Από τον ΣΚΑΪ www.skai.gr"Κινητή" ξενάγηση (21/05/2008)
Τέρμα οι χάρτες και τα φυλλάδια
Τη δυνατότητα ξενάγησης μέσω των υπηρεσιών περιαγωγής των κινητών τηλεφώνων θα έχουν οι τουρίστες που επισκέπτονται την Αθήνα, μετά από ομόφωνη γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ).
Η πρόταση της ηχητικής ξενάγησης έγινε από την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας Wind, η οποία από τον Aύγουστο θα τοποθετήσει αισθητήρες εντοπισμού συνδρομητών από το Ολυμπιείο έως τον Κεραμεικό, έτσι ώστε οι τουρίστες να μπορούν να έχουν ηχητικές περιγραφές των μνημείων της Αθήνας σε όλες τις γλώσσες.
Τα μισά, δε, από τα έξοδα των "κινητών" ξεναγήσεων θα καταβάλλονται στο Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων.
Ειδικοί υποστηρίζουν ότι η πρωτοβουλία αυτή ανοίγει το δρόμο ώστε οι ξεναγήσεις το μέλλον να γίνονται μέσω κινητού τηλεφώνου.
ΑΠΟ ΤΟΝ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ www2.rizospastis.gr(Πέμπτη 22 Μάη 2008)
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
«Ο,τι θέλει... η αγορά»!
Μπροστά στο καπιταλιστικό κέρδος, η αστική δημοκρατία... δεν έχει αδιέξοδα. Απόδειξη και η αρχαιολογική «ξενάγηση» μέσω κινητών τηλεφώνων στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, θέμα που συζήτησε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο πριν τις εκλογές (9/2007), αλλά αναβλήθηκε λόγω νομικού «κωλύματος» περί «υγιούς ανταγωνισμού». Το πρόβλημα ήταν ότι η συζήτηση έγινε χωρίς διαγωνισμό, βάσει ενδιαφέροντος μιας εταιρείας (WIND).
Προχτές, αυτό το «κώλυμα» το προσπέρασε το νέο ΚΑΣ, που ομοφώνως ενέκρινε την εγκατάσταση του συστήματος της WIND, χωρίς να αποκλείει και άλλες εταιρείες. Το «κώλυμα» προσπεράστηκε με όρους «αγοράς» από το ίδιο το ΥΠΠΟ, αποδεικνύοντας ότι καπιταλισμός και δημόσιο συμφέρον αλληλοσυγκρούονται. Ετσι, ο πρόεδρος του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων του ΥΠΠΟ (υπηρεσία, συμβαλλόμενη εκ μέρους του υπουργείου) Κ. Ρερρές, επιχειρηματολογώντας ότι δε χρειάζεται διαγωνισμός, είπε ότι: Ισχύει «φύσει και θέση» το μονοπώλιο του κάθε παρόχου κινητής τηλεφωνίας και «σε μια μονοπωλιακή αγορά έχουμε όλα ή τίποτα» (!) και ότι το «θέμα» είναι αν «θέλουμε ως δυνητικούς πελάτες» τους ξένους τουρίστες.
Ο γγ του ΥΠΠΟ και πρόεδρος του ΚΑΣ, Θ. Δραβίλλας, είπε ότι το ΚΑΣ δεν ευθύνεται για το θέμα του διαγωνισμού, αφού υπεύθυνος είναι μόνο ο φορέας του έργου. Προσέγγιση - «καρμπόν» με όσα είχε υποστηρίξει ο προκάτοχός του, Χρ. Ζαχόπουλος, στην πρώτη συζήτηση του θέματος, λέγοντας πως ο διαγωνισμός δεν αφορά στο ΚΑΣ, αλλά τους συμβαλλόμενους, δηλαδή την εταιρεία και το ΤΑΠ. Λες και το ΤΑΠ «δεν» είναι ΥΠΠΟ...
Το πολύγλωσσο σύστημα θα «ξεναγεί» όσους ξένους επιλέξουν - μέσω εισερχόμενου μηνύματος - την υπηρεσία, όταν θα εισέρχονται στους αρχαιολογικούς χώρους του κέντρου. Το αντίτιμο είναι 3 ευρώ. Τα μισά θα εισπράττει η εταιρεία και τα άλλα μισά το ΤΑΠ. Στις απόψεις ότι το κέρδος του ΤΑΠ έπρεπε να είναι μεγαλύτερο, ο Κ. Ρερρές, επικαλούμενος την «αγορά», είπε ότι το 50% είναι το γενικό ποσοστό είσπραξης του ΤΑΠ από ιδιώτες στον ψηφιακό τομέα, αλλά αν κάποια άλλη εταιρεία δίνει περισσότερα, τότε το αντίστοιχο ποσοστό θα ισχύσει και για τις άλλες εταιρείες! Δηλαδή, το κέρδος του ΥΠΠΟ θα το ορίζει από την «αγορά»!