Λέμε πως η περιπέτεια ενός πλοίου είναι ευτύχημα να έχει αίσιο τέλος. Έλα όμως που καμιά φορά αν και το τέλος δεν είναι αίσιο για το καράβι μπορεί να χαρίσει χαρά μεγάλη σε άλλους. Σας φαίνεται τρελό; Απάνθρωπο ίσως; Δεν είναι! Και αναφέρομαι σε είδηση που σήμερα διάβασα για ένα άλλο πλοίο που κάποτε προσπαθούσε να περάσει τη Μεσόγειο. Δεν τα κατάφερε όμως και βρέθηκε στο βυθό:
Όσο κι αν είναι δύσκολο να διακρίνετε ποιο είναι το καράβι, σας βεβαιώνω ότι αυτό ακριβώς είναι μπροστά σας, ένα καράβι και μάλιστα 2.500 ετών.
Αριθμό IMO δεν έχω να σας δώσω για να αναζητήσετε πληροφορίες για το συγκεκριμένο σκάφος. Θα σας δώσω όμως τις μαγικές λεξούλες:
La nave greca di Gela
Ιταλικά... αφού εκεί βρίσκεται το πλοίο, και συγκεκριμένα κοντά στην πόλη Γέλα που γελάει ολόκληρη από τη χαρά της για το πλοίο που βρέθηκε εκεί βυθισμένο μετά από τόσους αιώνες. Και δε γελάει για το θησαυρό που βρέθηκε στο σκαρί... ναι, εμπορικό ήταν και φορτωμένο με όλα τα καλά:
Και πάλι λέω, μπορεί να μη διακρίνετε ποια είναι αυτά τα καλά, μα οι αρχαιολόγοι σε όλο τον κόσμο τρίβουν τα χέρια τους από χαρά με τούτα τα σπασμένα αγγεία... Και φυσικά και για το "κουφάρι" του ίδιου του σκάφους που είναι από τα πιο αξιόλογα που βρέθηκαν ποτέ στη Μεσόγειο. Και είναι ελληνικό... Τι άλλο θα ήταν;
Το σκάφος που ένα μέρος του είχε ήδη ανασυρθεί πριν λίγα χρόνια, ήρθε μόλις πριν δυο μέρες στην επιφάνεια. Οι Ιταλοί έδειξαν όλη την υπομονή που χρειάζεται σ' αυτές τις περιπτώσεις για να μη βλάψουν το αρχαίο πλοίο. Να σημειώσουμε ότι από τον εντοπισμό του έχουν περάσει δυο δεκαετίες!!! Και όλο αυτό το διάστημα δεν αδιαφόρησαν καθόλου. Αντίθετα έκαναν τα αδύνατα δυνατά για την αξιοποίησή του. Και δείτε και με τι τιμές το υποδέχτηκαν όταν επιτέλους προχτές ένας ειδικός γερανός το έφερε και πάλι στο φως μετά από 25 αιώνες:
Η ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΟ
PATHFINDER - Παράθεση :
- Οι σειρήνες των πλοίων ηχούσαν και οι παρευρισκόμενοι, μεταξύ των οποίων και αξιωματούχοι του ιταλικού υπουργείου πολιτισμού, χειροκροτούσαν καθώς ένας γερανός σήκωσε από το βυθό της θάλασσας το μήκους 21 μέτρων ξύλινο σκαρί.
Το έχετε δει ποτέ αυτό να συμβαίνει στη δική μας χώρα; Που στο κάτω κάτω αυτά που βρίσκουμε είναι έργα των παππούδων μας; Μπαααααα.... Εμάς δε μας αγγίζουν τέτοιες χαρές. Δίνουμε πολύ μεγαλύτερη σημασία για τα τενεκεδένια κύπελα του Γιούρο παρά για τους θησαυρούς της πολιτιστικής μας κληρονομιάς...
