HOMA EDUCANDUS
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.

HOMA EDUCANDUS - Φόρουμ φιλοσοφίας, παιδείας, πολιτικής και ναυτιλίας!

ΠΟΡΤΑΛ ΛΙΑΝΤΙΝΗΣΦόρουμΠόρταλLatest imagesΔΙΟΠΤΕΥΣΕΙΣΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟΕικονοθήκηΕγγραφήΣύνδεση

ΛΕΥΚΩΜΑ ΠΛΟΙΩΝ

Πήγαινε κάτω 
+6
ΕΛΙΝΑ
captain Nemos
ΗΡΑΚΛΗΣ
Αστερόσκονη
ΝΗΡΕΑΣ
ΔΑΝΑΗ
10 απαντήσεις
Μετάβαση στη σελίδα : Επιστροφή  1, 2, 3, 4, 5  Επόμενο
ΣυγγραφέαςΜήνυμα
captain Nemos
Υποπλοίαρχος
Υποπλοίαρχος
captain Nemos

Αριθμός μηνυμάτων : 367
Registration date : 31/10/2007

ΛΕΥΚΩΜΑ ΠΛΟΙΩΝ - Σελίδα 2 Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: ΛΕΥΚΩΜΑ ΠΛΟΙΩΝ   ΛΕΥΚΩΜΑ ΠΛΟΙΩΝ - Σελίδα 2 Icon_minitimeΠεμ Ιουλ 24, 2008 5:19 pm

Ξεκινήσαμε όπως κάθε μέρα να ψάχνουμε το επόμενο καραβάκι που θα βάλουμε στο λεύκωμα... Συνεχίζοντας αυτή τη φορά με την αλφαβητική σειρά, σταθήκαμε στο γράμμα H. Χμ... κάτι από Hellas; έπεσε η ιδέα.

Πράγματι εντοπίσαμε δύο πλοία με αυτό το όνομα, ένα γκαζαδικάκι και ένα ρυμουλκό. Ούτε το ένα ούτε το άλλο μας συγκίνησε για να ασχοληθούμε μαζί τους. Προχωρήσαμε λοιπόν παρακάτω και βρήκαμε τα HELLENIC. Δεν είναι κακή ιδέα, κρίναμε. Ποιο όμως απ' όλα; Σταθήκαμε στο HELLENIC SPIRIT. Μας άρεσε το όνομα, μας ικανοποίησαν και οι πληροφορίες που εντοπίσαμε. Επιτέλους ένα πλοίο που μπορούμε να το τριγυρίσουμε σχεδόν ολόκληρο μέσω ίντερνετ... με εικονική περιήγηση βεβαίως, πώς αλλιώς; Αρχίζουμε όμως με τα κλασικά, τη φωτογραφία του:

ΛΕΥΚΩΜΑ ΠΛΟΙΩΝ - Σελίδα 2 Hellen10
Πηγή φωτογραφίας εδώ

Πωπώ... Η πλώρη του είναι αυτή ή τυρί κεφαλοτύρι γεμάτο τρυπούλες; Προφανώς καταλάβατε ήδη ότι πρόκειται για επιβατικό. Τι άλλο θα μπορούσε να είναι με τόσα φινιστρίνια;

Πρόκειται για ένα κλασικό επιβατικό πλοίο που ενώνει καθημερινά την Ελλάδα με την Ιταλία. Φεύγει από Πάτρα, περνά από την Ηγουμενίτσα και έπειτα διασχίζει το Ιόνιο και φτάνει στην Αγκόνα. Και όλα αυτό μόλις σε 15 ώρες!!! Συγκεκριμένα, όπως διαβάσουμε στην ιστοσελίδα της εταιρείας του, της ΑΝΕΚ:

Παράθεση :
Ναυπηγήθηκε το 2001 στο FOSEN της Νορβηγίας και θεωρείται ένα πραγματικό θαύμα της σύγχρονης τεχνολογίας τόσο από πλευράς αυτοματισμών όσο και από πλευράς ανέσεων και ταχύτητας που μπορεί να φθάσει τα 32 μίλια την ώρα. Τον τίτλο ενός απο τα πιό γρήγορα στην κατηγορία του και το πιο γρήγορο στην Αδριατική, τον κατακτάει επάξια αφού πραγματοποιεί την διαδρομή Ελλάδα-Ιταλία (Ηγουμενίτσα-Αγκώνα) σε 15 ώρες! Διαθέτει τέσσερις μηχανές!

32 μίλια; Μα αυτό δεν ταξιδεύει στη θάλασσα, πετάει! Ένας γλάρος ολόλευκος στην Αδριατική που μπορεί να μεταφέρει συνολικά 1850 επιβάτες και μάλιστα στους 760 προσφέρει και κουκέτα.

Το μήκος του φτάνει τα 204 μέτρα και το πλάτος του τα 25,8. Μέγιστο βύθισμα 6,75 μέτρα.

Κατασκευάστηκε το 2001, είναι δηλαδή επτά ετών, στα ναυπηγεία BRUCES SHIPYARD LANDSKRONA - SWEDEN (Σουηδία).

Αν θέλετε να στείλετε τηλεγράφημα θα χρησιμοποιήσετε το CALL SIGN SYOA .

Σήμερα το HELLENIC SPIRIT μάλλον βρίσκεται στην Αγκόνα καθώς βλέπουμε ότι αναχώρησε από την Πάτρα χτες το απόγευμα: 23/07/2008 17:11 και με όσα άλλα στοιχεία είδαμε, ετοιμάζεται να αποπλεύσει για να γυρίσει πίσω στην πατρίδα. Λογικά θα φτάσει αύριο το μεσημέρι στην Πάτρα και κατά τις πέντε το απόγευμα νέα αναχώρηση για Ιταλία... Προλαβαίνετε αν θέλετε να κάνετε αυτό το ταξίδι. Όρεξη για περιπέτεια να έχετε και το απαραίτητο παραδάκι:

Αν είστε σκληραγωγημένος και μπορείτε να ταξιδέψετε κατάστρωμα, θα χρειαστείτε μόνο 50 ευρώ! Δεκαπλάσιο είναι το ποσό για τους καλομαθημένους που προτιμούν καμπίνα και μάλιστα LUX, 508 ευρώ για την ακρίβεια. Αν είστε παρέα, μπορείτε με τα ίδια ακριβώς χρήματα να κλείσετε μια τετράκλινη εξωτερική καμπίνα και να πληρώσετε μόνο 127 ευρώ το άτομο. Μια μέση λύση είναι τα αεροπορικά καθίσματα που είναι κι αυτά πάμφηνα: 70 ευρώ!

Τι προσφέρει το σκάφος όμως; Και γιατί να το προτιμήσετε για το ταξιδάκι στη γειτονική μας χώρα;

Από το σάιτ της ΑΝΕΚ σας παραθέτω τα εξής:

Παράθεση :
Οι πλοίο διαθέτει όλες τις σύγχρονες ανέσεις ώστε να σας μείνει το ταξίδι αξέχαστο. Διαθέτει άφθονους κοινόχρηστους χώρους υψηλής αισθητικής με χρώματα που αντικατοπτρίζουν το Κρητικό Πρωινό. Οι ανέσεις που διαθέτει είναι :

Restaurant, Self service
Bar cafe, Disco
Kατάστημα Duty free
TV Video
Εκκλησία
Aναρρωτήριο
Πισίνα
Kλιματισμός
Xώροι μη καπνιζόντων
Kαμπίνες για άτομα με ειδικές ανάγκες
Kυλιόμενες σκάλες,
Aσανσέρ
Πτερύγια ευστάθειας
Telex - Telefax
Satellite Internet Access

Κι επειδή σας υποσχέθηκα ότι μπορείτε να το τριγυρίσετε και εικονικώς, σας δίνω το λινκ

http://www.anek.gr/greek/ships/spirit4.html

Θα κλείσουμε το αφιέρωμα με μια "ολόσωμη" φωτογραφία του πλοίου:

ΛΕΥΚΩΜΑ ΠΛΟΙΩΝ - Σελίδα 2 Hellen11
Είναι από την Αγκόνα και από το MarineTraffic.com

HELLENIC SPIRIT:

Το ταχύτερο επιβατικό - οχηματαγωγό πλοίο σήμερα σε ολόκληρη τη Μεσόγειο!!! Μακάρι η δική του ταχύτητα να επηρεάσει θετικά και τον συνονόματο όρο του...
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
http://arxipelagos.blogspot.com/
captain Nemos
Υποπλοίαρχος
Υποπλοίαρχος
captain Nemos

ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: ΛΕΥΚΩΜΑ ΠΛΟΙΩΝ   ΛΕΥΚΩΜΑ ΠΛΟΙΩΝ - Σελίδα 2 Icon_minitimeΠεμ Ιουλ 24, 2008 5:43 pm

Σας υποσχέθηκα να δείτε ζωντανά αυτό το καράβι... μη νομίζετε ότι τελείωσε η παρουσίαση μόνο με την εικονική του περιήγηση. Σας έχω και βίντεο για να το καμαρώσετε:

HELLENIC SPIRIT

Στην Αδριατική πάντα, από Αγκόνα για Ηγουμενίτσα, το Σεπτέμβριο του 2005. Η λήψη έγινε από το πλοίο ΠΑΣΙΦΑΗ ΠΑΛΑΣ.
captain Nemos
Υποπλοίαρχος
Υποπλοίαρχος
captain Nemos

ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: ΛΕΥΚΩΜΑ ΠΛΟΙΩΝ   ΛΕΥΚΩΜΑ ΠΛΟΙΩΝ - Σελίδα 2 Icon_minitimeΠεμ Ιουλ 24, 2008 5:53 pm

Κι ακόμα ένα βίντεο... την ώρα που το HELLENIC SPIRIT καταπλέει φωταγωγημένο στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, στις 9 Σεπτέμβρη του 2007

Κάντε κλικ εδώ για να δείτε το βίντεο... δεν παίζει παρά μόνο στη σελίδα του you tube.
ΔΑΝΑΗ
Admin
ΔΑΝΑΗ

Αριθμός μηνυμάτων : 8202
Registration date : 30/10/2007

ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: ΛΕΥΚΩΜΑ ΠΛΟΙΩΝ   ΛΕΥΚΩΜΑ ΠΛΟΙΩΝ - Σελίδα 2 Icon_minitimeΠεμ Ιουλ 24, 2008 6:27 pm

Να συμπληρώσω κι εγώ στα παραπάνω βίντεο ένα από το αδερφάκι του Σπίριτ, το πλοίο OLYMPIC CHAMPION:

http://educandus.blogspot.com/
ΔΑΝΑΗ
Admin
ΔΑΝΑΗ

ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: ΛΕΥΚΩΜΑ ΠΛΟΙΩΝ   ΛΕΥΚΩΜΑ ΠΛΟΙΩΝ - Σελίδα 2 Icon_minitimeΠεμ Ιουλ 24, 2008 8:58 pm

Κι επειδή βρισκόμαστε στο γράμμα Η, και ήδη στο λεύκωμα έχουμε αναρτήσει και άλλα αντικείμενα εκτός από πλοία, θα εκμεταλλευτώ την ευκαιρία να παρουσιάσω και ένα λιμάνι. Φυσικά το λιμάνι της Ηγουμενίτσας... Που το Σπίριτ και τόσα άλλα πλοία επισκέπτονται καθημερινά ειδικά το καλοκαίρι.

ΛΕΥΚΩΜΑ ΠΛΟΙΩΝ - Σελίδα 2 91991510

Η Ηγουμενίτσα είναι η πρωτεύουσα της Θεσπρωτίας και όπως όλος ο νομός έτσι κι αυτή δεν έχουν γνωρίσει την ιδιαίτερη στήριξη που θα της άρμοζε ως μία από τις πύλες της Ελλάδας προς την Ευρώπη και μάλιστα η πλησιέστερη.

Υποσχέσεις έχουν δοθεί πολλές και αρκετά έργα έχουν ξεκινήσει ή εξαγγελθεί πως σύντομα να μπουν μπροστά, όμως είναι γεγονός πως τα προβλήματα είναι ακόμη τεράστια.

Ιδιαίτερη ώθηση οφείλουμε να πούμε πως έδωσε η κατασκευή του νέου λιμανιού αλλά και της Εγνατίας οδού. Δυστυχώς ο οδικός άξονας προς νότο, η Ιόνια οδός, είναι ακόμη μακριά από την ολοκλήρωσή της και δεν επιτρέπει την πλήρη αξιοποίηση του λιμανιού. Όμως και η Εγνατία δεν είναι ακόμη σε θέση να εξυπηρετήσει τα βαριά οχήματα (νταλίκες) που αναγκάζονται να χρησιμοποιούν σε μεγάλο τμήμα του δρόμου τις παλιές παρακαμπτηρίους.

