Δε νομίζω ότι πάει τίποτε χαμένο. Κάθε τι παίζει το ρόλο του.
πχ ο αγώνας που δώσαμε να καταξιωθεί ο θεσμός της γυναίκας αξιωματικού Ε.Ν.
Ένας αγώνας που εξακολουθεί να δίνεται γι' αυτό και συνεχίζει να αποφέρει θετικά αποτελέσματα.
Δυστυχώς όχι όσο θα θέλαμε...
Πήγε προχτές ένα γνωστό μου κορίτσι στην εταιρεία της και της λένε:
- Εσύ φταις και η ...... (αναφέραν μια ακόμη κοπελιά ανθυποπλοίαρχο στα καράβια τους και παρούσα στη συζήτηση)
Έμειναν τα κορίτσια με ανοιχτό στόμα.
Και η εξήγηση από τον υπεύθυνο:
- Φταίτε γιατί εξαιτίας σας πήραμε και άλλες γυναίκες νομίζοντας πως θα τα καταφέρουν όπως εσείς, αλλά δεν... Βλέπεις δε δίνουν όλοι και όλες αγώνα. Χωρίς αγώνα όμως δεν κατακτάς τίποτα. Είναι νόμος αυτός.
Και το ίδιο ισχύει για όλα τα άλλα που αφορούν τις συνθήκες εργασίας στο πλοίο. Δεν είναι μόνο η παρουσία της γυναίκας το ζητούμενο...
Σήμερα τα νέα παιδιά, και καλά κάνουν θα έλεγε κανείς, κοιτάν μόνο τη δουλίτσα τους και δεν ασχολούνται με το συνδικαλισμό.
Φοβούνται κιόλας μην βρουν κανένα μπελά, δεν είναι απλά ότι βαριούνται. Δύσκολος ο χώρος της ναυτιλίας και τα δικά μας τα χαΐρια τα ξέρουν και τα διαβάζουν κι εδώ. Γι' αυτό και χρειάζεται να μη μείνουμε μονάχα στη μία όψη. Στις δυσάρεστες ατομικές συνέπειες για όποιον συνδικαλίζεται. Έτσι και το δικό μας αγώνα θα ακυρώναμε αλλά και λάθος μήνυμα θα περνάγαμε.
Η αλήθεια όμως είναι άλλη. Πως χωρίς εκείνους τους παλιούς αγώνες τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα. Κι αν φτάσαμε εδώ που φτάσαμε σήμερα είναι εξαιτίας της υποστολής της σημαίας των αγώνων. Έτσι χάθηκαν κατακτήσεις ποτισμένες ακόμη και με αίμα.
πχ το οκτάωρο...
Και είναι σωστό αυτό που λες Βοιάτη, το είδα κι εγώ πέρυσι να συμβαίνει σε ένα από τα κορίτσια μας. Όχι μόνο 12ωρο δούλευε αλλά μερικές φορές δεν έμενε χρόνος ούτε καν για ύπνο. Δούλεψε το καημένο σαν σκυλί. Και όμως φέτος έχει βδομάδες που ζητάει καράβι να κάνει το εκπαιδευτικό της και όλες οι πόρτες είναι κλειστές. Κινδυνεύει πια να χάσει και το έτος στη σχολή.
Προχτές ήταν πάνω στο μηχανάκι και μαύρισε λέει ο κόσμος γύρω της. Έφαγε την τούμπα χωρίς να καταλάβει πώς... Τώρα είναι με νάρθηκα στο πόδι. Τόσο καλά...
