- Αστερόσκονη έγραψε:
-
έστι δ ου σιγή λόγου κρείσσων γένοιτ άν έστι δ ου σιγής λόγος
Ευριπίδης
Θα απαντήσω για το κομμάτι του άρθρου που μου αναλογεί. Για την κοινή φίλη. Προφανώς σε μένα αναφέρεσαι. Απαντώ γιατί θέλω να απαντήσω κι ας μπει στον κάλαθο των αχρήστων. Η υπόθεση αφορά όμως κι εμένα, σε ένα βαθμό.
Καλώς η κακώς βρέθηκα ανάμεσα στη παρέα. Ανάμεσα σας δηλαδή. Καλές μου κοινές φίλες. Με καλή διάθεση και χιούμορ σε όλες να δημιουργηθεί ένα ωραίο φιλικό κλίμα. Αυτό το μούντ είχαμε κάποτε. Όμως τα πράγματα πήραν μία άλλη τροπή. Συμβαίνουν και αυτά στις ανθρώπινες σχέσεις. Δεν θα εξετάσω το πώς και το γιατί.
Δεν με αφορά. Δεν το προκάλεσα εγώ.
Όμως βρέθηκα εκεί ως σύνδεσμος, μεσάζοντας αν θέλεις.
Ο άνθρωπος που ήξερε τι περνάει η χαλ στο καράβι και ταυτόχρονα έχει την επαφή και με σένα. Η χαλ θέλησε να έχει επικοινωνία μαζί μου. Δικαίωμα της. Αφού την ήθελε την είχε. Κι εγώ την ήθελα. Δεν θα την άφηνα μόνη της.
Από την άλλη, εγώ, θέλησα την επανασύνδεσή σας. Χαζομάρα μου. Τρίτος στους δύο δεν χωρά. Καλοπροαίρετη ήταν πάντα η στάση μου. Δεν ήθελα να προκαλέσω τίποτα και κανέναν.
Εσένα όμως φαίνεται πως σε τάραξα αρκετά όταν έμαθες ότι εγώ έχω επικοινωνία με την χαλ. Ποια ήμουν εγώ που τολμούσα να την έχω; Τόσα κοινά στοιχεία με τον άνθρωπο που μοιάζεις πολύ και σε πολλά και βρέθηκα εγώ από το πουθενά να ξέρω περισσότερα; Η ενημέρωση σε ενόχλησε καλή μου. Ο τρόπος λήψης της πληροφορίας. Ήθελες εκείνη να ακούσεις και όχι εμένα. Εμένα απλά με έβλεπες ως ένα απλό μέλος, τίποτα άλλο. Εκείνη την αγάπησες. Εξαγριώθηκες λοιπόν όταν κατάλαβες ότι εγώ μιλάω μαζί της. Ήταν τόσο κακό;
Όμως το είχα πει από τη αρχή. Ήθελα την επανασύνδεση.
Σου είχα στείλει ένα πμ. Σου τα έλεγα όλα. Το όνομα όχι. Είχα την εντύπωση ότι το ήξερες. Δεν με ρώτησες όμως. Λες να είχα πρόβλημα να στο πω; Εδώ τόσα άλλα σου είχα πει. Έλαβα την απάντηση της σιωπής κι όταν σε ρώτησα τι έχεις το απέφυγες λέγοντας μου ότι νόμιζες πως μου απάντησες. Οκ. Το δέχτηκα. Κι ας κατάλαβα το αντίθετο.
Μετά ήρθαν τα "συμφραζόμενα" όπως λες. Μονόδρομος; Δεν με «άκουγες» αλλιώς. Σου «μιλούσα» για να ξέρεις κι εσύ. Το ήθελα. Θα προτιμούσες να μην ξέρεις τίποτα;
Για το θέμα των πειρατών.
Καταλαβαίνω το ενδιαφέρον σου. Σε μία όμως ήδη υπάρχουσα τεταμένη ατμόσφαιρα μεταξύ μας ούτε κι εσύ θα έλεγες κάτι στη θέση μου. Λες να μην ήθελα να το μοιραστώ μαζί σου; Το πήρα όλο πάνω μου. Αγχώθηκα, γεγονός είναι.
Λάμβανα πάντα μια στάση απαξιωτική από σένα. Σαν να μη σε ενδιέφερε ότι κι αν σου έλεγα. Αν και στα είπα αργότερα.