Παραμελημένη είναι και η τουριστική ανάπτυξη της περιοχής. Κρίσιμος τομέας οι συγκοινωνίες που είναι όχι απλώς αραιές αλλά και σχεδόν ανύπαρκτες για κάποια σημεία του νομού. Από τη στιγμή μάλιστα που ολοκληρώθηκε το τμήμα της Εγνατίας προς Γιάννενα, διοχετεύτηκε από κει και η υπεραστική συγκοινωνία που ενώνει τη Θεσπρωτία με το νομό Ιωαννίνων, με εξαίρεση ελάχιστα δρομολόγια που ακολουθούν το παλιό δρομολόγιο μέσα από τα χωριά της περιοχής. Έτσι η Ηγουμενίτσα λειτουργεί ως τράνσιτ των διερχόμενων επιβατών και αυτοκινήτων και αδυνατεί να συμβάλλει η τεράστια κίνηση στο λιμάνι της στην ανάπτυξη του νομού.

Και όμως η Θεσπρωτία είναι ένας τόπος ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς, με πλούσια ιστορική παράδοση και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Θα μπορούσε όχι μόνο να είναι η πύλη της Ελλάδας προς τη Δύση αλλά και η διαφημιστική της βιτρίνα. Ακόμη και η ίδια η πόλη μοιάζει σαν ζωγραφιά και το λιμάνι της είναι από τα μεγαλύτερα και ωραιότερα φυσικά λιμάνια:

ΛΕΥΚΩΜΑ ΠΛΟΙΩΝ - Σελίδα 2 919_9310

Διακρίνεται σε πρώτο πλάνο η αρχή της Εγνατίας, ένας σύγχρονος οδικός άξονας υψηλών προδιαγραφών που έφερε πολύ πιο κοντά την Ηγουμενίτσα με το διοικητικό κέντρο της Ηπείρου, τα Ιωάννινα.

Μπροστά ακριβώς από την Εγνατία είναι το νέο λιμάνι της Ηγουμενίτσας που μη σας ξεγελά η εικόνα της ερημιάς του... Τους καλοκαιρινούς μήνες στην προβλήτα του γίνεται χαμός από τα καράβια όλες τις ώρες του 24ωρου.

Στο βάθος διακρίνεται η Κέρκυρα, είναι σε απόσταση αναπνοής από την Ηγουμενίτσα και υπάρχει πολύ καλή ακτοπλοϊκή σύνδεση.

Στη μέση και δεξιά προσέξτε το φυσικό λιμενοβραχίονα... Είναι μια γλώσσα από άμμο που λόγω του σχήματός της ονομάζεται Δρέπανο. Δημιουργεί στην εξωτερική του μεριά μια παραλία αμμώδη και τεράστια. Δυστυχώς η κίνηση των πλοίων που είναι πολύ πυκνή, έχει ρυπάνει τα νερά σε απαράδεκτο βαθμό... Κρίμα, γιατί η φυσική ομορφιά της περιοχής είναι το κάτι άλλο.
ΔΑΝΑΗ
Admin
ΔΑΝΑΗ

ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: ΛΕΥΚΩΜΑ ΠΛΟΙΩΝ   ΛΕΥΚΩΜΑ ΠΛΟΙΩΝ - Σελίδα 2 Icon_minitimeΠεμ Ιουλ 24, 2008 9:00 pm

ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ:

ΛΕΥΚΩΜΑ ΠΛΟΙΩΝ - Σελίδα 2 91692910

Το Δρέπανο δεξιά και στο βάθος το λιμάνι της Ηγουμενίτσας. Σε πρώτο πλάνο οι λιμνοθάλασσες της περιοχής. Δεν έχω δίκιο να καμαρώνω για τον τόπο αυτό και να λέω ότι είναι από τους ομορφότερους στην Ελλάδα και διεθνώς;

ΛΕΥΚΩΜΑ ΠΛΟΙΩΝ - Σελίδα 2 211

Και δείτε μια αεροφωτογραφία της περιοχής. Ο όρμος της Ηγουμενίτσας είναι στο βάθος. Η περιοχή όμως βλέπετε ότι διαθέτει πολλούς ακόμη όρμους και ορμίσκους... Στη μέση είναι η Πλαταριά, ένα ψαροχώρι φημισμένο για τις ψαροταβέρνες του και σε πρώτο πλάνο τα διάσημα Σύβοτα που λέγονται και Μούρτος. Δεξιά οι παραλίες συνεχίζονται με την Πέρδικα, ένας τόπος που σου κόβει την ανάσα με την ομορφιά του και παρακάτω ακολουθούν η Πάργα και η Πρέβεζα με εξίσου όμορφες ακρογιαλιές και τα γνωστά ζαφειρένια νερά του Ιονίου.
ΔΑΝΑΗ
Admin
ΔΑΝΑΗ

ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: ΛΕΥΚΩΜΑ ΠΛΟΙΩΝ   ΛΕΥΚΩΜΑ ΠΛΟΙΩΝ - Σελίδα 2 Icon_minitimeΠεμ Ιουλ 24, 2008 9:23 pm

Θα πρέπει να προσθέσω ότι στην αρχή το νέο λιμάνι υπήρχε η σκέψη να κατασκευαστεί στην Πλαταριά. Όπως βλέπετε στην παραπάνω φωτογραφία εκεί υπάρχει μεγαλύτερο κόλπος και επιπλέον δε θα επιβάρυνε την πόλη της Ηγουμενίτσας η κίνηση των πλοίων. Δεν ξέρω τι έγινε και στο τέλος προτίμηθε να παραμείνει το λιμάνι στην πρωτεύουσα του νομού. Πάντως η χωροταξία της Ηγουμενίτσας είναι τέτοια που το λιμάνι αισθάνεσαι ότι την πνίγει... Είναι και ιδιαίτερα αβαθής ο όρμος και πολύ κλειστός με αποτέλεσμα η ρύπανση να είναι αναπόφευκτη από τόσα καράβια. Ήδη όπως ανέφερα παραπάνω οι παραλίες στο Δρέπανο πνέουν τα λοίσθια...

ΛΕΥΚΩΜΑ ΠΛΟΙΩΝ - Σελίδα 2 95595311

Το νέο λιμάνι είναι στο βάθος. Υπάρχει όμως και η προβλήτα το παλιού που τώρα εξυπηρετεί αποκλειστικά την πορθμειακή γραμμή Ηγουμενίτσας - Κέρκυρας. Μπορεί η κίνηση σ' αυτή τη γραμμή να είναι πιο περιορισμένη, αλλά τους καλοκαιρινούς μήνες συμβάλλει κι αυτή στο να ασφυκτιά η πόλη...

ΛΕΥΚΩΜΑ ΠΛΟΙΩΝ - Σελίδα 2 91991511

Η δορυφορική φωτογραφία μπορεί να εξηγήσει την ασφυξία της πόλης. Πίσω της βλέπουμε να στέκονται ορεινοί όγκοι που δεν της επιτρέπουν να αναπτυχθεί και να επεκταθεί ώστε να σηκώσει το βάρος του μεγάλου λιμανιού. Το ίδιο πρόβλημα υπάρχει και στα δεξιά του λιμανιού. Έτσι οι καινούριες κατοικίες έχουν αρχίσει να εξαπλώνονται προς τον παλιό οδικό άξονα που ένωνε την Ηγουμενίτσα με τα Ιωάννινα, δίνοντας στην πόλη μια στενόμακρη μορφή.

Η δορυφορική φωτογραφία επιτρέπει να δούμε και πόσο κλειστός είναι ο όρμος της Ηγουμενίτσας αλλά και πόσο κοντά περνάνε τα καράβια από την παραλία Δρέπανο. Θυμάμαι τα νερά εκεί που κάποτε ήταν διάφανα. Τώρα είναι βούρκος...
ΔΑΝΑΗ
Admin
ΔΑΝΑΗ

ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: ΛΕΥΚΩΜΑ ΠΛΟΙΩΝ   ΛΕΥΚΩΜΑ ΠΛΟΙΩΝ - Σελίδα 2 Icon_minitimeΠεμ Ιουλ 24, 2008 9:43 pm

Μερικές ακόμη φωτογραφίες από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας. Επέλεξα να τις ανεβάσω σε πολλές διαφορετικές αναρτήσεις για να μη βαραίνει η σελίδα, με κίνδυνο όμως να ξεχαστούμε ότι πρόκειται πάντα για το ΛΕΥΚΩΜΑ ΠΛΟΙΩΝ και όχι για φωτογραφική περιήγηση σε διάφορα μέρη της Ελλάδας...

ΛΕΥΚΩΜΑ ΠΛΟΙΩΝ - Σελίδα 2 93792911

Τονίζω ότι αν και φαίνεται άνετο το λιμάνι και με ελάχιστα πλοία, τους μήνες αιχμής η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική. Εξάλλου αυτό έλαβαν υπόψη και εκείνοι που κατασκεύασαν το νέο λιμάνι. Δεν το έφτιαξαν καθόλου μεγαλύτερο από τις πραγματικές ανάγκες που αντιμετωπίζει.

ΛΕΥΚΩΜΑ ΠΛΟΙΩΝ - Σελίδα 2 Igoume10

Μια εντυπωσιακή φωτογραφία την ώρα του δειλινού. Ακόμη πιο εντυπωσιακή είναι η θέα από τη στεριά:

ΛΕΥΚΩΜΑ ΠΛΟΙΩΝ - Σελίδα 2 Dscn0810

Πέστε μου... δεν είναι αν όχι το ωραιότερο λιμάνι ένα από τα ωραιότερα;
ΔΑΝΑΗ
Admin
ΔΑΝΑΗ

ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: ΛΕΥΚΩΜΑ ΠΛΟΙΩΝ   ΛΕΥΚΩΜΑ ΠΛΟΙΩΝ - Σελίδα 2 Icon_minitimeΠεμ Ιουλ 24, 2008 10:41 pm

Είμαι σίγουρη πως παρά τα όσα σας είπα για το λιμάνι αυτό, δεν κατάφερα να σας πείσω ή έστω να σας δώσω την αληθινή του εικόνα τέτοια εποχή. Μην ανησυχείτε όμως... Κρατάω άσο στο μανίκι... Τον φύλαγα για το τέλος αν και ήταν το αρχικό ερέθισμα για το αφιέρωμα στην πόλη που πέρασα αρκετά από τα παιδικά μου χρόνια. Ουσιαστικά αυτή η θάλασσα με έκανε να αγαπήσω όλες τις θάλασσες και σ' αυτό το λιμάνι μπήκα για πρώτη φορά σε καράβι.

Κι εδώ, σ' αυτή την πόλη, ξεκίνησα τις γυμνασιακές μου σπουδές. Τον καιρό που ακόμη η πόλη δεν είχε σχολικά κτίρια για τη μέση εκπαίδευση... Ένα μαγαζί στέγαζε την τάξη μου. Ούτε καν θρανία δεν χωρούσαν για όλους ή δεν είχαν φροντίσει να φέρουν... Θυμάμαι πως ένα διάστημα τουλάχιστον στεκόμαστε εκ περιτροπής κάποιοι όρθιοι. Τόσο καλά. Μα είχαμε και ένα φοβερό ατού! Τη θάλασσα δίπλα μας. Περισσότερο δίπλα μας από όσο θα έπρεπε, για να μιλήσω σοβαρά.

Και εξηγώ. Κάθε πρωί κάναμε προσευχή σε ένα μικρό κτίριο που στέγαζε τα γραφεία και λίγες αίθουσες... Έπειτα πεζοπορώντας οδεύαμε για την αίθουσα - μαγαζί. Ο δρόμος περνούσε ξυστά από τη θάλασσα. Η μυρωδιά της ήταν το καθημερινό καλημέρα και με την εικόνα της προσπαθούσαμε να ξορκίσουμε το γκρίζο της τάξης μας. Δε θυμάμαι εκείνο τον καιρό να είχα σκεφτεί τους δρόμους της θάλασσας... Υποσυνείδητα όμως εκείνη αρμύριζε τα όνειρά μου. Και στο τελείως συνειδητό και πραγματικό, καταλήγαμε ενίοτε στην αγκαλιά της είτε αυτοθέλητα είτε από τις εφηβικές παρορμήσεις κάποιου άτακτου συμμαθητή. Σας είπα, ήταν περισσότερο κοντά η θάλασσα από όσο έπρεπε. Διάλειμμα κάναμε πάντα στα βραχάκια δίπλα στο κύμα. Εκεί αφήναμε και τα πρώτα σκιρτήματα, χάρτινα καραβάκια να χάνονται στον ορίζοντα.

