουδιά του κουνουπιδιού και αυτή! | |
|
Admin Admin
Αριθμός μηνυμάτων : 800 Registration date : 30/10/2007
| Θέμα: Απ: ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΚΟΛΟ: Οι υπερτροφές! Δευ Ιουν 08, 2020 2:56 pm | |
| Μόλις περάσουν άλλα δέκα λεπτά, προσθέτουμε στην κατσαρόλα το κουνουπίδι. Σκεπάζουμε με το καπάκι και βάζουμε πάνω στο καπάκι ένα κομμάτι χαρτί κουζίνας μουσκεμένο με ξίδι. (μαντέψτε! για την κουνουπιδίλα και αυτό) Για να μη μυρίσει η κουζίνα, καλό είναι να θυμόμαστε πως δεν πρέπει να βράσουμε πολύ το κουνουπίδι.
Έχει επεξεργασθεί από τον/την Admin στις Δευ Ιουν 08, 2020 5:03 pm, 1 φορά | |
|
Admin Admin
Αριθμός μηνυμάτων : 800 Registration date : 30/10/2007
| Θέμα: Απ: ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΚΟΛΟ: Οι υπερτροφές! Δευ Ιουν 08, 2020 3:02 pm | |
| Αφήνουμε να περάσουν ακόμη 5 λεπτά. Και τότε ρίχνουμε στην κατσαρόλα και το μπρόκολο. Σκεπάζουμε με το καπάκι και βρέχουμε ξανά το χαρτί κουζίνας (ή και βαμπάκι) με ξίδι. 10 λεπτά μετά, κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και την αφήνουμε σκεπασμένη να κρυώσει. ΧΡΟΝΟΣ ΒΡΑΣΜΟΥ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΙΣ ΜΑΣ Αν θέλετε πιο βρασμένα τα λαχανικά σας, ρίξτε το κουνουπίδι πέντε λεπτά μετά τις πατάτες, σε πέντε λεπτά το μπρόκολο και αφήνετε όλα μαζί να βράσουν 15 λεπτά. Προσωπικά ο χρόνος βρασμού που μου αρέσει για το καθένα είναι: Καρότα, σέλινα, κρεμμύδια, κολοκυθάκια: 30 λεπτά.
Πατάτες: 25 λεπτά (ανάλογα και το μέγεθος... αν τις κόψετε μικρές, στα 20 λεπτά είναι εντάξει)
Κουνουπίδι: 15 λεπτά.
Μπρόκολο: 10 λεπτά.Έτσι βγαίνουν al dente και όχι λιωμένα. | |
|
Admin Admin
Αριθμός μηνυμάτων : 800 Registration date : 30/10/2007
| Θέμα: Απ: ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΚΟΛΟ: Οι υπερτροφές! Δευ Ιουν 08, 2020 5:13 pm | |
| Ήρθε η ώρα να δοκιμάσουμε τι φτιάξαμε. Προσθέτουμε μπόλικο λεμονάκι, λίγο λαδάκι και αλάτι όσο ο καθένας επιθυμεί και θέλει! | |
|
ΔΑΝΑΗ Admin
Αριθμός μηνυμάτων : 8202 Registration date : 30/10/2007
| Θέμα: Απ: ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΚΟΛΟ: Οι υπερτροφές! Πεμ Απρ 29, 2021 6:30 pm | |
| Έχουμε ξεκινήσει διαιτούλα. Και το κουνουπίδι μπήκε πάλι στο τσουκάλι γιατί είναι αγαπημένη τροφή και η δίαιτα θέλει καλοπέραση! - Παράθεση :
- 100 γρ. κουνουπίδι προσφέρουν:
- Σάκχαρα 2,4 γρ. - Πρωτεΐνες 2 γρ. - Υδατάνθρακες 5 γρ. - Φυτικές ίνες 2,5 γρ. - Ριβοφλαβίνη (βιταμίνη Β2) 0,063 mg - Θειαμίνη (βιταμίνη Β1) 0,057 mg - Παντοθενικό οξύ 0,65 mg - Νιασίνη (βιταμίνη Β3) 0,53 mg - Βιταμίνη Β6 0,22 mg - Φολικό οξύ 57 mg - Βιταμίνη C 46 mg - Σίδηρο 0,44 mg - Ασβέστιο 22 mg - Φώσφορο 44 mg - Μαγνήσιο 15 mg - Ψευδάργυρος 0,28 mg - Κάλιο 300 mg - Ενέργεια 20 kcal https://www.onmed.gr/diatrofi/story/355393/koynoypidi-apo-poies-astheneies-prostateyei-poia-i-diatrofiki-toy-axiaΤο κουνουπίδι είναι ιδανική τροφή για όσους θέλουν να χάσουν βάρος, καθώς δεν περιέχει λίπος και δίνει λίγες θερμίδες. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε βιταμίνη C, βοηθά την ενίσχυση του ανοσοποιητικού, προλαμβάνει τη γήρανση του δέρματος και βοηθά στην επούλωση των πληγών. Αντικαρκινικό Η αντικαρκινική δράση του κουνουπιδιού οφείλεται στην ισοθειοκυανίνη που παράγεται από την ένωσή του με το σάλιο και ενεργοποιεί ηπατικά ένζυμα, τα οποία με τη σειρά τους βοηθούν στην αποτοξίνωση των χημικών ουσιών και αυτών που δημιουργούν τον καρκίνο. Η ισοθειοκυανίνη μαζί με μια άλλη χημική ουσία που ονομάζεται σουλφοραφάνη, εμποδίζει επίσης τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων. Έτσι το κουνουπίδι βοηθά στη μείωση του κινδύνου εκδήλωσης πολλών μορφών καρκίνου, μεταξύ των οποίων του στήθους, του πνεύμονα, του ήπατος, του προστάτη, του παχέος εντέρου και του παγκρέατος. Μια άλλη φυτοχημική ουσία που βρίσκεται στο κουνουπίδι είναι η καρβινόλη, που βοηθά στη ρύθμιση των οιστρογόνων, προλαμβάνοντας τον καρκίνο του μαστού και του προστάτη. Συμβάλλει επίσης στην αποτοξίνωση του οργανισμού και βοηθά στην αντιμετώπιση ασθενειών, όπως διαταραχές των νεφρών και της ουροδόχου κύστης, υπέρταση, αρθρίτιδα, δυσκοιλιότητα και άσθμα. Το φυλλικό οξύ βοηθά την κυτταρική ανάπτυξη, ενώ οι φυτικές ίνες του προάγουν την καλή υγεία του εντέρου και προλαμβάνουν τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Το κουνουπίδι έχει πολλά οφέλη για την υγεία και είναι ένα λαχανικό που θα πρέπει να αποτελεί μέρος της καθημερινής μας διατροφής αν θέλουμε να είμαστε υγιείς και να περιορίσουμε τον κίνδυνο για διάφορες παθήσεις της καρδιάς, αλλά και για τον καρκίνο | |
|