Αντίθετα στη γειτονική μας Ιταλία, όπως μας ενημερώνει το άρθρο στο Pathfinder:
- Παράθεση :
- Η καρίνα, μήκους 11 μέτρων και ένα τμήμα της πρύμνης, που διατηρήθηκαν αφού το πλοίο παρέμεινε θαμμένο στο βυθό για 25 αιώνες, θα μεταφερθούν στο λιμάνι της Γέλας, στη Σικελία. Εκεί, οι αρχαιολόγοι θα τοποθετήσουν το ναυάγιο σε δεξαμενές με προστατευτικά χημικά και κατόπιν θα το μεταφέρουν σε ένα εργαστήριο του Πόρτσμουθ, στη Βρετανία, όπου φυλάσσεται ήδη από το 2004 ένα τμήμα της πλώρης του.
Οι ιταλικές αρχές σκοπεύουν να κατασκευάσουν ένα μουσείο στη Γέλα για να φιλοξενήσουν το ναυάγιο και ορισμένα από τα αντικείμενα που βρέθηκαν εκεί.
Σας είπα... εκεί στη Γέλα είναι όλοι τρισευτυχισμένοι με τούτο το ναυάγιο. Πιστεύουν ότι θα βοηθήσει να αναπτυχθεί τουριστικά η περιοχή τους καθώς μάλιστα οι μέχρι τώρα μελέτες των αρχαιολόγων έχουν δείξει πως πρόκειται για σκάφος παρόμοιο με εκείνο της Γκίζα και παρουσιάζει ομοιότητες με εκείνα που ανέφερε ο Όμηρος στο δεύτερο βιβλίο της Ιλιάδας. Επιπλέον έχει διατηρηθεί και σε πολύ καλή κατάσταση καθώς ο πηλός του βυθού το αγκάλιασε προστατευτικά και εμπόδισε τη διάβρωση.
Ιδιαίτερης αξίας είναι και όσα βρέθηκαν εντός. Μάλιστα οι Ιταλοί εστιάζουν ιδιαίτερα στα ευρήματα που σχετίζονται με τις λατρευτικές συνήθειες των ναυτικών εκείνης της εποχής. Δεν μπορεί σου λέει, μέσα στις καταιγίδες και στις θύελλες που αντιμετώπιζαν, να μη στρέφονται προς τους θεούς τους και μάλιστα αφού πίστευαν ότι αυτά τα φυσικά φαινόμενα σχετίζονταν με τους θυμούς και τα νευράκια των θεών...
Ξέρετε... είναι μια τεράστια πτυχή αυτό το θέμα. Εννοώ όλα αυτά τα πλοία και μάλιστα τα αρχαία που βρίσκονται βυθισμένα. Μπορείς να νιώσεις την αίσθηση όταν στην επιφάνεια ταξιδεύεις πως εκεί από κάτω σου κρύβεται η ιστορία αιώνων; Αν μπορείς να το νιώσεις, τότε ξέρεις πως είναι η ίδια αίσθηση με εκείνη που σε συντροφεύει όταν επισκεφθείς ένα μνημείο στη στεριά. Η θάλασσα δεν είναι μόνο πηγή ζωής όπως λένε σήμερα οι οικολόγοι. Κρύβει και την ιστορία της ζωής του ανθρώπου πάνω στον πλανήτη.
Δυστυχώς στη δική μας χώρα που έχει τον πιο πλούσιο βυθό σε τέτοιους θησαυρούς, η ενάλια αρχαιολογία είναι παραμελημένη και τα μέτρα κατά των αρχαιοκάπηλων και λίγα και δεν εφαρμόζονται. Γι' αυτό, την ώρα που στην Ιταλία γελάνε και τα μουστάκια τους με το δικό μας καράβι, όσοι έχουμε νου και γνώση εδώ στην Ελλάδα, αφήνουμε τα δάκρυα να κυλήσουν... Όχι μόνο η δάφνη κατεμαράνθη μα και τα καράβια μας στέκονται και σαπίζουν στους βυθούς ή λεηλατούνται από τους αετονύχηδες.