Εκεί αφήναμε και να πνιγούν τα άδικα από τους απαράδεκτους καθηγητές μας. Ευτυχώς έμεινα μόνο ένα χρόνο στο γυμνάσιο Ηγουμενίτσας και γλίτωσα... Τι να θυμηθώ; Το φιλόλογο να με ανακρίνει ποιος μου έγραψε την ανάλυση του ποιήματος που είχα ξενυχτήσει για να τη γράψω μόνη μου; Το μαθηματικό να μου αστράφτει χαστούκι γιατί είχα λύσει την άσκηση τη μέρα που κανείς άλλος δεν την έλυσε αλλά από φόβο δε σήκωσα το χέρι να του το πω; Το θεολόγο που με σήκωσε για εξέταση ενώ λίγο πριν είχα γκρεμοτσακιστεί για να προλάβω το λεωφορείο και έτρεχαν τα αίματα από το μέτωπό μου; Ούτε ερώτηση δε μου έκανε τι έχω... Ή τη γυμνάστρια που μέτραγε με την παλάμη τις κορδέλες στα μαλλιά μας και της ποδιές μας; Ναι, αυτό ήταν το μέτρο. Μία παλάμη φαρδιά η κορδέλα, μια παλάμη κάτω από το γόνατο η ποδιά.

Μια ολόκληρη χρονιά εκεί και το μόνο που θυμάμαι είναι τη θάλασσα που μας σκόνιζε τις μέρες του χειμώνα μέχρι να φτάσουμε στη μουχλιασμένη αίθουσα, τις δήθεν κατά λάθος βουτιές μας τις καλές μέρες... τη μυρωδιά από τα φύκια... το καράβι που έμπαινε στο λιμάνι... και το Βράχο και το Κύμα που μου έβαλαν να απαγγείλω στην εθνική γιορτή. Ναι, δεν κάνω πλάκα, αυτό μου έβαλαν. Αν μιλούσε για κάτι άλλο ίσως και να το είχα ξεχάσει. Και πάλι καλά που στις απαγγελίες ο φιλόλογος δεν αμφισβητούσε πως τα κατάφερνα μόνη μου.

Εκεί, στην Ηγουμενίτσα, κατεβαίναμε συχνά και τα προηγούμενα χρόνια με τους γονείς μας για ψώνια και για μπάνιο. Οι άνθρωποι εκείνο τον καιρό δεν είχαν σε μεγάλη εκτίμηση τη θάλασσα. Η μάνα μου όμως μεγαλωμένη στην Αθήνα είχε άλλες συνήθειες και τη θάλασσα τη λάτρευε. Δεν έχανε λοιπόν ευκαιρία να μας πηγαίνει για μπάνιο και χάρη στη δική της επιμονή μάθαμε από πολύ μικρά να κολυμπάμε χωρίς σωσίβιο.

Καμιά φορά με ρωτάνε από πού είμαι και παραξενεύονται πως ένας άνθρωπος από την Ήπειρο έγινε ναυτικός. Και μάλιστα γυναίκα... Γιατί την Ήπειρο την έχουν στο μυαλό τους μόνο με βουνά. Έλα μου ντε που η Ήπειρος έχει δύο πρόσωπα; Το βουνίσιο της και το θαλασσινό της. Και όπως είδατε παραπάνω ειδικά το δεύτερο είναι πανέμορφο. Χρώσταγα να σας δείξω αυτή την πλευρά του τόπου μου, γιατί για μένα είναι η βαθύτερη ρίζα της αγάπης μου στη θάλασσα. Και κάποτε εκεί θα πάω να ζήσω. Εκεί θέλω να κλείσω τον κύκλο μου. Δίπλα στην ίδια θάλασσα που με έμαθε να ταξιδεύω. Έστω και αν τώρα την έχουν κάνει αγνώριστη. Και ήρθε η ώρα να σας δείξω πώς... να φανερώσω τον άσο:

Κάντε κλικ εδώ για να δείτε το βίντεο...

Μικρό αλλά αποκαλυπτικό το βίντεο. Κι ο Μαμαλάκης πέρα για πέρα αληθινός σε όσα λέει. Και σωστός. Αξίζει σαν φτάσετε εδώ να σταματήσετε και να γνωρίσετε καλύτερα τον τόπο. Μην αδικήσετε ούτε τον εαυτό σας ούτε τη Θεσπρωτία. Και μη μείνετε μόνο στα παράλια. Τα βουνά μας και τα ποτάμια μας είναι το άλλο μισό της ομορφιάς του τόπου. Για την ιστορία του, τις παραδόσεις, τη μουσική του, τις γεύσεις του, δε θα κάνω λόγο εδώ. Ε, ας αφήσω και κάποια πράγματα να τα εξερευνήσετε μόνοι σας...
ΝΗΡΕΑΣ
Τζόβενο

Αριθμός μηνυμάτων : 38
Registration date : 05/11/2007

ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: ΛΕΥΚΩΜΑ ΠΛΟΙΩΝ   ΛΕΥΚΩΜΑ ΠΛΟΙΩΝ - Σελίδα 2 Icon_minitimeΠαρ Ιουλ 25, 2008 2:55 am

για το δεξαμενόπλοιο FRIENDSHIP όπου σήμερα δολοφονήθηκαν τόσοι εργαζόμενοι στο Πέραμα γράψτε σας παρακαλώ κάτι...
http://www.a-o.gr
ΔΑΝΑΗ
Admin
ΔΑΝΑΗ

ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: ΛΕΥΚΩΜΑ ΠΛΟΙΩΝ   ΛΕΥΚΩΜΑ ΠΛΟΙΩΝ - Σελίδα 2 Icon_minitimeΠαρ Ιουλ 25, 2008 3:44 am

Χριστέ μου!!! Τι λες τώρα; Όχι πάλι.........
ΔΑΝΑΗ
Admin
ΔΑΝΑΗ

ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: ΛΕΥΚΩΜΑ ΠΛΟΙΩΝ   ΛΕΥΚΩΜΑ ΠΛΟΙΩΝ - Σελίδα 2 Icon_minitimeΠαρ Ιουλ 25, 2008 11:01 pm

Είπα κι εγώ χτες να ξεφύγουμε λίγο από τη μαυρίλα και να γεμίσει το μάτι μας ομορφιά... κι έτυχα τη μαύρη μέρα της ναυτιλίας. Για το πλοίο που έγινε φέρετρο οκτώ συνανθρώπων μας έχουμε κάνει ξεχωριστή ανάρτηση. Συνειδητά δε θελήσαμε να το προσθέσουμε στο λεύκωμα. Μη με ρωτήσετε γιατί... Δεν ξέρω. Έτσι αισθανθήκαμε. Έτσι κι αλλιώς έχουμε ένα άλλο καράβι που φρόντισε να δηλώσει υποψηφιότητα - χτες κι αυτό - μα η τραγωδία στο Πέραμα το γλίτωσε και πέρασε στα ψιλά των εφημερίδων.

ΛΕΥΚΩΜΑ ΠΛΟΙΩΝ - Σελίδα 2 Mirtid10

Η Μυρτιδιώτισσα. Του Πειραιά και των Κυθήρων... Ένα πλοίο που παίζει Προ - Πο; Α, ναι... a propos και χτες αυτό έκανε. 1 - 2 - Χ! Λίγο έλειψε να την πατήσει αλλά τελικά φάνηκε τυχερή. Ευτυχώς, για να μην πάει τζάμπα και η διαφήμιση με το ανθρωπάκι κι ακόμη πιο ευτυχώς που δε θρηνήσαμε πολλά άλλα ανθρωπάκια, αληθινά όχι ζωγραφιστά...

Χτες, μέσα στο μεγάλο θρήνο για το άλλο καράβι, η Μυρτιδιώτισσα λίγο έλειψε να κάνει κι αυτή το "θαύμα" της. Είναι και το όνομα βλέπεις που ελκύει τα θαύματα... Πήγε και λοιπόν και "έκατσε" σε βράχια! Λες και δεν ήξερε πως μία "κυρία" δεν κάθεται όπου λάχει και ειδικά αν είναι καράβι αποφεύγει τα βράχια όπως ο εξαποδώ το λιβάνι.

Και να πεις ότι τα βράχια έφταιγαν; Όπως μας έχουν ζαλίσει με την περίπτωση του Sea Diamond; Τα συγκεκριμένα βράχια ήταν εκεί επισήμως και με τη βούλα... Και η Μυρτιδιώτισσα καθημερινά πέρναγε κάθε μέρα από κει, από το λιμάνι των Κυθήρων. Συγκεκριμένα όπως ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας:

Παράθεση :
Σε βραχώδη αβαθή προσέκρουσε, το Ε/Γ-Ο/Γ πλοίο «ΜΥΡΤΙΔΙΩΤΙΣΣΑ» Ν.Π. 9465, χθες το βράδυ, κατά την διάρκεια χειρισμών εισόδου του πλοίου στο λιμένα Διακοφτίου Κυθήρων.

Εν συνεχεία το ανωτέρω πλοίο, που εκτελούσε το δρομολόγιο Κύθηρα- Νεάπολη Βοιών- Κύθηρα, πλαγιοδέτησε τελικά στο λιμένα και αποβίβασε με ασφάλεια τους 297 επιβάτες και τα 115 Ι.Χ.Ε.

Από την πρόσκρουση, προκλήθηκαν δύο (02) ρήγματα στο μηχανοστάσιο, μεγέθους 7 μέτρων μήκους και 0,80 πλάτους και 10 μέτρων μήκους και 0,70 πλάτους αντίστοιχα και ένα (01) ρήγμα στο ηλεκτροστάσιο το οποίο κλείστηκε με τσιμέντο ταχείας πήξεως.

Επίσης, τοποθετήθηκε πλωτό φράγμα γύρω από το πλοίο, το οποίο εγκλώβισε την μικρής έκτασης ρύπανση που δημιουργήθηκε στο σημείο της πρόσκρουσης.

Από την Λιμενική Αρχή Κυθήρων, που διενεργεί την προανάκριση, απαγορεύτηκε ο απόπλους του πλοίου μέχρι αποκατάστασης των ζημιών και προσκόμισης βεβαιωτικού διατήρησης κλάσης από τον παρακολουθούντα το πλοίο νηογνώμονα.

Δε θέλει συζήτηση ότι και το νέο ατύχημα θα το φορτώσουν σε ανθρώπινο λάθος! Τα ίδια είπαν για τη σύγκρουση προχτές του ΣΟΥΠΕΡ ΦΕΡΡΥ 2 με το ΘΕΟΛΟΓΟΣ, τα ίδια για το ΘΕΟΦΙΛΟΣ, τα ίδια λένε και για την τραγωδία του Περάματος. Ανθρώπινο λάθος και μάλιστα των εργαζομένων. Μια ζωή τα ίδια κι ας κινδυνεύουν κάθε τρεις και λίγο τόσες ζωές στη θάλασσα.

Το να μιλήσει κανείς για την κατάσταση των λιμανιών και των πλοίων είναι απίθανο έως και καταδικαστέο. Διότι ως γνωστόν τα λιμάνια μας είναι όλα σε άριστη κατάσταση και ακόμη πιο άριστη, εξαιρετική θα έλεγα, είναι η κατάσταση των πλοίων της ακτοπλοΐας. Κι ας δούμε αυτή την εξαιρετική κατάσταση του πλοίου που λαχτάρισε χτες σχεδόν τριακόσιους ανθρώπους.

Η ιστορία είναι αρκετά μεγάλη και η ζωή του πολυτάραχη. Ναυπηγήθηκε πριν από 33 ολόκληρα χρόνια, στην ηλικία του Χριστού... Στη μακρινή Ιαπωνία και συγκεκριμένα στα ναυπηγεία SHIN KURUSHIMA του Τόκυο.

Τα πρώτα του βήματα τα έκανε με το όνομα FERRY MUROTO και σημαία Ιαπωνίας. Το 1983 μετονομάστηκε σε KURUSHIMA MARU με την ίδια πάντα σημαία. Το 1988 ύψωσε σημαία Ονδούρας και ξαναβαφτίστηκε με το όνομα LINK. Για τρεις μέρες όλο κι όλο... Κι αμέσως μετά έγινε ΑΝΕΜΟΣ! Ελληνικός άνεμος πλέον... Με το σημερινό όνομα ΜΥΡΤΙΔΙΩΤΙΣΣΑ κυκλοφορεί τα τελευταία οκτώ χρόνια αν και λίγο έλειψε χτες να σταματήσει μία κι έξω να κυκλοφορεί.