Κι έτσι βρέθηκα να έχω τη μια πλευρά να μην έχει καμία επαφή με το στεριανό περιβάλλον με παρωπίδες γεμάτη νεύρα και άγχος για το δύσβατο δρόμο της επιτυχίας (μία άγνωστη Χαλ) και την άλλη πλευρά να με στενοχωρεί με τη στάση της (μία άγνωστη Δανάη).
Εγώ στη μέση. Εμένα ποιός με κατάλαβε;
Παρόλα αυτά επέμενα να σου δίνω εικόνα, άλλες φορές με την έγκριση της Χαλ, άλλες φορές δεν ήξερε. Δικό της ήταν το ταξίδι. Αλλά εκεί ήταν και το λάθος μου.
Η επιμονή μου βλέπεις για να τα βρείτε και η συμπάθεια μου προς το πρόσωπο και των δυό σας, δεν μου επέτρεψε να το δω.
Το ξέρω, θα μου πεις, δεν με είχατε ανάγκη, μπορούσατε και μόνες σας. Να τα βρείτε.
Σωστά, όταν θέλει κάποιος να τα βρει τα βρίσκει χωρίς τρίτους, μεσάζοντες και συνδέσμους. Αλλά και χωρίς εγωισμούς όμως...όταν θέλει.
Εγώ όμως δεν ήμουν ένα απλό μέλος - σύνδεσμος πληροφοριών.
Είχα έρθει ως φίλη.
Σε συμπάθησα πολύ, η αλήθεια. Κι ας μη με συμπάθησες εσύ ποτέ.
Αναρωτιόμουν , αν το χρονικό διάστημα που με ξέρεις, ήταν τόσο κακή η συμπεριφορά μου , για να λάβω τέτοια αντίδραση από σένα. Δεν το περίμενα. Αν είχες κάποιο πρόβλημα, ήθελα να μου το έλεγες. Δεν ήθελες όμως.
Η εξήγηση είναι απλή. Όταν δεν υπάρχουν βάσεις σε μία σχέση πως θα στηριχτεί;
Τι έφταιξε; Για μένα η κακή αποκωδικοποίηση. Τίποτα δεν ήταν τυχαίο στη σχέση και στη συνάντηση αυτή...απλά εμείς δεν την μεταφράσαμε σωστά.
Τεσπα. Δεν θα αναλύσω άλλο και δεν θα μπω σε λεπτομέρειες.
Φτάσαμε εδώ που φτάσαμε.
.
Καλό ταξίδι σε όλες και από μένα.
Να μαστε καλά και να προχωράμε πάντα δυναμικά στη ζωή.
Η σχέση μας ήταν ένας σταθμός που δεν ήθελε και τις τρεις για πολύ κοντά του, ένας σταθμός με ημερομηνία λήξης.
Αστερόσκονη
- Δικές μου οι "υπογραμμίσεις" στην παράθεση. Για να μπορέσω να απαντήσω σε ένα κείμενο - έκπληξη, ως ένα τουλάχιστον βαθμό.
Αγαπητή Αστερόσκονη,
τέτοια εποχή πέρυσι θέλησα να κάνω κάτι επιτέλους και για μένα. Ένα σεμινάριο δημιουργικής γραφής. Εκεί και έμαθα μέσα στ' άλλα πως ο επίλογος ενός κειμένου είναι στην ουσία η αρχή του.
Ο δικός σου επίλογος μιλά για σταθμό με ημερομηνία λήξης.
Μιλά και για μια σχέση που δεν ήθελε και τις τρεις για πολύ κοντά του.
Όμως το κάθε κείμενο που γράφουμε από καρδιάς, με το συναίσθημα και όχι με την ψυχρή λογική της επιστήμης, είναι καταδικασμένο να μεταφέρει το πολύ πολύ την προσωπική μας αλήθεια κι όχι την αντικειμενική όψη των γεγονότων.
Κι εγώ αυτή την αλήθεια θα υπερασπιστώ, τη δική μου, δίχως αξιώσεις να πείσω ή να θεωρηθεί η δική μου αλήθεια καλύτερη από των άλλων.
Ξεκινώ λοιπόν από εκεί που εσύ σταμάτησες. Στις τρεις.
Λάθος το μέτρημα, καλή μου.
Τουλάχιστον στα πρόσωπα...