Τα ίδια απελπισμένα μηνύματα διαβάσαμε και από τη Νικολέτα:
- Παράθεση :
- ΠΡΟΣΠΑΘΩ ΝΑ ΓΙΝΩ ΚΑΠΕΤΑΝΙΣΣΑ ΑΛΛΑ ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΕΧΩ ΜΕΣΟ ΟΛΟ ΕΜΠΟΔΙΑ ΣΥΝΑΝΤΩ
MPHKA PERSI STHN EMPOROPLOIARXVN EXONTAS TON KALITERO BATHMO STHN ELLADA (19.5)
PERASA OLA MOU TA MATHIMATA EXONTAS TON KALITERO BATHMO STH SXOLH MOU (DEN EPSAXA TI GINETAI STIS ALLES SXOLES)
AYTO POY SUNANTAO EINAI PORTES KLEISTES GIATI EIMAI GUNAIKA (HTHELA FORTIGO H GAZADIKO
KATAFERA NA MPO SE MIA AKTOPLOIKH ETAIRIA H OPOIA ME EXEI NA DOULEUO SE GRAFEIO. EXO ANALABEI THN GRAMMATEIA
PROLABAINO ISA ISA NA KANO TREIS MHNES OSTE NA MPORESO NA SYNEXISO STO DEYTERO 6MHNO
MATHTRIES POU EXOUN PERASEI MONO 4 MATHIMATA K PROFANOS DEN ENDIAFERONTAI GIA TO EPAGGELMA ALLA GIA KAPOIO GRAFEIO H TO LIMENIKO EXOUN EIDH 2.5 MHNES SE GAZADIKA K FORTIGA.
DEN ANTEXO ALLO POLI ANXOS
PALEPSA GI AYTO ENO ALLOI EINAI EKEI GIA PLAKA
EIXA STAMATHSEI TO SXOLEIO ALLA XEKINISA PALI GIATI KATALAVA OTI DE MPORO NA KANO KATI ALLO EKTOS APO AYTO
KI OMOS!!!!!!
SAS EYXARISTO POU ME ANEXTHKATE
Που γράφτηκε μετά και στο φόρουμ αλλά ακόμη δεν έγραψε τίποτε εδώ.
Ποιος ξέρει; Ίσως να κατάφερε επιτέλους να μπαρκάρει. Μακάρι να είναι αυτός ο λόγος και όχι η απελπισία...
Θέλω να πω ότι όσο άσχημη και αν είναι η κατάσταση δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο μόνος δρόμος να λυθούν τα προβλήματα είναι ο δρόμος του αγώνα. Όσο οι εργαζόμενοι λουφάζουν και περιμένουν από τους εργοδότες να τους λυπηθούν και να τους πετάξουν κανένα κόκαλο, τόσο οι συνθήκες θα χειροτερεύουν διαρκώς. Δεν είναι φιλόπτωχα ταμεία οι εταιρείες. Μόνο πώς θα κερδίσουν ενδιαφέρονται.
Και μόνο όταν το κέρδος τους απειλείται, μόνο τότε κάνουν υποχωρήσεις. Όχι από οίκτο.
Αξίζει μάλιστα εδώ να προβληματιστεί κανείς πώς και γιατί τους κατέβηκε η επιθυμία να πάρουν γυναίκες. Δε θέλω να απογοητέψω τις φεμινίστριες μα θα πω ότι για παρόμοιους λόγους πήραν φιλιππινέζους... Εκτός αν νομίζουμε πως ξαφνικά οι έλληνες εφοπλιστές διαπίστωσαν πως οι φιλιππινέζοι διαθέτουν αξιοζήλευτη ναυτοσύνη. Ήθελαν φτηνό και υπάκουο εργατικό δυναμικό.
Το ίδιο πίστεψαν ότι θα βρουν και στα κορίτσια. Συν το όφελος της παρουσίας γυναίκας... Να μπορεί δηλαδή να μπαρκάρει ο ναυτικός με τη σύζυγο, να μένει περισσότερο στο πλοίο και όχι να βιάζεται να γυρίσει σπίτι... Και να αναγκάζεται να κάνει τις απαραίτητες υποχωρήσεις για να κερδίσει την εύνοια της εταιρείας να ναυτολογήσουν και τη γυναίκα του και μάλιστα στο ίδιο πλοίο.
Το σενάριο το είχαν ήδη δοκιμάσει με ασυρματίστριες αλλά και με θέσεις μαγείρισσας - καμαρώτου...
Μα τι νομίζατε; Πως ξαφνικά διάβασαν την ιστορία της Μπουμπουλίνας και είπαν να την επαναλάβουν;