Νομίζω πως δε θα ήταν καθόλου κακή ιδέα την ιστορία του κάθε πλοίου να την έχουν αναρτημένη σε εμφανές σημείο του πλοίου ώστε να ξέρει ο επιβάτης με τι ακριβώς καράβι ταξιδεύει. Όχι που τα βάφουν με μπόλικη άσπρη μπογιά και σε ξεγελάει... Από κάτω από τους "σοβάδες", οι λαμαρίνες του έχουν σημασία. Αυτές που σχίστηκαν χτες σαν μαρούλια δημιουργώντας τρία μεγαλοπρεπέστατα ρήγματα.

Η εταιρεία που διαχειρίζεται τη Μυρτιδιώτισσα είναι η ΑΝΕΝ. Στο σάιτ της εταιρείας διαβάζουμε τις ακόλουθες πληροφορίες:

Παράθεση :
ΑΓΟΡΑ ΚΑΙ ΔΡΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΠΛΟΙΟΥ

Το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας με απόφασή του την 6.3.2000 χορήγησε στην ΑΝΕΝ, άδεια σκοπιμότητας για πλοίο το οποίο να μπορεί να δρομολογηθεί στη γραμμή ΚΙΣΑΜΟΥ - ΚΥΘΗΡΩΝ - ΓΥΘΕΙΟΥ - ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ με λιμάνι αφετηρίας της ΚΙΣΑΜΟΥ και θα εκτελεί δρομολόγια στις ακόλουθες διαδρομές:

α) ΚΙΣΑΜΟΣ - ΚΥΘΗΡΑ - ΓΥΘΕΙΟ
β) ΚΙΣΑΜΟΣ - ΚΥΘΗΡΑ - ΚΑΛΑΜΑΤΑ
γ) ΚΙΣΑΜΟΣ - ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΑ - ΚΥΘΗΡΑ - ΠΕΙΡΑΙΑ

Το πλοίο υποχρεούται σε διαρκή και πλήρη εξυπηρέτηση της γραμμής καθ' όλη τη διάρκεια του έτους και να προσεγγίζει στα ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΑ κατά την μετάβαση και επιστροφή τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα στη διαδρομή (α).

ΣΤΟΛΟΣ

Μετά από έρευνα της Ελληνικής και Παγκόσμιας αγοράς, επί τόπου εξέτασης πολλών πλοίων από ειδικούς και μέλη του Δ.Σ. και αξιολόγησης αυτών, επιλέχτηκε ως καταλληλότερο το ΕΓ/ΟΓ ΑΝΕΜΟΣ, το οποίο αγοράσθηκε στο ποσό του ενός δισεκατομμυρίου εξακοσίων πενήντα εκατομμυρίων (1.650.000.000) δρχ., μετονομάσθηκε ΕΓ/ΟΓ ΜΥΡΤΙΔΙΩΤΙΣΣΑ και καταχωρήθηκε στο νηολόγιο ΠΕΙΡΑΙΑ (Ν.Π. 9465).
Άδεια σκοπιμότητας... σε ένα πλοίο που τότε ήταν 25 ετών κιόλας. Λόγος; Να εξυπηρετούνται και τα Αντικύθηρα... Μπορεί να πέρασα ωκεανούς αλλά με τέτοιο πλοίο δε θα ταξίδευα ως τα Αντικύθηρα. Κι ευτυχώς δεν κρατάει από κει η σκούφια μου, γιατί μάλλον θα προτιμούσα να πηγαίνω κολυμπώντας.

Θα μου πεις, η Μυρτιδιώτισσα είναι το πιο γέρικο σκαρί της ακτοπλοΐας μας; Φυσικά όχι. Τα περισσότερα είναι της ηλικίας της. Πχ το Σούπερ Φέρρυ που τράκαρε προχτές και ο Θεόφιλος που μας τρόμαξε τις προάλλες, της ίδιας σειράς είναι. Του 74 το ένα και του 75 το άλλο. Και όπως και το ΕΞΠΡΕΣ ΠΗΓΑΣΟΣ (του 77) που τώρα δρομολογήθηκε έκτακτα στη θέση της Μυρτιδιώτισσας. Όλα τους καράβια πάνω από τριάντα ετών. Όμως μετράει και το πού κατασκευάστηκε το κάθε πλοίο αλλά και πού πέρασε την ως τώρα ζωή του. Το ΘΕΟΦΙΛΟΣ, το ΣΟΥΠΕΡ ΦΕΡΡΥ και το ΠΗΓΑΣΟΣ είναι και τα τρία κατασκευασμένα σε ευρωπαϊκά ναυπηγεία. Γερμανία, Βέλγιο, Ιταλία. Η Μυρτιδιώτισσα είναι γιαπωνέζα... Σημαίνει κάτι αυτό; Όχι πάντα, αλλά για σκεφτείτε, αν επρόκειτο για αυτοκίνητο, ποια χώρα θα προτιμούσατε; Ναι... ξέρω, υπάρχουν διάφορα γούστα. Στα καράβια όμως προέχει η ασφάλεια. Και τίποτε άλλο. Και κοιτάξτε τώρα πως αποδεικνύεται ότι η χώρα κατασκευής παίζει ρόλο.

Τα τέσσερα αυτά πλοία είναι περίπου της ίδιας ηλικίας. Όμως τα τρία είναι με single hull και μόνο το ένα με double hull. Τι είναι το hull; Το κέλυφος, ο πυθμένας, τα τοιχώματα του σκάφους. Ειδικά για τα δεξαμενόπλοια σήμερα υπάρχει διεθνώς η πίεση να κατασκευάζονται με διπλό πάτο για λόγους ασφαλείας. Καταλαβαίνουμε όλοι τους λόγους... Όμως ασφάλεια παρέχει το διπλό κέλυφος και σε όλα τα άλλα πλοία. Και σας ρωτώ λοιπόν και σας προκαλώ να μαντέψετε, ποιο από τα τέσσερα συνομήλικα σχεδόν πλοία έχει διπλό πάτο; Το γιαπωνέζικο, το ιταλικό, το γερμανικό ή το βέλγικο;
ΔΑΝΑΗ
Admin
ΔΑΝΑΗ

ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: ΛΕΥΚΩΜΑ ΠΛΟΙΩΝ   ΛΕΥΚΩΜΑ ΠΛΟΙΩΝ - Σελίδα 2 Icon_minitimeΚυρ Ιουλ 27, 2008 5:47 pm

Μια και βρεθήκαμε λόγω εκτάκτων γεγονότων στο Μ, λέμε να παραμείνουμε. Είδαμε τη μία εκδοχή του μμμμμμμμ, να δούμε και την άλλη, αυτή που δηλώνει τη βαθιά ευχαρίστηση:

ΛΕΥΚΩΜΑ ΠΛΟΙΩΝ - Σελίδα 2 La-pre10

Τι είναι αυτό; Ή και ποιο; Ένα από τα μεγαλύτερα κρουαζιερόπλοια στον κόσμο. Ένα πραγματικά πλωτό θέρετρο. Δηλαδή ένα καράβι που ουδεμία σχέση έχει με εκείνα που η ελληνική ακτοπλοΐα μας μεταφέρει τώρα το καλοκαίρι στους προορισμούς μας. Και με όνομα επίσης εντυπωσιακό:

Ο ΜΟΝΑΡΧΗΣ ΤΩΝ ΘΑΛΑΣΣΩΝ!!!

Κι αν η Μυρτιδιώτισσα αγοράστηκε ένα δισεκατομμύριο εξακόσια πενήντα εκατομμύρια δρχ και μάλιστα εν έτει 2000, καταλαβαίνετε σε τι αμύθητο ποσό φτάνει η αξία αυτού του υπερπολυτελούς μεγαθηρίου. Παρόλα αυτά, με ένα αρκετά λογικό ποσό μπορείτε κι εσείς κι εγώ να κάνουμε μια ονειρεμένη κρουαζιέρα με τούτο το θαύμα της ναυπηγικής και να απολαύσουμε τις υψηλών προδιαγραφών δυνατότητές του για ψυχαγωγία και ξεκούραση:

Πχ. Μια διήμερη κρουαζιέρα στις Μπαχάμες τα ερχόμενα Χριστούγεννα αρχίζει από 223 ευρώ. Βέβαια θα πρέπει να βρεις τρόπο να φτάσεις ως το ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλώριδας, από κει αρχίζει η συγκεκριμέν κρουαζιέρα, αλλά αυτό δεν έχει να κάνει με τη σύγκριση τιμών της διήμερης παραμονής σε ένα παλάτι με όσα πληρώνουμε οι φουκαράδες για να ταξιδέψουμε στριμωγμένοι και περιφρονημένοι στα νησάκια του Αιγαίου. Και δείτε τι μπορείτε να απολαύσετε στο συγκεκριμένο πλοίο:

Rock-climbing wall
Jade sushi bar and Asian-fusion restaurant
Latté-tudesSM coffee house featuring Seattle's Best Coffee®
Ben & Jerry's® ice cream
Casino RoyaleSM
Themed bars and lounges, including Boleros Latin lounge
2 outdoor pools
2 whirlpools
Adventure Ocean® youth facilities, including teen-only areas, Fuel and Living Room
Day Spa and Fitness Center
Open-air basketball court

Κι αν δε σας λένε και πολλά για το πώς θα περάσετε τις ώρες σας επάνω στο Μονάρχη των θαλασσών, κάντε κλικ εδώ για μια εικονική περιήγηση στο σκάφος. Ή δείτε τα σχετικά βίντεο εκείνων που ήδη δοκίμασαν την εμπειρία μιας κρουαζιέρας με το πλοίο αυτό:

Περιήγηση σε χώρους του πλοίου

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ...
ΔΑΝΑΗ
Admin
ΔΑΝΑΗ

ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: ΛΕΥΚΩΜΑ ΠΛΟΙΩΝ   ΛΕΥΚΩΜΑ ΠΛΟΙΩΝ - Σελίδα 2 Icon_minitimeΚυρ Ιουλ 27, 2008 5:49 pm

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΝΑΡΧΗ ΤΩΝ ΘΑΛΑΣΣΩΝ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΕΣ ΤΟΥ...

Στο βίντεο αυτό μπορείτε να δείτε και τι σημαίνει πραγματικό γυμνάσιο εγκατάλειψης... όχι σαν αυτό που γίνεται στα δικά μας επιβατηγά που απλώς επιδεικνύουν τα σωσίβια. Αν και πρόκειται για ένα γίγαντα των θαλασσών που ελάχιστες πιθανότητες έχει για ατύχημα, φροντίζουν όμως να εκπαιδεύσουν για το απρόσμενο τους επιβάτες τους ώστε αν συμβεί το μοιραίο να ξέρουν όλοι τι πρέπει να κάνουν.

Και η αναχώρηση του πλοίου από το Λος Άντζελες... Δυστυχώς, αν και υπάρχουν δεκάδες βίντεο για το καράβι στο you tube, είναι δύσκολο να βρεις κάποιο αντιπροσωπευτικό καθώς τα έχουν τραβήξει επιβάτες που συνήθως ενδιαφέρονται για το ψυχαγωγικό και μόνο μέρος της κρουαζιέρας και όχι για το ίδιο το καράβι. Μην παρεξηγήσετε λοιπόν την επιλογή που κάναμε. Προσπαθήσαμε για το καλύτερο αλλά δεν ήταν καθόλου εύκολο.
ΔΑΝΑΗ
Admin
ΔΑΝΑΗ

ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: ΛΕΥΚΩΜΑ ΠΛΟΙΩΝ   ΛΕΥΚΩΜΑ ΠΛΟΙΩΝ - Σελίδα 2 Icon_minitimeΚυρ Ιουλ 27, 2008 7:23 pm

Αφήνοντας πίσω μας τους επιβάτες και τις κρουαζιέρες... ας μιλήσουμε λίγο και για το ίδιο το πλοίο. Όπως ήδη είπαμε είναι ένα από τα μεγαλύτερα κρουαζιερόπλοια στον κόσμο. Έχει τονάζ σχεδόν 74 χιλιάδες τόνους!

