HOMA EDUCANDUS
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.


HOMA EDUCANDUS - Φόρουμ φιλοσοφίας, παιδείας, πολιτικής και ναυτιλίας!
 
ΠΟΡΤΑΛ ΛΙΑΝΤΙΝΗΣΦόρουμΠόρταλLatest imagesΔΙΟΠΤΕΥΣΕΙΣΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟΕικονοθήκηΕγγραφήΣύνδεση

 

 ΓΙΓΑΝΤΕΣ ΣΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ

Πήγαινε κάτω 
ΣυγγραφέαςΜήνυμα
ΔΑΝΑΗ
Admin
ΔΑΝΑΗ


Αριθμός μηνυμάτων : 8202
Registration date : 30/10/2007

ΓΙΓΑΝΤΕΣ ΣΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: ΓΙΓΑΝΤΕΣ ΣΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ   ΓΙΓΑΝΤΕΣ ΣΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ Icon_minitimeΔευ Ιουλ 22, 2024 12:39 pm

Από την Αργυρώ



https://www.argiro.gr/recipe/gigantes-sto-fourno/

500 γρ. γίγαντες
2 ξερά κρεμμύδια (κομμένα σε λεπτές φέτες)
4 σκελ. σκόρδο (κομμένες σε φέτες)
1/2 φλ. ελαιόλαδο
1 κλων. σέλερι ψιλοκομμένο
1 καρότο ψιλοκομμένο
800 γρ. ψιλοκομμένες ντομάτες (2 συσκ. των 400γρ.)
2 πρέζα/ες ζάχαρη
Αλάτι
Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
1/2 ματσ. μαϊντανός
Λίγο άνηθο
1 φλ. νερό

Από το προηγούμενο βράδυ μουλιάζουμε τους γίγαντες σε μπόλικο νερό στο οποίο έχουμε διαλύσει τη σόδα.

Αν έχουμε τη σιγουριά ότι οι γίγαντες είναι βραστεροί, τότε, παραλείπουμε τη σόδα, και τους μουλιάζουμε σε σκέτο νερό για μια νύχτα.

Την επόμενη ημέρα, τους ξεπλένουμε καλά, τους βάζουμε σε κατσαρόλα με κρύο νερό, και τους βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν (ξαφρίζοντάς τους), για περίπου 40 λεπτά.

Τους στραγγίζουμε, και τους βάζουμε μέσα σε ένα ταψί μακρόστενο 37×25 εκ. (ή στρογγυλό 35 εκ.).

Ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο, σε βαθύ τηγάνι, και σε μέτρια φωτιά, βάζουμε το κρεμμύδι.

Το αφήνουμε για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να γίνει διάφανο.

Προσθέτουμε το σκόρδο, το σέλερι και το καρότο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2-3 ακόμα λεπτά.

Δεν πρέπει να πάρουν χρώμα, απλά να μαραθούν.

Προσθέτουμε τη ζάχαρη, τις ντομάτες, το μαϊντανό και αλάτι, πιπέρι.

Βράζουμε τη σύβραση για 10 λεπτά, και περιχύνουμε με αυτή τους γίγαντες.

Προσθέτουμε και το υπόλοιπο ελαιόλαδο, καθώς και 1 φλιτζάνι νερό.

Για το ψήσιμο
Ψήνουμε στις αντιστάσεις, σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C, περίπου για 45 λεπτά, μέχρι να μείνουν με το λαδάκι τους.

Αν ψήσετε σε αέρα, βάλτε στη μεσαία σχάρα του φούρνου το ταψί και ρυθμίστε σε πιο χαμηλή θερμοκρασία το φούρνο.

Επίσης, σκεπάστε το ταψί με αλουμινόχαρτο, γιατί θα ξεραθούν γρήγορα οι γίγαντες εξωτερικά, πριν μελώσει μέχρι μέσα το εσωτερικό τους.

Μυστικά για γίγαντες πλακί
Όταν αγοράζουμε γίγαντες προσέχουμε το προϊόν να μην είναι κιτρινισμένο και σκασμένο -δείγμα πολυκαιρίας.

Πολυκαιρισμένα φασόλια θα βράσουν δύσκολα.

Μουλιάζουμε τους γίγαντες από το προηγούμενο βράδυ σε μεγάλο μπολ, σκεπασμένους με μπόλικο νερό από τη βρύση.

Αν έχετε πάνω από 12 ώρες χρόνο για μούλιασμα, μην βάλετε μέσα ούτε σόδα ούτε χοντρό αλάτι.

Το σιγανό μαγείρεμα μελώνει και χυλώνει τους γίγαντες φούρνου.

Αντίθετα, η δυνατή φωτιά τα διαλύει εξωτερικά και η καρδιά μένει άβραστη.

