Αν εσύ είσαι ο Γιάννης, εγώ είμαι η ... Γιάννα. Και δεν είμαι αλβανάκι. Ο μπαμπάς μου και η μαμά μου είναι έλληνες πολίτες, φορολογούμενοι πολίτες και με όλα υποτίθεται τα δικαιώματα που προβλέπει το σύνταγμα για κάθε έλληνα πολίτη.
Είχαν όμως τη μεγάλη ατυχία να γεννήσουν εμένα. Εκείνοι λένε πως δε νιώθουν έτσι, άτυχοι, αλλά το λένε για να μη με στενοχωρούν. Πολλές φορές οι άλλοι, συγγενείς, φίλοι, γείτονες, έχω ακούσει να μιλάνε για την ατυχία του μπαμπά μου και της μαμάς μου και τους έχω δει να κουνάνε το κεφάλι.
Οι γονείς μου όπως σας είπα δεν είναι οικονομικοί μετανάστες. Μάλιστα ο μπαμπάς είναι και δημόσιος υπάλληλος. Εργάζεται στον τομέα της άμυνας της χώρας, δηλαδή δουλεύει για να μπορούμε όλοι εμείς να νιώθουμε ασφαλείς από κάθε εχθρό της πατρίδας μας. Ο ίδιος όμως δε νιώθει καμία ασφάλεια για το δικό μου μέλλον. Τον έχω ακούσει να μιλάει με τη μαμά και να προβληματίζεται τι θα γίνω όταν μεγαλώσω. Η μαμά προσπαθεί να του δίνει κουράγιο αλλά όταν είναι μόνη της την έχω πιάσει αρκετές φορές να κλαίει.
Ξέρω όμως ότι είναι πολύ δυνατή και μπορεί να κάνει απίθανα πράγματα για μένα. Όπως αυτό που έκανε πέρυσι. Εμείς μέχρι πέρυσι ζούσαμε μακριά από την Αθήνα. Σε μια επαρχιακή πόλη. Εκεί δεν υπάρχουν κατάλληλες υπηρεσίες και κέντρα για να φροντίζουν παιδιά σαν εμένα. Ο μπαμπάς μου ζήτησε και ξαναζήτησε μετάθεση για την Αθήνα αλλά δεν τα κατάφερε. Τότε λοιπόν η μαμά πήρε τη μεγάλη απόφαση. Γέμισε μια βαλίτσα με τα απαραίτητα, άφησε το μωρό μας στη γιαγιά και το μεγαλύτερο αδερφούλη μου στο μπαμπά, και με πήρε και ήρθαμε οι δυο μας στην Αθήνα. Νομίζω πως αυτό και μόνο φτάνει για να δείξει πόσο γενναία είναι η μανούλα μου. Φτάνει και για να τη λατρεύω με όλη τη δύναμη της ψυχής μου.
Εδώ στη μεγάλη πόλη με έτρεξε σε γιατρούς και σε ψυχολόγους και σε ειδικούς για να βρει λύση στα προβλήματά μου. Φρόντισε να μου βρει και ένα καλό σχολείο, ένα δημόσιο σχολείο, αλλά εκεί δεν υπήρχει ειδικό τμήμα για παιδάκια σαν εμένα. Ευτυχώς η κυρία μου ήταν πολύ καλή και κατάφερε τα άλλα παιδάκια να γίνουν φίλοι μου.
Εδώ που τα λέμε δεν είχαν και άδικο που δε με έπαιζαν στην αρχή. Ξέρετε εγώ δεν κατάφερνα να μιλήσω μέχρι πέρυσι σχεδόν καθόλου. Κι επειδή τα άλλα παιδιά με κορόιδευαν με έπιανε κι εμένα ο θυμός και τα χτύπαγα. Έπειτα όμως όλα άλλαξαν. Το κέντρο που με πήγαινε η μαμά με βοήθησε να αρχίσω να μιλάω. Με βοήθησαν και σε πολλά άλλα. Όχι όμως τζάμπα. Κι ας λένε πως η παιδεία στη χώρα μας είναι δωρεάν. Για παιδιά σαν εμένα δεν υπάρχει φαίνεται το δωρεάν.