ΛΕΥΚΩΜΑ ΠΛΟΙΩΝ - Σελίδα 2 92495910
ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ VESSELTRACKER.COM

Το κανονικό του όνομα είναι Monarch Of The Seas (φυσικά δεν είναι ελληνικό καράβι... ) και έχει σημαία Μπαχάμας. Κατασκευάστηκε στη Γαλλία το 1991 και ανήκει στη ROYAL CARIBBEAN CRUISES MIAMI FL - U.S.A., μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο που ασχολούνται με τις κρουαζιέρες. Στο Navigator μπορείτε να διαβάσετε και στα ελληνικά πληροφορίες για την εταιρεία και τα καράβια της αλλά και πληροφορίες για τις κρουαζιέρες. Εκεί διαβάσαμε κι εμείς μια είδηση χτες και αποτέλεσε το βασικό ερέθισμα για να σας παρουσιάσουμε το Μονάρχη... Δεν ήταν μόνο το γράμμα Μ ούτε και μας έπιασε ο οίστρος να αντιπαραθέσουμε στα δικά μας καράβια αυτό το εντυπωσιακό κρουαζιερόπλοιο. Ο λόγος, και ήρθε η ώρα να σας τον αποκαλύψουμε, ήταν τελείως διαφορετικός. Χρειάστηκε βέβαια να τονίσουμε τα χαρακτηριστικά του πλοίου πρώτα, για να καταλάβετε όλοι για τι κολοσσό των θαλασσών μιλάμε... ένα πραγματικά πλωτό νησί, όχι μόνο λόγω διαστάσεων:

Παράθεση :
Μήκος: 268 μέτρα!!!

Πλάτος: 32 μέτρα
Καταστρώματα: 14!!!

αλλά και λόγω του αριθμού επιβατών που μεταφέρει:

Παράθεση :
2.744 επιβάτες παρακαλώ!!!

και 850 άτομα πλήρωμα!!!

μια μικρή κωμόπολη δηλαδή πάνω στο νερό που δικαιώνει απόλυτα το όνομα του πλοίου. Μπορείτε μάλιστα εδώ να δείτε αναλυτικά τις κατόψεις όλων τα καταστρωμάτων του. Χάνεσαι εκεί μέσα... χιλιόμετρα θα πρέπει να περπατήσεις για να το γυρίσεις ολόκληρο. Κι αυτό δικαιολογεί και τον τεράστιο αριθμό των μελών του πληρώματος που έχουν αναλογία σχεδόν 1 προς 3 επιβάτες!

Ποιο ήταν λοιπόν το στοιχείο που μας εντυπωσίασε περισσότερο και από όσα ήδη αναφέραμε και θελήσαμε να εντάξουμε αυτό το καράβι στο Λεύκωμά μας; Ο αρχηγός του! Ο άνθρωπος που το κυβερνά. Ο καπετάνιος του δηλαδή. Που με όσα διαβάσατε παραπάνω θα έχετε ήδη συνειδητοποιήσει πόσο δύσκολο και υπεύθυνο έργο προσφέρει. Και μόνο η ασφάλεια τόσων χιλιάδων ψυχών μέσα στο υγρό στοιχείο, αρκεί για να αποσπάσει το θαυμασμό μας ο άνθρωπος που την εγγυάται. Και σκεφτείτε πως δεν είναι μόνο υπεύθυνος να τους πάει και να τους γυρίσει σώους μα και απόλυτα ευχαριστημένους. Όπως επίσης πρέπει να ξέρει να κουμαντάρει σωστά τις εκατοντάδες μέλη του πληρώματος. Να ελέγχει όλους ώστε να ανταποκρίνονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στα καθήκοντά τους. Και βέβαια να τους εμπνέει... και σεβασμό και φιλότιμο... Πάνω απ' όλα όμως θα πρέπει ο άνθρωπος αυτός να έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη της εταιρείας ώστε να του αναθέσουν τη διακυβέρνηση ενός τέτοιου πλοίου μαμούθ.

Θα μου πείτε... μόνο ο Μονάρχης των Θαλασσών είναι τόσο μεγάλος που τόσο θόρυβο κάνουμε για το δικό του καπετάνιο; Όχι βέβαια. Υπάρχουν και άλλα μεγαθήρια που κυκλοφορούν στις θάλασσες και εκατοντάδες καπετάνιοι που τα ταξιδεύουν. Όμως ο Μονάρχης των Θαλασσών είναι το πρώτο κρουαζιερόπλοιο τέτοιου μεγέθους που η πλοιαρχία του ανατέθηκε σε γυναίκα πλοίαρχο!!!

Πρόκειται για μια Σουηδέζα, αρκετά νέα και όμορφη γυναίκα, την Karin Stahre-Janson:

ΛΕΥΚΩΜΑ ΠΛΟΙΩΝ - Σελίδα 2 11798210

Ναι, αυτή η κυρία με το κοντό ξανθό μαλλάκι και το φωτεινό γαλάζιο βλέμμα αλλά και με "πλάκα" τα γαλόνια, κρατάει το τιμόνι ενός Μονάρχη των Θαλασσών! Είναι η πρώτη γυναίκα στον κόσμο που ανέλαβε τέτοιο πόστο. Στο Navigator μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για την ανάθεση της πλοιαρχίας στην κ. Καρίν Στάρε - Τζάνσον από τους υπευθύνους της R.C.C.L. Από κει μεταφέρουμε και τα λόγια του ίδιου του προέδρου της εταιρείας:

Παράθεση :
“Είμαστε πραγματικά πολύ υπερήφανοι και χαρούμενοι από την προαγωγή της Stahre-Janson,” δήλωσε ο Adam Goldstein, Πρόεδρος της Royal Caribbean International.

“Τα νέα αυτά είναι ιστορικής σημασίας τόσο για την εταιρεία μας, όσο και για τη παγκόσμια βιομηχανία της ναυτιλίας αφού αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση και πηγή έμπνευσης για τις γυναίκες που επιθυμούν να εργαστούν ή εργάζονται ήδη στον κλάδο της ναυτιλίας.”

Και η ίδια καπετάνισσσα δηλώνει:

ΛΕΥΚΩΜΑ ΠΛΟΙΩΝ - Σελίδα 2 P2007010

Παράθεση :
“Ελπίζω πως η επαγγελματική μου εξέλιξη/επιτυχία θα αποτελέσει κίνητρο για πολλές νεαρές γυναίκες σε όλο τον κόσμο προκειμένου να κάνουν πράξη τα όνειρά τους - ανεξάρτητα με το πόσο ασυνήθιστα μπορεί να τα θεωρούν”

Η καπετάν Καρίν έχει πίσω της ένα πλούσιο βιογραφικό. Τα πρώτα εννιά χρόνια εργάστηκε ως ανθυποπλοίαρχος σε φορτηγά και σε γκαζάδικα. Στην R.C.C.L. άρχισε να εργάζεται στα 1997 και ανέβηκε αργά και σταθερά όλα τα υπόλοιπα σκαλιά της ιεραρχίας μέχρι να πείσει τους υπευθύνους πως μπορεί να καθίσει και στο θρόνο του Μονάρχη!

Η περίπτωσή της όχι μόνο αποτελεί παράδειγμα για μίμηση για όλες τις νέες κοπέλες που θέλουν να ανέβουν στις γέφυρες, αλλά και μας γεμίζει περηφάνια και ενθουσιασμό. Τριάντα σχεδόν χρόνια νωρίτερα που κι εμείς ξεκινήσαμε το δρόμο της θάλασσας, θα το θεωρούσαμε ακόμη και οι ίδιες απίθανο να συμβεί κάτι τέτοιο και μάλιστα τόσο σύντομα. Όχι γιατί υποτιμούσαμε τις ικανότητες μιας γυναίκας, αλλά γιατί γνωρίζαμε τις προκαταλήψεις που έχει να αντιπαλέψει.

Και επιχείρημα να τις αντικρούσεις δεν είχες... Έλειπε η απόδειξη! Η Καρίν μας πρόσφερε ακριβώς αυτό. Το "δεδικασμένο" όπως θα έλεγαν και στη γλώσσα των νομικών. Ποιος μπορεί τώρα να αμφισβητήσει ότι και οι γυναίκες μπορούν να κυβερνήσουν ένα πλοίο; Η γλυκιά Σουηδέζα αρκεί για να τους κάνει να φαίνονται το λιγότερο φαιδροί!

Και το ίδιο αναγκάζει με την παρουσία της και μάλιστα στη γέφυρα ενός τέτοιου πλοίου, τα κορίτσια που ακολουθούν τον ίδιο δρόμο, να βάλουν τα δυνατά τους για να φτάσουν εκεί που εκείνη έφτασε. Μπορεί ως τώρα ο δρόμος να ήταν στρωμένος με πολλά αγκάθια για όσες ήθελαν να γίνουν καπετάνισσες, μα από τώρα και στο εξής στο βάθος του βλέπουμε ανθισμένο και το τριαντάφυλλο:

ΛΕΥΚΩΜΑ ΠΛΟΙΩΝ - Σελίδα 2 Big_la10

ΔΑΝΑΗ
Admin
ΔΑΝΑΗ

ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: ΛΕΥΚΩΜΑ ΠΛΟΙΩΝ   ΛΕΥΚΩΜΑ ΠΛΟΙΩΝ - Σελίδα 2 Icon_minitimeΔευ Ιουλ 28, 2008 1:06 pm

Κι ενώ οι γυναίκες πανηγυρίζουμε που μια θηλυκή πλοίαρχος βρίσκεται στη γέφυρα ενός από τα μεγαλύτερα κρουαζιερόπλοια στον κόσμο, οι άντρες συνάδελφοι βάλθηκαν να αποδείξουν μέσα στο κατακαλόκαιρο πόσο ατζαμήδες είναι. Ούτε επίτηδες να το έκαναν!!!

Η είδηση σημερινή και μέσα από το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, τον Πειραιά:

ΠΗΓΗ ΕΙΔΗΣΗΣ PATHFINDER

Παράθεση :
Σύγκρουση δύο κρουαζιερόπλοιων σημειώθηκε λίγο πριν τις 7.00 το πρωί της Δευτέρας στο λιμάνι του Πειραιά, όταν το "ZENITH" -σημαίας Μάλτας, με 619 μέλη πληρώματος και 1.819 επιβάτες- συγκρούστηκε με το "AEGEAN PEARL" -ελληνικής σημαίας, με 349 μέλη πληρώματος και 504 επιβάτες- και το οποίο ήταν προσδεδεμένο στην ακτή Ξαβερίου.

Η σύγκρουση έγινε όταν το "ZENITH" έκανε διαδικασία πρόσδεσης και χτύπησε στη πρύμνη του "AEGEAN PEARL".

Κανείς από τους επιβάτες δεν τραυματίστηκε, ενώ, απαγορεύτηκε ο απόπλους των δύο κρουαζιερόπλοιων.

Τι να πεις; Στραβωμάρα; Ο Πειραιάς τουλάχιστον δεν είναι κανένα λιμανάκι σε νησί του Αιγαίου για να βρούμε δικαιολογίες πως έφταιξε ο χώρος. Και δε νομίζουμε πως σε ένα κρουαζιερόπλοιο όπως το ZENITH θα βρίσκεται κανένας τυχαίος καπετάνιος. Όπως και το ZENITH δε βρέθηκε τυχαία στον Πειραιά.

ΛΕΥΚΩΜΑ ΠΛΟΙΩΝ - Σελίδα 2 Zenith11

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ MARINETRAFFIC.COM

Το βλέπουμε εδώ και πάλι στον Πειραιά, μόλις τον περασμένο Απρίλιο. Αν και έχει σημαία Μάλτας και ανήκει σε ισπανική εταιρεία: PULLMANTUR MADRID - SPAIN, το γερμανικής κατασκευής κρουαζιερόπλοιο περιφέρει τα 207 μέτρα του μήκους του και τα 32 του πλάτους του (αρκετά μεγάλο όχι όμως σαν τον Μονάρχη που κυβερνά η κ. Karin Stahre-Janson) στα νερά του Αιγαίου πιάνοντας λιμάνια όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη και η Ρόδος. Άρα ο καπετάνιος όφειλε να γνωρίζει σαν την τσέπη του το λιμάνι του Πειραιά και όχι να πάει και να πέσει πάνω στο δεμένο ήδη "THE AEGEAN PEARL".

Το άδικο αυτή τη φορά σε σχέση με τη σύγκρουση που είχαμε πριν λίγες μέρες στην Άνδρο, ήταν πως τη μεγαλύτερη ζημιά την έπαθε το δεμένο πλοίο, το θύμα. Μπορεί να ήταν μικρές οι υλικές ζημιές όπως βιάστηκαν να τονίσουν τα ΜΜΕ, και να μην τραυματίστηκε ουδείς, αλλά το PEARL τραυματίστηκε στην ευαίσθητη περιοχή των λέμβων τις οποίες και πρέπει να επισκευάσει πριν του δοθεί ξανά η άδεια για απόπλου.

