Και επειδή είναι άδικο τέτοια μαυρίλα να μείνει ως εντύπωση, θα ανεβάσω μερικές φωτογραφιούλες από το ίδιο σημείο που ο Νηρέας φωτογράφισε την αντάρα...
Το σημείο, όπως είπα και παραπάνω, δεν είναι άλλο από το πατρικό μας. Μην τρομάξετε από την πρώτη φωτογραφία. Είναι η εμφάνιση του κήπου πριν δεκαετίες... Δείτε και τις παρακάτω... για να δείτε πως μπορεί το χέρι του ανθρώπου να αλλάξει τον τόπο:
Το ψήσιμο του οβελία προ αμνημονεύτων ετών... ίσως γύρω στο 1980... Προσέξτε τον κύριο που παρακολουθεί. Γιατί είναι ο πρωταίτιος των αλλαγών που ακολούθησαν στον κήπο. Όχι της Μαργαρίτας... Αυτός ο κήπος είναι του Θεόφιλου...
Μερικά χρόνια αργότερα. Οβελίας και πάλι. Και ο ανυπόμονος παππούς που προσπαθεί να πάρει ένα μεζεδάκι. Τα δικά του χεράκια δεν έφτιαξαν κήπους, αλλά ζύμωσαν τόνους ψωμί στους φούρνους της Αθήνας. Τώρα ξεκουράζονται πια στη γη που τον γέννησε. Όσο για τον κήπο, τουλάχιστον είχε χορταράκι πια και όχι πέτρες και χώματα.
Στην επόμενη φάση άρχισε να αποκτά παρτέρια με λουλούδια και τα πρώτα δέντρα.
Και κλήματα. Φυτεμένα από τον άλλο παππού... Τους παππούδες τους είχαμε δύο. Γιαγιά όμως μία και μόνο. Της μάνας μας μητέρα. Η άλλη γιαγιά χάθηκε νωρίς. Ρόιδω την έλεγαν. Κι ο πατέρας μου έχει αδυναμία στις ροϊδιές, όπως κάθε παιδί που έμεινε ορφανό και μέχρι να γεράσει εξακολουθεί να αναζητά την εικόνα της μάνας του στο κάθε τι που την θυμίζει.
Κάπως έτσι νομίζω εξηγείται και η λατρεία του στην κηπουρική και ειδικά στα λουλούδια... Αλλά και σε κάθε τι ζωντανό:
Οι γατούλες είναι η μεγάλη του αδυναμία. Και στον πληθυντικό συνήθως:
Εκτός από τα γατιά έχει αδυναμία και στο να πελεκάει πέτρα μόνος του και μετά να τη χτίζει. Και μη νομίσετε πως ήταν οικοδόμος. Δάσκαλος δούλεψε πάνω από τριάντα χρόνια. Μα όταν βγήκε στη σύνταξη αναγκάστηκε να ανακαλύψει νέους τρόπους για να γεμίζει δημιουργικά το χρόνο του.
Το ξαδερφουλίνι μου μαθαίνει τα πρώτα βήματα στον κήπο. Τώρα είναι ολόκληρη δεσποινίς πια και πιο ψηλή από τη θεία που της χτυπά παλαμάκια...
Μαζί όμως με τα παιδιά ψηλώνουν και τα δέντρα. Πεύκα και έλατα:
Αλλά και ένα σωρό άλλα:Πλατάνια, λεύκες, συκιές, καρυδιές...
Ο ίδιος κήπος είναι αυτός... που παραπάνω είδατε με χώματα και πέτρες.
Και ο ίδιος άνθρωπος... Ο κήπος άνθισε και φούντωσε... Ο άνθρωπος άσπρισε. Έτσι είναι αυτά τα πράγματα. Και δεν μπορούμε να τα αλλάξουμε. Μόνο να ζούμε τη ζωή μας όσο μπορούμε πιο όμορφα και δημιουργικά.
Κι αυτό είναι το ίδιο σημείο που ο Νηρέας το φωτογράφισε φέτος με ομίχλη. Το Πάσχα το περσινό ο καιρός στάθηκε καλύτερος μαζί μας. Αλλά με 11 ώρες ταξίδι που χρειάστηκαν πέρυσι για να φτάσουμε στο χωριό, φέτος ούτε καν που το σκεφτήκαμε...
Κι αυτό είναι το περίφημο ποτάμι, ο Θύαμις ή Καλαμάς, που γεννά τις αντάρες. Μας δίνει τόσες άλλες ομορφιές, που χαλάλι του και για τις ομίχλες. Εξάλλου οι ομίχλες της φύσης είναι τίποτα μπρος στις άλλες που ανταριάζουν την ψυχή μας.