Από την ίδια πηγή και οι πληροφορίες για τη φωτογραφία:
- Παράθεση :
- Η φωτογραφία δείχνει το σπάνια φωτογραφημένο σμήνος Μ71 στον πολύ μικρό αστερισμό της σαίτας ή βέλους - Sagitta - που σύμφωνα με τους μύθους ήταν το βέλος του Ηρακλή. Λόγω της ιδιομορφίας του σμήνους, πολύ πυκνό στο κέντρο αλλά και αραιό σαν ανοιχτό σμήνος, η κατάταξή του στα σφαιρωτά σμήνη υπήρξε θέμα για πολλά χρόνια, σχετικά με το μέγεθος των άστρων, που θα συμπεριλάβουν σε έκταση από 6 έτη φωτός μέχρι 27 έτη φωτός και ακόμα περισσότερο. Η φωτογράφηση έγινε από τον εξαίρετο αστροφωτογράφο Αντώνη Αγιομαμίτη.
Ο αστερισμός λοιπόν του Βέλους ή διεθνώς της Sagitta! Που η μυθολογία τον θέλει βέλος του Ηρακλή και μάλιστα κάποιοι λένε ότι ήταν το βέλος που σκότωσε τις Στυμφαλίδες Όρνιθες... Έτσι τουλάχιστον αναφέρει η ελληνική wikipedia στο σχετικό για τον αστερισμό άρθρο:
- Παράθεση :
- Οι αρχαίοι `Ελληνες το συνέδεσαν με διάφορους μύθους: Θεωρήθηκε ως ένα από τα βέλη που εκτόξευσε ο Ηρακλής προς τις Στυμφαλίδες Όρνιθες, αλλά ο Ερατοσθένης ισχυριζόταν ότι ήταν το βέλος με το οποίο ο Απόλλων εξολόθρευσε τους Κύκλωπες — και για κάποιους ήταν το Βέλος του `Ερωτος.
Στην ίδια πηγή αναφέρεται και το εξής παράξενο για τούτο τον αστερισμό, του Βέλους ελληνιστί και της Sagitta λατινιστί...
Πως το φωτεινότερο αστέρι του αστερισμού δεν είναι το άλφα... Πράγμα παράξενο αφού είναι γνωστό πως διεθνώς επικρατεί η μέθοδος της ονομασίας των αστέρων ενός αστερισμού με τη χρήση του ελληνικού αλφαβήτου και με απόλυτη αντιστοιχία της αλφαβητικής σειράς και της φωτεινότητάς τους. Έτσι το αστέρι άλφα είναι πάντα το φωτεινότερο...
Όχι όμως στον αστερισμό του Βέλους. Όπως αναφέρει η wikipedia:
- Παράθεση :
- Ο αστέρας α Βέλους δεν είναι και ο φωτεινότερος. Μερικές φορές αναφέρεται ως ο "Al Sham", με το αραβικό όνομα δηλαδή ολόκληρου του αστερισμού. Το φαινόμενο μέγεθος που του αποδίδεται είναι 4,37 και ο φασματικός τύπος G0 II (κίτρινος γίγαντας). Ο β Βέλους έχει ακριβώς το ίδιο φαινόμενο μέγεθος και φασματικό τύπο G8 IΙIa. Ο γ είναι ο φωτεινότερος αστέρας όλου του αστερισμού, με φαιν.μέγεθος 3,47 και φασματικό τύπο ερυθρού γίγαντα. Για το λόγο αυτό μάλλον σημειώνει και την αιχμή του βέλους. Ο δ Βέλους είναι διπλός αστέρας με συνολικό φαιν.μέγεθος 3,82 και φασματικούς τύπους M2 II και A0 V. Οι ε και θ είναι επίσης διπλοί, πράγμα που διακρίνεται και με κιάλια.
Το αστέρι λοιπόν γ είναι το φωτεινότερο του αστερισμού Sagitta και αν για τους άλλους φαίνεται εντελώς παράδοξο για μένα αποκτά και μια ιδιαίτερη σημειολογία έστω και αν η ερμηνεία δε βρίσκεται στους ουρανούς αλλά εδώ κάτω και μάλιστα στις θάλασσες... Μην ψάξετε να καταλάβετε τι εννοώ, έτσι νεφελώδες θα το αφήσω το σημείο τούτο και ο νοών νοείτω...
Αυτό πάντως που αξίζει να μείνει και να σημειωθεί είναι πως το πιο λαμπρό αστέρι του Sagitta είναι το Γ!!!Από κει και πέρα, όπως συχνά συμβαίνει με τα ονόματα των αστερισμών, τόσο ως Βέλος όσο και ως Sagitta υπάρχουν αρκετά πλεούμενα, με πρώτο στην εθνική μας μνήμη το θρυλικό ΒΕΛΟΣ που στασίασε κατά της χούντας αλλά και με πολλά άλλα, ελληνικά και ξένα, κρουαζιερόπλοια και εμπορικά, φορτηγά και τάνκερς... Παράδειγμα ετούτο το φορτηγό:
ή και τούτο:
ή και το επόμενο σκάφος αναψυχής που γυρνοβολά στις ελληνικές θάλασσες, με τελευταίο λιμάνι τον Πόρο:
Κοίτα να δεις δηλαδή πόσες σαΐτες τριγυρνούν τα πέλαγα... Sagitta εδώ, Sagitta εκεί, Sagitta παραπέρα... Πού είναι τελικά η αυθεντική;;;
Όποιος την εντοπίσει, ας μας χαρίσει καμιά φωτό της διότι ευρισκόμεθα στον αστερισμό της πλήρους άγνοιας και στο γαλαξία της περιέργειας!
Ειρήσθω εν παρόδω... Κάποτε μου έτυχε κι εμένα να ταξιδέψω με ένα παρεμφερές στο όνομα παπόρι... Arrow το όνομά του, Olympic Arrow συγκεκριμένα, που σημαίνει βέλος επίσης!!! Κι ήταν το πρώτο μου γκαζάδικο... Άντε μετά να μην πιστεύω στις συμπτώσεις!!!
Πως το μήλο κάτω από τη μηλιά θα πέσει και το βέλος κάτω από το βέλος!!!
Και τέλος πάντων αφού τη φωτογραφία που έψαχνα δεν την εντόπισα, ας δημοσιεύσω μια άλλη πολύ όμορφη από ένα νοικοκυρεμένο γκαζάδικο:
Με τις ευχές μου έτσι πανέμορφο να είναι και το άλλο που έψαξα μα δε βρήκα... Και τι να βρω δηλαδή; Βρίσκονται εύκολα οι σαΐτες; Αφού από φυσικού τους είναι φτιαγμένες να φεύγουν και να ταξιδεύουν! Αλλιώς σαΐτες δε θα τις έλεγαν. Σωστά;