ΛΕΥΚΩΜΑ ΠΛΟΙΩΝ - Σελίδα 2 Perla10

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ MARINETRAFFIC

Και σίγουρα όλοι θέλουν να γίνει σωστή η επισκευή γιατί το πλοίο ανήκει στη γνωστή και μη εξαιρετέα εταιρεία LOUIS TOURIST LIMASSOL - CYPRUS , της ίδιας που στην παραπάνω φωτογραφία έχει ξεχάσει και ένα άλλο πλοίο της εδώ και μήνες. Α, μην το ψάχνετε εις τον αφρό της θάλασσας, εκείνο "ξεκουράζεται" στο βυθό της Σαντορίνης... Μιλάμε φυσικά για το πλοίο που βυθίστηκε πέρυσι το Πάσχα, το SEA DIAMOND. Διαμάντι το ένα, Μαργαριτάρι το άλλο... αλλά ποιος στέκεται στο λαμπερό όνομα ενός πλοίου; Μόνο οι αφελείς και οι άσχετοι. (Ή και κάποιοι περίεργοι που τους αρέσει να ξύνουν τα νύχια τους και μαζί και τις μπογιές... Υπομονή, θα καταλάβετε παρακάτω τι εννοούμε. ) Έτσι τόσο η εταιρεία όσο και οι αρχές οφείλουν να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στο πιστοποιητικό αξιοπλοΐας που θα εκδοθεί για το σκάφος πριν συνεχίσει και πάλι τις κρουαζιέρες του στο Αιγαίο.

Δεν είναι μάλιστα χωρίς σημασία και η μεγάλη ηλικία του PEARL. Χτίστηκε το 1971 στα ναυπηγεία FINCANTIERI TRIESTE - ITALY, και έχει μέχρι στιγμής αλλάξει και σημαίες και ονόματα. Τριάντα εφτά χρόνια ζωής είναι αυτά... Να τα βγάλει όλα με το ίδιο όνομα και την ίδια σημαία; Το περίεργο όμως είναι που άλλαξε όνομα και τον περασμένο Μάιο... Μέχρι τις 19 Μάη του 2008 το πλοίο αναφερόταν ως PERLA. Με το όνομα αυτό αναφέρεται και στα εγκαίνια του SEA DIAMOND πριν από δύο χρόνια... Και με το ίδιο όνομα συνδέθηκε και με το τραγικό ατύχημα στη Σαντορίνη. Γιατί λοιπόν άλλαξε όνομα; Ξέρουμε όλοι γιατί ο Κάρατζις κυκλοφορούσε ως Ντάμπιτς ή γιατί και πότε οι άνθρωποι συνηθίζουν να αλλάζουν ονόματα. Τα καράβια όμως; Ποιοι λόγοι άραγε επηρεάζουν μια εταιρεία να αλλάζει το όνομα ενός πλοίου της;

Όποιοι και να είναι οι λόγοι αυτοί, το σημερινό περιστατικό της σύγκρουσης με το ΖΕΝΙΘ μας ανάγκασε να ανακαλύψουμε αυτή την αλλαγή... και να προβληματιστούμε... Κι ας λένε πως η ζημιά έγινε στις λέμβους. Το σπανιόλικο καράβι κατάφερε και να "ξύσει" τη φρέσκια μπογιά στην περιοχή του ονόματος ή τουλάχιστον να ξυπνήσει την περιέργεια όποιων δε στέκονται μόνο στην επιφάνεια μιας είδησης.

Φυσικά μην ψάξετε στα ΜΜΕ τέτοιες "ασήμαντες λεπτομέρειες"... Ο δικός τους ρόλος εξαντλείται συνήθως στο να καθησυχάσουν το κοινό πως δεν υπήρξαν τραυματίες και οι υλικές ζημιές ήταν μικρές...

Εδώ νεκρούς στο Πέραμα είχαμε πριν λίγες μέρες και προσπερνάγανε την είδηση εν ριπή οφθαλμού. Πόσος τηλεοπτικός χρόνος αφιερώθηκε τις μέρες αυτές για τον τριαντάχρονο Γεωργιανό που "έφαγε" τον Σεργιανόπουλο; Και πόσος δόθηκε για να προβληθούν και να διαφωτιστούν οι αιτίες που έκλεισαν οκτώ σπίτια; Μια ζωή στάχτη στα μάτια για να καλύψουν τα αποκαΐδια των αδικοχαμένων αυτής της ζωής, των πραγματικών θυμάτων. Και αγώνας να διατηρήσουν την ιλουστρασιόν επιφάνεια του σταρ σύστεμ και της αποδέλοιπης "χάι σοσάιτι". Και άσε εκεί στα σκοτεινά και τις παρυφές να λαμπαδιάζουν άνθρωποι. Μα τι θαρρείς; Ίδια μετράνε αυτοί και ίδια οι επώνυμοι της κοινωνίας μας; Τα είδωλα και τα ινδάλματα που σερβίρουν στα παιδιά μας;

Το "αστείο" είναι που αυτή η τακτική ώρες ώρες στρέφεται ακόμη και ενάντια στους ίδιους που την επιλέγουν. Γιατί στα κρουαζιερόπλοια δε θα συναντήσεις κανέναν εργάτη από το Πέραμα απλωμένο στις σεζ λονγκ. Τους γιάπηδες και τους νεόπλουτους θα βρεις να λιάζονται. Λέω αυτούς γιατί οι άλλοι, τα πραγματικά αφεντικά του πλούτου, κινούνται με ίδια μέσα στις θάλασσες, με κότερα και θαλαμηγούς και αφήνουν τους λακέδες τους να σέρνονται παριστάνοντας τους σπουδαίους στα διάφορα κρουαζιερόπλοια, μικρά ή μεγάλα, πολυτελή ή και δευτεροκλασάτα. Φαίνεται όμως πως η στραβωμάρα δε χτύπησε μόνο τον καπετάνιο του ΖΕΝΙΘ σήμερα το πρωί, είναι γενικότερο σύμπτωμα της εποχής μας. Μια εποχή που βιάζεται να πάρει πινέλα και μπογιές όταν συμβεί το μοιραίο για να κάνει και πάλι τον κόσμο λαμπερό και γεμάτο από την παγανιστική ομορφιά της Πέρλας και των Διαμαντιών.
Θαλασσινή
Δόκιμος
Δόκιμος

Αριθμός μηνυμάτων : 61
Registration date : 04/12/2007

ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: ΛΕΥΚΩΜΑ ΠΛΟΙΩΝ   ΛΕΥΚΩΜΑ ΠΛΟΙΩΝ - Σελίδα 2 Icon_minitimeΔευ Ιουλ 28, 2008 1:16 pm

ΛΕΥΚΩΜΑ ΠΛΟΙΩΝ - Σελίδα 2 50929113

Μιας και φτάσαμε στο Ν θα προσθέσω το πλοίο Νorth Viscountess , νυν Θρασύβουλος Β.

Σε αυτό το πλοίο επιβιβάστηκα μια Μεγάλη Τρίτη του ΄91 στην μακρινή Ιαπωνία . Πρώτο ταξείδι έτυχε ναύλος για την Ανατολή, στη γέφυρα του Αδάμ κι ακόμα μακρύτερα.

Ας βάλω εδώ μερικά στοιχεία του

Bulkcarrier
Built - 1984
Grt - 37.094
Dwt - 66.908
Lenght - 224.90
Breadth - 32.24
Ex Names - NORTH VISCOUNTESS, PANAYIA MOUTSAINA
Mitsubishi Heavy Industries Ltd, Nagasaki

Κάποτε ήταν κουκλίτσα αυτή η υποκόμισσα. Μειναμε εκει μέχρι το προτελευταίο ταξείδι της με το P στην τσιμινιέρα , πριν η Βορεια υποκόμισα γίνει η Η Παναγιά η Μούτσαινα, γιατί και οι μούτσοι έχουν την Παναγιά τους. (Αληθεια δεν κάνετε και κανένα λέυκωμα με τις Παναγιές των ΘαλασσινώνWink κι από κει τώρα μαθαίνω μέσω του διαδυκτίου, ότι μετά από μια επιτυχημένη αλλαγή φύλου μας έγινε ΘρασυβουλοςΒ Τρανς!!!!
http://www.marinerosolitario.blogspot.com/
Θαλασσινή
Δόκιμος
Δόκιμος

ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: ΛΕΥΚΩΜΑ ΠΛΟΙΩΝ   ΛΕΥΚΩΜΑ ΠΛΟΙΩΝ - Σελίδα 2 Icon_minitimeΔευ Ιουλ 28, 2008 1:59 pm

ΛΕΥΚΩΜΑ ΠΛΟΙΩΝ - Σελίδα 2 Foto_011

Και το όνομα του πλοίου αυτού North Duchess και το σινιάλο P στην τζιμινέρα. Συνηθιζαν οι Κασιώτες Παπαδάκηδες να δίνουν ονόματα στα πλοία τους με πρώτο συνθετικό το North.
Θαλασσινή
Δόκιμος
Δόκιμος

ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: ΛΕΥΚΩΜΑ ΠΛΟΙΩΝ   ΛΕΥΚΩΜΑ ΠΛΟΙΩΝ - Σελίδα 2 Icon_minitimeΔευ Ιουλ 28, 2008 2:24 pm

Και το Ναξος της Ναξιακής και Ελληνικής ακτοπλοίας όπου ήμουνα ναύτης. τις φώτο τις πήρα από το Ναυτιλία φόρουμς.
Κάθε καλοκαίρι που τελείωνα την σχολή εκεί πήγαινα να μαζέψω το χαρζιλίκι για το χειμώνα .
Τελικά όλα μου τα καράβια άρχιζαν από Ν , να είναι σημάδι αυτό;

ΛΕΥΚΩΜΑ ΠΛΟΙΩΝ - Σελίδα 2 Naxos_10
ΔΑΝΑΗ
Admin
ΔΑΝΑΗ

ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: ΛΕΥΚΩΜΑ ΠΛΟΙΩΝ   ΛΕΥΚΩΜΑ ΠΛΟΙΩΝ - Σελίδα 2 Icon_minitimeΤρι Ιουλ 29, 2008 12:35 am

Παναγία θες, Θαλασσινούλα; Παναγία θα έχεις... Και μάλιστα μια Παναγία για θαλασσινές!!!

ΛΕΥΚΩΜΑ ΠΛΟΙΩΝ - Σελίδα 2 Panagi10

Παναγία η Σπηλιανή!!!

Λυπάμαι αν δε σας εντυπωσιάζει η εμφάνισή της... Θα επιχειρήσω να σας συγκινήσω και με μια ακόμη φωτογραφία της:

ΛΕΥΚΩΜΑ ΠΛΟΙΩΝ - Σελίδα 2 Panagi11

Κάπως καλύτερα; Ή ατύχησα και πάλι; Κοτζάμ 44 μέτρα καράβι είναι αυτό. Και χωράει και έξι αυτοκίνητα!!!

Αφήστε που επί σειρά ετών αγωνίζεται στις άγονες γραμμές των Δωδεκανήσων και του Ανατολικού Αιγαίου γενικότερα...

Η ουσία όμως είναι αλλού. Τέτοια που να κάνει την Παναγίτσα μας ισάξια με εκείνο το μεγαθήριο που παρουσιάσαμε παραπάνω, το Μονάρχη των Θαλασσών. Γιατί ετούτο το πλοιάριο που δε μας γεμίζει το μάτι έδωσε το περιθώριο σε έναν άνθρωπο να κατακτήσει μια δύσκολη κορυφή. Και ο άνθρωπος αυτός δεν είναι άλλος από την κ. Βάσω Κονιδάρη:

ΛΕΥΚΩΜΑ ΠΛΟΙΩΝ - Σελίδα 2 Konida10

Η κ. Κονιδάρη είναι το ελληνικό αντίστοιχο της σουηδέζας Karin Stahre-Janson. Όπως εκείνη έτσι και η κ. Κονιδάρη είναι πλοίαρχος και μάλιστα σε ένα πλοίο που μεταφέρει ανθρώπους. Μικρό; Μικρό... Η ευθύνη όμως έστω και για μια ανθρώπινη ζωή στη θάλασσα είναι τεράστια. Και όταν η θάλασσα είναι το Αιγαίο και όταν το διασχίζεις με ένα καραβάκι σαν την Παναγία τη Σπηλιανή, τότε κίνδυνος δεν είναι μόνο θεωρητικός. Φανταζόμαστε ότι συχνά εκεί μέσα θα επικαλέστηκαν τη συνονόματη του πλοίου... Όχι όμως η καπετάν Βάσω. Από όσα διαβάσαμε για εκείνη καταλάβαμε ότι το λέει η περδικούλα της. Αλλιώς δε θα ακολουθούσε και αυτό το επάγγελμα. Αν και τη γνωρίσαμε μέχρι στιγμής ως πλοίαρχο της Παναγίας της Σπηλιανής:

ΛΕΥΚΩΜΑ ΠΛΟΙΩΝ - Σελίδα 2 Konida11
Για δες μια γεφυρούλα...
σαν να κυβερνάς παιδικό παιχνίδι...
Αν λέω βιαστήκαμε να την υποτιμήσουμε... θα πρέπει άμεσα να διορθώσω πως αυτό δεν είναι το πρώτο καράβι που κυβέρνησε. Η κ. Κονιδάρη έχει πίσω της μια λαμπρή παρουσία στη θάλασσα και στις γέφυρες.

