Το τελικό μας χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Γαλοπούλα δε μαγειρέψαμε. Προτιμήσαμε τη συκωταριά αβγολέμονο με μαρούλια, άνηθο, κρεμμυδάκια, όπως στο προηγούμενο βίντεο. Καταπληκτική συνταγή, πανεύκολη και πολύ νόστιμη. Ας την περιγράψουμε και με τα δικά μας λόγια.
1. Από τον μανάβη έχουμε προμηθευτεί 5 φρέσκα κρεμμυδάκια, άνηθο, τρία μαρούλια και λεμόνια. Θα χρειαστούμε επίσης και αβγά για το αβγολέμονο. Και βέβαια μια συκωταριά ολόκληρη από τον χασάπη. Τέλος θα χρειαστούμε λάδι, αλάτι και πιπέρι.
2. Πλένουμε πολύ καλά τα λαχανικά και τη συκωταριά.
3. Βάζουμε στο μάτι μια κατσαρόλα γεμάτη με νερό και μόλις βράσει ζεματάμε για 5 - 6 λεπτά ολόκληρη τη συκωταριά. Και δέκα να την αφήσουμε κανένα πρόβλημα. Αφαιρούμε με μια τρυπητή κουτάλα τη συκωταριά και την αφήνουμε να κρυώσει τόσο ώστε να μπορούμε με ένα ψαλίδι να την κόψουμε σε μικρά κομμάτια.
4. Έχουμε πλύνει όπως είπαμε τα λαχανικά μας και τώρα κόβουμε τα κρεμμυδάκια σε λεπτά κομμάτια, τον άνηθο σε κανονικά και τα μαρούλια λίγο μεγαλούτσικα.
5. Ετοιμάζουμε μια μικρή κατσαρόλα και βάζουμε νερό να βράσει.
6. Σε μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε ένα ποτηράκι του κρασιού ελαιόλαδο. Μόλις κάψει ρίχνουμε τα συκωτάκια να τσιγαριστούν. Ανακατεύουμε να τσιγαριστούν από όλες τις μεριές και να μην αρπάξουν.
7. Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα τσιγαρίζουμε και αυτά άλλα 5 λεπτά.
8. Προσθέτουμε και τον κομμένο άνηθο να τσιγαριστεί ελάχιστα. Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι κατά βούληση.
9. Παίρνουμε τη μικρή κατσαρόλα με το νερό το βραστό και το ρίχνουμε στη μεγάλη. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το φαγητό να βράζει για 30 λεπτά.
10. Ήρθε η ώρα να προσθέσουμε και τα μαρούλια. Δυναμώνουμε τη φωτιά. Αφήνουμε το φαγητό να βράσει 20 με 25 λεπτά. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ακολουθεί η διαδικασία για το αβγολέμονο. 2 αυγά ή και 3 για πιο πλούσια γεύση.
11. Αφού αβγοκόψουμε βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά για μια τελευταία βράση και το φαγητό είναι έτοιμο να σερβιριστεί. Καλό είναι το αβγόκομμα να γίνει τελευταία στιγμή και όχι ώρες πριν... Πάντως στην ανάγκη το φαγητό τρώγεται και αβγοκομμένο νωρίτερα απλά θα χρειαστεί να το ζεστάνουμε πριν το βάλουμε στα πιάτα.
_________________________________________________
Στο τραπέζι μας βλέπετε επίσης:
1. Τυροπιτάκια και πιροσκί με ζύμη κουρού.
2. Πλατό με τυριά (κασέρι, μπλε τυρί, φέτα, γραβιέρα Νάξου, ένταμ, μετσοβόνε καπνιστό) - αλλαντικά - κριτσίνια - ελιές γεμιστές - καρύδια.
3. Σαλάτες μαρούλι και λάχανο καρότο.
4. Τζατζίκι
5. Ψωμί
Το κρασί μας ήταν ερυθρός ημίξηρος ΚΑΤΩΓΙ ΑΒΕΡΩΦ από το Μέτσοβο.
Βάζουμε χυμό λεμόνι, αλάτι, πιπέρι για όσους θέλουν να προσθέσουν στο φαγητό τους.