Η δυαδική σχέση που θεωρείς ότι σε άλλες φάσεις προσπάθησες να επιδιορθώσεις και σε άλλες αναγνωρίζεις ευθύνες πως τη ζημίωσες, δεν υπήρξε σχεδόν ποτέ. Κι απορώ πως σου διέφυγε. Δε σου μιλώ για κάτι άγνωστο. Εκτός αν ξέχασες τη μία και μοναδική φορά που συναντηθήκαμε για ποιον λόγο βρεθήκαμε. Ή διέγραψες από τη μνήμη σου τα μηνύματα που σου έχω στείλει για ένα άλλο πρόσωπο, ζητώντας σου τη βοήθειά σου.
Και δε συνηθίζω να ζητάω βοήθεια. Και μάλιστα από πρόσωπα που έστω και στο ελάχιστο απαξιώνω.
Όλα λοιπόν όσα έγραψες θα μπορούσαν να είχαν νόημα, θα μπορούσαν να στέκονται, αν πράγματι υπήρχε μια τέτοια σχέση, δυαδική και αποκλειστική, που η δική σου παρέμβαση λειτούργησε ως καταλύτης. Ανατρέπονται όμως και αναιρούνται κάτω από το φως των αληθινών καταστάσεων.
Και για να βάζουμε τα πράγματα σε ακόμη πιο αληθινή βάση.
Το καλοκαίρι του 2007, όταν άνοιξε το ιστολόγιο ΚΑΠΕΤΑΝΙΣΣΕΣ, γιατί από κει ξεκινήσανε όλα, είχα στο νου μου μόνο τις καπετάνισσες του 1980. Τις κοπέλες που μαζί σπουδάσαμε. Αγνοούσα πως ο θεσμός συνέχιζε. Πως υπήρχαν κοπέλες και μάλιστα πολλές που σπούδαζαν στις ΑΕΝ ή είχαν αποφοιτήσει αρκετά χρόνια μετά από μας.
Κι έπειτα άρχισαν από το πουθενά να εμφανίζονται καινούρια πρόσωπα. Έκπληξη. Και πολύ ευχάριστη.
Σήμερα στην ομάδα του φέις μπουκ είμαστε πάνω από πενήντα πια... Καπετάνισσες της δικής μου γενιάς, των μετέπειτα ετών αλλά και κοπέλες που μόλις φέτος μπήκαν στη σχολή. Όλες τους, όλες σας, είστε πρόσωπα ιδιαιτέρως αγαπητά για μένα. Και είναι νομίζω αυτό φανερό από την καθημερινή μου σχεδόν προσπάθεια να στηρίξω (στο μέτρο που μου αναλογεί) τον πολύπαθο θεσμό της ελληνίδας καπετάνισσας.
Είναι επίσης γνωστό τοις πάσι ότι οι Καπετάνισσες δεν είναι το μόνο σημαντικό της ζωής μου. Δεν είναι δηλαδή οι Καπετάνισσες το αντίδοτο της μοναξιάς ή της ανίας. Στην ουσία κλέβω χρόνο από άλλα που πλέον είναι πιο σημαντικά (για μένα) θεωρώντας πως έχω ευθύνη να στηρίξω αυτές τις κοπέλες που κανείς δε στηρίζει - εκτός από την προσωπική αγάπη της καθεμιάς για το επάγγελμα. Ευθύνη απέναντι στα δικά μου όνειρα και στο παράπονο που όνειρα έμειναν. Λάθος; Σωστό; Δεν ξέρω.
Σίγουρα όμως θα ήθελα το ίδιο να είχαν κάνει και για μένα. Τότε, στα πρώτα βήματα. Και σε κάποιο βαθμό το έκαναν κάποιοι. Η καπετάν Νίκη Σκέντζου, η τότε υποπλοίαρχος και μετέπειτα πλοίαρχος, που βρήκε το χρόνο να μας επισκεφθεί στη σχολή και να μας τονώσει το ηθικό. Η μαρκόνισσα που συνάντησα στο πρώτο μου καράβι, η κυρα - Κατερίνα που την έλεγα εγώ, η κυρία Κατερίνα που με διόρθωσε ο τότε καπετάνιος μου και σύζυγός της... Κι άλλες γυναίκες μαρκόνισσες που μου έλαχε να γνωρίσω στο χώρο της Ναυτεργατικής που τότε ανήκα συνδικαλιστικά. Η Ντίνα Κ., φίλη καλή που μέχρι σήμερα διατηρούμε τη φιλία μας, συμμετέχει μάλιστα στο φέις μπουκ και η κορούλα της. Η Γεωργία Κ., η Ολυμπία και άλλες που δε θυμάμαι πια τα ονόματά τους.