Εάν αγοράζουμε χύμα γίγαντες ελέγχουμε πόσο σκληροί είναι.

Δηλαδή, σπάμε ή δαγκώνουμε ένα φασόλι και, αν είναι σκληρό και σπάει σαν καραμέλα σε πολλά ξερά κομμάτια, τότε σημαίνει ότι είναι πολυκαιρισμένο και ξερό και δεν θα είναι βραστερό – δηλαδή δεν θα βράσει εύκολα.

Κανονικά θα πρέπει να είναι σκληρό, αλλά στην καρδιά του να μην είναι ξερό.

Εάν χρειαστεί να προσθέσουμε νερό κατά την διάρκεια του βρασμού ή του ψησίματος, προσθέτουμε βραστό νερό για να μην κόβεται ο βρασμός τους


Έχει επεξεργασθεί από τον/την ΔΑΝΑΗ στις Δευ Ιουλ 22, 2024 1:16 pm, 1 φορά
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
http://educandus.blogspot.com/
ΔΑΝΑΗ
Admin
ΔΑΝΑΗ


Αριθμός μηνυμάτων : 8202
Registration date : 30/10/2007

ΓΙΓΑΝΤΕΣ ΣΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: ΓΙΓΑΝΤΕΣ ΣΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ   ΓΙΓΑΝΤΕΣ ΣΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ Icon_minitimeΔευ Ιουλ 22, 2024 12:41 pm

Κι εδώ είναι οι γίγαντες στον φούρνο με συνταγή του Άκη.

https://akispetretzikis.com/recipe/3442/gigantes-foyrnoy

Θέλει σέλινο και σέλερι υποχρεωτικά. Οπότε για σήμερα που δεν τα έχω στο σπίτι δεν μπορώ να κάνω αυτή τη συνταγή. Την επόμενη!
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
http://educandus.blogspot.com/
ΔΑΝΑΗ
Admin
ΔΑΝΑΗ


Αριθμός μηνυμάτων : 8202
Registration date : 30/10/2007

ΓΙΓΑΝΤΕΣ ΣΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: ΓΙΓΑΝΤΕΣ ΣΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ   ΓΙΓΑΝΤΕΣ ΣΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ Icon_minitimeΔευ Ιουλ 22, 2024 2:49 pm

ΓΙΓΑΝΤΕΣ ΣΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ 1n10

Βάζουμε από το βράδυ σε μπόλικο νερό τους γίγαντες να μουλιάσουν. 12 ωρίτσες! Προσθέτουμε σόδα ή αλάτι χοντρό που προτείνει ο Άκης.

Ξεπλένουμε και σουρώνουμε και βάζουμε σε ΚΡΥΟ ΝΕΡΟ να τους βράσουμε σε ΧΑΜΗΛΗ ΦΩΤΙΑ για μία ώρα!

Σουρώνουμε ξανά και τους βάζουμε σε πυρέξ.

ΓΙΓΑΝΤΕΣ ΣΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ 112


Έχει επεξεργασθεί από τον/την ΔΑΝΑΗ στις Πεμ Σεπ 05, 2024 10:27 am, 1 φορά
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
http://educandus.blogspot.com/
ΔΑΝΑΗ
Admin
ΔΑΝΑΗ


Αριθμός μηνυμάτων : 8202
Registration date : 30/10/2007

ΓΙΓΑΝΤΕΣ ΣΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: ΓΙΓΑΝΤΕΣ ΣΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ   ΓΙΓΑΝΤΕΣ ΣΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ Icon_minitimeΔευ Ιουλ 22, 2024 2:57 pm

ΓΙΓΑΝΤΕΣ ΣΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ 211

Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι ελαφρά.

ΓΙΓΑΝΤΕΣ ΣΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ I_110

Έχουμε έτοιμα τα άλλα μας υλικά και σταδιακά προσθέτουμε:

Το σκόρδο.

Το καρότο.

Την ντομάτα

Μαϊντανό

Αλάτι και Πιπέρι

Ζάχαρη

Άνηθο
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
http://educandus.blogspot.com/
ΔΑΝΑΗ
Admin
ΔΑΝΑΗ


Αριθμός μηνυμάτων : 8202
Registration date : 30/10/2007

ΓΙΓΑΝΤΕΣ ΣΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: ΓΙΓΑΝΤΕΣ ΣΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ   ΓΙΓΑΝΤΕΣ ΣΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ Icon_minitimeΔευ Ιουλ 22, 2024 3:01 pm

ΓΙΓΑΝΤΕΣ ΣΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ 412

Όταν τα προσθέσουμε όλα και βράσουν λίγο, τα ρίχνουμε στα φασόλια και μαζί το υπόλοιπο λάδι και ένα ποτήρι ζεστό νερό.