Πάντως στους γείτονες Ιταλούς οφείλουμε ένα μεγάλο μπράβο. Και ένα μεγάλο επίσης ευχαριστώ. Μπορεί η δική τους πόλη να καρπωθεί τη δόξα και την οικονομική ευμάρεια από την ανάδειξη του ναυαγίου, μα και η ιστορία του δικού μας λαού ενισχύεται και ειδικά η ναυτική μας ιστορία. Να ελπίσουμε κάποια στιγμή αυτό ειδικά το κομμάτι της ιστορίας μας να βρει τη θέση που του αξίζει και στην παιδεία και τη μόρφωση των παιδιών μας. Να τα μάθουμε τουλάχιστον να καμαρώνουν για την ιστορία τους, όπως καμάρωναν οι δημαρχαίοι της Γέλα προχτές... και όχι για τα επιτεύγματα των ποδιών του χι ποδοσφαιριστή.
Ίσως αυτός είναι ο τρόπος για να τα πείσουμε να στελεχώσουν και τη μεγαλύτερη ναυτιλία στον κόσμο και όχι να τους δείχνουμε στη διαφήμιση τα σύγχρονα μεγαθήρια της ναυπηγικής. Να νιώσουν πόσο βαθιά στα κύτταρά τους οι έλληνες κουβαλάνε τη θάλασσα. Τόσο που ο Πλάτωνας έγραψε πως
"Οι Έλληνες είμαστε καθισμένοι γύρω απ΄ την Μεσόγειο, όπως οι βάτραχοι γύρω απ΄την λίμνη." Μια λίμνη ελληνική ήταν τότε η Μεσόγειος. Και γύρω γύρω στις ακτές της ήταν πλήθος ελληνικές αποικίες. Έτσι έγινε και βρέθηκε το δικό μας καράβι εκεί στη Γέλα. Την πόλη που ίδρυσαν στα 675 πΧ οι Ρόδιοι και οι Κρήτες στη νότια Σικελία, εκεί που έζησε και άκμασε για αιώνες η Μεγάλη Ελλάδα. Εκεί που ακόμη οι άνθρωποι μιλάνε ελληνικά και καμαρώνουν για την ελληνική τους καταγωγή. Έφτασα κάποτε στον τόπο τους, στο Παλέρμο συγκεκριμένα. Και είδα ακόμη και ταμπέλες στα καταστήματα με ελληνικά. Τρελάθηκα... Πέταξα μπόι δυο μέτρα λέμε. Περπατούσα στους δρόμους και ήθελα να φωνάξω στους ανθρώπους πως είμαι δική τους, έρχομαι από την πατρίδα, τη μητρόπολη!
Είναι πολλές οι στιγμές που τα καράβια σου χαρίζουν τέτοιες στιγμές ανάτασης και περηφάνειας. Μα ειδικά εκεί, στην Κάτω Ιταλία, που δόξα τους θεούς της θάλασσας πολλές φορές με πήγαν τα καράβια, είναι το κάτι άλλο. Μπορεί ο σύγχρονος ποιητής να έγραψε πως η Ελλάδα τον πλήγωνε όπου και αν πήγαινε, μα στους ναυτικούς συμβαίνει το αντίθετο:
Μέγα το της θαλάσσης κράτος
που είπε κάποτε ο Περικλής. Και τώρα με το πλοίο της Γέλα το θυμηθήκαμε ακόμη μία φορά... Μόνο, σας είπα, με τα σημερινά κατάντια μας πέρα από την περηφάνεια για το τότε, μας φέρνει και δάκρυα.
Το πλοίο της ΓΕΛΑ και του ΚΛΑΨΕ... Κλαυσίγελως δηλαδή και χαρμολύπη... που έγραφε και ο δάσκαλός μας ο Λιαντίνης.