Η πραγματική όμως βοήθεια και η δύναμή μας ήταν το δέσιμο που είχαμε μεταξύ μας όλες (ή σχεδόν όλες) όσες βρεθήκαμε τότε να σπουδάζουμε στην ΑΔΣΕΝ ΠΛΟΙΑΡΧΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ. 29 νέες κοπέλες που οι περισσότερες μέχρι σήμερα θεωρούμε η μία την άλλη αδερφή. Γνώρισες κι εσύ στη μία και μοναδική μας συνάντηση δύο απ' αυτές. Τη Σοφία και την Κατερίνα. Δε γνώρισες όμως την πιο αγαπημένη μου, την κολλητούλα μου, το άλτερ έγκο μου, την Άννα Χ. Η απόσταση (μένει εκτός Αθήνας) δεν της επέτρεψε να έρθει...
Όταν λοιπόν γνώρισα και τα δυο κορίτσια, που πριν ανέφερα μιλώντας για μια σχέση τριών και όχι δύο ατόμων, κατά έναν περίεργο τρόπο θέλησαν οι ίδιες στη φιλική μας σχέση να βάλουν στοιχεία ακόμη πιο προσωπικά. Δεν ήμουν εγώ που τις φώναξα πρώτη "κόρες" μου, ήταν εκείνες που μου ζήτησαν να με λένε "μάνα".
Εγώ, Αστερόσκονη, μάνα δεν έχω γίνει. Και δε μου λείπει. Η μητρότητα. Γιατί η ζωή που μου πήρε τη θάλασσα μου έδωσε αντάλλαγμα δεκάδες παιδιά στη ζωή μου. Φέτος έχω 18. Πέρυσι 21. Στα είκοσι και πλέον χρόνια που δουλεύω σε σχολεία, δεκάδες παιδιά πέρασαν από τα χέρια μου και την καρδιά μου.
Οι περισσότεροι "φίλοι" μου σήμερα στο φέις μπουκ δεν είναι καπετάνισσες. Είναι παλιοί μαθητές μου. Οι μεγαλύτεροι κοντεύουν πια τα σαράντα. Μεγαλύτεροι και από σένα και από τις "κόρες" μου. Δε με φωνάζουν "μάνα", κι ας τους θεωρώ εγώ ακόμη "παιδιά" μου. Κάποιοι μου μιλάνε με το μικρό μου όνομα, οι περισσότεροι κρατάνε την παλιά προσφώνηση: κυρία.
Λίγες μόλις μέρες πριν, όταν έντρομη ανακάλυψα ποντίκια μέσα στο σπίτι, μια παλιά μου μαθήτρια έσπευσε να μου δώσει οδηγίες. Στο φέις μπουκ πάντα. Βιολόγος σήμερα εκείνη. "Κυρία", μου έγραψε, θα κάνετε αυτό, αυτό κι εκείνο...
Δε με ενοχλεί όπως και αν με αποκαλέσουν τα παιδιά μου. Η ουσία είναι που μετρά στις σχέσεις των ανθρώπων και όχι οι τύποι.
Όταν λοιπόν οι δυο κοπέλες, οι καπετάνισσες, θέλησαν να με λένε "μάνα", αισθάνθηκα όχι τιμή αλλά αμηχανία. Και το ξέρουν και οι δύο. Γιατί και στις δύο έχω ζητήσει να μη με λένε έτσι. Δεν είμαι μάνα τους. Μανάδες έχουν και οι δύο.
Δεν είμαι καν φίλη τους. Γιατί στο δικό μου πλαίσιο αξιών η φιλία απαιτεί ισότιμα και τα δύο μέλη. Ένα από αυτά και η ηλικία. Φιλία με ανθρώπους κατά πολύ μεγαλύτερους ή κατά πολύ μικρότερους δεν μπορώ να νιώσω.
Συνέχισα όμως να δέχομαι το "μάνα" για ένα και μοναδικό λόγο. Γιατί κι εκείνες αποκαλούσαν η μία την άλλη αδερφή. Στα πλαίσια λοιπόν μιας τέτοιας ιδιότυπης "οικογένειας" κράτησα κι εγώ το ρόλο της μάνας. Και μόνο σ' αυτά.