ΓΙΓΑΝΤΕΣ ΣΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ 611

Σκεπάζουμε το πυρέξ με αλουμινόφυλλο και στο φούρνο. Προθερμασμένος στους 200 και ψήσιμο από κάτω. Για μία ώρα περίπου. Και μετά βγάζουμε το αλουμινόφυλλο για να πάρει χρώμα το φαγητό μας.

ΓΙΓΑΝΤΕΣ ΣΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ 710

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
http://educandus.blogspot.com/
ΔΑΝΑΗ
Admin
ΔΑΝΑΗ


Αριθμός μηνυμάτων : 8202
Registration date : 30/10/2007

ΓΙΓΑΝΤΕΣ ΣΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: ΓΙΓΑΝΤΕΣ ΣΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ   ΓΙΓΑΝΤΕΣ ΣΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ Icon_minitimeΚυρ Σεπ 22, 2024 11:23 am

ΓΙΓΑΝΤΕΣ ΣΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ Ssize_10


Γίγαντες πάλι. Το φαγητό βγήκε πολύ στεγνό με την παραπάνω συνταγή. Και άνοστο μη σου πω. 
Μάλλον θα πρέπει να βάζω χυμό τομάτας ένα κουτάκι και το άλλο με τριμμένη. Και κάτι να κάνω και για τη γεύση. Επίσης λίγο παραπάνω λάδι.

Ας δούμε και τα υλικά που λέει ο Άκης Πετρεντζίκης να πάρουμε καμιά ιδέα...

500 γρ. γίγαντες
1 κρεμμύδι, ξερό
3 στικ σέλερι
2 καρότα
1 κόκκινη πιπεριά
2 σκ. σκόρδο
70 γρ. ελαιόλαδο
1 στικ κανέλας
2 φύλλα δάφνης
1 κ.σ. κρυσταλλική ζάχαρη
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
50 γρ. λευκό κρασί
400 γρ. ντομάτα κονκασέ
300 γρ. νερό
ξύσμα λεμονιού, από 1 λεμόνι
1 κλ. δεντρολίβανο
1 κύβο κότας
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
1/2 ματσάκι σέλινο
αλάτι
πιπέρι

Για το σερβίρισμα
μαϊντανό, ψιλοκομμένο
φέτα
ψωμί
πιπέρι
ελαιόλαδο
μπούκοβο


Βάζουμε τους γίγαντες σε ένα μπολ, γεμίζουμε με νερό, ρίχνουμε αλάτι και αφήνουμε να μουλιάσουν για 12-24 ώρες. 
Σουρώνουμε τους γίγαντες και τους ξεπλένουμε με νερό για να φύγει το αλάτι.

Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε τα φασόλια και αρκετό νερό, και αφήνουμε να πάρει μια βράση.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή και σιγοβράζουμε για 1 ώρα μέχρι να μαλακώσουν. 
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, σουρώνουμε τους γίγαντες, τους μεταφέρουμε σε ένα μπολ και αφήνουμε στην άκρη.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα.

Χοντροκόβουμε το κρεμμύδι, τα σέλερι, τα καρότα, την πιπεριά και το σκόρδο.

Τοποθετούμε την ίδια κατσαρόλα πίσω σε δυνατή φωτιά και ρίχνουμε το ελαιόλαδο, τα κομμένα λαχανικά, το στικ κανέλας, τα φύλλα δάφνης, τη ζάχαρη και τον πελτέ ντομάτας, και ανακατεύουμε.

Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ του. 

Προσθέτουμε την ντομάτα κονκασέ και το νερό, και ανακατεύουμε.

Ρίχνουμε το ξύσμα λεμονιού, το δεντρολίβανο, τον κύβο, το αλάτι, το πιπέρι και τα φασόλια, ανακατεύουμε, και αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. 

Ψιλοκόβουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το σέλινο, τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε.

Μεταφέρουμε τα φασόλια σε ένα πυρίμαχο σκεύος διαστάσεων 25x35 εκ. και καλύπτουμε καλά με αλουμινόχαρτο.

Μεταφέρουμε στον φούρνο και ψήνουμε για 1 ώρα και 15 λεπτά. (Κάθε 15 λεπτά δοκιμάζουμε τα φασόλια. Όταν μαλακώσουν ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε για ακόμα 15 λεπτά.)

Σερβίρουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό, φέτα και ψωμί και πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ελαιόλαδο και μπούκοβο.
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
http://educandus.blogspot.com/
 
ΓΙΓΑΝΤΕΣ ΣΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ
Επιστροφή στην κορυφή 
Σελίδα 1 από 1
 Παρόμοια θέματα
-

Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτήΔεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
HOMA EDUCANDUS :: ΚΑΤΑΣΤΡΩΜΑΤΑ :: ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ :: ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑ-
Μετάβαση σε: