Συνεχίζονται οι δωρεάν ξεναγήσεις του Δήμου Αθηναίων μέχρι τέλος Ιουνίου. To πλήρες πρόγραμμα θα το βρείτε στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων τηλ. 210 3231841 - 2103240762
Την Κυριακή γίνεται ξενάγηση στις Παληές Γειτονιές της Αθήνας-Ψυρρή από την Ιστορικό, Συγγραφέα και Ξεναγό Άρτεμιν Σκουμπουρδή. Γιά όσους ενδιαφέρονται, η ξενάγηση αρχίζει στις 10.30 π.μ. και το σημείο συγκέντρωσης είναι η Είσοδος Σταθμού τρένου Πλατείας Μοναστηρακίου
Aπό το βιβλίο της "Μνήμες από την Αθήνα του χθες" είναι το παρακάτω απόσπασμα:
"Η αντίστροφη μέτρηση για την πορεία της Αθήνας ξεκινά το 1939 όταν με εντολή του Υπουργού Διοικητού Πρωτευούσης Κωνσταντίνου Κοτζιά κατεδαφίζονται μερικά από τα ωραιότερα, νεοκλασσικά κτίρια όπως το Δημοτικό Θέατρο του Ziller,το Μέγαρον Αμβροσίου Ράλλη (Αγγλική Πρεσβεία) κτισμένο από τον Σταμάτη Κλεάνθη, το Νομισματοκοπείο (Υπουργείον Οικονομικών) σχεδιασμένο από τον Χριστιανό Χάνσεν κ.α.
Κυρίως, όμως, η δεκαετία 1950-1960 υπήρξε μοιραία για την όψη της πρωτεύουσας. Ο πληθυσμός μέρα τη μέρα πολλαπλασιάζεται καθώς άνθρωποι - από όλες τις άκρες της Ελλάδας - εγκαταλείπουν την καμμένη γη - από την κατοχή και τον εμφύλιο - και εισρέουν στην Αθήνα για να βρουν την τύχη τους. Στην προσπάθειά τους να εξασφαλίσουν στέγη κτίζουν αυθαίρετα και εκτός σχεδίου, "αττικώς". (Ειδικός όρος που από την αρχαιότητα χαρακτηρίζει το ελεύθερο αυτό πολεοδομικό σύστημα!).
Νεοκλασσικά κτίρια, σιδεριές και ακροκέραμα αφήνονται στο έλεος της μπουλντόζας. Η αστυφιλία και "η αρχιτεκτονική του ενοικίου και της αντιπαροχής" παραμόρφωσαν την εικόνα της ένδοξης γης. "Λαιστρυγόνες και Κύκλωπες" ατίμωσαν την πόλη, την κατάντησαν υδροκέφαλη τσιμεντούπολη τεσσάρων εκατομμυρίων ανθρώπων.
Γέμισε το άστυ με "κυνικά σχήματα πολυκατοικιών" που μέσα τους αναπτύσσονται "ακνίσωτοι οίκοι", όρος Ομηρικός που χρησιμοποίησε η αείμνηστη Σέμνη Καρούζου για τα "μελαγχολικά διαμερίσματα" που απομόνωσαν τον άνθρωπο από τη χαρά της ζωής...
"Δεν υπάρχει καμμία αμφιβολία πως τα χάλια των Αθηνών εκφράζουν αυτό που είμαστε:νευρικοί, αγχώδεις, επιπόλαιοι... Πειθήνια όντα και μαϊμούδες των πιο ανόητων πραγμάτων που ονομάζουμε πολιτισμό και χαρά της ζωής. Ραγιαδισμός μπρος στα σκουπίδια της Δύσεως..." γράφει ο ζωγράφος και στοχαστής Γιάννης Τσαρούχης στο βιβλίο του Σ.Β. Σκοπελίτη "Νεοκλασσικά σπίτια της Αθήνας και του Πειραιά". Και λίγο παρακάτω συμπληρώνει:
"...Aλλά αφού οι άνθρωποι γινήκαν από τσιμέντο, αλουμίνιο, και πλαστικό διεθνώς, διερωτάμαι τί λόγος υπάρχει να κατοικούν σε σπίτια καμωμένα με στοργή από μάρμαρο, ξύλο, ασβέστη και κεραμίδια... άρα γεννάται το πρόβλημα αναπαλαίωσης της ζωής - μας και της ψυχής - μας..."