Ψυχανάλυση και μάλιστα μέσω διαδικτύου για το πώς η καθεμιά τους έβλεπε το δικό της ρόλο στην οικογένεια αυτή δε θα κάνω. Εξάλλου δεν είμαι ψυχαναλύτρια. Θα περιοριστώ μόνο στο δικό μου ρόλο. Και με αφορμή όσα έγραψες. Και που στα μάτια των άλλων αν δεν απαντηθούν θα δημιουργήσουν τρομερές παρανοήσεις.
Γι' αυτό και οφείλω να πω ότι ενοχλήθηκα όταν κάποια στιγμή άκουσα να αποκαλούν και τη μητέρα μου "γιαγιά"... Η μάνα μου δεν είναι γιαγιά. Και δεν εννοώ ηλικιακά. Χωρίς να το θέλουν τα κορίτσια άγγιξαν ένα σημείο που πονάει πολύ. Νέα παιδιά είναι. Δεν έχω απαιτήσεις να καταλαβαίνουν τι κουβαλάει στην ψυχή του κάποιος μεγαλύτερος.
Αργότερα έγιναν και άλλα. Εμφανίστηκαν κι άλλες μανάδες, εμφανίστηκε και θεία. Το πράγμα ξέφευγε και κινδύνευε να καταντήσει γελοίο. Θυμίζοντας πλέον τις Μάγισσες της Σμύρνης και όχι καπετάνισσες... Δεν ξέρω αν έχεις διαβάσει το βιβλίο. "Μάνα" αποκαλούσαν και οι "μάγισσες" η μία την άλλη και "κόρη" μου, ανάλογα με τη διαφορά ηλικίας.
Στη ζωή μου, Αστερόσκονη, και το ξέρεις, υπάρχει και μια άλλη σημαντική σχέση. Λέγεται Λιαντίνης. Υπήρξε δάσκαλός μου. Τέτοιος δάσκαλος που να τον θεωρώ και πνευματικό μου πατέρα. Δηλαδή Δάσκαλος με το Δ κεφαλαίο. Γελοίο όμως θα ήταν να αποκαλώ το Λιαντίνη "μπαμπά". Μπαμπά έχω και δεν τον αλλάζω με κανέναν, ούτε με το Λιαντίνη. Άλλο λοιπόν να τον αισθάνομαι πνευματικό πατέρα και άλλο να τον φωνάζω "πατέρα".
Χαίρομαι που όταν γνώρισα εσένα δεν έγινα και δική σου "μάνα". Αλλά και οι άλλες καπετάνισσες στο φέις μπουκ, ακόμη και οι πολύ μικρές, μου απευθύνονται με το "κυρία Μαρία" ή με το "καπτα - Μαρία", όπως έκανε και μια γραμματικίνα που χτες μόλις γράφτηκε στο γκρουπ. Κι εγώ αυτό προτιμώ από την πρώτη στιγμή. Καπετάν Νάσια, καπετάν Βίκυ, κλπ.
Γιατί αυτή είναι η πραγματική σχέση που μας ενώνει σε ομάδα. Κι όχι δεσμοί αίματος.
Συμβαίνει βέβαια με κάποιες συναδέλφισσες να ερχόμαστε πιο κοντά. Να νιώθουμε περισσότερους κοινούς δεσμούς. Ή και να επικοινωνούμε πιο συχνά. Κι ίσως εκεί να φαντάζει απόμακρο να λες τον άλλο "καπετάν", όπως θα έλεγες τον κάθε συνάδελφο στο καράβι.
Είναι όμως αποτέλεσμα πολλών παραγόντων το πόσο κοντά σου θα νιώσεις έναν άνθρωπο. Και θα συμφωνήσω μαζί σου πως πολλές ανθρώπινες σχέσεις έχουν ημερομηνία λήξης. Θα προσθέσω μάλιστα ότι πρέπει να έχουν ημερομηνία λήξης. Για να μπορούμε να τις εκτιμούμε περισσότερο. Ένα αυτό. Και δεύτερο γιατί κι εμείς έχουμε ημερομηνία λήξης. Αιώνιους δεσμούς ανάμεσα στα πρόσωπα μόνο σε ιδανικούς εραστές συναντούμε, πχ Ρωμαίος και Ιουλιέτα... Κι αυτό ανάμεσα σε καπετάνισσες δε θα ήταν απλά γελοίο αλλά και χυδαίο. Με την έννοια της ανατροπής της φυσικής τάξης.