Η ιδέα της μπήκε από τα 16 της. Γεννημένη στη Λευκάδα και με ναυτικό σόι, κάποια στιγμή κατάλαβε να ξεχειλίζει μέσα της η αγάπη για τη θάλασσα. Έτσι αποφάσισε αντί για το κανονικό λύκειο, να φοιτήσει σε ναυτικό. Τα καλοκαίρια μάλιστα φρόντιζε να αποκτά εμπειρία ταξιδεύοντας με τα Μεντιτεράνιαν του Καραγιώργη στη γραμμή Ελλάδα - Ιταλία.

Αργότερα, το 1988, ο δρόμος της την οδήγησε και στα ποντοπόρα. Εκεί πέρασε δια πυρός και σιδήρου. Η εταιρεία είχε δώσει την εντολή να της αλλάξουν τα φώτα!!! Ο πλοίαρχος φρόντισε να το κάνει πράξη. Από την εφημερίδα της Χίου, Αλήθεια, μεταφέρουμε σχετικό απόσπασμα από συνέντευξής της:

Παράθεση :
"... με έβαλαν σε συγκεκριμένο χρόνο να κουβαλάω τσουβάλια τσιμέντο στον ώμο ή βαρέλια των 200 λίτρων, άδεια βέβαια. Μου ζητούσαν να τα κουβαλάω στα χέρια ψηλά, να μην τα ακουμπάω κάτω, επίσης να μην κάνω θόρυβο γιατί κοιμόντουσαν οι άλλοι, και να τα ανεβάζω 3 πατώματα από τις σκάλες συνέχεια. Ήταν 70 βαρέλια. Επίσης μια άλλη φορά με κρέμαγαν εν πλω έξω από το πλοίο για να κάνω ηλεκτροματσάκονο. Κάτι που ήταν και επικίνδυνο."

Τα λόγια της κ. Κονιδάρη δυστυχώς ξυπνούν αντίστοιχες μνηήμες σε πολλές καπετάνισσες. Τις περισσότερες φορές αυτό ακριβώς αντιμετωπίσαμε κι εμείς. Δοκιμασίες απίθανες που δεν τις ανέθεταν σε άντρες συναδέλφους μόνο και μόνο για να μας αποδείξουν ότι δεν κάνουμε για τα καράβια.

Κι αν αυτά που διαβάσατε παραπάνω ήταν απλά ένα καψόνι, δείτε τι άλλο χρειάστηκε να κάνει όταν αργότερα ανέλαβε υπεύθυνη θέση και οι ανάγκες πια το απαίτησαν:

Παράθεση :
"... Ήταν ένα ταξίδι στο Χονγκ-Κονγκ. Κάναμε δεξαμενισμό με ένα φορτηγό και πέρασε κυκλώνας πάνω από το λιμάνι και από το πλοίο με ταχύτητα 220 χλμ την ώρα! Σε όλο το λιμάνι επικρατούσε χαλασμός από τις πέντε τα ξημερώματα έως τις 12 το μεσημέρι. Ο κυκλώνας τα ξήλωνε όλα στο πέρασμά του. Εγώ τότε ήμουν υποπλοίαρχος, όλες αυτές τις ώρες ήμουν δεμένη στην πλώρη με μια χοντρή μπαρούμα. Εγώ κι ο λοστρόμος ήμασταν δεμένοι εκεί για να βλέπουμε την καδένα και να αναφέρουμε στον πλοίαρχο ώστε να βοηθάει με τις μηχανές. Αυτή ήταν η δυσκολότερη στιγμή μου.

ΕΡ: Φοβηθήκατε, σας πέρασε έστω και στιγμιαία η σκέψη ότι μπορεί να πλησίαζε το τέλος;

ΑΠ: Εκείνη τη στιγμή, όταν συμβαίνει κάτι σοβαρό, δεν υπάρχουν περιθώρια να σκεφτεί κανείς τι θα γίνει μετά. Εκείνη τη στιγμή προσπαθεί κάποιος να βοηθήσει την όλη κατάσταση. Δεν υπάρχει σκέψη για το αν «θα ζήσω ή θα πεθάνω». Εκείνο που σε απασχολεί είναι το τι θα κάνω για να βοηθήσω το πλοίο και να μην πάθουμε ζημιά."

Καπετάνισσα με τα όλα της! Μην κοιτάτε που η ρότα της την έβγαλε στην Παναγία τη Σπηλιανή. Έχει ζήσει και πολύ δυσκολότερες καταστάσεις και επίσης έχει πλοιαρχεύσει και σε άλλα πλοία πριν αναλάβει αυτό το καραβάκι. Ακόμη και σε γκαζάδικο. Είναι λοιπόν να μην την θαυμάζεις;

Όπως τη θαυμάζει, τη σέβεται και την αγαπά και το πλήρωμά της:

ΛΕΥΚΩΜΑ ΠΛΟΙΩΝ - Σελίδα 2 Konida12

Και να πεις ότι είναι και καμία νταρντάνα δύο μέτρα; Όχι... Μια μικροκαμωμένη γυναίκα είναι αλλά έχει καρδιά λιονταριού και θέληση ατσαλένια. Να τα όπλα για όποια άλλη θέλει να ακολουθήσει το δρόμο της.
Εμείς της ευχόμαστε όπου κι αν βρίσκεται τώρα, ΚΑΛΑ ΤΑΞΙΔΙΑ! Και της εκφράζουμε τον ανυπόκριτο θαυμασμό μας για την λαμπρή της πορεία!

Οι φωτογραφίες της κ. Κονιδάρη είναι από την Αλήθεια της Χίου.

Η δεύτερη φωτογραφία της Παναγίας Σπηλιανής από το φόρουμ Nautilia.gr
ΗΡΑΚΛΗΣ
Admin
ΗΡΑΚΛΗΣ

Αριθμός μηνυμάτων : 421
Registration date : 01/11/2007

ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: ΛΕΥΚΩΜΑ ΠΛΟΙΩΝ   ΛΕΥΚΩΜΑ ΠΛΟΙΩΝ - Σελίδα 2 Icon_minitimeΤρι Ιουλ 29, 2008 6:28 pm

Αν όλοι οι ναυτικοί είναι άξιοι θαυμασμού για το δύσκολο επάγγελμα που ακολουθούν, στις γυναίκες σίγουρα αξίζουν πολλά περισσότερα συγχαρητήρια και ειδικά με όσα διαβάζουμε ότι αντιμετωπίζουν και που είναι όχι μόνο να τα βγάλουν πέρα με τις επαγγελματικές δυσκολίες αλλά και με τις προκαταλήψεις ενάντια στο φύλο τους. Διπλός αγώνας. Σε όλους τους ναυτικούς, γυναίκες και άντρες, αφιερώνω το παρακάτω βίντεο που πέτυχα σήμερα και δείχνει ανάγλυφα τι σημαίνει ταξίδι στη θάλασσα:

Η περιγραφή του ατυχήματος υπάρχει στα αγγλικά στη σελίδα του IMC. Από εκεί και μεταφέρω τα εξής:

Πρόκειται για ένα μεγάλο κρουαζιερόπλοιο με το όνομα VOYAGER, δηλαδή ο Ταξιδιώτης. Σε ένα όμως ταξίδι του ο Ταξιδιώτης έφαγε ένα τόσο χοντρό κύμα (46 πόδια παρακαλώ) που του έβγαλε οφ τις μηχανές του. Και μη φανταστείτε σε κανέναν ωκεανό. Από την Τυνησία για τη Βαρκελώνη πήγαινε. Και δε θα το πιστέψετε αλλά το ατύχημα έγινε τη μέρα των ερωτευμένων, 14 Φεβρουαρίου του 2005, και το πλοίο αυτή ακριβώς τη μέρα συναντήθηκε με έναν κυκλώνα που λεγόταν Βαλεντίνα!!! Δείτε στο βίντεο τι άγριο έρωτα έκαναν η Βαλεντίνα και ο Ταξιδιώτης!!!

Το πλοίο λοιπόν έμεινε ακυβέρνητο σαν καρυδότσουφλο στα τεράστια κύματα. Έσπευσαν βέβαια για βοήθεια και από θαλάσσης και από αέρος (από εκεί και το βίντεο) αλλά αν γινόταν τίποτε χειρότερο αμφιβάλλω τι θα μπορούσαν να σώσουν μέσα σε τέτοια κακοκαιρία. Ευτυχώς το πλήρωμα κατάφερε στο τέλος να βάλει μπρος τις μηχανές και το καράβι οδηγήθηκε σε λιμάνι για εκτίμηση των ζημιών και επισκευή. Τέλος καλό όλα καλά και μόνο με κάτι μώλωπες μερικοί επιβάτες από το φοβερό ταρακούνημα.

Έλα όμως και σκέψου πως για το πλήρωμα είναι το καθημερινό τους αυτός ο άγριος χορός πάνω στα κύματα; Μπορεί όχι και τόσο άγριος στο κάθε μέρα αλλά σίγουρα συχνά ζούνε το χορεύοντας με τα κύματα. Και μόνο αυτό αρκεί για να τους βλέπεις με θαυμασμό. Το ζειν επικινδύνως...
ΗΡΑΚΛΗΣ
Admin
ΗΡΑΚΛΗΣ

Αριθμός μηνυμάτων : 421
Registration date : 01/11/2007

ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: ΛΕΥΚΩΜΑ ΠΛΟΙΩΝ   ΛΕΥΚΩΜΑ ΠΛΟΙΩΝ - Σελίδα 2 Icon_minitimeΤρι Ιουλ 29, 2008 6:50 pm

Θέλετε τώρα να δείτε τι συνέβαινε μέσα στο Voyager όση ώρα βρισκόταν στο έλεος του κυκλώνα Βαλεντίνα;

Είναι στα ισπανικά η παρουσίαση αλλά όπως γράφει κι αυτός που το ανέβασε στο You Tube, αρκεί η εικόνα...
Αστερόσκονη
Ανθυποπλοίαρχος
Ανθυποπλοίαρχος
Αστερόσκονη

Αριθμός μηνυμάτων : 114
Registration date : 09/04/2008

ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: ΛΕΥΚΩΜΑ ΠΛΟΙΩΝ   ΛΕΥΚΩΜΑ ΠΛΟΙΩΝ - Σελίδα 2 Icon_minitimeΤετ Ιουλ 30, 2008 3:38 am

ΗΡΑΚΛΗΣ έγραψε:
Θέλετε τώρα να δείτε τι συνέβαινε μέσα στο Voyager όση ώρα βρισκόταν στο έλεος του κυκλώνα Βαλεντίνα; ....

Πολύ καλό το περιστατικό που ανέφερες Ηρακλή....καλό γιατι ήταν δύσκολο

και είχε αίσιο τέλος.

αλλά αυτο το κλάμα του παιδιού που ακούγεται ....σε λυγίζει και σε κρατάει

ζωντανό ταυτόχρονα...
ΔΑΝΑΗ
Admin
ΔΑΝΑΗ

ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: ΛΕΥΚΩΜΑ ΠΛΟΙΩΝ   ΛΕΥΚΩΜΑ ΠΛΟΙΩΝ - Σελίδα 2 Icon_minitimeΣαβ Αυγ 02, 2008 7:46 pm

Από απλό ΛΕΥΚΩΜΑ ΠΛΟΙΩΝ θα καταντήσουμε σε ραπόρτο ναυτικών ατυχημάτων...

Και νέα σύγκρουση πλοίων χτες και πάλι μέσα στο λιμάνι του Πειραιά..

Σας παρουσιάζουμε το "δράστη" του ατυχήματος, το κρουαζιερόπλοιο CRISTAL:

ΛΕΥΚΩΜΑ ΠΛΟΙΩΝ - Σελίδα 2 Crista10

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ MARINE TRAFFIC COM

Και οι πληροφορίες για το καράβι και το ατύχημα που προκάλεσε από το Ριζοσπάστη:

Παράθεση :
Νέα σύγκρουση πλοίων έγινε μέσα στο κεντρικό λιμάνι του Πειραιά μέσα σε διάστημα πέντε ημερών! Μετά τη σύγκρουση των κρουαζιερόπλοιων «ZENITH» και «AEGEAN PERL», χτες λίγο πριν τις 6 μ.μ. το κρουαζιερόπλοιο «ΚΡΥΣΤΑΛ» της εταιρείας ΛΟΥΗΣ, κατά τη διάρκεια χειρισμών απόπλου, έπεσε πάνω στην πλώρη του πρυμνοδετημένου ακτοπλοϊκού πλοίου «ΛΙΣΣΟΣ», στο οποίο βρισκόταν σε εξέλιξη η διαδικασία επιβίβασης!

Το κρουαζιερόπλοιο με 955 επιβάτες και 400 ναυτεργάτες πλήρωμα, είχε ξεκινήσει για να βγει από τη λιμενολεκάνη, χωρίς τη βοήθεια πλοηγού ή ρυμουλκού και αυτό διότι, σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, δεν είναι υποχρεωτικό για πλοία με ελληνική σημαία όπως το «ΚΡΥΣΤΑΛ»! Το αν ένα πλοίο τέτοιου μεγέθους θα αποπλεύσει ή καταπλεύσει ρυμουλκούμενο και με τη βοήθεια ρυμουλκού, κάτι που απαιτούν οι κανόνες ναυσιπλοΐας, έχει πλέον αφεθεί στην ευθύνη του πλοιάρχου. Πρόκειται για ευνοϊκή νομοθετική ρύθμιση προς τους εφοπλιστές για μεγαλύτερα κέρδη και σε βάρος της ασφάλειας της ανθρώπινης ζωής και της ναυσιπλοΐας. Ετσι, ο πλοίαρχος, αν έχει σχετική εντολή από τον εφοπλιστή, δεν μπορεί να ζητήσει πλοηγό ή ρυμουλκό, γιατί θα απολυθεί την ίδια στιγμή, ενώ σε περίπτωση ναυτικού ατυχήματος, όπως το χτεσινό, είναι αυτός που θα πληρώσει τη «νύφη».

Το πλοίο «ΚΡΥΣΤΑΛ» έχει πάρει πιστοποιητικά ασφαλείας από τον Κλάδο Ελέγχου Εμπορικών Πλοίων του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, παρά το γεγονός ότι έχει σοβαρότατα προβλήματα με τα σωστικά του μέσα. Αυτό έχει καταγγελθεί κατ' επανάληψη από τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, καθώς οι βάρκες του κατά παγκόσμια πρωτοτυπία εξέχουν από το πλοίο! Αυτό είχε ως αποτέλεσμα από την πρόσκρουση να τσακιστούν οι ταχύπλοοι λέμβοι περισυλλογής ναυαγών, αφού όπως και οι υπόλοιπες βάρκες κρέμονται έξω από το πλοίο!

Πράγματι... το στοιχείο που αναφέρει ο Ριζοσπάστης για τις σωσίβιες λέμβους είναι εμφανέστατο και στη φωτογραφία. Τέτοια τοποθέτηση λέμβων εκτός πλοίου ουδέποτε έχω δει και δεν μπορώ να καταλάβω ποιος είχε τη φαεινή ιδέα να τις κρεμάσει έτσι. Δε γνωρίζω αν αυτό αντίκειται στη σχετική νομοθεσία αλλά σίγουρα δε συμβαδίζει με την αισθητική και δε συμβάλλει στην αεροδυναμική γραμμή ενός σκάφους.

Τα άλλα στοιχεία του CRISTAL που εντοπίσαμε είναι τα εξής:

ΠΗΓΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ VESSEL TRACKER.COΜ

Παράθεση :

CRISTAL

IMO NUMBER 7827213

VESSEL TYPE PASSENGERS SHIP

HULL TYPE SINGLE HULL

GROSS TONNAGE 25.611 tons

BUILD 1980

BUILDER AKER YARDS OSLO - NORWAY

FLAG GREECE

MANAGER CORE MARINE ATHENS - GREECE

OWNER CITRON NAVIGATION MARSHALL ISLANDS

BREADTH EXTREME
25,20 m

COMMUNICATION CALL SIGN SWQI

HISTORICAL INFO

FORMER NAMES
since 2000 Jan 02 LEEWARD

FORMER FLAGS
since 2007 Oct 05 BAHAMAS
since 2006 Jul 31 SWEDEN
since 2002 Jun 29 PANAMA
since 1995 Oct 01 FINLAND

Από σημαίες τουλάχιστον δεν έχει παράπονο... Στα 28 χρόνια της ζωής του έχει αλλάξει πέντε. Αυτό που δεν ξέρουμε είναι αν άλλαξε και τη θέση των λέμβων ή έτσι κυκλοφορούσε όλα αυτά τα χρόνια...

Από την περιήγηση που προσφέρει στα καταστρώματα του CRISTAL η εταιρεία LOUIS βλέπουμε ότι οι λέμβοι βρίσκονται στο έκτο κατάστρωμα σε ένα σύνολο δέκα καταστρωμάτων που αναφέρονται εκεί. Δίπλα στις βάρκες υπάρχουν καμπίνες επιβατών και από τα πλάνα του πλοίου βλέπουμε ότι είναι μικρότερες σε μέγεθος από άλλες καμπίνες του ίδιου καταστρώματος. Η κοινή λογική λέει πως αν οι βάρκες δεν προεξείχαν, οι καμπίνες αυτές μάλλον δε θα υπήρχαν καθόλου...

Οι λέμβοι επηρεάζουν και το πέμπτο κατάστρωμα αλλά εκεί δεν υπάρχουν καμπίνες, μόνο κοινόχρηστοι χώροι όπως η ρεσεψιόν, ρέστωραν κλπ. Άρα το "κέρδος" από την περίεργη αυτή τοποθέτηση των λέμβων έχει να κάνει με την ύπαρξη περίπου τριάντα καμπινών που όπως είδαμε διαθέτουν τρεις κουκέτες η κάθε μία. Κάπου ενενήντα κλίνες λοιπόν.

Δεν μπορούμε να ξέρουμε αν από κατασκευής το πλοίο ήταν με αυτή τη διαρρύθμιση. Και όπως τονίσαμε και παραπάνω δεν ξέρουμε αν υπάρχει παραβίαση της νομοθεσίας όπως αναφέρει το άρθρο του Ριζοσπάστη. Πάντως το ατύχημα βάζει επί τάπητος το ζήτημα και θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι αρχές δε θα παραλείψουν να εξετάσουν και αυτή την παράμετρο και να λάβουν όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα.

Υπάρχει επίσης και το ζήτημα του πλοηγού. Κι εδώ θα εκφράσω επιφύλαξη για τον τρόπο που θέτει το ζήτημα η εφημερίδα. Ένας έμπειρος πλοίαρχος είναι ο πλοηγός με ειδική γνώση του λιμένα στον οποίο εργάζεται. Άρα και ο πλοίαρχος του σκάφους αν έχει συχνή πρόσβαση σε ένα λιμάνι μπορεί και μόνος του να οδηγήσει το σκάφος στην προβλήτα.

Εκείνο όμως που μάλλον έχει δίκιο ο συντάκτης να το θίγει είναι η παρουσία ή όχι ρυμουλκού και ιδιαίτερα για μία μέρα με ισχυρούς ανέμους. Καράβια σαν το CRΙSTAL μάλιστα που λόγω της εξωτερικής τους επιφάνειας των εξάλων παρουσιάζουν μεγάλες τριβές και επηρεάζεται και η συμπεριφορά τους. Μια ξαφνική ριπή του ανέμου και αρκεί να προκληθεί σύγκρουση με το παρακείμενο σκάφος... Έχετε εξάλλου δει πόσο κοντά δένουν τα σκάφη μέσα στο λιμάνι του Πειραιά. Φυσικά οι λέμβοι που κρέμονται απέξω σαν σκουλαρίκια, έπαιξαν κι αυτές το ρόλο τους...

Να προσθέσουμε ότι παρόμοιο κρέμασμα λέμβων εκτός πλοίου δε διαπιστώσαμε σε κανένα άλλο πλοίο της εταιρείας. Άρα τείνουμε να πιστέψουμε πως από κατασκευής του το σκάφος τις είχε εκεί και ότι δεν υπήρξε καμία μετατροπή. Φυσικά σιγουριά δεν μπορούμε να έχουμε, αλλά και δεν μπορούμε να μην το επισημάνουμε ως στοιχείο αν θέλουμε να είμαστε δίκαιοι.
ΕΛΙΝΑ
Υποπλοίαρχος
Υποπλοίαρχος
ΕΛΙΝΑ

Αριθμός μηνυμάτων : 327

ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: ΛΕΥΚΩΜΑ ΠΛΟΙΩΝ   ΛΕΥΚΩΜΑ ΠΛΟΙΩΝ - Σελίδα 2 Icon_minitimeΤρι Αυγ 05, 2008 12:44 am

Δελτίο ημέρας παρακαλώ... Καμιά σύγκρουση δεν είχαμε σήμερα; Έστω και κανένα βραχάκι να ξύσει ύφαλα; Καμιά μηχανική βλάβη;;; Η οποία μάλλον και σας διέφυγε τις προάλλες. Η είδηση από την Ελευθεροτυπία, στις 31 Ιουλίου:

Βλάβες σε «Ρομίλντα», «Κόρσικα Εξπρές 3»

Ταλαιπωρήθηκαν 618 επιβάτες των επιβατηγών-οχηματαγωγών «Ρομίλντα» και «Κόρσικα Εξπρές 3», όταν τα πλοία παρουσίασαν μηχανικές βλάβες και έδεσαν στα λιμάνια του Πειραιά και της Σύρου, με αποτέλεσμα οι επιβάτες να φτάσουν στους προορισμούς τους με πολύωρες καθυστερήσεις.

Το «Κόρσικα» απέπλευσε χθες το πρωί από τον Πειραιά για Τήνο, Μύκονο και Σάμο με 268 επιβάτες. Μόλις έφτασε έξω από το πρώτο λιμάνι παρουσίασε έντονη διαρροή λαδιού, με αποτέλεσμα να κατευθυνθεί και να δέσει στο λιμάνι της Σύρου, όπου και αποβίβασε τους επιβάτες του, οι οποίοι αναχώρησαν ύστερα από τέσσερις ώρες, με το πλοίο «Νήσος Χίος» που εκτελούσε το ίδιο δρομολόγιο.

Ακολούθησε η τρίωρη ταλαιπωρία των περίπου 350 επιβατών του πλοίου της GA Ferries «Ρομίλντα». Ενώ ετοιμαζόταν να αποπλεύσει στις 17.00 από τον Πειραιά για τα νησιά Σύρο, Πάρο, Νάξο, Ιο, Σίκινο, Φολέγανδρο, Σαντορίνη και Ανάφη, παρουσίασε βλάβη στη μία από τις κύριες μηχανές του, η οποία δεν ήταν δυνατόν να επισκευαστεί.

Οι επιβάτες έφυγαν τελικά στις 8 το βράδυ με το πλοίο «Δημητρούλα» της ίδιας πλοιοκτήτριας εταιρείας, που εκτελούσε το ίδιο δρομολόγιο. Καθημερινές είναι πλέον οι πολύωρες καθυστερήσεις σε σχεδόν όλες τις αφίξεις και τις αναχωρήσεις των «ποσταλιών» της ακτοπλοΐας, τόσο από τα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας όσο και από τα περισσότερα νησιωτικά λιμάνια.

Σύμφωνα με τις εταιρείες, οι καθυστερήσεις οφείλονται στην αυξημένη κίνηση στην απο-επιβίβαση αλλά και στην ακαταλληλότητα των λιμανιών προσέγγισης, ενώ γνωστό είναι ότι προκειμένου να «κάνουν οικονομία» στα καύσιμα οι πλοίαρχοι, με εντολές «άνωθεν», κόβουν ταχύτητα πλέοντας πιο αργά.

------------

Τι να επισκευάσει το Ρομίλντα; Καράβι του 1974 είναι. Το περίεργο δεν είναι να χαλάει, το περίεργο είναι που ακόμη κινείται...

Και όχι μόνο κινείται... αλλά δες και τι βγάζει η τσιμινιέρα του. Απορία: Έλεγχος καυσαερίων γίνεται στα πλοία;

ΛΕΥΚΩΜΑ ΠΛΟΙΩΝ
Επιστροφή στην κορυφή 
Σελίδα 2 από 5Μετάβαση στη σελίδα : Επιστροφή  1, 2, 3, 4, 5  Επόμενο

Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτήΔεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
HOMA EDUCANDUS :: ΚΑΤΑΣΤΡΩΜΑΤΑ :: ΚΑΠΕΤΑΝΙΣΣΕΣ :: ΚΑΠΕΤΑΝΙΣΣΕΣ-
Μετάβαση σε: