ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ
WWFΣτο «κόκκινο» οι πληθυσμοί πολλών ειδών παγκοσμίως 6/10/08: Θαλάσσια θηλαστικά, όπως το ναρβάλ και το δελφίνι του Ιραουάντι, και χερσαία θηλαστικά, όπως οι δεντρολαγοί (είδη δενδρόβιων καγκουρό), βρίσκονται πιο κοντά στην εξαφάνιση σύμφωνα με την Κόκκινη Λίστα των Απειλούμενων Ειδών της Διεθνούς Ένωσης για την Προστασία της Φύσης (IUCN).
Η Κόκκινη Λίστα καταγράφει τα είδη ανάλογα με τους πληθυσμούς τους και το βαθμό που απειλούνται. Δείχνει την επίδραση που έχουν στα διάφορα είδη παγκοσμίως η απώλεια και η υποβάθμιση των βιοτόπων τους, η ρύπανση και η κλιματική αλλαγή.
“Για πάρα πολλά είδη, οι πληθυσμοί τους μειώνονται τη στιγμή οι απειλές εντείνονται, δυσκολεύοντας την επιβίωσή τους», δηλώνει η Σούζαν Λιμπερμαν, Διευθύντρια του Προγράμματος για τα Απειλούμενα Είδη του WWF.
To δελφίνι του Ιραουάντι κατατάχθηκε από την κατηγορία «ανεπαρκώς γνωστό» στην κατηγορία «τρωτό», επιβεβαιώνοντας ότι αυτό το δελφίνι που συναντάται στη Νοτιοανατολική Ασία αντιμετωπίζει σοβαρούς κινδύνους από την παρεμπίπτουσα αλιεία, την κατασκευή φραγμάτων, την αποψίλωση των δασών και τις μεταλλευτικές δραστηριότητες. Ένας πληθυσμός δελφινιών στις Φιλιππίνες αριθμεί μόλις 77 άτομα.
Το δελφίνι ναρβάλ, που είναι γνωστό για το μακρύ του χαυλιόδοντα βρίσκεται πλέον στην κατηγορία «σχεδόν απειλούμενο» από την κατηγορία «ανεπαρκώς γνωστό». Τα ναρβάλ περνούν τη ζωή τους στην αρκτική θάλασσα που συνορεύει με τη Ρωσία, τη Βόρεια Αμερική και τη Γροιλανδία, και απειλούνται από το κυνήγι, το εμπόριο, την καταστροφή των βιοτόπων τους, τα τοξικά και τη ρύπανση.
Δεκατέσσερα είδη δεντρολαγών είναι επίσης στην Κόκκινη Λίστα, στις κατηγορίες από «κινδυνεύοντα» ως «κρισίμως κινδινεύοντα», γεγονός που καταδεικνύει ότι οι πληθυσμοί αυτών των ειδών βρίσκονται γενικά σε μαρασμό εξαιτίας της αποψίλωσης των δασών στην Αυστραλία και τη Νέα Γουινέα, αλλά και λόγω του κυνηγιού.
Ωστόσο, υπάρχουν και ορισμένα είδη των οποίων οι πληθυσμοί βρίσκονται σε ανάκαμψη. Τέτοια είναι για παράδειγμα οι Αφρικανικοί ελέφαντες, οι πληθυσμοί των οποίων πέρασαν από την κατηγορία «τρωτά» σε «σχεδόν απειλούμενα», επειδή οι πληθυσμοί τους στην Ανατολική και Νότια Αφρική βρίσκονται σήμερα σε καλύτερη κατάσταση από το παρελθόν, όταν η λαθροθηρία ελεφαντόδοντου ήταν εκτός ελέγχου.
H περιβαλλοντική οργάνωση WWF υποστηρίζει την Κόκκινη Λίστα της IUCN ως ένα σημαντικό επιστημονικό εργαλείο που πρέπει να χρησιμοποιείται παγκοσμίως από κοινότητες, κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμούς ώστε να στηρίζονται οι αποφάσεις και οι χρηματοδοτήσεις για την προστασία της βιοποικιλότητας.
Η Ελλάδα διαθέτει μια από τις πλουσιότερες βιοποικιλότητες στην Ευρώπη. Ωστόσο, οι πληθυσμοί πολλών ειδών, όπως το
τσακάλι, η οχιά της Μήλου, η μεσογειακή φώκια, διατρέχουν πολλούς κινδύνους. Το WWF Ελλάς συντονίζει αυτήν την περίοδο τη συγγραφή του Κόκκινου Βιβλίου των Απειλούμενων Ειδών της Ελλάδας, το οποίο θα δοθεί σύντομα στη δημοσιότητα.
Περισσότερες πληροφορίες:Παναγιώτα Μαραγκού, Συντονίστρια Κόκκινου Βιβλίου, 210-331493,
p.maragou@wwf.gr Σημειώσεις προς συντάκτες:1. Το Κόκκινο Βιβλίο καταρτίζεται από ένα εθελοντικό δίκτυο ομάδων ειδικών στα απειλούμενα είδη. Το WWF συνεργάζεται στενά με την IUCN παγκοσμίως, με παρεμβάσεις στο «πεδίο» και παρέχοντας οικονομική και τεχνική βοήθεια στους ειδικούς της IUCN.
2. Οι κατηγορίες με βάση τις οποία κατατάσσονται τα διάφορα είδη στην Κόκκινη Λίστα είναι οι εξής:
Εκλίποντα ή εκλιπόντα στο φυσικό τους περιβάλλον
Κρισίμως κινδυνεύοντα, Κινδυνεύοντα και Τρωτά: είδη που αντιμετωπίζουν κίνδυνο εξαφάνισης από το φυσικό τους χώρο παγκοσμίως.
Σχεδόν απειλούμενα : είδη που έχουν εκτιμηθεί ότι δεν ανήκουν σε μια από τις τρεις προηγούμενες κατηγορίες αλλά θεωρούνται ότι πλησιάζουν ή ότι είναι πιθανό να ενταχθούν σ’ αυτές στο άμεσο μέλλον.
Μειωμένου ενδιαφέροντος: είδη που έχουν εκτιμηθεί ότι δεν ανήκουν στις κατηγορίες Κρισίμως Κινδυνεύοντα, Κινδυνεύοντα, Τρωτά ή Σχεδόν Απειλούμενα.
Ανεπαρκώς γνωστά: είδη των οποίων η κατάσταση δεν μπορεί να αξιολογηθεί λόγω ανεπαρκών δεδομένων για την κατάστασή τους.