Σαν παιδί είχα να αντιμετωπίσω μια μάνα σούπερ μαγείρισσα, εξέλιξη της επίσης καλής μαγείρισσας μητέρας της μητέρας μου, δηλαδή της γιαγιάς. Το αποτέλεσμα ήταν στη ζυγαριά. Και τη δική μου και των άλλων μελών της οικογένειας. Ιδιαιτέρως τα γιορτινά τραπέζια ήταν το κάτι άλλο. Με κρέατα πολλών λογιών, σαλάτες, πίτες, τυριά και όλα τα συμπληρωματικά.
Τον παλιό, καλό καιρό, ανακατευόταν και ο παππούς στην ετοιμασία. Ως φούρναρης. Από τα δικά του χέρια το ψωμί και τα γλυκά στο τραπέζι αλλά και το ψήσιμο όσων εδεσμάτων ήταν στο ταψί.
Οι νεότεροι γκρινιάζαμε πως οι γιορτές δεν είναι μόνο φαΐ, αλλά πού να ακουστεί η γκρίνια μας που έμπαιναν μπροστά τα ηπειρώτικα και ξεκίναγε ο χορός; Υπήρχε δηλαδή μια σοφία και μια ισορροπία σε όλο αυτό το σκηνικό, έτρωγες μεν καλά καλά και μετά έκαιγες επιτόπου τις θερμίδες με το τσάμικο!
Το άλλο τίμημα ήταν πως προσωπικά δεν έμαθα ούτε να μαγειρεύω ούτε και να χορεύω! Στην κρίσιμη και για τα δύο ηλικία της εφηβείας και έχοντας πλήρη επίγνωση πως δεν μπορώ να συναγωνιστώ τους μεγάλους και στη μαγειρική και στα τσάμικα, παραιτήθηκα τελείως από την προσπάθεια. Για τη μαγειρική κανείς δε διαμαρτυρόταν, γιαγιά και μαμά δεν ήθελαν άλλους μες στα πόδια τους. Ούτε και οι άλλοι μπορούσαν να φανταστούν πως δε θα φάνε πίτες από τα χέρια της γιαγιάς και φρικασέ από τη μάνα μου.
Α, το φρικασέ!!! αυτό ήταν το βασικό φαγητό στο τραπέζι μας και Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά και Πασχαλιά. Και η ετοιμασία του σκέτη ιεροτελεστία. Με τον πατέρα μου να παίρνει κι αυτός μέρος σε ρόλο βοηθού μαγείρισσας και να ετοιμάζει με υπομονή τα λαχανικά, πλύσιμο και λεπτό λεπτό κόψιμο.
Περνώντας τα χρόνια και ανοίγοντας δικό μου σπιτικό, έκανα κάποιες προσπάθειες να οργανώσω κι εγώ τραπέζια εορταστικά. Έπεσαν στο κενό. Όλο για του χρόνου μου έλεγαν. Και τα χρόνια πέρναγαν.
Βρήκα κι εγώ άλλο τρόπο. Σφήνες ανάμεσα στα μαγειρέματα των άλλων. Με τον παππού να είναι πια απόμαχος, ανέλαβα τα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες των Χριστουγέννων. Και για το Πάσχα; Το τζατζίκι!
Αργότερα επεκτάθηκα στο παστίτσιο, την πατατοσαλάτα, την τυρόπιτα.
Με συνταγές που έβρισκα σε βιβλία ή αργότερα και στο ίντερνετ. Να μη μοιάζουν με της μαμάς και της γιαγιάς και να μην υπάρχει σύγκριση.
Με το φρικασέ όμως αδύνατον να τα βάλω! Αυτό ήταν το τελευταίο οχυρό της μητέρας μου, πώς να την εκτοπίσω χωρίς να έχουμε δράματα;
Ώσπου φέτος ήρθαν έτσι τα πράγματα που η μαμά κρεβατώθηκε από κάποια ίωση και τραπέζι οικογενειακό δεν έγινε. Στην αρχή σκέφτηκα να φτιάξω τη γνωστή μου τυρόπιτα και να τους πάω λίγη να τσιμπήσουν. Αν και την κάνω με έτοιμο φύλλο, κι όχι το παραδοσιακό φύλλο το ηπειρώτικο, αρέσει στην οικογένεια (έτσι λένε τουλάχιστον) και νιώθω κι εγώ σίγουρη να τους την προσφέρω.
Τελικά όμως η ίωση έριξε κάτω και τον πατέρα και η τυρόπιτα μού έμεινε αμανάτι μετά την έκδοση απαγορευτικού πρόσβασης στο πατρικό μην κολλήσουμε τον ιό...
Άντε τώρα κάνε Χριστούγεννα μόνος με μια τυρόπιτα!!!
Ευτυχώς στο ψυγείο είχα λίγο χοιρινό. Σκόπευα να το κάνω τηγανιά. Να μυρίσει το σπίτι κρεατάκι τέτοια χρονιάρα μέρα. Αγορασμένο από το σούπερ μάρκετ και τεμαχισμένο σε μικρά μικρά κομματάκια. Εύκολο στην ετοιμασία και νόστιμο στο αποτέλεσμα. Είχα πάρει και τυριά (ροκφόρ και καπνιστό Μετσόβου) και κρασί και όλα καλά για να χορτάσει το από δεκαετίες καλοθρεμμένο γαστριμαργικό ένστικτο των ημερών.
Η τυρόπιτα όμως που έμεινε αμανάτι μου τα χάλασε τα σχέδια. Άλλο να πας μια βόλτα στους δικούς σου, να πεις δυο κουβέντες, και άλλο μόνος στο σπίτι με την τυρόπιτα...
Εκεί και κατέβηκε η ιδέα για χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Με παρέα. Που όλο και κάποια θα βρεις τέτοιες μέρες. Από ανθρώπους που κι αυτοί έχουν επιλέξει την εργένικη ζωή - που έχει πολλά καλά αλλά σε μέρες γιορτής δεν αποφεύγεις τα παιδικά σύνδρομα για μάζεμα γύρω από το τραπέζι...
Η παρέα λοιπόν βρέθηκε και μετά έπρεπε να βρεθεί και τι φαΐ θα συνοδέψει την τυρόπιτα!
Εκεί και πρόσεξα το σχόλιο της φίλης μου της Μαρίνας από τη συννεφιασμένη χτες Ηγουμενίτσα. Για χοιρινό με πρασοσέλινο. Εγώ πράσα δεν είχα και ούτε και ξέρω αυτή τη συνταγή. Ξέρω όμως, έχω ξαναφτιάξει, το χοιρινό με σέλινο και αβγολέμονο! Και με γεύση που συναγωνίζεται το περίφημο φρικασέ της μάνας μου. Οπότε και στρώθηκα στην ετοιμασία.
Τα υλικά πολύ οικονομικά και η μαγειρική εύκολη και γρήγορη. Γι' αυτό και το προτείνω σε όλους όσους βρίσκονται σε παρόμοια θέση.
Και μπορεί από μαμά και γιαγιά να μην έκατσα ποτέ να μάθω πώς μαγειρεύουν, αλλά ξεσήκωσα και από τις δύο το βασικό χαρακτηριστικό της καλής μαγείρισσας, να βάζεις την προσωπική σου πινελιά στη συνταγή, να γίνεται μοναδικό και ξεχωριστό το φαγητό που προσφέρεις. Φυσικά χρειάζεται εμπειρία και φαντασία... ίσως ίσως και λίγη τύχη να μη βάλεις κάτι που δε θα ταιριάζει...
Ιδού λοιπόν η συνταγή. Που βγήκε πολύ νόστιμη.
- Παράθεση :
- ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΕ ΣΕΛΙΝΟ ΑΒΓΟΛΕΜΟΝΟ
Γύρω στα 700 γραμμάρια χοιρινό - κομμένο σε μικρά κομματάκια για τηγανιά.
Σέλινο δυο λογιών (το κανονικό και σέλερι)
Σελινόριζα
Άνηθος
Κρεμμύδι ξερό
Καρότα 2
3-4 πατάτες
Λίγο φρέσκο βούτυρο
2 αβγά
2 λεμόνια
Αλάτι και πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗΠλένουμε καλά καλά το χοιρινό και το βάζουμε σε κατσαρόλα να φύγουν τα νερά. Μόλις αρχίσει να τσιτσιρίζει προσθέτουμε 3 κουταλιές βούτυρο (ή και φυτίνη για πιο υγιεινό - μόνο που εγώ δεν είχα καθόλου φυτίνη και αναγκάστηκα να βάλω βούτυρο). Το τσιγαρίζουμε ελαφρά.
Στη φάση αυτή προσθέτουμε και το αλάτι και το πιπέρι. Όσο ο καθένας συνηθίζει στα φαγητά του.
Ρίχνουμε και το κρεμμύδι, ένα μέτριο, κομμένο σε κομμάτια.
Ελαφρό τσιγάρισμα και αυτό. Να μην πάρει χρώμα.
Στο μεταξύ έχουμε βάλει σε άλλη κατσαρόλα να βράσει νερό. Και μόλις τελειώσει το τσιγάρισμα, προσθέτουμε το βραστό νερό. Μικρό μυστικό που το ξέρω από παππού, το κρύο νερό αφαιρεί τη νοστιμιά του φαγητού...
Πόσο νερό; Εγώ ήθελα πλούσια σε ζουμί σούπα και έβαλα μπόλικο. Ως τη μέση της κατσαρόλας!
Άλλο μυστικό. Από το σημείο αυτό και μετά γυρνάμε το κουμπί σε
σιγανό βράσιμο. Πχ από το 6 που είναι το μάξιμουμ στη δική μου κουζίνα, το έβαλα στο 4. Και
σκέπασα με καπάκι την κατσαρόλα, να μη φύγει το νερό μέσω της εξάτμισης.
Έβαλα να ετοιμάσω τα λαχανικά. Το σέλινο που γράφει το βιβλίο της μαγειρικής, εμπλουτισμένο με σέλερι, σελινόριζα, άνηθο, καρότο.
Σε τι ποσότητα; Χμ, κι εδώ είναι θέμα εμπειρίας και προτίμησης...
Προσωπικά έβαλα μισό ματσάκι από το κανονικό σέλινο, 5 κλαδιά σέλερι, μισή από τη σελινόριζα που βλέπετε στη λεκανίτσα, 5 κλαδάκια άνηθο, 2 καρότα.
Όλα αυτά τα πλένουμε καλά καλά και τα ψιλοκόβουμε μέσα στην κατσαρόλα. Αφού βεβαίως έχει μισοβράσει το κρέας! Υπολογίστε γύρω στα τρία τέταρτα της ώρας από τη στιγμή που προσθέσατε το νερό.
Το καρότο ειδικά το τρίβουμε στον τρίφτη για το κεφαλοτύρι. Σκορπίζει έτσι μέσα στη σούπα και της δίνει ένα υπέροχο χρωματάκι!
συνεχίζεται...