Φέτος, λόγω κορωνοϊού, αποφάσισα να φτιάξω τη δική μου βασιλόπιτα. Δεν ήθελα να πάω σε φούρνο ή ζαχαροπλαστείο να την πάρω γιατί ο κόσμος δεν κρατά τα μέτρα και φοβάμαι μην ψωνίσω μαζί με τη βασιλόπιτα και κανέναν ιό περιφερόμενο. Οπότε μόνη μου και ό,τι βγει! Δε θα είναι σαν τσουρέκι που μου αρέσει, δεν ξέρω να φτιάχνω τσουρέκια, αλλά ένα κέικ θα το καταφέρω!
Πρώτα ξεσκόνισα τη μαγειρική μου, τη Μαγειρική της Σοφίας Σκούρα, εξαιρετικό βιβλίο! Μου το χάρισε η θεία Χαρίκλεια στα 15 μου και ακόμη το έχω δεξί μου χέρι. Μετά ξεσκόνισα και το ίντερνετ. Κατέληξα στις οδηγίες της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου, ήταν ο συνδυασμός που είχα ήδη διαλέξει από τη Μαγειρική μου, κάτι ανάμεσα σε κέικ πορτοκαλιού και κέικ με κανέλα και γαρίφαλα.
Και ιδού τα υλικά που χρησιμοποίησα:
ΥΛΙΚΑ
1 πακετάκι
βιτάμ (250 γραμμάρια)
1 και 1/2 του ποτηριού
ζάχαρη (ενάμισι δηλαδή ποτήρι του νερού)
4
αυγά (ξεχωριστά οι κρόκοι, ξεχωριστά το ασπράδι)
3,5 ποτήρια
αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουταλάκια του γλυκού κοφτά
μπαίκιν πάουντερ (ανακατεμένο με το αλεύρι, είναι για να φουσκώσει το γλυκό)
2
βανίλιες (τις πουλάνε σε μικροσκοπικά πλαστικά δοχεία και είναι σκόνη αρωματική για τα γλυκά μας) (τις ανακατεύουμε και αυτές με το αλεύρι)
1 κουταλάκι του γλυκού
κανέλα και μισό κουταλάκι
γαρίφαλο τριμμένο (τα ρίχνουμε και αυτά στο αλεύρι)
Ξύσμα από τη φλούδα 2 πορτοκαλιών (προσοχή να μην έχουν κερί γυαλιστικό στη φλούδα τους και φάμε το κερί...)
1 ποτηράκι του κρασιού
χυμός πορτοκαλιού 1 κουταλάκι κοφτό σκόνη
σόδα μαγειρική (το ανακατεύω με τον χυμό πορτοκαλιού σε μεγάλο μπολάκι γιατί αφρίζει και αυξάνεται πολύ ο όγκος του και το προσθέτω αμέσως στη ζύμη)
Μισό ποτηράκι του κρασιού
χλιαρό γάλα και μέσα ρίχνω και
2 κουταλιές της σούπας
κονιάκ ή άλλο ποτό της αρεσκείας μου
1 ποτήρι του κρασιού
καρύδια κομμένα σε χοντρά κομμάτια με το μαχαίρι και οπωσδήποτε αλευρωμένα με μια κουταλιά αλεύρι (το αλεύρι μπαίνει για να μείνουν τα καρύδια ενδιάμεσα στη ζύμη και να μην κάτσουν στο πάτο του γλυκού λόγω του βάρους τους)
1 ποτήρι του νερού ζάχαρη
άχνη1 σοκολάτα
κουβερτούρα (125 γραμμάρια)
1
νόμισμα που θα βάλω μέσα στην πίτα αφού ψηθεί (πλυμένο και απολυμασμένο)
ΕΡΓΑΛΕΙΑ
Μίξερ
Τρίφτης τυριού
Ποτήρια νερού και ποτήρια του κρασιού
Κουτάλια σούπας και κουτάλια του γλυκού
Σύρμα για το χτύπημα της μαρέγκας
Λίγη
λαδόκολα (αντικολλητικό χαρτί) για να φτιάξω κορνέ για την κουβερτούρα
Και ακόμη λίγη
λαδόκολα να στρώσω τον πάτο του ταψιού
Ταψί 30 - 35 εκατοστών
Πινέλο σιλικόνης για το βουτύρωμα του ταψιού
1 μικρό μεταλλικό κόσκινο για την άχνη
Κατσαρολάκια για μπεν μαρί που θα λιώσω την κουβερτούρα
Κατάλληλα μπολάκια για να ξεχωρίσω τα αυγά και να χτυπήσω την μαρέγκα
Ένα μεγάλο μπολ για το αλεύρι
Το αλεύρι. 3,5 ποτήρια του νερού. Μέσα ρίχνουμε και ανακατεύουμε τα δύο κοφτά κουταλάκια του γλυκού μπαίκιν πάουντερ, τις 2 βανίλιες, 1 κ.γλ. κανέλα και μισό κουταλάκι γαρίφαλα τριμμένα. Θα το προσθέσουμε τελευταίο σχεδόν στη ζύμη. Αργά αργά με το μίξερ στη σιγανή ταχύτητα και με το ειδικό εξάρτημα για το αλεύρι. Θα κρατήσουμε την τελευταία κουταλιά για τα καρύδια. Σταματάμε το μίξερ και ρίχνουμε τα καρύδια αλευρωμένα, ανακατεύοντας με ένα κουτάλι και όχι με το μίξερ. Χωρίς καθυστέρηση ρίχνουμε τη ζύμη στο ταψί και φουρνίζουμε. Λεπτομέρειες παρακάτω...