Οι γονείς οι δικοί μας πρέπει και να ταλαιπωρούνται και να πληρώνουν πολύ ακριβά την εκπαίδευσή μας. Οχτακόσια ευρώ το μήνα δεν είναι πολλά χρήματα; Εσείς που είστε μεγάλοι, πέστε μου πόσα παίρνει ένας εργαζόμενος σήμερα στη χώρα μας; Ένας μέσος εργαζόμενος. Πώς να αντέξει να πληρώσει και οχτακόσια ευρώ για την ειδική εκπαίδευση του παιδιού του; Αφήστε τα νοίκια και όλα τα άλλα έξοδα της μαμάς και τα δικά μου εδώ στην Αθήνα. Ευτυχώς μας βοηθάνε και οι παππούδες. Αλλιώς οι γονείς μου δε θα τα κατάφερναν κι εγώ θα έμενα χωρίς τη βοήθεια που χρειάζομαι.
Παλιά τα παιδιά σαν εμένα τα πέταγαν στον Καιάδα και ξένοιαζαν. Σήμερα το ίδιο προσπαθούν να κάνουν μόνο που δεν το λένε στα ίσα. Πολλά άλλα παιδάκια με τα δικά μου προβλήματα μένουν τελείως αβοήθητα και δεν καταφέρνουν να σταθούν στα πόδια τους και να γίνουν άξια μέλη της κοινωνίας. Κάποιοι καταλήγουν σε ιδρύματα και κάποιοι άλλοι στο δρόμο...
Και οι γονείς μας δεν τραβάνε λιγότερα. Πολλές φορές τα δικά μας προβλήματα τους κάνουν να τσακώνονται και μεταξύ τους και κάποιες φορές οι τσακωμοί φτάνουν και στο διαζύγιο. Δεν είναι όλοι οι μπαμπάδες και οι μαμάδες δυνατοί για να αντέχουν τέτοιο βαρύ φορτίο. Εγώ ευτυχώς έχω πολύ καλούς γονείς.
Φέτος επιτέλους κατάφερε και ο μπαμπάς να πάρει τη μετάθεση και τώρα είμαστε όλοι μαζί στην Αθήνα. Ξέρω ότι ο μεγάλος μου αδερφός θύμωσε πολύ όταν του είπαν ότι πρέπει να φύγει από το παλιό του σχολείο και να χωρίσει από τους φίλους του. Καμιά φορά όταν ο μπαμπάς και η μαμά δε μας βλέπουν, με τσιμπάει και με χτυπάει. Κι άλλες φορές βάζει τα κλάματα και διαμαρτύρεται στους γονείς μας που την πληρώνει αυτός εξαιτίας μου. Έχει δίκιο, τον καταλαβαίνω, και νιώθω πολύ άσχημα. Μα τι να κάνω; Τι μπορεί να κάνει ένα μικρό παιδί σαν εμένα για τόσο μεγάλα προβλήματα;
Εσείς όμως που είστε μεγάλοι, μπορείτε. Τουλάχιστον να ακούσετε την περίπτωσή μου και να λάβετε υπόψη πως μόνο μικρές λεπτομέρειες (πχ το όνομά μου) δεν είναι αληθινές. Τα σημαντικά είναι πέρα για πέρα αλήθεια. Κάπου ανάμεσά σας είμαι πραγματικά κι εγώ και οι γονείς μου και τα δύο μου αδερφάκια. Όπως είναι και πολλά άλλα παιδάκια και οι δικές τους οικογένειες που περνάνε παρόμοια δράματα. Δεν είναι πια καιρός να νοιαστούν οι μεγάλοι της χώρας και για τη δική μας περίπτωση; Δεν έχουμε κι εμείς δικαίωμα τουλάχιστον να καλύπτονται δωρεάν τα έξοδα της εκπαίδευσής μας; Να μη χρειάζεται να μας τρέχουν σε ιδιωτικά κέντρα;