Γι' αυτό και με προσβάλλει ο τρόπος που θέλησες να αναλύσεις τη σχέση μου με την κοινή μας φίλη - συνειδητά αποφεύγω εδώ να πω όνομα. Και δε θα ήθελα να το είχες κάνει κι εσύ. Τα γιγνόμενα όμως δεν αλλάζουν.
Έφτασες να θεωρήσεις πως εξαγριώθηκα!!! γιατί στη δυαδική κατά τη γνώμη σου σχέση μου με εκείνη μπήκες κι εσύ. Σου εξήγησα ήδη πολλά. Πως τέτοια δυαδική σχέση δεν υπήρχε. Πως στη δική μου ζωή υπάρχουν πολλές άλλες σχέσεις ανθρώπινες και μάλιστα κάποιες πιο "ιερές". Τι θα πει λοιπόν πως εξαγριώθηκα για τη συγκεκριμένη περίπτωση; Ούτε ερωτικό δεσμό να είχα με την κοπέλα αυτή! Έλεος!
Και παρότι υποσχέθηκα να μην παραστήσω τον ψυχαναλυτή, έχοντας όμως λόγω επαγγέλματος και αρκετές γνώσεις ψυχολογίας, θα σου επισημάνω πως όταν κατηγορούμε κάποιον για κάτι, ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος να κάνουμε προβολή των δικών μας ενοχών. Και σε ρωτώ: Είμαι άραγε εγώ που εξαγριώθηκα; Ποια ήταν τα δικά σου συναισθήματα; Ποια ήταν και του άλλου προσώπου. Του τρίτου της παρεξήγησης;
Ανέλαβες, όπως γράφεις, το ρόλο της καλής νεράιδας. Να επανασυνδέσεις δυο φίλους που κατά τη γνώμη σου είχαν παρεξηγηθεί μεταξύ τους. Από τη μεριά μου δε θυμάμαι να σου ζήτησα ποτέ κάτι τέτοιο. Τώρα αποδεικνύεται, από τα λεγόμενα και τα γραφόμενα στα ιντερνέτια και των δύο σας, πως αυτή η παρέμβαση δεν έγινε τυχαία. Δε μου μετέδιδες τυχαία νέα της. Το παραδέχθηκες κι εσύ, το παραδέχθηκε πρώτη εκείνη.
Και με πρόσβαλε επίσης η συμπεριφορά της στο σημείο αυτό. Το έγραψα ήδη στην αρχική μου τοποθέτηση στο τόπικ...Επέλεγε, λέει, τι θα μαθαίνω για τη ζωή της και πότε. Και επέλεξε να γίνεται όχι άμεσα αλλά χρησιμοποιώντας εσένα.
Κατά κάποιον τρόπο εσύ είσαι το θύμα αυτής της ιστορίας. Όμως δεν είσαι το μόνο πρόσωπο που κλήθηκε να παίξει τον ενδιάμεσο. Μετρώ πρόχειρα και βρίσκω τουλάχιστον άλλα τρία πρόσωπα. Εντός και εκτός ίντερνετ... Καπετάνισσες όλες.
Γιατί άραγε; Γιατί προέκυψε η ανάγκη των ενδιάμεσων;
Υιοθετείς κι εσύ - αυθαίρετα - αυτή την όψη. Πως χρειάζονταν ενδιάμεσοι για να βοηθήσουν την επανασύνδεση.
Επανασυνδέουμε όμως κάτι που έχει κοπεί. Κι εγώ από τη μεριά μου δεν είχα επιλέξει καμία διακοπή σχέσεων. Και το παραδέχεσαι κι εσύ. Ομολογώντας πως διαπίστωσες από τη μεταξύ μας επικοινωνία πως εγώ από εκείνη ήθελα να ακούω τα νέα της, όχι μέσω τρίτων.
Και έτσι είναι. Όχι μόνο για εκείνη, από όλους τους ανθρώπους που συνδέομαι φιλικά, προτιμώ την άμεση επικοινωνία. Το θέμα είναι επομένως γιατί δεν υπήρχε η επικοινωνία αυτή, η άμεση;
Και ποιος τη διέκοψε στην πραγματικότητα;
Από τη μεριά μου σίγουρα όχι. Και τηλέφωνα την πήρα - και ουδέποτε το σήκωσε - και sms της έστειλα - και δεν απάντησε ΠΟΤΕ - παρότι με τα κινητά δεν έχω καθόλου καλή σχέση. Το ίδιο έκανα και στο ιστολόγιό της, στο τσατ που έχει εκεί. Και στη σελίδα της στο φέις μπουκ. Κι ο καθένας μπορεί εκεί να δει πως η τελευταία φορά που της άφησα μήνυμα στη σελίδα της ήταν στις 10 Ιουνίου. Ένα βίντεο. Ένα τραγούδι. Με τίτλο: "Παιδί μου ώρα σου καλή". Κι ο καθένας επίσης μπορεί να δει ότι δεν υπάρχει εκεί κανένα σχόλιο. Ούτε καν ένα "Μ' αρέσει". Ούτε από εκείνη, ούτε και από εσένα. Που ήθελες λες να βοηθήσεις να τα ξαναβρούμε.
Από τη σελίδα της στο φέις μπουκ αντιγράφω και την παρακάτω στιχομυθία. Άλλαξα μόνο τα ονόματα με τα ψευδώνυμα τα εδώ για λόγους ευνόητους:
- Παράθεση :
-
Asteroskoni Μήπως αυτό τραγουδάς;;;; χαχαχαχα!!!
18 Μαΐου στις 7:50 μ.μ.
Danai φαίνεται πως το ίδιο τραγουδάει και το καράβι... μία πάει μπρος και μία πάει πίσω... ξεχάσαν τίποτε στο λιμάνι;;;
30 Μαΐου στις 12:20 π.μ.
Asteroskoni δεν το γνωρίζω, το marine traffic ίσως να έδειχνε έτσι.
30 Μαΐου στις 3:07 μ.μ. •
Danai λες ε;;; γιατί ξαφνικά είδα το καράβι να γυρίζει προς τα πίσω...
30 Μαΐου στις 3:30 μ.μ. •
Asteroskoni Πότε έγινε αυτό; Στο Βέλγιο; Είναι γεγονός οτι το marine traffic κάνει κάτι περίεργα τώρα τελευταία με τα στίγματα των πλοίων γιαυτό το λέω.
30 Μαΐου στις 4:48 μ.μ. •
Danai Ναι... Στο Βέλγιο το έβγαζε ενώ πρέπει να ήταν ήδη στο Βισκαϊκό.
30 Μαΐου στις 11:19 μ.μ. •
Xal ποιο βέλγιο; ποιο βισκαικο; στο μεξικό να τα πιω! είσαι μες στην τρέλα! Δώσε!
01 Ιουνίου στις 9:18 π.μ.
Και είναι τέλος της άνοιξης, αρχή του καλοκαιριού... Και μπάρκαρε Δεκέμβρη.
Τόσο εξαγριωμένη ήμουν και μαζί σου και μαζί της που έξι σχεδόν μήνες μετά, από τη μέρα που μπάρκαρε και τη μέρα που σταμάτησε να επικοινωνεί μαζί μου, που συνέχιζα να ανησυχώ για το πού βρίσκεται. Και καρδιοχτυπούσα κάθε φορά που πέρναγε από τις περιοχές των πειρατών. Και έγραψες:
- Παράθεση :
- Λάμβανα πάντα μια στάση απαξιωτική από σένα. Σαν να μη σε ενδιέφερε ότι κι αν σου έλεγα.
Αυτό μαρτυρά η παραπάνω στιχομυθία; Πως απαξίωσα την απάντηση που έγραψες; Πως έκανα σαν να μη με ενδιαφέρει;
Και είναι μια στιχομυθία στο τέλος σχεδόν του μπάρκου της. Πότε συνέβησαν αυτά που γράφεις;
Μήπως τον πρώτο καιρό; Και μετά μου πέρασε το γινάτι (έτσι λέμε εμείς στην Ήπειρο το θυμό, γινάτι, και η παροιμία λέει επίσης πως βγάζει και μάτι... ) μου πέρασε λέω μετά το γινάτι και καταδεχόμουν όταν έγραφες νέα της στο φέις μπουκ και σου απαντούσα;
Θα βάλω εδώ μια άνω τελεία. Ήδη το ποστ είναι τεράστιο. Αλλά και για να παραθέσω ένα κείμενο που γράφτηκε για σένα. Λίγο μετά την Πρωτοχρονιά. Και δημόσια. Εδώ στο φόρουμ.