Ένα καινούριο βιβλίο για το Δαρβίνο έχει τραβήξει το ενδιαφέρον για μια ακόμη φορά στον άνθρωπο εκείνο που με τη θεωρία του ξεσήκωσε τις μεγαλύτερες αντιδράσεις αλλά και επευφημίες από κάθε άλλο επιστήμονα.
Το βιβλίο έρχεται ακριβώς την περίοδο που συμπληρώνονται 200 χρόνια από τη γέννηση του Δαρβίνου ( 12 Φεβρουαρίου 1809) και 150 από την κυκλοφορία της περίφημης "Καταγωγής των Ειδών" του. Ο τίτλος του στα ελληνικά είναι:
«Η ιερή υπόθεση του Δαρβίνου:
Πώς το μίσος για το εμπόριο των σκλάβων διαμόρφωσε τις αντιλήψεις του Δαρβίνου για την ανθρώπινη εξέλιξη»
εκδόσεις Allen Lane, των Άντριαν Ντέσμοντ και Τζέημς Μουρ - που όπως αναφέρει η σημερινή
Ελευθεροτυπία είναι οι ίδιοι που το 1992 είχαν γράψει μια βιογραφία του Δαρβίνου, που θεωρείται ίσως η καλύτερη που υπάρχει.
Τι το ενδιαφέρον παρουσιάζει το νέο βιβλίο; Η νέα εικόνα που μας δίνει για το μεγάλο επιστήμονα. Μια εικόνα με πολιτική και ανθρωπιστική διάσταση. Όπως μάλιστα αναφέρεται σε σε σχετικό δημοσίευμα του New Scientist και σε βιβλιοκριτική του Economist, αυτή η πλευρά της προσωπικότητάς του τον ώθησε να συνδέσει την καταγωγή της ανθρωπότητας με ένα πρόγονο πίθηκο.
Και εξηγούμε: Ο βαθύς ανθρωπισμός του και η επιθυμία του να αντιταχθεί στο απαράδεκτο καθεστώς της δουλείας αποτέλεσαν το βασικό του κίνητρο. Έπρεπε να δείξει σε όλους με τον αδιαμφισβήτητο τρόπο της επιστήμης πως όλοι οι άνθρωποι είναι άνθρωποι χωρίς διαβαθμίσεις και να καταπολεμήσει τις θεωρίες για δήθεν ανισότητα μεταξύ των διαφόρων ανθρώπινων φυλών.
- Παράθεση :
- Ο Δαρβίνος ήθελε να δείξει ότι η ανθρωπότητα είναι μια και αδιαίρετη, παρά τη φαινομενική της ανομοιογένεια, και ότι προερχόταν από έναν κοινό πρόγονο – έναν πιθηκοειδή.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Με το πλοίο του, το Μπιγκλ, ταξίδεψε στις θάλασσες του κόσμου και δε εντυπωσιάστηκε μόνο από τα πουλιά των Γκαλαπάνγκος αλλά και στάθηκε εξοργισμένος μπρος στην εκμετάλλευση των σκλάβων που αντίκρισε στα μέρη που επισκέφθηκε.
Στην εποχή του, μην ξεχνάμε, προβάλλονταν διάφορα ψευδοεπιστημονικά επιχειρήματα ώστε να δικαιολογείται ο απάνθρωπος θεσμός της δουλείας. Κι εδώ ακριβώς όρισε ο Δαρβίνος το δικό του πεδίο μάχης. Να γκρεμίσει τις προλήψεις και τα ψέματα και να οδηγήσει την ανθρωπότητα ένα ακόμη βήμα πιο κοντά στην αλήθεια.
- Παράθεση :
- Άλλοι έλεγαν ότι οι διαφορετικού χρώματος άνθρωποι προέρχονται από διαφορετικές πράξεις της Θείας Δημιουργίας και άλλοι-πιο προχωρημένοι επιστημονικά- υποστήριζαν ότι μαύροι και λευκοί προέρχονταν από διαφορετικά είδη πιθήκων, άρα τελικά ήσαν διαφορετικά είδη, πράγμα που αναπόφευκτα οδηγούσε στον υποβιβασμό των Αφρικανών και στην ηθική δικαίωση του εμπορίου σκλάβων.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Μετά την επιστροφή του από το ταξίδι του, γέμισε σημειωματάρια ολόκληρα με τις σκέψεις του γύρω από την εξέλιξη του ανθρώπου οι οποίες και αποτέλεσαν τη μαγιά για το βιβλίο του "Η προέλευση του ανθρώπου" (1871) και το οποίο συμπλήρωσε την "Καταγωγή των Ειδών" (1859) και που φέτος κλείνει 150 χρόνια από την πρώτη έκδοση.
Στα χρόνια αυτά εκατομμύρια ανθρώπων ασχολήθηκαν με τις ιδέες του Δαρβίνου και άλλοι μεν τις πολέμησαν φανατικά άλλοι δε τις υπερασπίστηκαν επίσης με πάθος. Να όμως που τώρα μαθαίνουμε ότι το ίδιο ιερό πάθος κατάκαιγε και τον επιστήμονα ερευνητή. Κι αυτό το στοιχείο τον κάνει ακόμη πιο αγαπητό σε όλους όσους ασπαζόμαστε τις ιδέες του και μοιραζόμαστε τις αντιλήψεις του για τον άνθρωπο.